Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 06.09.2008

DIABETESLIITTO LEVITTÄÄ VALHEITA

Torstaina 4. syyskuuta Rasalas-kustantamo sai sähköpostitse Suomen Diabetesliitolta kirjeen, jossa oli häikäilemättömällä tavalla vääristelty uusimman kirjani sanoma. Kirjeessä väitettiin minun sanoneen, että I-tyypin diabetes voidaan parantaa ruokavaliolla. Väite on törkeydessään käsittämätön. Jäljempänä kirje kokonaisuudessaan.

Kirjeen laatija ei ilmeisesti ole lukenut kirjaani tai ei sitten ole ymmärtänyt lukemaansa, tai kaikki on tehty vahingoittamistarkoituksessa.

Päivän kuluessa kävi ilmi, että viesti oli lähetetty koko medialle ja mikä omituisinta, myös kaikkien kirjakauppojen sisäänostajille. Kirjeen laatijan ilmeisenä tarkoituksena on ollut estää kirjan myynti mikä osaltaan todistaa että kaikki oli tehty suunnitelmallisesti ja vakaasti harkiten.

Tässä yhteydessä on syytä mainita, että Diabetesliitto on yksityinen järjestö joka on ruoka- ja lääketeollisuuden markkinointikanava. Puuttumatta sen lähemmin naurettaviin väitteisiin herää kuitenkin kysymys, miksi Diabetesliitto haluaa kirjani Diabeteksen hoito ruokavaliolla niin epätoivoisesti pois markkinoilta, että on valmis sortumaan suoranaiseen rikokseen?

Suomen Diabetesliitto:Ohjeet hiilihydraattien ja insuliinin äärimmäisestä rajoittamisesta jopa hengenvaarallisia

Kirurgi Antti Heikkilän ohjeet diabeteksen hoidosta ja erityisesti diabeetikolle sopivasta ruokavaliosta ovat Diabetesliiton mielestä edesvastuuttomia ja suorastaan hengenvaarallisia silloin, kun ohjeita ruvetaan soveltamaan tyypin 1 diabeetikoiden hoitoon. Tyypin 1 diabeteksessa haiman insuliinintuotanto yksilöllisesti ja asteittain vähenee ja lopulta lakkaa, jolloin päivittäinen insuliinin pistäminen on elintärkeän hormonin korvaushoitoa. Insuliininpuutosta ei millään ruokavaliolla voida korvata. Myös osalle tyypin 2 diabeetikoista kehittyy vuosien kuluessa insuliinin puutos.

Kirjassaan Diabeteksen hoito ruokavaliolla Heikkilä suosittelee diabeteksen hoitoon, diabetestyypistä riippumatta, tuntuvaa hiilihydraattien rajoittamista ja energian saantia ensisijaisesti eläinrasvasta. Ei kuitenkaan ole olemassa tutkimuksia, joissa olisi selvitetty voimakkaan hiilihydraattirajoituksen vaikutuksia tai turvallisuutta diabeetikoille pidemmän päälle. Tämä ei toki tarkoita, etteikö vähähiilihydraattisen ruokavalion noudattaminen auttaisi joitakin ihmisiä diabeteksen hoidossa ja painonhallinnassa. Tyypin 2 diabeetikoilla verensokeri alenee painon laskiessa riippumatta laihdutustavasta.

Diabetesliiton asiantuntijatyöryhmän laatima Diabeetikon ruokavaliosuositus on päivitetty tammikuussa 2008. Siinä suositellaan, että 45–60 prosenttia diabeetikoiden energiansaannista tulisi päivittäin runsaskuituisista hiilihydraateista. Hiilihydraatit suositellaan jaettavaksi päivän eri aterioille ja niiden määrä ja laatu valittavaksi siten, että tuloksena on mahdollisimman hyvä verensokeritasapaino. Perätessään tutkimuksia, joissa olisi testattu nykyisiä ruokavaliosuosituksia, Heikkilä ei noteeraa esimerkiksi suomalaista tai amerikkalaista tyypin 2 diabeteksen ehkäisytutkimusta. Näissä molemmissa todettiin, että nykyisten suositusten mukainen ruokavalio yhdessä lisätyn liikunnan kanssa vähentää sairastumista diabetekseen lähes 60 prosentilla.

Diabetes on yksilöllinen sairaus, ja sen syntymekanismeihin ja hoidon keinoihin kohdistuu valtavasti tutkimustyötä. Hoitosuositukset päivittyvät sitä mukaa, kun tieto sairauksien mekanismeista ja erilaisten ruokavalio- ja lääkehoitojen vaikutuksista lisääntyy.

Lisätietoa: www.diabetes.fi ja Diabetesliitto p. (03) 2860 111


Blogin aihesanat:
diabeetikko, Diabeteksen hoito ruokavaliolla, diabetes, Diabetesliitto, hengenvaarallinen, hiilihydraatti, hormoni, I-tyypin diabetes, II-tyypin diabetes, insuliini, järjestö, media, rasva, ruokavalio, ruokavaliosuositus, tutkimus, vale, verensokeri, vähähiilihydraattinen

Edellinen Seuraava