Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 06.05.2016

CAMBRIDGE -DIEETTI ON HENGENVAARALLINEN

Cambridge -dieetti on nousemassa haudastaan ilmeisesti suuren rahan turvin. Dieetin kehitti Cambridgen yliopiston tutkija Alan Howard 1970-luvulla. Dieetistä kehitettiin kaupallinen versio Yhdysvaltojen markkinoille 1980. Pian ilmeni kuitenkin komplikaatioita, mutta vaikeuksista huolimatta dieetti sai jalansijaa myös Britanniassa 1984, mutta sillä edellytyksellä, että dieetti tehdään lääkärin valvonnan alaisena. Kaikki nykyiset ja entiset virallisen puolen rakastamat dieetit eivät eroa toisistaan. Dieetit perustuvat hyvin tiukkaan kalorirajoitukseen, mikä tietysti toimii samalla periaatteella kuin keskitysleireissä aikoinaan, jolloin tarkoituksena oli näännyttää ihmiset hengiltä. Energialähteenä näissä tehokuureissa on pelkkä ravintojauhe, mikä on myös samalla hyvä bisneksen lähde. Jauhoja kehitetään kilvan. Armon saa se jauhe, jonka valmistajalla on varaa palkata professoreja kehumaan tuotettaan.

Maineikkaan yliopiston nimi yhdistettynä tavanomaiseen VLCD -jauhodieettiin on myyntikikka. Näitä jauhodieettejä on tullut ja mennyt. Nutrilet oli Suomessa taannoin pinnalla etenkin, kun sitä sponsoroivat professorit Pertti Mustajoki ja Mikael Fogelholm. Olen kirjoittanut aiheesta blogin 2011. Selivittelen siinä Nutriletin taustoja ja haittoja, jotka koskevat kaikkia jauhodieettejä. Sittemmin Nutrilet on vähitellen hiipunut, mutta Cambridge -dieetti on kokemassa renessanssin paljolti samojen tahojen toimesta, jotka edistivät Nurtiletin myyntiä. Nyt tätä jauhodieettiä rustataan toden teolla ratkaisuksi diabeteksen hoitoon. Tietysti diabetespotilaan kaikki mitattavat arvot muuttuvat positiiviseen suuntaan, mutta ilo on lyhytaikainen, sillä tehodieettiä ei voi jatkaa kuin hetken tai muuten käy kuin entiselle hevoselle, joka oppi olemaan syömättä, mutta valitettavasti sitten kuoli. Professorit levittävät jauhodieettien ilosanomaa julkaisemalla tutkimuksia, joissa dieetin huomattavat edut todetaan. Koskaan ei julkaista sitä, miten näille potilaille todellisuudessa käy. Tutkimukset ovat sopivan lyhyitä, sopivasti noin kolmen kuukauden pituisia, juuri sen ajan, jonka dieettiä voi jatkaa. Koskaan ei kerrota, mitä tapahtui vuoden tai parin kuluttua. Virallinen puoli tekee kaikkensa, jottei tietoisuus vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta pääse leviämään suuren yleisön tietoisuuteen. Vähähiilihydraattinen ruokavalio on ainoa järkevä diabeteksen hoitomenetelmä. Se on yli 200 vuotta vanha menetelmä. Vähähiilihydraattisella ruokavaliolla pääsee tyypin 2 diabeetikko helposti lääkkeettömään remissioon. Tyypin 1 diabeetikon insuliinin tarve laskee oleellisesti ja samalla verensokeri tasapainottuu, mikä on hoidon keskeisimpiä kulmakiviä. Pelkästään lääkkein tasapainoa ei voi saavuttaa.

Pian markkinoille ilmestyttyään Cambridge -dieetti osoittautui hengenvaaralliseksi. Ihmisiä kuoli dieetin seurauksena. Kaloreiden äärirajoitus aiheuttaa sydämen sähköisessä toiminnassa hengenvaarallisia muutoksia. Potilaiden sydämen QT-aika pitenee, mikä on merkki tulevasta sydänpysähdyksestä tai hengenvaarallisesta rytmihäiriöstä. Äkkikuolemat koskevat myös nuoria. Etenkin Cambridge -dieettiä kritisoitiin laajasti. Yhdysvalloissa JAMA otti myös kriittisesti kantaa Cambridge -dieettiin.

Brittien vaatimus, että tämäntapaiset dieetit tulisi toteuttaa vain lääkärin valvonnan alaisena, ei ole läpäissyt Suomen terveydenhoidosta vastaavien tietoisuutta. Suomessa Cambridge -dieetti on täysin maallikoiden käsissä. Kukaan ei kontrolloi heidän toimintaansa, eikä myöskään mahdollisia kuolemantapauksia seurata. Niitä tapahtuu, sillä potilastyössä olen kuullut kuolemista. Mutta, kun kyse on ollut toisen käden tiedosta, niin en ole voinut raportoida asiaa eteenpäin. Minimivaatimus olisi, että jauhodieeteillä olevien EKG:tä seurattaisiin säännöllisesti. Mutta sekään ei takaa mitään, sillä QT-ajan muutos voi olla pysyvä. Erikoista on, että jauhodieettien haitoista ei viime vuosina ole mainittu mitään alan lehdissä. Ilmeisesti sylttytehdas estää tiedon julkaisun, sillä tässä diabetes- ja lihavuusepidemiassa virallisen puolen keinot ovat hävinneet. Tarvitaan jotain mihin tarttua, sillä suositusten perusteisiin ei monesta syystä haluta puuttua. Yksi syy on raha ja toinen on suositusten antajien maine ja heidän katu-uskottavuutensa. Hehän eivät ole koskaan väärässä, sillä samalla romahtaisi myös koko systeemin uskottavuus.

Joitakin vuosia sitten Suomeenkin tunkeutui ruotsalainen Extravaganza-niminen jauhodieetti, johon liittyi myös punttisalitoimintaa. Jopa Yle julkaisi uutisen, missä kerrottiin jauhedieetin vieneen lukuisia naisia sairaalahoitoon Ruotsissa. Suomen kohdalla ei vastaavaa kerrottu, sillä mehän olemme parempia kuin ruotsalaiset, jotka narisevat vähän kaikesta.

Virallinen ravintoajattelu perustuu pelkästään kaloriteoriaan. 1980-luvulla maailma astui superkapitalismiin Reaganin aikakaudella. Tuolloin päätettiin, että lääketeollisuus kykenee itse tekemään lääkkeitä koskevat tutkimukset, ja sama koski ruokateollisuutta kaikkine suosituksineen ja lisäaineineen. Tämä on ollut laajemmin tiedossa, mutta vähemmälle huomiolle on jäänyt, että päätettiin myös että ravintoasioissa ainoastaan kalorit ratkaisevat. Muulla, kuten laadulla ei ole merkitystä. Tämä johti siihen, että hiilihydraattien osuus ravinnossa kasvoi suhteettomasti, sillä hiilihydraatit ovat halpaa ruokaa. Siitä lähtien väestön paino kaikissa ikäluokissa on jatkanut kasvuaan. Diabeteskin lisääntyi, mikä vuorostaan tyydytti lääketeollisuutta. Hiilihydraateista tuli tiedeuskonnon ehtoollisleipä, jota jokaisen tulisi nauttia, jotta tulisi hyväksytyksi valkotakkipappien silmissä. Kaloriajattelu edustaa hyvin alkeellista näkökulmaa ja tuo mieleen lähinnä höyrykoneen. Elämme tietokoneen ja tietoverkkojen aikakautta, missä kaikki ovat vuorovaikutuksessa keskenään. Koko elämä on eräänlainen informaatioverkko, mitä lääketieteen jäärät eivät ymmärrä, eivätkä yritä ymmärtää. Lääketieteen yhteydessä ei voi puhua edes varsinaisesta tieteestä, vaan todellisesta uskonnosta, jossa vallitsee tiukka konsensus. Se taas on tyypillistä uskonnoille ja poliittisille järjestelmille. Väärä näkökulma on syynä nykyajan kaikkiin sairauksiin. Kaiken lisäksi tämä "tiede" tappaa ihmisiä niin, että järjestelmä on ainakin Yhdysvalloissa kolmannella sijalla kuolinsyytilastoissa. Sama koskee varmasti muitakin maita, mutta niitä ei vain rekisteröidä.

Ehkä parhaiten kaloriajattelun heikkoudet tulevat esille hiljattain julkaistussa tutkimuksessa, jossa selvitettiin miten TV-ohjelmista tuttujen superläskien laihdutuksessa todellisuudessa kävi. Ajan kanssa läskit palasivat, ja monella paino nousi yli sen, mitä se oli ohjelman alussa. Se on totuus, joka on ollut tiedossa jo vuosikymmeniä, mutta virallisen puolen täytyy löydä päätään seinään, vaikka reikä tulisi. Tyypillistä kaikille uskonnoille on, ettei peruskonseptia epäillä, vaikka kaikki menisi toistuvasti pieleen. Todellinen tiede sitä vastoin luopuisi uskomuksestaan ja kokeilisi jotain uutta. Tietysti asiaa yritettiin selitellä eri eksoottisen nimisillä hormoneilla kuten leptiini, ghreliini jne, joiden todellisia vaikutuksia eivät itse selittelijätkään tiedä.

Lihavuusongelmaa ei voi selittää kaloriteorian pohjalta. Ainoa selitys on aineenvaihdunnan häiriö, joka syntyy väärästä ruokavaliosta ja joka vaikuttaa hormoneihin ja sitä kautta koko järjestelmään niin, että itsesäätelymenetelmät pettävät ja ihminen syö yli oman tarpeensa. Kaloriteoria tekee kaikesta ruuasta samanarvoista, mikä on todellinen perusvirhe. Hiilihydraatit stimuloivat insuliini-nimisen hormonin liikatuotantoa. Rasvalla ei ole vaikutusta elimistön hormoneihin. Tietyt proteiinit nostavat insuliinia jonkin verran. Etenkin maitoproteiineista on haittoja, jotka korostuvat prosessoinnin ja rasvanpoiston yhteydessä.

Elimistön hormonit toimivat tasapainoperiaatteella. Jos jotain on liikaa, niin vastaavasti epätasapainoa kompensoidaan laskemalla muita saman ryhmän hormoneja. Insuliini on anabolinen hormoni, jonka liikatuotto laskee vastaavasti kasvuhormonia ja testosteronia, joiden vähyys vaikuttaa hyvin haitallisesti lihasten aineenvaihduntaan. Kun sitten lisää tuohon soppaan stressihormoni-kortisolin, joka on vuorostaan katabolinen hormoni ja joka nostaa sokeritasoja, niin syntyy mielenkiintoinen vyyhti, joka vain pahenee ajan kuluessa. Lääketeollisuus on saanut hyvän bisneksen tuottamalla lääkkeitä joka ikiseen oireeseen, mitä tuo hormonisekamelska tuottaa ja tekee kaiken mahdollisen näiden maksettujen professorien avulla, jotta ei puututtaisi itse perussyyhyn. Se on insuliini-nimisen hormonin aineen-vaihduntahäiriö, jonka hoito on ilmaista, kunhan vain saa oikeaa tietoa. Elimistöä voisi verrata tässäkin asiassa tietokoneeseen. Kyse ei ole hardwiren ongelmasta, vaan väärästä softasta. Muuttamalla softaa kaikki palautuu normaaliksi. Tietysti väärä softa ajan oloon rikkoo koko koneen, mutta melko hankalakin tilanne palautuu normaaliksi, kunhan asiat ohjelmoidaan oikein.

Kaloriajattelun lisäksi sylttytehdas on saanut idean: pätkitään suolta, niin eiköhän potilas laihdu. Kyllä laihtuu, mutta jatkossa potilaan on syötävä ravinteikasta VHH-ruokaa, sillä hiilaridieetillä henki ei kauan kulje. Kysymys kuuluukin, että miksi tehdä leikkauksia, joihin liittyy huomattavia riskejä, kun jatkossa elää VHH- ruokavaliolla, kun sen voi aloittaa ilman leikkausta, ja laihtua. Tätä virallista sitten kutsutaan tieteeksi.

Seurailen aika ajoin, mitä virallinen taho esittää mediassa. Ehkä huvittavin uutinen koski prosessoitua ruokaa. Älypää-proffien mukaan kaikki ruoka on prosessoitua eli MOT: syö mitä sontaa tahansa, niin se on sama asia. Maalaisjärkikin sanoo, ettei tuo ole totta. Ihmettelen, miksi toimittaja ei esittänyt "tyhmiä" kysymyksiä kuten, miksi sitten jotkut prosessoidut ruuat aiheuttavat sairauksia, josta oli uutinen samassa lehdessä. Puhun mielelläni voista, sillä olen voin kannattaja. Kyllä voin kirnuaminen on aivan eri asia kuin kasviöljyn prosessoiminen margariiniksi. Oheisena video siitä, miten tätä virallisen puolen terveysruokaa tehdään. Sitten on erikseen näitä ruokateollisuudelle keikkoja tekeviä ravintoterapeutteja, joiden aivoituksille ei voi kuin nauraa. Kertoohan valtamedian politiikasta, että se antaa tilaa heti, kun tanssii oikean pillin mukaan. Hanna Partasen kannattaisi tutustua, jos kielitaitoa riittää, Amerikan ravintoterapeutti-yhdistykseen, joka muutti linjaansa täysin, mutta samalla menetti Coca-Colan tuen. Tietoisuus ja moraali on kasvamassa kaikkialla, paitsi Suomessa. Hesarin kannattaisi lukea oppimismielessä tämänkin uutisen lukijapalautteita, ettei menetä loppuakin uskottavuudestaan. Tässä tapauksessa kyse on kaiken lisäksi Hanna Partasen kirjan markkinoinnista.

Yle antoi tilaa menneisyyden miehelle, joka pelottelee vailla perusteita voista ja punaisesta lihasta ainoastaan siksi, että on sydänlääkäri. Hän ei ole valitettavasti päivittänyt tietojaan. Kollega Olli Anttosen tulisi lyödä pöytään kovaa faktaa väitteittensä tueksi. Vai onko kyse sittenkin uuden kellokkaan "opinnäytteestä" paremman viran toivossa. Anttonen ei ilmeisesti ole kuullut, että maitorasvat estävät tyypin 2 diabetesta. Tutkimuksen takana on koko Harvardin raskaansarjan kaarti, ei siis mikään Pohjois-Karjala -tutkimus. Maitorasvat estävät sydäntautia ja rasvat estävät myös vyötärölihavuutta. Vastaavaa ei ole kyetty esittämään "terveyttä tuottavalla" pehmeällä rasvalla.

Yle hehkuttaa henkseleitä paukutellen Suomen lehdistön vapautta.

Lehdistö voi olla vapaa, mutta miten on vastuun laita? Itsesensuuri on iskostunut syvälle maan median mieleen, joten ulkopuolista sensuuria ei tarvita, koska media hoitaa sen itse. Tärkeintä on, ettei häiritä eliitin rauhaa. Muusta saa sitten puhua vapaasti. Uutinen kiinnosti siksi, että se oli kytköksissä Panama -vuotoon. Legendan mukaan joku nimetön sankarillinen hakkeri oli vuodon taustalla halutessaan muuttaa maailmaa parempaan suuntaan. Koko aineiston sai Frankfurter Allgemeinde Zeitung (FAZ). Aineistosta on julkaistu vain valittuja paloja, muu on sitten suljettu suurelta yleisöltä. Sankariteon ainoa anti on, että Putin on roisto, joka jemmaa rahoja salaisille tileille bulvaaniensa avulla. Muu oli sitten epämääräistä, eikä MOT-ohjelmasta selvinnyt, mistä oikeastaan oli kysymys. Pääsipähän toimittaja Panaman aurinkoon juoksemaan kuin paniikissa ympäriinsä mikrofoni ojennetussa kädessään kuin tyrkyttäisi jätskitötteröä jokaiselle vastaantulijalle. Kaikesta hässäkästä huolimatta lihaa ei löytynyt luiden päälle. Tietysti veroherrat kiinnostuivat syystäkin, että ketkä suomalaiset ovat mahdollisesti kiertäneet veroja, sillä muuta syytä ei ole noiden salaisten tilien pitämiseksi. Sitten Yle kieltäytyi luovuttamasta aineistoa viranomaisille selittäen siten suojelevansa lähdettä, jota tuskin Yle:kään tietää. Ylen mielestä Putinin mollaaminen on journalismia, mutta suomalaisen eliitin nimiä ei pidä luovuttaa verottajalle. Kun kyse on FAZ:sta, niin en luottaisi lainkaan selityksiin, onhan lehden oma journalisti Udo Ulfkotte kirjoittanut kirjan siitä, kuinka tiedustelupalvelut sanovat, mitä pitää kirjoittaa ja mistä ei pidä kirjoittaa.

Die Welt edustaa Saksassa konservatiivista linjaa, mutta julkea ihmisten hämääminen tieteellä ja tutkimuksella on ärsyttänyt lehteä. Die Welt julkaisi artikkelin nimeltä Exakte Lügen, Täsmälliset valheet. Jutussa käsitellään sitä, kuinka eri aloilla tilastokikkailuilla saadaan musta näyttämään valkoiselta. Minua kiinnosti kohta, missä käsiteltiin WHO:n ilmoitusta, kuinka punainen liha aiheuttaa syöpää ja kuuluu samaan kategoriaan kuin tupakka ja asbesti. Tuo WHO:n käsitys on täydellinen vale ja manipulaatio, jota WHO sittemmin on yrittänyt paikkailla. Tämäkin kertoo, kuinka korruptoitunut maailma ja maailma kaikki instituutiot ovat. Uutinen sai kollega Olli Anttosenkin uskomaan punaisen lihan vaaroihin. Lääkärit ovat uskovaista sakkia. Kaikki on totta, mitä professori tai joku instituutio sanoo.

Lopuksi elämää uhkaavasta kauppasopimuksesta TTIP:stä, jota Saksassa vastustetaan hyvin voimakkaasti. Täkäläisen käsityksen mukaan autojen "päästöskandaali" on osa Yhdysvaltojen aikaansaamaa kauppasotaa ja painostusta TTIP-sopimuksen taakse. Samaa ajatellaan pakolaiskriisistä. Sen tarkoitus on saada Eurooppa polvilleen. Neuvotteluita on käyty salassa (mikä mainio esimerkki eurooppalaisesta demokratiasta). Mutta salailijoille kävi köpelösti. Tietoja vuosi julkisuuteen ja tiedetään, että suunniteltu sopimus on todellinen katastrofi. Se antaa vapaat kädet lääke- ja ruokateollisuudelle sekä suursijoittaille. Tavallisille ihmisille se ei anna mitään muuta kuin roskaruokaa ja enemmän lääkkeitä. The Independent listasi kuusi kohtaa miksi sopimusta ei pidä solmia:

1. Tuhoaa kansallisen terveydenhoido
2. Tuhoaa ruuan ja ympäristön
3. Heikentää pankkitoimintaa
4. Tuhoaa ihmisten yksityisyyden
5. Tuhoaa työpaikkoja, ei synnytä uusia
6. Tuhoaa demokratian. Valta siirtyy yhtiöille

Mutta on myös mielenkiintoista että, USA:ssakin vastustetaan yhä enenevässä määrin sopimusta. Etunenässä on Donald Trump. Jos hänet valitaan, niin sopimusta ei synny. Mutta, jos Clinton valitaan, niin sitten syntyy, sillä Clinton on eliitin ja etenkin Wall Streetin edustaja. Trump menestyy siksi, että suuri yleisö on läpeensä kyllästynyt sotiin ja eliitin rikastumiseen keskiluokan köyhtyessä koko ajan. Ehkä tätä ajattelua ja Yhdysvalloissa vallitsevasta hengestä kuvaa hyvin oheinen video. Se on uskonnollinen kanava eliitin niin halveksimalta keskilännen raamattuvyöhykkeeltä. Kannattaa katsoa ja kuunnella, miten ihmiset keskustelevat pressakisan luovuttaneesta Ted Cruzista, Ukrainasta, pankeista ja monesta muusta. Vastaava avoimuutta ei Suomen tuutti esitä ikinä.

Edellinen Seuraava