Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 09.02.2015

DIABETES VAALITEEMANA

Pekka Puska on eduskuntavaaliehdokkaana Helsingissä. Jos hänet valitaan, sama vanha Pohjois-Karjala-projektin henki jatkuu vähän samaan tapaan kuin YYA-sopimus ja Neuvostoliiton kauppa. Toisaalta Putinista ja lamasta on ollut se hyöty, että tässäkin maassa aletaan vähitellen heräämään realismiin, siihen minkälainen maailma todellisuudessa on. Ei ole ystäviä, on vaan muita, joiden kanssa on tultava tavalla tai toisella toimeen.

THL on virittelemässä vaaliteemaa diabeteksen ympärille. Tukeeko tämä teema sitten Puskaa ja Kepua, niin se tullaan näkemään. Jos tukee, niin voidaan kysyä, onko oikein, että valtion laitos sotkeutuu eduskuntavaaleihin. Päämoderaattorina toimii professori Jaana Lindström, jonka 2006 tehtyä väitöskirjaa "Prevention of type 2 diabetes with lifestyle intervention - emphasis on dietary composition and identification of high-risk individuals" tullaan ilmeisesti käyttämään kampanjan pohjana. Lindströmin tutkimuksen rahoittajina on ollut Oulun ja Itä-Suomen yliopistot ja erilaisia lääketeollisuuden tukemia säätiöitä sekä pari lääketehdasta kuten Novo Nordisk. Lindströmin mukaan diabetekseen sairastuneiden ruokavalio poikkesi terveinä pysyneiden ruokavaliosta. Diabeetikot söivät ennen sairastumistaan vähemmän hiilihydraatteja ja enemmän rasvaa kuin henkilöt, jotka eivät sairastuneet. Eli, koko tutkimus tukee samaa vähärasvaisuuden ideologiaa kuin Pekka Puskan Pohjois- Karjala-tutkimus. Näillä masinoiduilla tutkimuksilla on siten kasvatettu uusi puskalaisten sukupolvi. Lähes 10 vuotta vanhalla jutulla lähdetään sotimaan taivaspaikasta eduskunnassa, kun ei ole muuta esittää, ja tämäkin ontuu todella pahasti. Aina unohdetaan näiden juttujen kohdalla se, että kyseessä on opinnäyte, jossa kuviot ovat oikein, eikä totuudella ole niin väliä.

Tutkimus ei kerro mitään olennaista vaan on enemmänkin törkeänlaatuinen manipulaatio. Tutkimus ei käsittele vähähiilihydraattista ruokavaliota lainkaan, vaikka julkisuuteen annettaan tämän hässäkän yhteydessä sen suuntainen käsitys. On aina tiedetty, että jos yhdistää rasvan ja hiilihydraatit, niin huonosti käy. Hiilihydraattimäärän tulee olla alle tietyn rajan, jolloin elimistö alkaa käyttää rasvaa pääasiallisena polttoaineena. Silloin rasva ei aiheuta mitään ongelmia. Hiilihydraatit stimuloivat insuliinin tuotantoa. Rasvalla taas ei ole mitään vaikutusta insuliiniin. Ilman insuliinia ihminen ei liho. Pelkkää rasvaa syömällä ihminen laihtuu, mikä on fysiologinen fakta. Mutta, jos ravinto sisältää vaihtelevan määrän hiilihydraattia, niin tämä yhdessä rasvan kanssa lihottaa ja aiheuttaa metabolisia häiriöitä. Mutta, jos hiilihydraattia vähennetään riittävästi, niin insuliinin tuotanto normalisoituu ja ihminen laihtuu, vaikka söisi rasvaa. Kun tässä esitetyssä tutkimuksessa toinen ryhmä syö vähemmän hiilihydraattia kuin toinen, niin sillä ei ole mitään merkitystä, sillä hiilihydraatteja pitää rajoittaa riittävästi ennen kuin asiat muuttuvat terveyden suuntaan. Kun julkisuudessa pelataan pelkillä mielikuvilla, niin helposti tästä saa otsikot, että vähähiilihydraattinen ruokavalio aiheuttaisi diabetesta, MOT. Voi vain kysyä, miksi tässä maassa ei tehdä kunnollista tutkimusta vähähiilihydraattisen ruokavalion vaikutuksesta diabetekseen. Ilmeisesti tulos pelottaa.

Vähähiilihydraattisen ruokavalion edut tunnetaan kaikkialla maailmassa. Ruokavalio on ainoa tapa saavuttaa remissio tyypin 2 diabeteksessa. Hiilihydraattikeskustelu on ollut erittäin kiusallinen lääketeollisuudelle ja sitä lähellä olevalle lääketieteen eliitille. Suomenkin diabetesliitto on ottanut kantaa hiilihydraatteihin ja niiden vähentämiseen. Liiton sivulla aiheesta on pääosin provokatorista roskaa, johon otan kantaa myöhemmin kevään aikana. Huomio kiinnittyi siihen, että liiton suositus on rajoittaa hiilihydraattien määrä aina 130 grammaan asti, mikä on melkoinen muutos verrattuna entiseen lähes puolen kilon suositukseen. Kansa voi taputtaa, että vihdoinkin liitto on tullut järkiinsä. Mutta, tässä piileekin iso koukku. Ihmetytti tuo 130 g, että miten se on laskettu. Mutta, sitten oivalsin, että tarkoitus on hämätä ja tehdä näennäinen lasku hiilihydraattien määrässä. Ei kuitenkaan remissiotasolle, vaan niin, että lääkkeiden käytön tarve ei häviä. 130 g tarkoittaa, että lääkitys jatkuu hamaan hautaan asti.

Vuosikausia on toitotettu, että rasva on kaikkien sairauksien syy, mikä on ollut täysin väärä olettamus. Koskaan ei ole tätä väitettä kyetty osoittamaan todeksi. Päinvastoin, jatkuvasti tulee uusia tutkimuksia siitä, että tuo entinen vähärasvainen ruokavalio on ollut todellinen harhautus, joka on myös keskeinen syy nykyiseen diabetesepidemiaan.

Professorit eivät osaa erottaa syytä seurauksista. Heidän mielestään lihavuus on diabeteksen syy, eikä seuraus. Todellisuudessa lihavuus on vain yksi oire monista. Häiriintynyt insuliiniresistenssi on lihomisen perimmäinen syy, ja insuliiniresistenssi syntyy liiasta hiilihydraatista. Olennaista on myös rasvan laatu. Monella normaalipainoisella on diabetes, mikä sotii virallista lihavuusdogmia vastaan. Aineenvaihdunnan kannalta vain sisäelinrasvalla on merkitystä. Tämä selittää laihojenkin diabeteksen. Monella laihalla onkin paljon sisäelinrasvaa, mitä ei huomioida lainkaan, kun puhutaan painosta. BMI ei kerro mitään sisäelinrasvan määrästä. Vähähiilihydraattinen ruokavalio on tässäkin mielessä ylivoimainen muuhun verrattuna. Tämä ruokavalio poistaa sisäelinrasvaa tehokkaasti. Mikään virallisista neuvoista ei huomioi sisäelinrasvaa, joten kaikki toimenpiteet painon suhteen ovat yhtä tyhjän kanssa.

Jotta ihminen voisi polttaa omia rasvavarastoja, tarvitaan lipaasi -nimistä entsyymiä. Lipaasi vapauttaa rasvan rasvasolusta. Insuliini ehkäisee lipaasiin toiminnan. Kun lipaasi ei toimi, niin lihominen jatkuu. Ratkaisu on yksinkertainen. Vähähiilihydraattien ruokavalio laskee insuliinitasoja ja aktivoi lipaasin, jolloin varastorasva siirtyy kierrätykseen ja energialähteeksi. Ilmeisesti tämä on liian yksinkertaista professorien ajatusmaailmaan, mutta se on pelkkää perusfysiologiaa, joka on autuaasti unohtunut, vaikka akateemista meriittiä on kertynyt. Monet diabeetikothan ovat kohdallaan huomanneet, että nykyinen käsittämätön tapa hoitaa tyypin 2 diabetesta insuliinilla aiheuttaa painonousua. Virallinen hoito siis lihottaa, mutta tämä ei näytä huolestuttavan ketään. Jaana Lindströmin tulisi perehtyä enemmän fysiologiaan ennen kuin rakentaa mitään tutkimuksia. Itse epäilen, että kyse on tietoisesta manipulaatiosta, jolla ihmisiä hämätään ennen vaaleja.

Palmitiinihappo on verenkiertoon ilmaantuva tyydytetty rasva. Palmitiinihappo lisääntyy metabolisen syndrooman ja tyypin 2 diabeteksen yhteydessä. Tästä sitten on luotu ajatus, että tyydytetty rasva aiheuttaa diabeteksen. Tässäkin toimii sama ontuva logiikka kuin lihavuuden suhteen. Palmitiinihapon muutos on myös oire, joka liittyy metaboliseen häiriöön. Tyydytetyn rasvan syöminen ei nosta veren palmitiinihappoa, vaan sen tekee hiilihydraatti, joka muuttuu insuliinin vaikutuksesta palmitiinihapoksi. Normaalitilassa kaikki sujuu hyvin, mutta insuliinitasojen noustessa hiilihydraattien ansiosta nousee myös veren palmitiinihappo.

Ohion yliopistossa 2014 tehdyn tutkimuksen mukaan ravinnon tyydytetyn rasvan kaksinkertaistamisella ei ollut mitään vaikutusta veren tyydytetyn rasvan määrään.

Harvard on yliopisto, jota moni suomalainen pitää tiedon taivaana. Oli miten oli, mutta Harvardin painoarvo on jotain muuta kuin mitä Jaana Lindström edustaa. Harvardissa on arvioitu vähähiilihydraattisen ruokavalion etuja. Harvardin mukaan vähähiilihydraattinen ruokavalio on sydänystävällinen ja estää diabetesta. Myös uudet tutkimukset osoittavat selvästi, että rasvat eivät aiheuta sydäntautia eikä diabetesta, vaan todellinen pahis on hiilarit. Samaa muuten totesi myös Britannian diabetesyhdistys, kuten myös TIME -lehti. Sokeri aiheuttaa diabeteksen. Rasva ei aiheuta ongelmia edes niillä potilailla, joilla on sepelvaltimotauti.

Vaaliteemana diabetes on hyvä asia. Jos valitsemme nykyisen linjan, se johtaa vääjäämättä maan taloudelliseen romahdukseen, sillä diabetes on kasvava ongelma. Arvioiden mukaan 2020 diabeetikkojen määrä ylittää miljoonan ja näköpiirissä on jopa kaksi miljoonaa hoidettavaa diabeetikkoa. Jos soveltaa Yhdysvaltojen lukuja, tämän hetkinen diabeteksen hoito vie 4 miljardia, ja pian hinta voi nousta yli 10 miljardin. Äänestäessä me voimme todellakin valita toisin ja pyrkiä positiiviseen muutokseen pysähtyneisyyden sijaan.

Hyvä esimerkki lääketeollisuuden vedätyksestä on tyypin 2 diabeetikkojen insuliinihoito, mikä on järjetön asia. Tyypin 1 diabeetikot tarvitsevat insuliinia, mutta heitähän on vain 50 000. Se ei ole hyvä bisnekselle, mutta jos hoidon ulottaa tyypin 2 diabeetikkoihin, niin asiakasmäärä kasvaa 10-kertaisesti. Yhden potilaan vuoden insuliinihoito maksaa noin 2000 €. Tyypin 2 diabeetikkoja on tällä hetkellä yli puoli miljoonaa, ja määrä kasvaa koko ajan. Ei ole ihme, että maailman johtava insuliinintuottaja Novo Nordisk rahoittaa Jaana Lindstömiä ja muita hänen kaltaisiaan, jotka pitävät huolen, ettei remissio pääse häiritsemään lääkekauppaa.

Tyypin 2 diabeetikon insuliinihoito tuplaa diabetespotilaiden kuolemat. GMO insuliini (sellaistakin on kehitetty) on erikoinen siinä mielessä, että se tekee tyypin 2 diabeetikosta tyypin 1 diabeetikon. Kätevää lääketehtaan kannalta, sillä niin varmistetaan asiakkuus loppuun asti.

Toinen merkillinen hoito on diabeetikkojen kolesterolilääkitys, vaikka heidän kolesterolitasonsa olisi normaali. Tässä rikotaan törkeällä tavalla lääkelakia. Statiinit on rekisteröity laskemaan kolesterolia eikä mihinkään muuhun. Yhdysvalloissa Lipitor -purkin kyljessä lukee, ettei se estä sydänkuolemia. Tämä siksi, että Yhdysvalloissa joutuu helposti oikeuteen, jos lupaa liikoja. Lääkkeen käyttö muuhun kuin mihin se on alun perin tarkoitettu, sotii kaikkea sitä vastaan, mihin on totuttu. Mutta, jos taustalla toimii sellainen lääketeollisuuden jatke kuin Käypä hoito -suositus, niin kukaan ei puhu mitään. Mutta, auta armias, jos joku yksittäinen lääkäri tekee vastaavaa, niin häkki heilahtaa. Kolesterolin suhteen pelataan ajatuksella riskitekijä. Kun diabetes on sydäntaudin yksi riskitekijä ja kolesteroli samoin, niin ajatus on vähentää riksitekijöitä miettimättä, mihin kaikkeen se johtaa. Kun statiinit tuotiin laajempaan käyttöön, sitä tukeva professoriklaani selitti statiinien olevan vailla sivuvaikutuksia. Samaa väitetään edelleen, joskin jotain jo myönnetään. Edelleenkin ajatus on kuitenkin siinä, että hyöty (mikä se sitten lieneekään) ohittaa haitat. Mutta, ennustan tulevaa tässäkin asiassa. Hiljattain FDA hyväksyi uuden kolesterolia alentavan lääkkeen (Evolocumab). Se vaikuttaa toisella tavalla kuin perinteiset statiinit. Lääke on annettava pistoksena kerran viikossa ja se on tarkoitettu niille potilaille, joille statiinit eivät sovi???. Tuntuu erikoiselta, sillä eihän tuollaisia potilaita pitänyt olla juuri lainkaan, ja sivuvaikutuksista kärsiviä on virallisen selityksen mukaan vain marginaalinen määrä. Miksi ihmeessä lääketehdas investoi miljardeja lääkkeeseen, joille ei ole olemassa kunnon markkinoita? Oma veikkaukseni on, että pian saamme lukea, että statiinit ovat vaarallisia ja niillä on huomattavia sivuvaikutuksia (dementia, masennus, impotenssi, diabetes, syöpä, sydäntaudit, lihaskato, liikkumisvaikeudet jne.) Olen nähnyt jutun, jossa puhuttiin jopa 50 %:n sivuvaikutusriskistä. Statiineila ei enää tienaa, sillä patentit ovat umpeutuneet ja tarvitaan jotain uutta, jolla saadaan cash flow jatkumaan.

Lopuksi kuva, kuinka ylipaino on lisääntynyt sinä aikana, kun nykyiset ravintosuositukset ovat olleet voimassa. Tietysti kyse on korrelaatiosta eikä kausaliteetista, mutta sehän on tapa, millä on pompotettu vuosikymmeniä. Kai minäkin voin esittää jotain, joka saattaisi herättää ajatuksia.

blogi-2015-02-09


Blogin aihesanat:
aineenvaihdunta, BMI, Britannian diabetesyhdistys, cash flow, dementia, diabeetikko, diabetes, diabetesepidemia, diabetesliitto, eduskuntavaalit, epidemia, Evolocumab, FDA, GMO insuliini, Harward, hiilihydraatti, impotenssi, insuliini, insuliinihoito, insuliiniresistanssi, Jaana Lindström, Kepu, kolesteroli, kolesterolilääkitys, kuolema, Käypä hoito, Käypä hoito –suositus, laiha, lama, lihaskato, lihominen, liikkumisvaikeudet, lipaasi, Lipitor, lääke, lääkelaki, lääketehdas, lääketeollisuus, lääkäri, manipulaatio, masennus, metabolinen häiriö, MOT, Neuvostoliitto, Novo Nordisk, painonnousu, palmitiinihappo, Pekka Puska, perusfysiologia, pistos, Pohjoi-karjala-projekti, professori, Putin, rahavirta, rasva, rasvavarasto, remissio, ruokavalio, sepelvaltimotauti, sisäelinrasva, sivuvaikutus, statiini, sydän, sydänkuolema, sydäntauti, sydänystävällinen, syöpä, säätiö, taloudellinen romahdus, THL, TIME, tutkimus, tyydytetty rasva, tyypin 2 diabetes, vaalit, vaaliteema, valtion laitos, vähähiilihydraattinen ruokavalio, vähärasvainen, väitöskirja, yliopisto, ylipaino, YYA-sopimus

Edellinen Seuraava