Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 27.10.2008

DIABETES JA LIIKENNE

Potilailta kuulee, mikä hoitotrendi on milloinkin menossa. II-tyypin diabeetikoille sanotaan, ettei taudille voi mitään, mutta onneksi on insuliini. Syödä saa mitä vaan, kunhan muistaa pistää insuliinit. Lääketehtaat ovat tyytyväisiä, kun aivopesu on tehonnut. Lääkäreidenkään ei tarvitse ajatella. Sen kun toistaa, mitä mainokset kertovat. Enää ei oikeastaan tarvita lääkäreitä. Automaatin voi ohjelmoida lääketehtaiden toivomusten mukaan.

Naapurimme Börje asuu koiransa kanssa kaksistaan isossa talossa. Vaimo kuoli vuosia sitten. Börjellä todettiin diabetes. Kuin sympatiasta koirakin sairastui diabetekseen. Vähäinenkin liikunta jäi, kun Börje hankki mönkijän jolla hän kykenee ajamaan kinttupolkujakin pitkin. Mönkijällä on hyvä myös ulkoiluttaa koiraa, joka juosta jolkottaa mönkijän perässä hihnassa.

Börjen ruokavalio on vähän niin ja näin. Hän pistelee insuliinia sormituntumalla. On hänellä sokerimittarikin mutta kuulemma siitä ei ole paljon apua. Muutama kuukausi sitten Börje ajoi tieltä romuttaen autonsa lunastuskuntoon. Ihme, että mies selvisi vain vähäisin naarmuin. Börjen verensokeri oli laskenut ajon aikana, mistä sitten seurasi tajuttomuus.

Mauri on tuttavan tuttava. Hän soitti eräänä päivänä vaimolleen töihin voivansa huonosti ja menevänsä kotiin lepäämään. Muuta hän ei muista tapahtuneesta. Vaimo koki shokin tullessaan kotiin. Ihka uuden auton toinen kylki oli täysin rutussa. Mauri on Börjen tavoin II-tyypin diabeetikko, jolle on myös sallittu vapaa syöminen, kunhan vain ottaa insuliininsa. Maurin verensokerin lasku aiheutti hämärätilan, eikä Mauri muistanut kuinka oli pääsyyt autolla kotiin. Auton vaurioista Maurilla ei myöskään ollut mitään käsitystä.

Pohjoisessa käydessämme tuttavamme Tarmo kertoi olevansa myös II–tyypin diabeetikko ja käyttävänsä insuliinia. Muita lääkkeitä hänellä ei ole. Tarmo kertoi verensokerin heittelevän aiheuttaen ajoittain sekavuutta. Hieman uhmaten hän kertoi ajaneensa autolla edellisellä viikolla tien laidasta laitaan kun heikotuskohtaus iski. Poliisi oli pysäyttänyt. Tuttuja kun olivat saattoi poliisi Tarmon kotiin. Onneksi ei tapahtunut sen kummempaa. Sillä kertaa.

Voi kysyä, kuinka monta tieliikennekuolemaa tällainen diabeteksen hoito on aiheuttanut tähän mennessä. En ole nähnyt aiheesta yhtään huolestunutta mielipidekirjoitusta tai huolestunutta viranomaislausuntoa. Juoppoja jahdataan, mutta mitenkä olisi tämän ongelman kanssa? Tosiasiassa insuliinihoito ja vapaa ravintosuositus yhdessä aiheuttaa lähes poikkeuksetta jokaiselle II-tyypin diabeetikolle jossakin vaiheessa jyrkkiä verensokerin laskuja, mistä voi seurata mitä tahansa jos sattuu olemaan ratin takana tien päällä. Verensokeri laskee aina yllättäen ilman ennakkovaroitusta. VHH-ruokavaliolla näitä jyrkkiä verensokerin laskuja ei sen sijaan tapahdu, mutta sitä hoitoahan Diabetesliitto vastustaa verisesti.


Blogin aihesanat:
diabetes, Diabetesliitto, II-tyypin diabetes, insuliini, koira, liikenne, sekavuus, verensokeri

Edellinen Seuraava