Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 27.10.2008

MASENNUSPROFESSORI MYY LÄÄKKEITÄ

Psykiatrian alalta tunnettu professori Stuart A. Montgomery kävi luennoimassa Suomessa mielialalääkkeiden eduista ja vähäisistä sivuvaikutuksista. Hänen mielestä suomalaisten tulisi syödä masennukseensa entistä enemmän lääkkeitä.

www.hs.fi

Kuka tämä suurelle yleisölle tuiki tuntematon professori oikein on? Tohtori Mongomery sai professuurin 1993 St Maryn sairaalasta. Sitä ennen hän vaikutti ratkaisevalla tavalla Britannian lääkelaitokseen, joka sitten hyväksyi lääketehdas Pfizerin mielialalääkkeen (Zoloft) ensimmäisenä Euroopassa, jolloin lääkkeelle avautui koko EU:n markkinat.

Professori Montgomery toimittaa International Psychopharmacology- nimistä lehteä, joka säännöllisesti julkaisee lääketehtaiden rahoittamia tutkimuksia masennuslääkkeistä. Hän myös itse kirjoittaa näitä artikkeleita. Montgomery ei säästele sanojaan kehuessaan mielialalääkkeiden hyötyjä.

www.guardian.co.uk

clinpsyc.blogspot.com

Syy arvon professorin Suomen vierailuun lienee Astra-Zenecan Seroquelin markkinointi. Kun vanhojen masennuslääkkeiden patentit ovat erääntymässä, on täytynyt keksiä jotain uutta.

Seroquel, kemialliselta nimeltään ketiapiinifumaraatti, on epätyypillinen antipsykoottinen aine, mitä lie sillä sitten tarkoitetankin. Alun pitäen aine on tarkoitettu raskaan psykiatrian lääkkeeksi. Nyt haetaan uusia syitä käyttää lääkettä. Seroquelista ollaan tekemässä ihmepilleriä vaivaan kuin vaivaan. Masennuksen lisäksi on keksitty vielä uusia syitä. Nyt ujoudestakin on tehty sairaus. Ujous on saanut hienon nimenkin: sosiaalinen fobia.

clinpsyc.blogspot.com

Tietysti moinen on herättänyt myös kritiikkiä. Professori Christopher Lane, Northwesternin yliopistosta, kertoo New York Timesin julkaisemassa artikkelissa kuinka tavallinen ujous on. Ujous on osa normaalia elämää. Suomessahan poikkeuksetta jokainen joutuisi käyttämään lääkettä sillä ujous on osa kansaluonnetta.

www.nytimes.com

Ronald Pies, joka toimii psykiatrian professorina Tufts and SUNY- yliopistoissa varoittaa normaaliin elämään liittyvien tunteiden medikalisoimista.

www.nytimes.com

Michael Cottle on kirjoittanut mainion artikkelin New Republic-lehteen. Hän näkee, että mielten manipulaatio on täsmälleen sitä mitä George Orwell kuvaa kirjassaan Uusi Uljas Maalima

www.antidepressantsfacts.com

Nämä epätyypilliset antipsykootit eivät ole vailla riskejä. Nämä lääkkeet lihottavat, sekoittavat aineenvaihdunnan ja aiheuttavat diabetesta. Lääkkeet myös lisäävät kuolleisuutta.

www.ncbi.nlm.nih.gov

www.ncbi.nlm.nih.gov

www.ncbi.nlm.nih.gov

Sivuvaikutuksiin liittyy salailua, ja Yhdysvalloissa on aloitettu oikeudenkäyntejä vastaavia lääkeaineita valmistavia lääketehtaita vastaan. Eli Lilly-yhtiön Zyprexa on ollut tapetilla juuri edellä mainittujen sivuvaikutusten takia

www.bloomberg.com


Blogin aihesanat:
aineenvaihdunta, antipsykoottinen, Astra-Zenecan, Christopher Lane, diabetes, George Orwell, kuolleisuus, lihominen, masennus, Michael Cottle, mieli, Pfizer, psykiatria, Ronald Pies, Seriquel, sivuvaikutus, sosiaalinen fobia, Stuart A. Montgomery, tunteet, tutkimus, ujous, Zoloft, Zyprexa

Edellinen Seuraava