Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 17.12.2018

HESARIN PASKAJUTTU

Aina kun kirjoitan kirjan ravinnosta, saa se tietyt piirit hyppimään raivosta. 2006 julkaisin kirjan "Diabeteksen ruokavaliohoito". Välittömästi kirjan julkaisemisen jälkeen Lääkärilehti julkaisi silloisen dosentti Mikael Fogelholmin artikkelin, missä tämä tyrmäsi tyystin kirjani. Erikoista oli, että arvion teki agronomi eikä lääkäri. Kun lähetin lehdelle vastineeni, sitä ei julkaistu. Kun Lääkäriliitto ei tehnyt mitään asian eteen, erosin liitosta sillä en halunnut kuulua ryhmään, joka polkee omia periaatteitaan. Tämä ei riittänyt: Suomen diabetesliitto lähetti kirjeen kirjakauppojen sisäänostajille kertoen kirjani olevan vaarallinen ja että sitä ei tulisi myydä. Kirjani sanoma oli yksinkertainen: vähentämällä hiilihydraatteja voi vaikuttaa diabetekseen hyvin positiivisella tavalla. Tuosta ajasta on nyt 12 vuotta. Vähähiilihydraattinen ruokavalio on osa diabeteksen hoitoa - paitsi Suomessa.

Tuli taas sohaistua mehiläispesään! Suomessa on paljon asioita, joista ei saa puhua. Kun uusin kirjani "Lääkkeetön elämä" Otavan kustantamana ilmestyi tämän vuoden elokuussa, alkoi massiivinen hyökkäys niin netissä kuin mediassa minua ja kustantajaani kohtaan. Kustantajaa painostettiin olemaan julkaisematta kirjaani jo ennen kuin se oli edes ilmestynyt kauppoihin. Ensiksi hyökkäsivät trollit, sitten Alma-media, Turun Sanomat jatkoi, Yle osoitti karvansa, ja nyt sitten Hesari. Kaikille yhteistä on samat väitteet - joita kirjassa ei ole - sekä potilaskokemusten mitätöinti. Suomessa Ylen tehtävä on vaalia poliittisen eliitin rauhaa, ja muu media sitten vaalii globaalien yritysten mainetta. Hallinnan tekee helpoksi pieni kielialue ja vieraiden kielien osaamattomuus. Kansalaiset eivät saa päättää mistään, mikä koskee heidän omaa elämäänsä. Miksi media ei kysy, miksi Ruotsin parlamentti kielsi terveydenhoitohenkilöstön pakkorokotukset perustuslain vastaisina, kun Suomessa asia meni läpi ilman kritiikkiä. Tämä kertoo, ettei Suomi ei ole pohjoismainen demokratia vaan tuppisuiden puolibysanttisten kyläpäälliköiden hallitsema Euroopan koilliskolkka, joka on siirtänyt yhteisen omaisuutensa ulkomaiseen omistukseen. Kiinalaiset ostavat maat ja metsät, ja globaalit yhtiöt ryöstävät mineraalit tuhoten luonnonsuojelualueet.

Hesarin juttu perustuu pelotteluun noudattaen sitä samaa kaavaa, että punainen liha tappaa ja pilaa ilmaston, eläinrasvat tappavat ja jos et syö kolesterolilääkkeitä, niin kuolet. Listaa voi jatkaa. Sokerina pohjalla on kaiken paha, Putin. Mitä tahansa maailmassa tapahtuukin, on se Putinin syy, ja Yhdysvallat on kritiikittömästi demokratian valo. Olen nyt päässyt samaan sarjaan Putinin kaveriksi, mistä olen ylpeä. Yhdellä kirjalla olen saanut systeemin paniikkiin. Jos katsoo asian valoisaa puolta, on tämä trollaus tehnyt minut kuuluisaksi koko maassa. Vaikka olin aikeissa jäädä eläkkeelle, koen että tehtäväni on jatkaa blogien kirjoittamista aiheista, mistä media ei kerro. Mustamaalaus on markkinaetu maalaajan tappioksi. Maine tuo myös valtaa, jota aion käyttää.

Hesarin juttu kertoo enemmänkin tietyistä lääkäreistä ja Hesarin tilasta mediana kuin minusta. Monet lääkärit kokevat turhautumista ja pelkoa tulevaisuudesta. Yhdysvalloissa valtaosa nuorista lääkäreistä vaihtaisi alaa, jos siihen olisi mahdollisuus. Autoratiivinen asioiden hoito ei ole enää nykyaikaa ja kyvyt asiakaskeskeisyyteen puuttuvat. Pian ei ole välineitä, miten ja millä hoitaa potilaita, joiden tietoisuus terveysasioista on kasvanut huimasti. Potilaat kyselevät ja osaavat vaatia. Se on pelottavaa. Samalla systeemi on alkanut käyttää pelottelua, väkivaltaa ja tiedon vääristelyä polkien alleen kaikki kyselijät. Ihmiset, jotka kyselevät, eivät saa edes tilaa mediassa. Lääkärit ovat linnoittautuneet, mikä on valitettavaa, kun pitäisi avautua potilaiden suuntaan ja miettiä heidän todellisia ongelmiaan.

On todellista kaksinaismoraalisuutta valitella jonkun toisinajattelijan pieksemistä jossakin kaukana Suomesta, kun samanaikaisesti maassa leimataan omia aivojaan käyttäviä yksilöitä ja jopa ihmisryhmiä vähintäänkin dorgiksi, jos he ajattelevat virallisen dogmin vastaisesti. Koen olevani mielipidevainon kohteena. Näissä asioissa ennen oli kyse poliittisesta toisinajattelusta. Nyt ihmisiä vainotaan globaalien yritysten etujen takia. Yhtenä esimerkkinä voisi mainita tanskalaisprofessori Peter C. Gøtzschen, joka on tutkinut lääketutkimuksia ja suhtautunut hyvin kriittisesti niihin. Hän oli perustamassa Cochrane -yhteisöä. Hänet on erotettu yhteisöstä kriittisen asenteensa takia. Nyt sen lisäksi hänet on myös erotettu Kööpenhaminan yliopiston professorin virasta. Mitään virhettä hän ei ole tehnyt, mutta Tanskan "Nokian" muodostavat muutama globaali lääketehdas. Kun keskustelin Peterin kanssa, kertoi hän, kuinka lääketehtaat kiristävät hallitusta uhkaamalla siirtää työpaikat muualle. Stanfordin yliopiston professori John Ionnidis julkaisussaan sanoi, ettei hoitosuositukset tue kuin niitä esittäneitä akateemisia henkilöitä ja ettei ammattilaisten pitäisi osallistua näiden suositusten laatimiseen. Suositusten vaikutuksia potilastasolla ei ole koskaan selvitetty. Tänä syksynä analysoitiin Epidemiologialehdessä ravitsemus-tutkimuksia. Ne eivät analysoijien mukaan ole tiedettä. Hiljattain New York Times paljasti, että sokeriteollisuus maksoi 1960-luvulla tutkijat syyttämään rasvaa sokerin sijaan. Samainen lehti kertoi, että Coca-Cola maksoi tutkijat vähättelemään sokeroitujen virvoitusjuomien haittoja. Mukana oli suomalainen tutkija. Jo pelkästään tämän pitäisi herättää ihmiset. Koko ravitsemusoppi ja hoitosuositukset nojaavat täysin vääriin perusteisiin.

Liike-elämässä tiedetään se, mitä media ei ilmeisesti ymmärrä eli että kilpailijan mitätöinti, vääristely ja pelottelu ei kanna pitkälle. Se vie uskottavuuden ja ajan mittaan kääntyy itseä vastaan. Tämän Hesarin tapainen ilmiö on sama kaikkialla länsimaailmassa. Yleisön luottamus mediaan on romahtanut.

Kiusauksen kohteena en ole ainoa. Meitä toisinajattelija lääkäreitä alkaa olla maailmassa huomattava määrä ja monet ovat kokeneet ja kokevat samaa vainoa kuin minä. Toimittaja Satu Vesantola, joka teki tämän Hesarin jutun ja näin jälkikäteen tsekaten edustaa sylttytehdasta parhaimmillaan. Hän on tehnyt paljon töitä lääketeollisuuden lähellä olevien medioiden parissa. En tiedä, kuuluuko hän terveystoimittajien yhdistykseen, sillä jäsenlista ei jostain syystä ole julkinen. Yhdistys on tunnettu siitä, että toimittajat toimittavat lääke- ja ruokateollisuuden asioita ja vastalahjaksi matkustavat ja ryyppäävät niiden piikkiin.

En saanut häneltä listaa hänen esittämistään syytöksistä. Sain vain hänen toimittajana laatimansa suppean, erillisen kysymyslistan ja vastauksistani hän kaiken lisäksi leikkasi suurimman osan pois antaen vapaasti tilaa muille. Olin vain pakollinen pelle, jotta voidaan jälkikäteen sanoa, että saihan sekin sanoa jotain. Menin mukaan vai nähdäkseni, onko edes Hesarissa jotain muusta mediasta poikkeavaa. Ei ole.

Journalismin säännöistä löytyy tämä kohta. Toimittaja Satu Vesantola rikkoi tätä perussääntöä:

21. Jos selvästi tunnistettavissa olevan henkilön tai tahon toiminnasta aiotaan esittää tietoja, jotka asettavat tämän erittäin kielteiseen julkisuuteen, kritiikin kohteelle tulee varata tilaisuus esittää oma näkemyksensä jo samassa yhteydessä.

Mutta kyllä Vesantola pääsee elämässä eteenpäin, kun loikkii näin oikealta oksalta toiselle. Kun tarpeeksi loikkii, voi olla, että se kultainen oksakin löytyy.

blogi-2018-12-17-1

Näin siis Hesari mainostaa juttuaan. Toimittaja herättelee lööpillä kansaa. Se kuuluu samaan sarjaan kuin että "Presidentin rouvalla ei ollut pikkuhousuja Itsenäisyyspäivän vastaanotolla". Kaiken lisäksi pitää maksaa voidakseen lukea jutun. Herjaavan otsikon taakse pääsee vain maksamalla, mutta tarkoitus onkin, että otsikko jää mieleen myös niillä, jotka eivät pääse lukemaan koko juttua. Kun sitten menee sinne lukemaan, otsikko ei vastaa sisältöä lainkaan. Kriitikoiksi Hesari oli saanut kehiin vilttiketjun. Ei Hesari, eikä haastatellut asiantuntijat kykene esittämään mitään faktaa tuon lauseen tueksi. Eli Hesari herjaa ja yrittää samalla estää kirjan myynnin, kirjan kannalta juuri tärkeimpään aikaan. Ilmeisesti oli iso tiimi miettimässä, miten tämäkin temppu tehdään. Hesari on mielipidevainoaja sen pahimmassa merkityksessä.

Myönnän, että kirja on todella vaarallinen - mutta ei potilaille vaan globaalien yritysten pyörittämälle systeemille. Onhan todella vaarallista, jos ihmiset alkavat ajatella ja ottaa vastuun omasta elämästä. Voi käydä kuten Ranskassa, että keltaliivit marssivat kadulle. Eliitin ote on muutenkin lipeämässä koko läntisessä maailmassa

Olen koonnut tähän olennaiset kohdat Hesarin jutusta, jotta ihmisten ei tarvitse maksaa roskasta. Ensimmäisenä kohdassa syöpätautien professori Sirpa Leppä sanoo: Tämä on erikoinen väite. En käsitä, mihin tämä voisi perustua", sanoo Leppä, joka työskentelee myös ylilääkärinä Hyksin syöpäkeskuksessa. "Pahimmassa tapauksessa tällaiset väitteet ovat vaarallisia. Ne voivat jopa lisätä kuolemantapauksia, jos ihmiset uskovat niihin ja kieltäytyvät syövän lääkehoidosta. Minusta tämä vertautuu Pohjanmaan rokotevastaisuuteen."

Ilmeisesti professori ei ymmärrä lukemaansa. Olen kirjoittanut ainoastaan, että syövän tukihoidoista kuten ketogeenisestä dieetistä ja liikunnasta olisi huomattavaa apua syövän hoidossa. En ole kieltänyt missään yhteydessä millään muotoa virallisia syöpähoitoja, mutta haluan tuoda myös esille sen, etteivät nuo viralliset hoidot ole ongelmattomia ja niihin liittyy huomattavia riskejä, mistä ei ilmeisesti saa puhua. Ihmisiä kuolee sytostaattihoitoihin. Kyllä potilaalla on oikeus tietää kaikki, mikä koskee hoitoja - niin haitat kuin hyödyt. Olen lainannut aiheeseen liittyviä tieteellisiä artikkeleita kirjaani. Leppä aliarvioi aika dorgalla tavalla potilaiden kyvyn ymmärtää asioita.

Maailmalla on leviämässä käsitys, että keskeisimpien syöpien kuten rintasyöpä, eturauhasen syöpä ja suoliston syöpä ovat pohjimmiltaan metabolisia sairauksia, joiden taustalla on insuliiniresistenssi. Eikö olisi järkevää keskittyä insuliiniresistenssin hoitoon elämäntapamuutoksin ennen syöpää eikä sitten, kun syöpä on iskenyt. Asiaa voisi verrata tupakointiin. On järkevää, ettei polta tai lopettaa tupakoinnin, millä voi estää niin sydänsairauksia kuin syöpääkin. Vaikka sairaus iskisi, silti kannattaa lopettaa tupakointi. Sama koskee insuliiniresistenssiä. Valitettavasti insuliiniresistenssi on tuntematon suurimmalle osalle lääkärikuntaa, kuten ilmeisesti arvon professorille. Ne, jotka tietävät, ovat hiljaa, etteivät joudu samanlaiseen ryöpytykseen kuin minä.

Syy raivoon on se, ettei insuliiniresistenssin ole tarjolla patentoitua pilleriä vaan sen ainoa hoito on elämäntapamuutos. Kun minä kirjoitan aiheesta, on se rikos, mutta jos professori Leppä olisi viitsinyt tutkia asiaa ja kertoisi siitä julkisuudessa, niin fanfaarit soisivat ja häntä kuljetettaisiin riemusaatossa ympäri stadia. Tai sitten lääketeollisuuden hitman hoitaisi asian. Suomessa totuus riippuu sanojan asemasta eikä itse asian sisällöstä. Hesarin mukaan professori on oikeassa ja minä väärässä.

Jos professori viitsisi tsekata asioita tieteellisistä kirjastoista sanalla "insuliiniresistenssi", voisi hän kokea järkytyksen. Insuliiniresistenssi esiintyy lähes kaikissa keskeisissä sairauksissa. Insuliiniresistenssi syntyy pääasiassa sokerista, liioista hiilihydraateista ja tulehdusta aiheuttavista siemenöljyistä, siis siitä, mitä meille tarjotaan terveysruokana. Tämä selittää sen, miksi monet sairaudet ovat lisääntyneet epidemian lailla, ja yhä nuoremmat sairastuvat tauteihin, sellaisiin, joita ennen esiintyi vain vanhemmilla ikäpolvilla. Jo lapsilla esiintyy tyypin 2 diabetesta. Professori Leppä ei ole tietoinen, mitä ruokaa syöpäpotilaat klinikalla saavat: sokeroituja juomia, mehukeittoja jne. eli juuri niitä, jotka pahentavat insuliiniresistenssiä. Miksei tarjota saman tien kunnon sikarit ja konjakit, joita olisi mukava tuprutella ja nautiskella hoitoja odotellessa.

En tiedä, tunteeko professori Leppä amerikkalaista intialaistaustaista syöpätutkijaa, jonka nimi on Siddhartha Mukherjee. Hän tutkii ravinnon merkitystä syövän hoidossa. Erityisesti Siddhartha uskoo ketogeenisen dieetin olevan oleellinen apu monissa syövissä. Hänen mukaansa ei niinkään sokeri vaan sokerin nostattama insuliini stimuloi syöpää. Tehokkain tapa alentaa insuliinia on ketoruokavalio. Jos HUS:in syöpäprofessori ei tiedä Siddharthasta mitään, ei suomalaisilla ole toivoa. Linkki on The Guardianista, joka julkaisee näitä juttuja, mutta Suomessa niistä saa HuuHaa-palkinnon. Ero Hesarin ja The Guardianin välillä on, että Hesari on globaalien yritysten etäpääte, kun The Guardian repäisi itsensä irti holhouksesta ja elää lukijoiden rahoituksen turvin. Lehdellä on yli miljoona tukijaa.

Lepän pelottelu vitamiineista ei perustu mihinkään. Hän voisi viitata johonkin selkeään tosiasiaan. Syöpälääkärit toistavat tätä mantraa kuin papukaijat. Ajatus on lähtöisin Yhdysvalloista kuten kaikki muukin hömppä terveydenhoidon alalla. C-vitamiinia on käytetty pitkään syövän hoidossa ohi virallisen järjestelmän. Nyt kiinnostus C-vitamiinia kohtaan on herännyt.

Palkittu lääketieteeseen perehtynyt brittijournalisti Jerome Burne kertoo blogissaan miten syöpäteollisuus trollaa mediaa. "How the UK press published hundreds of fake news stories about cancer drugs". On syytä olettaa, että sama koskee myös Suomen mediaa. Se ei koske pelkästään syöpää vaan kaikkea terveyteen liittyvää.

Seuraavaksi sydäntautien erikoislääkäri Essi Ryödi pelottelee vanhoilla väitteillä. Ryödi sanoo: Heikkilä ohittaa kirjassaan kokonaan sen, etteivät verisuonivauriot ole luonnollisia ja normaaleja - eivätkä ne myöskään ole reikiä - vaan merkki sairaudesta, useimmiten tupakoinnin, korkean verenpaineen ja koholla olevan kolesterolin seurausta.

Ryödi ei ole ehkä lukenut kirjaani ja jos on lukenut, valikoivien silmälasien läpi. En ohita verisuonivaurioita, joita pidän koko ongelman keskeisenä syynä. Tietysti tupakointi, verenpainetauti aiheuttavat vaurioita, mutta tärkein syy on matala-asteinen tulehdus, joka johtuu pääasiassa sokerista. Kolesterolilla siinä prosessissa ei ole mitään osuutta. Kohonnut kolesteroli on seurannaisilmiö insuliiniresistenssistä ja tulehduksesta. Siten virallinen hehkuttaessaan kolesterolia hoitaa seurausta eikä syytä. Ryödi jatkaa "Kyllä me tiedämme hyvin tarkkaan, miten sepelvaltimotauti syntyy ja mistä infarkti johtuu." Ette valitettavasti tiedä! Vain osassa tapauksia kyse on hyytymän aiheuttamasta verisuonitukoksesta, mutta on paljon sydämen äkkikuolemia, joiden syynä ei ole verisuonitukos vaan joko sydänpysähdys tai rytmihäiriö, joilla ei ole mitään tekemistä tukosten kanssa. On myös näyttöä, ettei äkillisen sydänperäisen rintakivun tarvitse johtua tukoksesta vaan kyseessä on jonkinasteinen lihastason häiriö, joka jatkuessaan kehittää sitten hyytymän. Tämä lihasteoria oli vallalla kun olin 1970-luvulla HYKS:in I-klinikassa professori Halosen alaisena. Sitten raha ratkaisi ja tulivat nämä ohitusleikkaukset, jotka ohittivat kaiken ja joiden teho on edelleenkin hyvin kyseenalainen. Käytin sanaa "reikä" verisuonen yhteydessä kuvatakseni kansankielellä, mistä on kysymys elimistön korjatessa nesteputkea jossa on painetta. Ryödin mukaan Heikkilän tulkinnat tutkimuksista ovat virheellisiä ja hänen ohjeensa vaarallisia. Eikö tuo ole Röydin oma tulkinta? Hän ei perustele, mistä tutkimuksista on kysymys ja millä tavalla ne ovat vaarallisia. Väite on herjaava. Nuorena lääkärinä Röydi syyllistyy kollegan herjaamiseen julkisuudessa, mikä on vastoin perinteistä lääkäreiden koodistoa, mutta kaikki on käytössä, kunhan itse pääsee virkauran nosteeseen. Röydin kannattaisi tutustua skottikollega Malcolm Kendrickiin, joka on kritisoinut näitä virallisia sydäntaudin syitä. Hänen sivustoltaan löytyy paljon tietoa. Oheisena Mikä aiheuttaa sydäntaudin, osa 59, 27.11 2018. Siinä sitä perusteltua tietoa on vaikka millä mitalla, jos vaivautuu lukemaan muuta kuin mitä lääketeollisuus tarjoaa.

Professori Petri Kovanen on kolesterolitutkija ja tietysti lyttää kaiken. Hän mainitsee muun muassa lainaten lausetta kirjastani: "Jos kolesteroli aiheuttaisi sydäntautia ja verisuonivaurioita, kolesterolin pitäisi aiheuttaa vaurioita myös laskimoissa eikä vain valtimoissa", Heikkilä kirjoittaa ja jatkaa: "Onko kukaan kuullut laskimoiden kalkkeutumisesta? Voisiko virallinen puoli selittää tämän ristiriidan?" Kovanen selittää. "Valtimot ja laskimot ovat rakenteeltaan erilaisia. Molempien seinämät jakautuvat kolmeen eri kerrokseen, mutta valtimoiden seinämän sisäkerros on huomattavasti paksumpi kuin laskimoissa. Siellä on hyvät olosuhteet kolesterolin kertymiselle. Valtimoissa on myös paljon korkeampi verenpaine. Laskimot ovat enemmänkin viemäriputkia, joiden läpi veri valuu".

Mielestäni tämä on aika alkeellinen esitys. Olen tehnyt verisuonileikkauksia, joissa vaurioitunut valtimo korjataan laskimosiirteellä. Melko pian siirteestä muovautuu valtimo. Eli kyseessä on sama kudos eri tilanteissa. Meillehän on uskoteltu, että kolesteroli tappaa ja vaurioittaa verisuonia. Totuus on, että vaurio johtuu muusta kuin kolesterolista, sillä jos kolesteroli olisi sellaisenaan syyllinen, logiikan mukaan vaurioittaisi se kaikkia verisuonia yhtä lailla oli ne sitten "viemäripuolella" tai ei. Ilmiön voi havaita, jos on ollut tekemisissä tavallisten vesiputkien kanssa. Paine on yksi tekijä. Eniten kalkkia kertyy verisuoniston niihin kohtiin, joihin kohdistuu kovin paine kuten haaraumat jne., mikä viittaa siihen, että kyse on eräänlaisesta korjausprosessista kuin että jokin aine itsessään aiheuttaisi ongelman.

Erikoista on, että professori puhuu vanhasta mielisairaala- tutkimuksesta Suomessa. Hän kertoo, että tutkimus alkoi vuonna 1959 kahdessa suomalaisessa mielisairaalassa. Toisessa sairaalassa annettiin kuuden vuoden ajan potilaille ruokaa, jossa oli vain vähän kovia rasvoja ja toisessa syötiin tavanomaista sen- aikaista ruokaa. Kuuden vuoden päästä sairaaloiden ruokavaliot vaihdettiin keskenään. Moneen kertaan maailmalla on todettu, että se on mitätön, virheitä vilisevä tutkimus, joka ei todista mistään mitään. Useampi laaja analyysi sen sijaan on todennut, ettei luonnonrasvoista ole mitään terveydellistä haittaa.

Professori kertoo poliisitutkimuksesta, että olen tulkinnut asian yläkanttiin. Hänen mukaansa ero ei ole 9- vaan 2.3-kertainen ja sitäkin on sitten kutistettu 1,4-kertaiseksi. Olen lueskellut noita tutkimukseen jälkikäteen tehtyjä muokkauksia huvittuneena. Alkuperäinen tieto oli vaarallinen, joten tuloksia piti vääntämällä saada alemmaksi. Olen edelleenkin sitä mieltä, mitä kirjoitin, mutta jos otetaan tuo luku 2.3, niin se tarkoittaa 230%:n eroa sydänkohtausten suhteen. Mikä on suhteellinen luku. Ennen vuotta 2005, jolloin lääketehtaat saivat manipuloida aineistoaan vapaasti, kolesterolilääkkeen teho oli 0.2 eli 20 %. Kun sitten määräykset kiristyivät, eroja ei ole kyetty osoittamaan. 230% on aivan eri asia kuin 20%. Professori kertoo, että kolesterolitutkimuksia on tehty yli 20 vuoden ajan ja ne osoittavat, että jos statiineilla saadaan laskettua huonon eli ldl-kolesterolin arvoa yhdellä millimoolilla, sydänkohtauksen ja sydänkuoleman riski laskee yhteensä 20 prosenttia. Hän viittaa samaan lukuun, mutta jättää mainitsematta, että se oli tulos ennen vuotta 2005, jolloin lääketeollisuus sai manipuloida tutkimuksia mielensä mukaan. Mutta jos mennään tuohon aikaisempaan, on se pieni, jos verrataan sitä 230%:iin. Niin että eikö pitäisi keskittyä insuliiniresistenssiin kolesterolin sijaan?

Professori voisi myös kertoa, miksi sydän- ja verisuonitaudit ovat edelleen kuolinsyytilastojen ykkönen, vaikka kolesterolimittauksen historiassa väestön kolesterolitaso ei ole ollut koskaan näin matalalla. BMJ:ssä julkaistun tanskalaisanalyysin mukaan kolesterolilääketutkimusten, joiden seurannan kesto vaihteli 2-6.1:n vuoden välillä, todettiin että statiinit lisäävät elämää primääri preventio (ilman sairautta) vain 3.2 päivää seuranta-aikana ja sekundääri (jokin sairaus)preventio vain 4.2. päivää. Kyse on muutamista päivistä ja kaiken lisäksi materiaali koski lääketeollisuuden maksamia tutkimuksia. Statiineihin liittyy riskejä. Niiden on todettu lisäävän rintasyöpäriskiä. Miksi siis pelotella, miksi ihmiset eivät saa saada oikeaa tietoa? Listaa voisi jatkaa, mutta, jottei juttu veny liikaa, jatketaan seuraavaan aiheeseen.

Lopuksi jutussa esiintyy Diabetesliiton lääkäri Pirjo Ilanne-Parikka, joka oli Diabetesliiton kirjakaupoille lähettämän kirjeen takana. Periaatteessa se, mitä liitto teki, oli rikollista. Tein ilmoituksen Tampereen poliisille, joka teki jotain, mutta asia jäi kesken. Valitin syyttäjälle, jonka mielestä asia pitäisi ehdottomasti tutkia, mutta poliisi ei tutkinut. Näin toimii Suomi. Nyt hän on taas pelottelemassa kansaa.

Ilanne-Parikka puhuu karppauksesta aivan kuin se oli minun keksintöäni. Olen aina käyttänyt sanaa "vähähiilihydraattinen ruokavalio". Kun maailman diabetespiirit kokivat ruokavalion uhkaavaksi, sekoittivat he termiä siten, että mikä tahansa hiilihydraattivähennys virallisesta on vähähiilihydraattista eli jos syö puoli kiloa pottuja, niin neljännes on sitten vähähiilihydraattinen annos. Siksi VHH-piirit maailmalla alkoivat käyttää ketoruokavalio- termiä. Hiilihydraattien täytyy olla riittävän alhaalla, jotta siitä olisi hyötyä.

Ilanne-Parikka selittele dieettien hankaluuksia kuten, ettei sitä kukaan jaksa tehdä pitempään jne. Tässäkin esiintyy besserwisser, joka pitää ihmisiä typerinä. Niitä, joita asia koskee, voivat hyvin tehdä sen, eivätkä he koe mitään hankaluuksia ruokavalion suhteen. Toinen väite on, ettei asioita ole tutkittu riittävän pitkään. Voi tietysti kysyä, miksi ei ole tutkittu. Eikö diabetespiirien tehtävään kuulusi tutkia asia vai kieltääkö lääke- ja ruokateollisuus sen? Kaikki nämä potilasyhdistykset ovat lääketeollisuuden etäpäätteitä ja niiden tehtävänä on ajaa lääketeollisuuden etua. Mitään vaihtoehtoja ei sallita. Tämänhän Ilanne-Parikka toiminnallaan todistaa oikeaksi.

Tästä syystä asian tutkiminen ja ongelmien ratkaisu on siirtynyt diabetespiirien ulkopuolelle. Yhdysvalloissa Virta Health on yksityinen yritys, jolla on huomattava rahoitus takana. Yritys myy sitä samaa mitä minäkin, ketodieettiä diabeetikoille. Asiakkaina ovat yritykset, joiden henkilöstön terveydentilaa (DM 2) parannetaan yksinkertaisella ravinto-ohjauksella. Juuri valmistuneen vuosiraportin mukaan 60% asiakkaista pääsi ohjelmalla lääkkeettömään remissioon, mihin kukaan virallista ruokavaliota noudattava ja lääkkeitä käyttävä ei ikinä pääse. Ajan kanssa lääkitys vain lisääntyy. Lääkityksellä ei myöskään estetä diabeteksen aiheuttamia komplikaatioita. Diabetes ei ole erillinen sairaus vaan insuliiniresistenssin aiheuttama aineenvaihduntahäiriö, jonka oireita hoidetaan lääkkein. Ei auta, jos keinotekoisesti lasketaan verensokeria vaan pitää hoitaa itse syytä eli insuliiniresistenssiä. Oma kokemukseni on Virta Healthia parempi koska omat potilaani ovat hyvin motivoituneet elämäntapamuutokseen. Ihmisiä ei voi käskeä ja pakottaa tekemään muutoksia elämäntavoissaan. Motivaation pitää löytyä itsestä. Yhdysvaltojen järjestelmän vuosijäsenyys maksaa hieman alle 5000$. Oma terveysklubini toimii samalla periaatteella kuin tuo Yhdysvaltojen järjestelmä, mutta vuosijäsenyys on vajaa 300€. Tuostakin Hesari narisee, mutta samalla repii rahaa tästä minua parjaavasta jutusta.

Älymystö ymmärtää nämä asiat. Palkittu taiteilija Viivi ja Wagnerin luoja Jope Tuominen on tiivistänyt tämän nerokkaalla tavalla. Viivi puhuu elämäntapamuutoksen puolesta, mutta Wagner ei halua luopua mistään ja siksi popsii pillereitä. Tässä on syy, minkä takia koko Suomen media, Hesari, Yle, Turun Sanomat ja Alma-media ovat ottaneet minut maalitaulukseen. On äärimmäisen tärkeää, ettei Wagner saa "vääriä" ideoita ja ala muuttaa elintapojaan vaan pysyy lääkkeissä. Wagner voi vastata Viiville, että Hesarikin sanoi, että Heikkilä on vaarallinen ja voi hyvällä omallatunnolla jatkaa röhnöttämistä.

blogi-2018-12-17-2

Briteissä on luotu diabeteksen ympärille nettiin järjestelmä diabeetikoille. Siinä on tällä hetkellä yli 400 000 jäsentä (diabetes.co.uk). Sveitsiläinen pankki Credid Suisse teetätti laajan analyysin nykyisistä ruokavalioista. Rahoittajana oli pankki eikä lääke- tai ruokateollisuus, ja tulos oli aivan toinen kuin oli totuttu. Nykyisissä ruokavaliosuosituksissa ei ole mitään mieltä. Toinen rahoituslaitos, Swiss Re on myös huolestunut nykyisestä diabeteksen kehityksestä ja suunnitelmissa on rakentaa brittien tapainen järjestelmä. Asia on niin, että fantastisesta lääketieteestä ja oikeaoppisesta ruokavaliosuosituksesta huolimatta diabetes lisääntyy maailmalla kohinalla ja syö kaikkien maiden terveyden- hoidon resursseja. Suomen vuotuiset diabeteksen kokonaiskustannukset ovat lähempänä 3 miljardia eli runsasta 10%:a koko sosiaali- ja terveydenhoidon kustannuksista. Tähän voi sitten lisätä Wagnerin sairauslistan ja sen lisäksi dementian, suolitulehdukset, syövät ja monet muut sairaudet, joilla on enemmän tai vähemmän sama tausta kuin tyypin 2 diabeteksella, ja terveydenhoidon budjettipussin pohja alkaa näkyä. Ei nuo kohisten lisääntyneet sairaudet ole tippuneet taivaasta vaan ne ovat syntyneet siitä, että teemme jotain perusteellisesti väärin. Mutta siitähän ei saa puhua, etteivät bisnekset kärsi.

Lopuksi mielenkiintoista tietoa, jonka olen saanut Saksan lähteistäni. Tilastot kertovat, kuinka paljon lääketeollisuus lahjoo lääkäreitä ja muita Yhdysvalloissa. Uskon, että samaa löytyy Suomestakin, jos tarpeeksi kaivaa.

Edellinen Seuraava