Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 10.05.2010

KALEVA, POHJOLAN PIKKU-PRAVDA, MARGARIINI-TIEDOTUKSEN TALUTUSHIHNASSA

Pahaa aavistamatta suostuin Kaleva –lehden haastateltavaksi. Lapsen uskossani luulin, että vihdoinkin joku aviisi tässä maassa rohkenee kirjoittaa asiallisesti vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta. Näin nimittäin annettiin ymmärtää, mutta toisin kävi. Jutun alussa sain toki kertoa asiasta kuin joku kylähullu konsanaan, mutta sen perään systeemin edustaja, tällä kertaa täti margariinitiedotuksesta, lyttäsi koko aiheen. Siinä koko juttu. Tyyli on täsmälleen kuin neuvostoajoilta. Silloinkin annettiin dissinentille hieman tilaa, mutta aina lopuksi systeemin setäteoreetikko selitti kärsivällisesti, kuinka harhautunut tuo selittelijä oli ja kuinka erinomainen valtiovalta on suojellessaan kansalaisia moiselta häiriköltä. Juttuja tehtiin säännöllisin väliajoin, kuten nytkin, osoittamaan, että kansan eteen uurastavat byrokraatit ovat aina oikeassa.

www.kaleva.fi

Lehdistön tulisi olla vallanpitäjille vastapaino kyseenalaistamalla heidän toimintojaan. Suomessa asia on tismalleen toisin päin. Media julkaisee vain uutisia, että asiat ovat hyvin ja hallinnassa. Pahin itsensä komprementoinut mediatalo tässä maassa on Sanoma Oy, ja nyt piskuinen Kaleva haluaa osoittaa olevansa samalla tiellä.

Nyt systeemiä edustamaan oli valittu maa- ja metsätaloustieteen maisteri Raija Kara, joka tällä hetkellä on valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri. Sitä ennen Kara johti margariinitiedotuskeskusta.

Oheisena on ravitsemusneuvottelukunnan jäsenluettelo. Voi vain kysyä, missä on asiantuntemus. Mukana on muun muassa Sydänliitto, jossa Puska häärää jakamassa sydänmerkkejä margariinintuottajille, jotka sitten voivat myydä moskaansa terveystuotteena. Sydänliitto yhdessä diabetesliiton kanssa on lääketeollisuuden markkinointikanava. Siis pöyhiipä tuota neuvottelukuntaa mistä kohtaa tahansa, niin Puskahan sieltä löytyy luuraamasta. Neuvottelukunta edustaa teollisuutta, missä on terveydenhoidon todellinen ja riippumaton asiantuntemus?

www.evira.fi

Kara on huolissaan: “Tutkimuksia tulee joka suunnasta. Kyllähän hiilihydraatteja saa muustakin kuin leivästä ja viljasta, mutta niitä on vaikea syödä riittävän paljon. Varsinkin ruisleipä ja täysjyvävilja ovat tärkeitä kuidun lähteitä.”

Todellisuudessa kuiduilla ei ole sitä merkitystä kuin markkinamiehet selittävät. Kuidut eivät estä syöpää, eivätkä sydäntauteja, kuten meille on uskoteltu. Mutta Kara joko valehtelee tai sitten ei ole päivittänyt tietojaan. Hän toimii kuten puolueen politrukki.

Kara jatkaa kuin aito poliitikko puhuen epätotuutta:

”Suositukset, joissa suurin osa ravinnon energiasta on peräisin hiilihydraateista, perustuvat kansainvälisiin, laajoihin tutkimuksiin. Emme ole niitä itse keksineet, eikä niihin liity maatalouspoliittisia intohimoja"

Ei ole olemassa mitään laajoja tutkimuksia, jotka tutkisivat hiilihydraattien runsasta käyttöä. Asia on vain sovittu. Kyseessä on eri intressipiirien konsensus. Kara voisi näyttää yhdenkin tutkimuksen, joka todistaa vääjäämättömästi, että suositukset ovat oikein. Hän istuu työssä, jossa pääasiassa toistetaan kuolleita lauseita ja loppupäivä sitten pyöritellään peukaloita tai laitetaan liittimiä ojennukseen. Nyt hän voisi ansaita palkkansa ja kaivaa esiin nuo laajat tutkimukset. Jos niitä ei löydy, valtionvarainministeriö voisi käyttää punakynää tuonkin systeemin suhteen. Säästyisivät rahat sitten Kreikkaa varten.

Seuraavassa lauseessa hän kumoaa edellisen, joten Karalta puuttuu kyky ajatella tai ilmaista itseään loogisesti:

”Meidän pitää antaa suosituksia, jotka sopivat suomalaisten omaan, perinteiseen ruokavalioon. Leivän jättäminen pois olisi vähän sama kuin ruvettaisiin kieltämään kiinalaisilta riisin käyttö.”

Eikö tuo ole maatalouspolitiikkaa, jos mikään, ja etenkin suur-maatalouspolitiikka? Se murjoo Puskan johdolla maitotilat tästä maasta. Sietäisi Kalevan miettiä, kenen puolella seisoo, pohjoisen karjatilallisten vai etelän suurtilojen.

Lopuksi Kara sitten osoittaa täydellisen tietämättömyytensä ja typeryytensä:

”Hiilihydraattien raju vähentäminen muuttaa aineenvaihduntaa. Elimistö menee ketoositilaan ja rupeaa käyttämään rasvoja energian lähteenä. Glukoosi on tärkeä aivojen energian lähde. Hiilihydraattikammoisella myös monet tärkeät vitamiinit ja kivennäisaineet jäävät saamatta."

Voi pyhä Sylvi! Mitkä vitamiinit jäävät saamatta? Kara ei myöskään tiedä, että elimistö itse huolehtii sokerintarpeesta. Keho ei tarvitse periaatteessa lainkaan hiilihydraatteja. Maksa valmistaa kaiken sokerin, mitä elimistö tarvitsee. Maksa voi jopa valmistaa liikaa sokeria, kuten on laita II-tyypin diabeteksessa, jossa sokerinvalmistuksen säätely on sekaisin. Siten aamusokerit nousevat, kun maksa tekee valtaosan sokerista yöaikana. Vaikka ei ole syönyt murustakaan hiilihydraattia, voi verensokeri olla koholla aamulla. Siihen sitten pitäisi syödä lisää leipää, miksi? Tätä samaa typeryyttä kuulee jopa lääkäreiltäkin. Käsittämätöntä, mistä nämä tyypit hakevat tietonsa, lääketehtaiden illanistujaisista vai mistä? Ja jälleen pelotellaan ketoositilalla. Ketoaineita syntyy aina kun rasva palaa. Ketoaineet ovat sokeria 25 % parempia energialähteitä kuin sokeri. Aivot käyttävät ketoaineita polttoaineena. Ketoosissa ihminen on virkeä ja energinen. Sokeri väsyttää. Tämän voi jokainen kokeilla kohdallaan. Ilman ketoosia kukaan ei laihdu, mikä on yksi fysiologian perustotuuksia.

”Painonpudotuksessa vähähiilihydraattisella ruokavaliolla voi saada tuloksia nopeasti. Sillä pärjää jonkin aikaa ja varmaan laihtuukin, mutta loputtomiin dieettiä ei voi pitää yllä", ravitsemusterapeutti sanoo.

Kara ei tiedä, että perinteinen ranskalainen ruokavalio on, jos mikä, tyypillinen vähähiilihydraattinen ateriakokonaisuus. Se on ollut sitä vuosisatoja. Ei voi vaatia yleissivistystä ihmiseltä, joka a) on tehnyt töitä margariiniteollisuudelle ja b) on täysin tietämätön fysiikan laeista.

Kun katselee pariisittarien takamuksia ja vastaavia sitten Suomessa eli markettien vakiasiakkaita työntämässä leipä-, pulla- ja kevyttuotekärryjään, niin voi havaita, että vähintään kaksi pariisitarta mahtuisi suomalaismamman housuihin, yksi kumpaankin lahkeeseen. Eli siitä sitten vain sitä terveellistä leipää ostamaan!

On olemassa yksi kansa, joka on toteuttanut Puskan ja Karan unelman. Nimittäin Jumalan valitsema Israel. Siellä käytetään eniten maailmassa kasviöljyjä. Israelilaisten ravinto koostuu happamattomasta leivästä (pulla) ja kasviöljystä. He käyttävät näitä öljyjä 10–15 % enemmän kuin muut läntiset teollistuneet maat. Israelissa on hyvin korkeat sydäntauti-, verenpaine-, diabetes- ja ylipainoluvut. Israelissa on myös tavanomaista enemmän syöpää ja etenkin naisten korkeampi kokonaiskuolleisuus muihin länsimaihin verrattuna. Puhutaankin israelilaisesta paradoksista. Omasta mielestäni se ei ole paradoksi, vaan perustotuus siitä tragediasta mitä hiilari–kasvirasvayhdistelmä saa aikaan. Mutta tästähän ei puhuta. Siitä pitää huolen tuo edellä mainittu klikki.

Yam, D et al. (1996) "Diet and Disease - The Israeli Paradox: Possible dangers of a High Omega-6 poly unsaturated fatty acid diet." Isr. J Med Sci; 32:1134-1143.

www.ncbi.nlm.nih.gov

Minne on kadonneet ne toimittajat, jotka Pikku Prinssin tapaan esittävät naiiveja ja yksikertaisia kysymyksiä. Tuhat tutkimusta, kerropa niistä minulle edes yksi.

Edellinen Seuraava