Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 17.06.2014

TÄRKEIN KIRJA SITTEN AIKOIHIN

blogi-2014-06-17Tanskalaisprofessorin Peter Gøtzschen kirja Tappavat lääkkeet ja järjestäytynyt rikollisuus (Deadly Medicines and Organized Crime. How big pharma has corrupted healthcare) on tärkein ja paras kirja mitä terveydenhoitoalalta on kirjoitettu vuosikymmeniin. Vaikka kirja käsittelee lääketeollisuutta, on se samalla loistava kuvaus siitä, kuinka meitä hallitaan kaikessa. Tässä näennäisessä vapaudessa ja demokratiassa meitä ohjaillaan median kautta puolitotuuksin ellei suorastaan valhein, on sitten kysymys Irakin sodasta, ruuasta, Suomen nykytilasta ja ties mistä.

Gøtzsche on Skandinavian Cochrane-yhteisön johtaja. Yhteisö on maailmanlaajuinen tuhansien tutkijoiden yhteenliittymä, joka arvioi lääketieteellisten tutkimusten ja hoitojen todellista laatua. Gøtzsche on erittäin lahjakas analysoimaan tutkimusten sisältöä ja niiden oikeellisuutta. Valtaosa tutkimuksista, joihin liittyy taloudellisia intressejä, on todellista höttöä. Kaiken lisäksi lääketeollisuus ei julkaise vapaasti kaikkea tietoa vaan sen, mistä on sille hyötyä. Haitat pimitetään.

Peter Gøtzsche kirjoittaa sujuvasti ja tavalla, että maallikkokin ymmärtää, vaikka aihe on vaikea. Kirjaa lukee kuin dekkaria. Jatkuvasti löytää uutta ja oivaltavaa siitä, miten meitä pyöritetään. Teksti imee mukaansa. Kirjaa lukee lähes kiihkon vallassa, sillä siitä avautuu se todellinen maailma, missä elämme. Äänessä on pohjoismainen asiantuntija, joka kertoo avoimesti, millä tolalla terveydenhoito on Tanskassa. Sama koskee Suomea, ellei tilanne ole suorastaan pahempi, sillä meiltä puuttuu professoritason kriitikko kaikkien maatessa rähmällään niin lääke- kuin ruokateollisuuden edessä. Itsehän olen kirjoittanut näistä aiheista mutta olen vain ortopedi, jolla ei ole merkitystä professoriarmeijan edessä. Suomessa on sääntö, että sanojan yhteiskunnallinen asema määrää viestin totuusarvon, olipa viesti kuinka typerä tahansa. Muulla ei ole merkitystä, ja kiusalliset asiat vaietaan esimerkkinä nykyinen diabeteksen tila maassa.

Gøtzsche kertoo, millä tavoin media on tärkeä osa tässä todellisuuden vääristelyssä. Jos löytyy hyvin tehty tutkimus, joka selvästi osoittaa asioita, jotka ovat ristiriidassa yleisen harhaluulon kanssa, niin media julkaisee "asiantuntijan" arvion. Se yleensä mitätöi havainnon. Toinen tapa on masinoida tutkimus, joka antaa epämääräisen tuloksen kyseisestä aiheesta, mikä sitten julkaistaan kissan kokoisin otsikoin, jonka jälkeen todellinen havainto vesittyy. Suomessa on pääsääntöisesti kaksi tämän tapaista lausunnon antajaa: Itä-Suomen Ursula Schwab ja pääkaupungin Mikael Fogelholm.

Hyvä esimerkki käytännöstä on hiljattain Helsingin Sanomissa julkaistu uutinen inuiittien sydäntaudeista ja kalaöljykapseleista.

"Kansainvälinen tutkijaryhmä kävi läpi Grönlannin ja Pohjois-Amerikan inuiittien terveyttä ja ravintoa koskevia tutkimuksia. Tutkijat huomasivat, että käsitys inuiittien hyvästä sydänterveydestä pohjautuu tanskalaisten tutkijoiden Hans Olaf Bangin ja Jørn Dyerbergin 1970-luvulla julkaisemiin tutkimuksiin.

Tanskalaistutkijoiden päätelmiä on pidetty vuosikymmenten ajan osoituksena rasvaisen kalan ja kalaöljyn suotuisista vaikutuksista sydämen ja verisuonten hyvinvoinnille.

Aineistona käytetyt terveystilastot ovat kuitenkin osoittautuneet harhaanjohtaviksi. Useimmat inuiitit asuivat kaukana sairaaloista, joten heidän sairautensa jäivät vaille diagnoosia, eikä todellisia kuolinsyitä pystytty selvittämään.

Sittemmin on todettu, että perinteistä elämäntapaa noudattavat inuiitit kärsivät sydän- ja verisuonitaudeista vähintään yhtä usein kuin muutkin Grönlannin, Kanadan ja Alaskan asukkaat. Rasvainen kala ei suojaakaan heidän sydämiään".

Ei tarvitse olla mikään älyn jättiläinen voidakseen kysyä, miten tämä kansainvälinen tutkimusryhmä on saanut selville, mihin sairauteen nämä erämaihin jääneet ovat kuolleet. Kukaan ei ollut paikalla todistamassa asiaa. Tuo väite perinteisistä elintavoista nykyaikana ei myöskään pidä paikkaansa sillä ne, jotka elävät perinteisellä tavalla ovat siellä, mihin no älypäät eivät pääse. Tästäkin asiasta on kirjoitettu ja varoiteltu, ettei asioita pitäisi sekoittaa.

Sitten uutiseen oli tungettu Schwabin mielipide kalaöljykapseleista, jotka hän lyttää täysin. Lääketehtaat ovat jo pitemmän aikaa yrittäneet mitätöidä kalaöljyjen merkityksen. Aiheesta on julkaistu tutkimuksia, joiden arvo on yhtä kyseenalaista kuin Schwabin jutut rypsiöljystä. Inuiittien sydäntaudit ovat lisääntyneet, ei kalansyönnin vaan länsimaisen "terveellisen" ruokavalion sekä alkoholismin takia. Jos syö roskaruokaa, niin siinä ei kalaöljyt auta. Kun lukee tuota inuiiteista julkaistua tutkimusta ja Helsingin Sanomien uutisointia, niin jutun logiikka ontuu. Julkaista se kuitenkin täytyy, sillä se on osa suurempaa kokonaisuutta, joka tähtää lääkkeiden kuten statiinien myyntiin. Lääke- ja ruokateollisuus käyttää juuri näitä peräkylän yliopistoja hyödykseen, juuri sellaisia missä Schwabilla on virka. Niissä ollaan kiitollisia, jos sylttytehdas osoittaa jonkin verran kiinnostusta ja vastalahjaksi sylttytehdas saa halvalla uskollisia puolestapuhujia kuten olemme viime vuosina nähneet.

Gøtzsche kysyykin aiheellisesti lukijalta, että jos et usko, että järjestelmä on riistäytynyt yhteiskunnan hallinnasta, niin lähetä hänelle sähköpostia ja kerro, miksi lääkkeet ovat kolmanneksi yleisin kuolinsyy maissa, joissa niitä käytetään eniten. Hänen mukaansa lääketeollisuuden kliiniset kokeet ovat tieteeksi naamioitua markkinointia. Uusia lääkkeitä ei tutkita riittävän hyvin, ja lääkevalvonta katsoo kaikkea läpi sormien. Diabeteksen lääkehoito on korruptoitunutta. Lääketehtaat vedättävät yhteiskuntia puolivillaisten tutkimusten avulla. Tulehdus-kipulääkkeet aiheuttavat hirvittävän määrän kuolemia ja psykiatriasta on tullut lääketeollisuuden kultakaivos. Lääkkeet aiheuttavat lisäksi joka vuosi miljoonille ihmisille vakavia invalidisoivia haittoja. Gøtzsche näkeekin sanan "korruptio" tarkoittavan tässä yhteydessä ensisijaisesti moraalin rappiota ja vasta toissijaisesti lahjontaa. Peter Gøtzschen mukaan on perusteltua verratta lääketeollisuutta järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Molempien toimintamalli on sama. Lakia rikotaan vapaasti ja huolimatta kiinnijäämisestä toiminta jatkuu samana. Miljardin sakot maksetaan surutta sillä voitto voi olla kymmenen miljardia. Kymmenen prosentin tappio on ihan siedettävä.

Lääketeollisuuden tärkein tavoite on suuret voitot, ei suinkaan potilaan terveys. Gøtzsche osoittaa, kuinka teollisuus on ostanut puolelleen lääkäreitä, tutkijoita, lehtiä, ammatti- ja potilasjärjestöjä, yliopistojen laitoksia, toimittajia, lääkevalvojia ja poliitikkoja. Rikokset ovat levinneet niin laajalle, että on pakko vetää johtopäätös, että ne on tehty tietoisesti ja tarkoituksella, koska rikos kannattaa.

Jos haluaa ymmärtää, miten maailmaa hallitaan ja samalla haluaa oppia miten media manipuloi, kannattaa lukea Gøtzschen kirja. Suosittelen lämpimästi.


Blogin aihesanat:
Helsingin Sanomat, Peter Götzschen, 70-luvun tutkimus, Alaska, Cochrane-yhteisö, demokratia, diabetes, Grönlanti, Hans Olaf bang, inuiitti, invalidisoida, Irakin sota, Jorn Dyerberg, järjestäytynyt rikollisuus, kalaöljy, kalaöljykapseli, Kanada, kipulääke, kirja, kliininen koe, korruptio, kuolema, lahjonta, lääketehdas, lääketeollisuus, manipulointi, media, Mikael Fogelholm, moraalin rappio, naamioitu markkinointi, ortopedi, poliitikko, professori, psykiatria, puolitotuus, rasvainen kala, rikos kannattaa, ruoka, ruokateollisuus, Suomi, sydän, sydäntauti, Tanska, tappavat lääkkeet, terveydenhoito, tulehduslääke, tutkija, tutkimus, Ursula Schwab, valhe, vapaus, verisuoni, yhteiskunnallinen asema

Edellinen Seuraava