Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 11.02.2008

DIABETES HYPE

Hiljattain Suomen diabetesliitto julkisti vuoden 2008 ravintosuositukset. Professori Suvi Virtanen puhuu monityydyttämättömien (rypsiöljy) rasvojen puolesta ja vähähiilihydraattista ruokavaliota vastaan pelottelemalla lukijoita että dieetti aiheuttaisi sydänkohtauksia.

Viimeaikaiset tutkimukset osoittavat, että hyvä hoitotulos voidaan saavuttaa varsin erilaisilla energiaravintoaineiden osuuksilla - ainakin tilapäisesti. Diabeetikon ei kuitenkaan kannata lähteä äärimmäisyyksiin minkään energiaravintoaineen osalta. On vielä tutkimatta, miten esimerkiksi vähähiilihydraattiset ruokavaliot lyhytaikaisestikin noudatettuina vaikuttavat kokonaisterveyteen. Ensimmäiset viitteet sydäntautien lisää

www.diabetes.fi/sivu.php?artikkeli_id=4249

Väite on käsittämätön professorin lausumaksi. Monityydyttämättömät rasvat eivät ole eduksi diabeteksen hoidolle. Rasvat hapettuvat herkästi ja kuormittavat siten tarpeettomasti muutenkin diabeteksen rasittamaa elimistöä. Hiilihydraattien rajoitus on ainoa ja järkevin II tyypin diabeteksen perushoito. Sydänkohtauksilla pelottelu on vastuutonta.

Erilaiset potilasyhdistykset ovat saaneet huomaamatta lähes virallisen aseman ja ainoan totuuden lähteinä. Vuosien saatossa potilasyhdistykset ovat muuttuneet lääke- ja ruokateollisuuden äänitorviksi ja niiden antamat suositukset tukevat vain rahoittajien etuja. Ruskeiden kirjekuorien aika lääketieteessä on ohi. Tuki jaetaan paljon hienovaraisemmin apurahoina ja mahdollisuutena päästä osalliseksi tutkimusputkiin, jotka suoltavat automaattisesti tutkimuksia, jotka sitten meritoivat niihin osallistuneita lääkäreitä. Ylemmät virat jaetaan julkaisujen määrän ei laadun mukaan. Mitä useampi julkaisu sitä suuremmat mahdollisuudet on päästä professoriksi. Näitä lääkäreitä kutsutaan maailmalla Spin tohtoreiksi ( Spin doctors) . Heidät voi helposti tunnistaa lausuntojensa ja heidän julkaisujen yksipuolisuuden perusteella.

Diabetesliiton suositukset eivät paranna ketään vaan pahentavat diabetesta ja johtavat syvenevään lääkekierteeseen. Runsashiilihydraattista ravintoa yhdessä lääkkeiden kanssa perustellaan siksi että tämän hoidon väitetään pitävän verensokerin tasapainossa ja estävän diabeteksen myöhäiskomplikaatiot. Ajatus perustuu hyvin kapea-alaiseen näkökantaan. Ensinnäkin lääkkeillä pelaaminen ei käytännössä tahdo onnistua. Varsinkin nykyisin muodissa oleva insuliini altistaa jyrkille sokeritasapainon vaihteluille. Monet diabeteksen hoidossa käytetyt lääkkeet ovat vaarallisia. Hiljattain todettiin rosiglitatsonin (Avandia, Avandamet, Avaglim) lisäävän huomattavasti äkkikuoleman riskiä. Professori ei tietysti mainitse tästä mitään.

content.nejm.org/cgi/content/full/NEJMoa072761

Insuliinin käyttö aikuisiän diabeteksessa on idioottimaisin hoito mitä voi kuvitella. Voisi melkein nauraa ellei asia olisi vakava kun samanaikaisesti potilasta kehotetaan laihduttamaan ja käyttämään insuliinia. Mikä on mahdoton yhtälö. Suositus muistuttaa tarinaa hölmölästä jossa asukkaat kantoivat päivän valoa säkeissä tupaan johon asukkaat olivat unohtaneet laittaa ikkunat. Insuliini on lihotushormoni ja laihtuminen on mahdotonta niin kauan kuin sitä käytetään.

Ehkä muutosta on tulossa. ACCORD (Action to Control Cardiavasciular Risk iin Diabetes) niminen tutkimus on jouduttu keskeyttämään tutkimukseen osallistuneiden potilaiden lisääntyneen kuolleisuuden takia. Tutkimuksessa pyrittiin osoittamaan intensiivisen lääkehoidon edut, mutta kuinkas ollakaan, ihmisiä alkoi kuolla lääkehoidon seurauksena. www.sciencedaily.com/releases/2008/02/080206105440.htm

Nykyinen diabeteksin hoitolinja on alkanut ottaa todella päähän, näin stadilaisittain ilmaistuna. On outoa, että ortopedina joutuu puutumaan diabeteksen hoitoon. Tosin aikoinaan jouduin amputoimaan paljon diabeetikkojen raajoja joten minulla on selkeä kuva taudin todellisesta luonteesta. Siitä lähtien kun olen kirjoittanut kirjoja vähähiilihydraattisen ruokavalion eduista olen saanut runsaasti positiivista palautetta ihmisiltä maan eri kolkista. Monet ovat päässet kaikista lääkkeistä vain yksinkertaisen ruokavalion avulla. Kaiken lisäksi he ovat tehneet sen oma-aloitteisesti vastoin yleisiä suosituksia. Olen kirjoittamassa asiasta selkeää opaskirjaa, joka pitäisi olla valmis ennen syksyä. Kirjan tarkoituksena on antaa ohjeita kuinka hoitaa ja estää diabetesta ilman lääkkeitä. Sitä ennen muutama neuvo. Jos käyttää insuliinia, on se lopetettava ennen ruokavalion muutosta. Muu on sitten helppoa. Kannattaa hakea lääkäri, joka ajattelee itsenäisesti ja osaa tehdä havaintoja todellisuudesta eikä ole ohjelmoinut mieltään lääketehtaiden informaation pohjalta.


Blogin aihesanat:
ACCORD, amputointi, apuraha, Avaglim, Avandamet, Avandia, Diabeteksen hoito ruokavaliolla, diabetes, diabetes, Diabetesliitto, hormoni, II-tyypin diabetes, insuliini, rasva, rypsiöljy, sokeri, Suvi Virtanen, sydänkohtaus, tSpin, tutkimus, verensokeri, VHH, VHH, vähähiilihydraattinen, vähähiilihydraattinen

Edellinen Seuraava