Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 05.01.2014

EFSA KYYKYTTI KULUTTAJIA ASPARTAAMILLA

Ennen joulua uutiset kertoivat EU:n elintarvikevirasto EFSA:n todenneen, ettei aspartaami aiheuta terveysongelmia monen muun keinomakeutusaineen tavoin. Päätös oli yllättävä - tai sitten ei -kun tietää, mitkä mekanismit päätöksen teon taustalla ovat vaikuttaneet.

Asiasta uutisoi itseään laatulehtenä pitävä Helsingin Sanomat tavalla, joka on alkuvuoden rimanalitus. Helsingin Sanomat on täysin tietämätön tai sitten ei halua tietää päätöksen taustoista. Taustalla on kansainvälinen ruokamafia, josta muualla kirjoitetaan täysin avoimesti. New York Times julkaisi artikkelin EFSA:n ja ruokateollisuuden välisistä suhteista viime lokakuussa. Hesarin toimituksessa luetaan ilmeisesti aviiseja, jotka eivät järkytä omaa maailmankuvaa. Olisi luullut NY Timesin artikkelin herättävän jonkinasteista ajatteluprosessia.

EFSA on systemaattisesti hylännyt kaiken tutkimustiedon, joka viittaisi aspartaamin haittoihin. Päätöksenteon taustalla onkin ILSI -niminen järjestö. Omassa esitteessään järjestö vaikuttaa luotettavalta puhuessaan eettisyydestä ym. kauniista asioista. Mutta, kun asioita kaivelee, niin sontaa löytyy. Kyse on alun perin Washingtonin politiikkaan vaikuttava kemian-, ruoka- ja lääketeollisuuden lobbausjärjestö, joka on levinnyt maailmanlaajuiseksi. ILSI:n jäseniä ovat sellaiset kuin McDonald´s, Coca-Cola, Nestlé, Unilever, Kraft Foods jne.

Miksi sitten nämä jättifirmat käyttävät niin paljon energiaa moisen aineen takia? Kysymys on pohjimmiltaan rahasta. Sokeri on kalliimpaa kuin keinomakeutusaineet, ja pienetkin purot tekevät suuria rahavirtoja massatuotannossa. Aspartaamia syntyy kuin tyhjästä GMO bakteerien tekemänä.

ILSI on myös Suomen margariiniprofessoreiden taustalla. Margariinilla tekee suuremmat voitot kuin voilla. Jotta keinotekoinen möisi, tarvitaan jokin myyntiargumentti, ja se on terveys. Raha kääntää monen professorin pään, ja terveysväitteitä syntyy tilaajan tarpeisiin. Aspartaamissa myyntiargumentti on "nolla kaloria". Yksinkertaistettu kaloriteoria uskoo, että kun penskat juovat aspartaamilimsaa sokerilimsan sijaan, niin paino ei nouse. Mutta onko asia näin? Ei, sillä nollakalori lihottaa. Se on tiedetty pitkään. Nollakalorilimsat ovat etenkin lapsille erittäin haitallisia. Diabeetikoille ei näistä aineista ole mitään hyötyä. Päinvastoin, aspartaami nostaa verensokeria ja lisää insuliiniresistenssiä. Tämäkin asia on jäänyt Suomen diabetesasiantuntijoilta huomaamatta, sillä aspartaamia sisältävien ruoka-aineiden tuottajat maksavat Diabetesliiton budjetista ison osan.

Luulisi, että jo pelkästään näiden tietojen pitäisi romuttaa kaikki asiaan liittyvät terveysväittämät ja haudata koko aihe, mutta se raha! Sehän tekee ihmeitä. Aspartaamin haitat on tunnettu pitkään. Jo 1980-luvulla The American Journal of Clinical Nutriton -lehti julkaisi artikkelin, jossa todettiin aspartaamilla olevan 231 erilaista sivuvaikutusta. Aspartaami aiheuttaa syöpää koe-eläimillä. Hiljattain eurooppalaisessa lääketieteen lehdessä julkaistiin, millä tavoin aspartaami vaikuttaa haitallisesti aivoihin. Kaikki tämä on lakaistu roskikseen eurooppalaisten viranomaisten toimesta.

Ehkä on hyvä kerrata historiaa siitä, kuinka tämä kaikki on mahdollista ja mistä kaikki sai alkunsa. Kysymys on Yhdysvaltojen politiikasta, joka koskee koko maailmaa. Itsenäinen politiikka on kuollut. Kaikki tottelevat läntistä veljeä. Jos eivät tottele, niin voi tulla lennokista jotain niskaan.

Ennen turbokapitalismia Yhdysvaltojen tiede oli tiedettä, mutta Reaganista lähtien kaikesta tuli lähinnä bisnestä. Aspartaamin historia on siksi mielenkiintoinen, että se kertoo, mihin tilaan etenkin lääketiede on nykyään vajonnut. Oheisena lyhennelmä suositusta ajankohtaisohjelmasta 60 minuuttia. Siinä kerrotaan aspartaamin haitoista ja päätöksenteon taustoista. Sitten hieman yksityiskohtia liittyen ohjelmaan ja aspartaamin historiaan.

FDA torjui aspartaamin useaan kertaan, sillä tutkimusaineisto ei näyttänyt sen olevan turvallinen aine. FDA on myös poliittisella vaikutukselle altis, ja politiikan vaihtuessa muuttuivat myös FDA:n käsitykset.

Vuonna 1975 FDA päätyi käsitykseen, ettei aspartaamia tulisi laskea markkinoille ja vaati lisätutkimuksia. Seuraavaksi FDA perusti julkisen komitean, joka muodostui ulkopuolisista asiantuntijoista, joiden tehtävänä oli selvittää aspartaamin turvallisuus. 1980 komitea yksimielisesti hylkäsi anomuksen.

FDA:n tutkija Jerome Bressler selvitti 1977 raportissaan aspartaamin tutkimuksen taustoja. Bressler huomasi, että tutkimuksessa oli tehty sen luokan virheitä ja suoranaisia väärennöksiä, että hän antoi asian Chicagon syyttäjänviraston hoidettavaksi. Bressler totesi, että aspartaami oli vaarallinen aivosyöpää aiheuttava aine, jota yritettiin saada markkinoille väärennettyhin tutkimustuloksiin vedoten.

Kun Reagan tuli presidentiksi, hän erotti välittömästi aspartaamia vastustaneen FDA:n johtajan. Johtajaksi nousi Arthur Hill Hayes, joka oli republikaani Donald Rumsfeltin miehiä. Rumsfelt oli tuolloin aspartaaminen patentoineen Searle -yhtymän pääjohtaja. Rumsfeltin tunnemme sittemmin Irakin sodasta. FDA:n uuden miehen oli tarkoitus toimia kumileimasimena aspartaamin suhteen.

Mutta tapahtuikin jotain erikoista. Komitea tyrmäsi jeesmiehestä huolimatta aspartaamin äänin 3-2, sillä lisätutkimukset osoittivat, että aspartaami on riippuvuutta ja syöpää aiheuttava hermomyrkky, jolla on myös yhteisvaikutuksia lääkkeiden ja rokotteiden kanssa. Sitten Hayes keksi idean ja lisäsi komiteaan yhden jäsenen, joka oli omia miehiä. Äänestys päättyi 3-3, mutta puheenjohtajana toimineen Hayesin ääni ratkaisi. Niin entisestä myrkystä tuli terveystuote.

EPA, Yhdysvaltojen ympäristön suojeluvirasto on vuorostaan luokitellut aspartaamin huippuvaaralliseksi myrkyksi, joka muun muassa aiheuttaa aivojen kehityshäiriöitä, Aspergeenin syndroomaa ja muita neurologisia sairauksia. EPA:n listoissa aspartaami on heti arsenikin jälkeen niistä aineista se, joista on vahvin näyttö keskushermoston kehityshäiriöiden synnyttäjinä. Voi kysyä, miksi tätä ei ole otettu huomioon EFSA:n tehdessä päätöstään

EFSA voi mielestäni suksia kuuseen. Mietin vain, että miten Suomen EU-edustajien aivot ovat rakentuneet ja missä heidän omatuntonsa luuraa. Hehän ovat täysin typeriä, jos eivät ole tietoisia EFSA:han juurtuneesta korruptiosta, tai sitten se on osa tätä eurooppalaista kulttuuria. Yksikään Suomen euroedustajista ei ole sanonut sanaakaan. Nyt kun vaalit ovat tulossa, niin annan ääneni sellaiselle, joka selvästi ottaa agendakseen puhdistaa EFSA:n. Ilman suursiivousta meillä ei ole toivoa saada tulevaisuudessa kunnon ruokaa.


Blogin aihesanat:
aivosyöpä, aivot, Arthur Hill HAyes, aspatraami, bakteeri, Coca-Cola, diabeetikko, diabetes, Diabetesliitto, Donald Rumsfelt, EFSA, Helsingin Sanomat, hermomyrkky, ILSI, insuliini, Irakin sota, Jerome Bressler, keinomakeutusaine, koe-eläin, korruptio, Kraft Foods, kuluttaja, kumileimasin, lobbausjärjestö, makeutusaine, margariini, McDonald´s, myrkky, Mäkkäri, Nestle, New York Times, presidentti, riippuvuus, Ronald Reagan, sivuvaikutus, syöpä, Unilever, verensokeri

Edellinen Seuraava