Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 02.10.2011

EASY DIET, VAARALLINEN HYPE

Markkinoille on nyt ilmaantunut suomalainen versio VLCD – dieetistä (erittäin vähäkalorinen dieetti) rokottamaan läskeistä kärsivien ihmisten kukkaroita. Näitähän on nähty. On Nutrilettia, Extravaganzaa ja Cambridgea. Niiden kaikkien idea on sama. Pistetään kansa nälkäkuurille myymällä kalliita brändättyjä jauheita. Niiden sitten uskotellaan avaavan taivaat.

Easy Diet eroaa edellisistä siinä, että se härskisti ratsastaa vhh:n suosion aallolla. Dieettiin on lisätty kirjainyhdistelmä ACKD (Anti-Catabolic Ketogenic Diet). Termit ovat harhaanjohtavia. Tässäkin asiassa tullaan termien sekamelskaan a` la karppaus. Ensinnäkin, kyseessä ei ole ketogeeninen dieetti, sillä virallisesti ketogeenisellä dieetillä tarkoitetaan ruokavaliota, jossa kalorit tulevat pääasiassa rasvasta (60-70%) ja jossa hiilihydraattien osuus on hyvin matala. Tätä ruokavaliota on alettu käyttämään menestyksellisesti osana epileptikkojen hoitoa. Ketogeenisellä ruokavaliolla on myös saatu tuloksia myös syövän hoidossa. Easy Diet ei ole ketogeeninen dieetti, ja tässä suhteessa on kuluttajien harhauttamista käyttää ketogenic diet –termiä tässä yhteydessä.

Kun on syömättä, niin elimistö alkaa käyttää omia energia-varastojaan, jolloin aina syntyy ketoaineita oli paastoruoka sitten mitä tahansa. Sanasta ketoosi on tullut markkinamiesten mantra heidän tajuamatta, mitä ketoosi todella tarkoittaa.

Toinen sana Anti-Catabolic on myös harhaanjohtava. Katabolia tarkoittaa hajoamista ja anabolia taas rakentumista. Elimistössä anabolia ja katabolia vuorottelevat. Soluja syntyy ja kuolee jatkuvasti. Niin elimistö muuttuu, korjaa ja rakentuu itsestään. Jos laihtuu ja rasvaa hajoaa, niin se on kataboliaa siinä missä muukin hajoaminen. Siten tässä yhteydessä sana anti-catabolic ei oikeastaan tarkoita yhtään mitään. Miten voi laihtua ilman, että rasva hajoaa, on todellinen ufo-juttu. Kas, kun hommaan palkattu lääkäri ei edes huomaa näitä ristiriitaisuuksia.

Jos nyt yrittää jollakin tavalla päästä tuon termin taakse, niin ehkä he ajattelevat, etteivät heidän jauhopussinsa tuhoa lihaksia rasvan mukana. Valitettavasti nämä kaikki jauhopussidieetit tuhoavat lihasta, sillä elimistö on ohjelmoitu niin, että nälkätilassa poltetaan ensiksi lihaksia, sillä siten syntyy helpoiten sokeria. Tämä tapahtuu aina, vaikka olisi kuinka ylimääräistä läskiä tämän tyyppisillä dieeteillä. Kun sitten dieetti loppuu, niin yleensä paino nousee lähtötilannetta korkeammaksi, kun ei ole enää samaa määrää lihaksia, jotka polttaisivat energiaa.

www.ncbi.nlm.nih.gov

Jos Easy Diet toimii jostakin syystä fysiologian painovoimalain vastaisesti, niin pitäisi olla siitä jotain mustaa valkoisella, mutta yrityksistä huolimatta en ole moista tietoa löytänyt.

Siis molemmat Easy Dietin argumentit ovat harhaanjohtavia, elleivät suorastaan vakaasta harkinnasta tehty huijaus.

SITTEN HAITAT

Nämä pussidieetit ovat olleet professoreiden suosiossa. Sellaiset suuruudet kuin Mustajoki, Fogelholm, Uustupa ja Rissanen ovat tehneet julkaisuja valmistajien piikkiin, ja siten kasvattaneet meriittilistaansa. Tietystikään he eivät ole puhuneet haitoista mitään, sillä eihän tämän tapaisissa tutkimuksissa pahoja voi puhua, sillä muuten rahoitus loppuu. Mutta, haittoja on! Ne eivät vain ole ilmaantuneet arvon professorien, vaan tavallisten ihmisten toimesta, jotka ovat sairastuneet näiden dieettien seurauksena. Extravaganza on ollut Ruotsissa tapetilla:

www.yle.fi

Mutta myös vakavia sivuvaikutuksia on esiintynyt, ja ihmisiä on kuollut näiden dieettien seurauksena. Olen keväällä kirjoittanut aiheesta blogin.

www.anttiheikkila.com

Kun on tullut kaiveltua asiaa syvemmältä, niin näiden dieettien yhteydessä on esiintynyt sydänperäisiä äkkikuolemia. Nälkädieetit syövät vatsaonteloelinten proteiineja, mutta samalla myös sydänlihasta, mikä johtaa muutoksiin sydämen sähköisessä radassa. VLCD –dieetit pidentävät sydämen QT-aikaa, mikä altistaa kuolemaan johtaville kammioperäisille rytmihäiriöille.

www.ncbi.nlm.nih.gov

Näitä äkkikuolemia on myös tutkittu, ja siksi Yhdysvalloissa VLCD – dieettiä saa käyttää vain lääkärin tiukassa valvonnassa. Meillähän näitä komplikaatioita ei ole noteerattu, kiitos alan professorien.

www.ajcn.org

Voikin kysyä, kuinka monelta on otettu EKG dieetin yhteydessä. Kaiken lisäksi kukaan ei tiedä, ovatko nämä sähköiset muutokset pysyviä vai eivät. Tässä nykyisessä rasvasodassa menehtyneet vain kirjataan termillä collateral damages. Kun ei tutkita, niin ei ole ongelmiakaan.

Toinen komplikaatio, johon itse olen törmännyt potilastyössäni, on että VLCD voi laukaista diabeteksen, tai ainakin pahentaa sitä oleellisesti. Kolmen erittäin ylipainoisen potilaan kohdalla näin kävi heidän aloitettuaan VLCD –dieetin. Kaikilla heillä oli ns. esidiabetekseksi luokiteltu tila (mitä se sitten tarkoittaakin). Melko pian dieetin alkamisen jälkeen kaikilla puhkesi todellinen diabetes, ja sokeriarvot nousivat kattoon, mistä seurasivat rankat insuliinihoidot. Heidän maksa-arvonsakin nousivat huomattavasti.

On erikoista, ettei moisesta ole kirjoitettu juuri mitään. Löysin yhden ainoan maininnan aiheesta Israelista:

www.ncbi.nlm.nih.gov

Todennäköisesti näitä potilaita on paljon, mutta kuten tuossa jo totesin, niin tapaukset on lakaistu maton alle. Sen verran vielä noista kolmesta potilaasta, että he toipuivat, pääsivät kiloistaan ja lääkkeistään heidän aloitettuaan vhh:n. Vähähiilihydraattisen dieetin jokainen voi toteuttaa turvallisesti ilman riskejä ja tarpeettomia lisäkustannuksia.

Näiden vähäkaloristen dieettien teho on surkea. Parhaimmillaan 5 %, jolloin siis 95 % epäonnistuu. Professorit ovat tienneet tämän, ja Mustajoki on tutkinut asiaa, että jospa yhdistäisi VLCD:n johonkin muuhun, tässä tapauksessa käytösterapiaan (behavioral therapy, BT). Tulokset olivat parempia, mutta keskeyttäneiden määrä oli suuri, sillä kukapa jaksaa jauhaa samaa virttä läskeistään vuosikaudet. Osoittautui, että pelkkä terapiakin oli tehokas laihdutusmenetelmä. Eli, miksi sitten kallista jauhoa, kun ilmankin pärjää. Voihan sitä aina kaverinkin kanssa jutella ja saada tukea.

www.ncbi.nlm.nih.gov

Bilderbergin Sanomat huolestui jälleen, kun voin kulutus on kasvussa jopa niin, että voi loppuu kaupoista niin Ruotsissa kuin Suomessakin. Puska sai taas tilaa, sillä muutenhan margariinin mainostajat kaikkoavat lehdestä.

www.hs.fi

Juttu on sitä tavanomaista löpinää. Tosin nyt puhutaan jo kymmenestä tuhannesta tutkimuksesta tuhannen sijaan, mutta mielenkiintoisin aihe nousee esille jutun lopussa. Puskalta pääsee klassinen freudilainen lipsahdus, eli hän lipsauttaa sen mitä sisimmässään ajattelee.

Hän arvelee, että keskustelu hiilijalanjäljestä tukee voin kulutuksen vähentämistä. "Nyt voin markkinamiehet puhuvat luonnol-lisuudesta. mutta voin jalanjälki on aika kova, kun se tehdään lehmän kautta. Luulen, että se tulee puremaan."Lauseessa tiivistyy tämän nykyisen ilmastoasioiden todellinen motivaatio. Jos ei muuten päästä voista, niin viimeistään vihreän diktatuurin aikana. Rockefellerhän on sanonut, että se joka hallitsee ruokaa, hallitsee maailmaa. Siksi kaikki sellainen, joka voidaan patentoida, on terveellistä, ja näitä proffiahan löytyy terveellisyyden puolestapuhujiksi.

Lopuksi hieman jatkoa toiseksi edelliseen blogiini, jossa kerroin margariinin ihanuuksista:

www.anttiheikkila.com

Asialla on jatkoa. JAMA julkaisi D.J. Jenkinsin jutun statiineista ja stanoleista. Kuulemma laskevat yhdessä tehokkaasti kolesterolia. jama.ama-assn.org

Mutta he eivät huomioi lainkaan, miten potilaat voivat. He eivät ole huomioineet lainkaan Weingärnerin tutkimusta, jossa todettaan, että moinen lisää potilaiden kuolleisuutta yli tuplasti.

www.ncbi.nlm.nih.gov

Aivojaan käyttävät lääkärit lähettivät vastineen JAMA:an, mutta lehti torjui moisen, eikä julkaissut vastinetta. Tällä tasolla siis on lääketiede nykyään. Potilaiden voinnilla (patient outcome) ei näytä olevan mitään merkitystä, sillä kolesteroliasia on niin pyhä, ettei sitä saa häiritä moisella kiusallisella yksityiskohdalla.

Todellisessa tieteessä yksikin ristiriitainen havainto tuhoaa kauniimmankin pilvilinnan, jolloin asiat on otettavat uudelleen harkintaan. Mutta lääketiedehän ei ole tiedettä, kun lukee tuota Puskan juttua.

No, kuka tuo D.J Jenkins oikein on? Oheisena lista firmoista joiden kanssa kaverilla on diili:

“Dr Jenkins reported serving on the Scientific Advisory Board of Unilever, Sanitarium Company, California Strawberry Commission, Loblaw Supermarket, Herbal Life International, Nutritional Fundamental for Health, Pacific Health Laboratories, Metagenics, Bayer Consumer Care, Orafti, Dean Foods, Kellogg’s, Quaker Oats, Procter & Gamble, Coca-Cola, NuVal Griffin Hospital, Abbott, Pulse Canada, Saskatchewan Pulse Growers, and Canola Council of Canada; receiving honoraria for scientific advice from the Almond Board of California, International Tree Nut Council Nutrition Research and Education Foundation, Barilla, Unilever Canada, Solae, Oldways, Kellogg’s, Quaker Oats, Procter & Gamble, Coca-Cola, NuVal Griffin Hospital, Abbott, Canola Council of Canada, Dean Foods, California Strawberry Commission, Haine Celestial, and Alpro Foundation; being on the speakers panel for the Almond Board of California; receiving research grants from Loblaw Brands Ltd, Unilever, Barilla, Almond Board of California, Solae, Haine Celestial, Sanitarium Company, Orafti, International Tree Nut Council, and Peanut Institute; and receiving travel support to meetings from the Almond Board of California, Unilever, Alpro Foundation, and International Tree Nut Council.” In addition Unilever Research and Development provided the donation of margarines used in the study.

Edellinen Seuraava