Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 03.11.2013

DEMENTIA

Aloittaessani lääketieteen opinnot dementia oli melko harvinainen ongelma. Pääasiallisesti dementia koski hyvin vanhoja ihmisiä. Syynä oli aivojen verenkiertohäiriö. Sitten yhtenä päivänä meille kerrottiin, että Helsingin yliopistolliseen keskussairaalaan oli tuotu potilas, jolla oli harvinainen sairaus. Sairaudella oli eksoottinen nimi: Alzheimerin tauti. Kaikki kävivät joukolla katsomassa tuota potilasta.

Nyt "terveellisen ja edistyksellisen" elämän myötä Alzheimerin taudista on tullut laaja epidemia. Yhä nuoremmat sairastuvat siihen. Suurin muutos sitten opiskeluaikojeni on tapahtunut ravintosuosituksissa. Alzheimer ei ole tipahtanut ulkoavaruudesta, vaan se on jotain, mikä johtuu siitä, että teemme jotain perusteellisesti väärin. Mielestäni kaikki nämä nykyajan sairaudet johtuvat vääristä ruokavaliosuosituksista. Sillä, onhan erikoista, että ihmiset sairastuvat tauteihin, joita ennen tuskin oli olemassa. Eikö näiden kaiken maailman professoreiden olisi pitänyt tuoda meille parempi ja terveempi elämä? Onko meitä huijattu perusteellisesti?

Keskeinen muutos ruokavaliossa on tapahtunut hiilihydraattien ja rasvojen kohdalla. Sitten on vielä kolesterolihysterian mukana tulleet lääkkeet, jotka selvästi aiheuttavat dementiaa. Aivot ovat pääsääntöisesti rasvaa, ja tarvitsevat rasvaa ja kolesterolia. Kolesteroli on hyvin tärkeä osa muistimekanismia. Kolesterolin vähyys vaikuttaa suoraan muistiin heikentäen sitä oleellisesti.

Nykyistä ruokavaliosuositusta on alettu kritisoida yhä laajemmin. Tässä yhteydessä haluan valottaa sitä, mitä nykyisin ajatellaan dementiasta ja ruuan välisestä yhteydestä. Huhtikuussa 2011 European Journal of Internal medicine -lehdessä julkaistussa artikkelissa todettiin, että hiilihydraatit ovat muistin kannalta aivoille erittäin haitallisia. Tänä vuonna lokakuussa Neurology -lehdessä todettiin samaa. Korkeat sokeriarvot heikentävät muistia. Samaisessa lehdessä kerrottiin jo vuonna 1999, että metabolinen syndrooma ja diabetes lisäävät huomattavasti dementian riskiä.

Toinen hyvin oleellinen seikka muistin kannalta ovat B-ryhmän vitamiinit. Etenkin B12-vitamiinin ja folaatin puute on haitallista muistitoiminnalle. Näiden vitamiinien paras lähde on ravinto, sillä pillereissä vitamiinit ovat keinotekoisessa muodossa, jolloin B12 on tavallisesti syanokobalamiinia, kun sen tulisi olla metyylikobalamiinia. Samoin pillereiden sisältämä foolihappo on luonnoton, kun folaatti on luonnon muoto tästä B-ryhmän vitamiinista. B12-vitamiinin hyviä lähteitä ovat maksa, rasvaiset kalat, äyriäiset, punainen liha, maito ja maitotuotteet sekä munankeltuainen. Mutta nämä ovat THL:n ja Itä-Suomen opiston kiellettyjen listoilla. Folaattia saa suosittelemani ruokavalion vihanneksista.

On tiedetty pitkään, että keliaakikoilla on paljon eriasteisia neurologisia sairauksia. Dementia on yksi näistä gluteiinin aiheuttamista sairauksista. Gluteiini voi aiheuttaa dementiaa suoraan tai välillisesti. Gluteiini voi aiheuttaa kilpirauhasen autoimmuunitulehduksen ja siten hypotyreoosia, jonka yhteys Alzheimerin tautiin on ilmeinen.

Keliakia on vain pieni osa gluteiinin aiheuttamista sairauksista, joista on alettu käyttää termiä gluteiini-intoleranssi. Valitettavasti ei ole olemassa selkeitä testejä sen toteamiseen, kuka on herkkä ja kuka ei ole. Siksi olen kehottanut kaikkia, joilla on vähänkin epämääräisiä yleisoireita, sellaisia joihin ei ole löytynyt selitystä, kokeilemaan viljatonta ruokavaliota. Silloin asia yleensä selviää. Asiasta on enemmän tietoa Terveysklubini sairauslistassa. Kun tein tuota listaa, niin itsekin yllätyin, kuinka monessa sairaudessa gluteiini on taustalla. Olenkin siksi suositellut viljattomuutta vähähiilihydraattisen ruokavalion kanssa. Olen itsekin viljaherkkä, minkä toteamiseen meni aikaa. Omakohtaisesti voin kertoa, että viljat aiheuttivat mitä moninaisempia oireita. Viljojen poisjättö paransi elämän laatua hyvin oleellisella tavalla. Yksi keskeinen alue, missä viljat vaikuttavat, on mieli. Suosittelen, että jokainen miettisi tätä asiaa kohdallaan.

Useat tutkimukset ovat todenneet masennuksen ja Alzheimerin taudin välisen yhteyden. Itse näen lisääntyneen masennuksen ja dementian olevan todellakin yhteydessä keskenään. Masennuksen syy ei ole mikään freudilainen ongelma, vaan valtaosassa tapauksia syynä on väärä ravinto: liiat hiilihydraatit ja oikeiden rasvojen vähyys. Hyvin monen, etenkin ikääntyneen ihmisen, masennus häviää oikealla ravinnolla.

Statiineja on pidetty ihmelääkkeinä, jotka parantavat lähes kaiken. Muutama vuosi sitten ilmaantui tutkimuksia, joiden mukaan statiinit estivät dementiaa. Nämä olivat niitä tavanomaisia seurantatutkimuksia, joissa tulos aina vastaa tilaajan intressejä. Kun asiaa on tutkittu tarkemmin, niin totuus on osoittautunut päinvastaiseksi, jopa niin, että FDA (Yhdysvaltojen lääkevirasto) vaatii nykyisin lääketehtaita mainitsemaan dementia- ja diabetesriskin lääkkeiden sivuvaikutuslistassa. Taannoin Scientific American julkaisi artikkelin statiinien vaikutuksesta mieleen.

Aiheesta on valitettavasti vähän tutkimuksia, sillä kukapa maksaisi haittojen kaivamisesta. Löysin yhden mielenkiintoisen alustavan tutkimuksen. Tutkimuksessa Alzheimer -potilailla lopetettiin statiinit 6 viikoksi, minkä jälkeen palattiin takaisin lääkityksen. Lääketauon aikana potilaiden aivotoiminta parani oleellisesti ja huononi lääkkeiden aloittamisen jälkeen.

Olen vastaanotollani nähnyt, että aivohalvauspotilaille määrätään rutiinisti statiineja, mikä on mielestäni suuri virhe. Aivohalvaus altistaa dementialle, ja jos siihen vielä lisää statiinit, niin ennuste on huono. On tiedetty ennestään, että matala kolesteroli altistaa aivoverenvuodolle, joten senkin takia lääkitystä tulisi todella harkita. Nyt on osoittautunut, että olen ollut oikeassa. Mitä korkeampi kolesteroli, sitä paremmin potilas selviytyy halvauksesta.

Olemme tässäkin asiassa Puskan ja Fogelholmin paradoksissa, "ettei ole tutkittu"! Kliinikkona voin kuitenkin sanoa, että statiinit aiheuttavat dementiaa ja ovat yksi keskeisin syy nykyiseen dementiaepidemiaan. Minulla on todella vankka kokemus siitä, kuinka ihmiset toipuvat jätettyään statiinit. Surullisinta asiassa on statiinien holtiton käyttö. On käsittämätöntä, että lääkkeitä määrätään edelleen kaikille, joilla on virallisia suosituksia ylempi kolesteroliarvo ikään ja sukupuoleen katsomatta, vaikka tiedetään, ettei statiineista ole mitään hyötyä kenellekään, jolla ei ole sydänsairautta - vaikka suku olisi kuinka sairasta. Statiineista ei ole koskaan ollut mitään hyötyä naisille. On myös tiedetty, että etenkin naisilla kolesterolitasot nousevat iän mukana, ja ovat terveyden merkki. Statiinit ovat naisille huono asia, sillä ne aiheuttavat naisille huomattavasti enemmän sivuvaikutuksia kuin miehille. Jos joku tk-lääkäri purputtaa kohonneesta kolesteroliarvosta, niin käskekää suksia suolle, tai sitten muuttakaa Norjaan, missä tiettävästi yläraja on tällä hetkellä 6.9 mmol/l.

Oheisena video, jossa Amerikan "paha poika" Alex Jones haastattelee neurologi Russel Blaylockia statiinen haitoista aivoille. Hieman lisää TV-ohjelmia Australiasta asti, missä sikäläinen TV- yhtiö ABC on rohkeasti kyseenalaistanut kaiken sen, mihin meidät on aivopesty. Osa 1 :ssä käsitellään sydäntauteja ja Osa 2 :ssa sitten statiinit saavat osansa.


Blogin aihesanat:
hypotyreoosia, aivohalvaus, aivot, aivoverenvuoto, Alzheimerin tauti, Antti Heikkilä, autoimmuuni, B12-vitamiini, dementia, diabetes, epidemia, FDA, folaatti, gluteeni-intoleranssi, gluteiini, hiilihydraatti, kala, keliaatikko, keliakia, kilpirauhanen, kolesteroli, korkea sokeriarvo, liha, lääketauko, lääketieteen opinnot, maito, maksa, masennus, metabolinen syndrooma, mieli, Mikael Fogelholm, muisti, muna, neurologinen sairaus, Pekka Puska, rasva, ruokavaliosuositus, sairauslista, sivuvaikutus, statiini, sydänsairaus, terveysklubi, tulehdus, tutkimus, verenkiertohäiriö, VHH, vihannes, viljaton ruokavalio, vitamiinit, vähähiilihydraattinen, Yhdysvaltojen lääkevirasto, äyriäinen

Edellinen Seuraava