Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 24.01.2011

JUTTUSARJA AIHEESTA, KUINKA SÄÄSTÄMME 10 MILJARDIA. OSA 1.

Tuli pidettyä taukoa maailmalla. Oli suunnattoman virkistävää ventiloida aivojaan todella älykkäiden, ennakkoluulottomien, tuntevien ja hauskojen ihmisten seurassa. Kyllä henkilökohtaiset tapaamiset voittavat aina sähköisen seurakunnan.

Ajattelin aloittaa juttusarjan, miten säästämme valtion varoja. Sosiaali- ja terveysala vie puolet yhteisestä pussistamme. Olen vankasti sitä mieltä, että 10 miljardia euroa löytyy helposti tuolta poliitikkojen vaalimasta pyhän lehmän pohjattomasta pötsistä. Valotan asioita siltä osin, miten olen ne itse kokenut.

On täysin selvää, että nykyinen terveydenhoitojärjestelmä ajaa meidät hyvin pian täydelliseen umpikujaan. Pääasiallisina syyllisinä pidän omaa etua ajavien lääkäreiden yläkastia, täydellisen pätemätöntä terveydenhoidon suunnittelua ja johtoa (THL ja KELA), lääketehtaiden valtaamia potilasyhdistyksiä (Sydänliitto, Diabetesliitto) ja omaan napaansa tuijottavia ja helposti johdateltavia poliitikkoja. Siitä syntyy kierre, joka upottaa Suomi –nimisen laivan ilman, että törmätään jäävuoreen. Nämä älypäät vetävät pohjatapin, jolloin paatti täyttyy itsestään.

Näin alkuun esimerkkejä, kuinka millaisella tasolla ovat professoreiden ja muiden "asiantuntijoiden" mietteet heidän yrittäessään puolustella ja säilyttää asemansa ja tulolähteensä:

THL alkaa selvittää, kuinka moni on VHH -ruokavaliolla. Edelleenkin puhutaan vaihtoehtoisesta ruokavaliosta. Tiivistetty totuus aiheesta on seuraava: jo vuonna 1796 John Rollo –niminen englantilainen lääkäri osoitti selvästi, että diabeetikolla sokeri häviää virtsasta VHH –ruokavaliolla. Tuohon aikaan lääkärit olivat lääkäreitä ja kliinikoita. Rollon esimerkki on siitä lääketieteen parhaasta puolesta. Siitä lähtein VHH on ollut diabeetikkojen perushoito, kunnes pimeys astui kuvaan. Senaattori McGovernin komitea päätti 1977, että terveellinen ruoka koostuu runsaista hiilihydraateista ja kasvirasvoista. 1984 Yhdysvaltojen sydänliitto (AHA) omaksui asian ja julisti sen olevan ainoa ruokavalio estettäessä sydänsairauksia. Melko pian Yhdysvaltojen diabetesliitto (ADA) omaksui saman ruokavalion, minkä lääketehtaat ottivat riemumielellä vastaan sillä siitä lähtien diabeetikon ainoa mahdollisuus on ollut lääkkeet, mikä on erittäin huono vaihtoehto.

www.iltalehti.fi

Joten väite, ettei VHH:n pitkäaikaisvaikutuksia ole tutkittu, on karkea vale. Oikeastaan nykyinen "terveellinen" lautasmalli on vailla mitään tieteellistä faktaa. Se on uskonto, jota ei saa tutkia sillä se on koko nykyisen taloudelliseen riistoon perustuvan terveydenhoidon ydin. Siihen perustuu koko lääkebisnes. Jos vähänkin käyttää aivojaan, niin eikö tämä lautasmalli ole kaikenmaailman terveysepidemioiden perussyy? Kaikkien perussairauksien tilastokäppyrät ovat nousseet tuosta maagisesta Orwellin oikeaksi povaamasta vuodesta 1984. Orwellhan varoitteli kontrollista ja sanojen vääristelystä. Jos et täytä virallista kolesterolisuosituksia, olet hylkiö ja pian sinulta viedään kansalaisoikeudet. Sana terveys on irvikuva siitä, mitä se ennen merkitsi. Nyt ei voi olla terve ilman lääkkeitä. Orwell varmaankin hihittelee haudassaan ihmisten tyhmyyttä.

Suurin osa lääkäreistä ei ole älykköjä, vaan pelkääviä pinkoja, jotka lunttaavat päivän ohjeensa sellaisesta lääketehtaiden opuksesta kuin Pharmaca Fennica ja netistä proffien Käypähoito -sivustolta, joka myös nojaa edelliseen opukseen. Lääkäreitä puuttuu historiallinen ja yhteiskunnallinen perspektiivi. Valtaosa lääkäreistä uskoo, että nykytieto kumoaa entisen painovoimalain ja uusi brändätty lääke on parempi kuin vanha, vaikka on neljä kertaa kalliimpi. Lääkekauppaan pätee sama laki kuin parfyymeihin. Mitä rajumpi hinta, sitä ehdempaa tavaraa.

Eli, lääkäreiden tietämättömyys ja vastuuttomuus maksaa yhteiskunnalle arvioiden 2-3 miljardia. Tämä summa on jatkuvasti kasvamassa, kun nykyisin käytännön työn ainoa opettaja on lääketehdas, professoreista kun ei ole siihen tai ovat mukana systeemissä.

Toivo on tavallisissa ihmisissä. Tietoa saa nykyisin aivan toisella tavalla, ja sen myötä lääkäreiden uskottavuus on romahtamassa koko läntisellä pallonpuoliskolla, mutta myös muualla, ainakin venäläisen ystävän mukaan. Kiitos netin ja myös heränneen median, kokemukset leviävät kulovalkean tavoin.

Virallinen puoli reagoi, kuten katolinen kirkko. Rivistä liuenneita pelotellaan ja parjataan. Autuaaksi voi tulla vain kirkon kautta. Jumalaa ei voi kohdata suoraan, vaan papin (valkotakki) kautta. Joten maksakaa killingit kiltisti.

Tutkimusprofessori (mikä upea titteli, kuin piispa) Suvi Virtanen pelottelee omahoidoista. Hän on hyvä esimerkki siitä täydellisestä kyvyttömyydestä, jota THL edustaa. Ei uskoisi, että moista titteliä käyttävä ei tunnu ymmärtävän edes sitä, että D-vitamiinitasot tulisi mitata, jotta terapeuttinen taso löytyisi.

www.mtv3.fi

Monet potilaat valittavat, että terveyskeskukset kieltäytyvät mittaamasta D-vitamiinia. Sen sijaan joka tyypiltä testataan pakolla kolesteroli ja samassa hengessä lääkitään, vaikka statiinit ovat tämän vuosituhannen suurin huijaus. Jos pulisee vastaan, haukutaan, vaikka potilaslaki sanoisi muuta.

www.telegraph.co.uk

Toinen esimerkki on professori Helena Gylling. Hän pelottelee voista, vaikka viimeaikaiset tutkimukset ovat selvästi osoittaneet voin olevan terveellistä, kun taas margariini ei. Gylling on hyvä esimerkki henkilöstä, joka omaa hyvin rajallisen ja yksipuolisen tiedon. Hän on pääasiassa tutkinut statiineja ja stanoleita (kolesterolilääkkeitä ja margariinia) ja runsaan julkaisutoiminnan ansiosta valittiin sopivana Kuopion yliopistoon. Isäntiä täytyy edelleenkin kumartaa, jotta rahaa tulisi.

www.ess.fi

Ehdotan THL:n lakkauttamista ja niiden varojen siirtämistä yliopistoille, jotta edes jonkin asteinen vapaa tutkimus olisi mahdollista. Monessa yhteydessä THL on sotkeutunut bisenksiin ja siten jäävännyt itsensä. Tilalle voitaisiin rakentaa virasto, joka todellakin valvoisi touhua. Proffat voisivat kähmiä rahaa edelleenkin Pfizeriltä ja Unileveriltä, mutta pelin tulisi olla avointa ja rehellistä, jolloin jokainen voi arvioida kunkin mielipiteen luotettavuutta. Myös vaatimuksia professuuriin voitaisiin kiristää. Enää ei riittäisi julkaisuiden määrä, vaan laatu.

Itse uskon vähintään miljardin säästöön jo pelkästään sillä, että kansan D-vitamiinitasot nostettaisiin terapeuttiselle tasolle. Statiinit ovat täysin turhia.

Yksi esimerkki muusta, mistä tässä maassa ei haluta puhua. K2- vitamiini ehkäisee sydäntauteja. K1-vitamiini on kasvimaailmasta, mutta ei lainkaan niin tehokas kuin eläinmaailman K2, jota on paljon kunnon juustoissa ja munissa, ja joita pidetään tässä maassa myrkkynä tunnetuin seurauksin.

jn.nutrition.org

Olisi jo aika siirtyä terveydenhuollossa todelliseen avarakatseiseen tieteelliseen ajatteluun ja huomioida kaikki terveyteen vaikuttavat tekijät sekä pyrkiä mahdollisimman lääkkeettömään elämään kaikkien kohdalla. Osaamista löytyy tästä maasta, jos sille vain annetaan tilaa.


Sarja jatkuu

P.S. Limboin juttu löytyi tämän viikonlopun Ilta-Sanomista, jossa Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri valottaa omaa nerouttaan. Otsikko oli loistava: ”Etukäteen ei voi aurata”. Siitä hatunnosto huumorintajuiselle toimittajalle. Siihen voisi palopäällikkö varmaankin sanoa, ettei ruiskuttaakaan voi etukäteen, vaan on mentävä silloin, kun palaa. Siihen Sauri ei kyennyt. Kaikella voi saamattomuuttaan perustella, mutta psykologina Saurin pitäisi tietää freudilaisesta lipsahduksesta, jolla tarkoitetaan lausahduksia, jotka ilmaisevat sen, mitä ihminen todellisuudessa ajattelee. Vihreä Sauri tarkoitti ehkä, että (harmi) ”Etukäteen ei voi pidättää” niitä, jotka häiritsevät pyhää ajatteluani.

Edellinen Seuraava