Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 17.09.2018

ELÄMÄNTAPANA TERVEYS!

KUULUMISIA VIIDEN TÄHDEN TERVEYSKLUBISTANI: POTILASPALAUTTEET

Potilaspalaute on kaikkein tärkein tieto kliinistä työtä tekevälle lääkärille. Sitä ei korvaa mikään tutkimustieto, mikä korkeintaan kertoo vain murto-osan siitä todellisuudesta, missä elämme. Palaute kertoo, mikä toimii ja mitkä ovat hoidon hyödyt ja haitat. Potilaspalautteista hyötyvät myös muut potilaat ja laajemmassa mielessä koko yhteiskunta.

Lapsen diabetes:
Oma 9-vuotias, hoikka urheilijapoikani sairastui reilu vuosi sitten ykköseen. Viikon visiitillä sairaala pumppasi hänet täyteen muroja ja insuliinia sekä aikuisten päät täyteen hiilarien lisäämistä ilman koko ajan toivomiamme perusteluja moiselle "hoidolle". Kesällä löysimme Antin. Nyt on hoidettu hänen menetelmällään 4 kuukautta. Hypot ja korkeat huiput ovat poissa. Sokeri on ihannealueella paitsi flunssan iskiessä. Energiaa ja tasapainoista mieltä riittää. Ateriainsuliinin tarve lakkasi muutamassa päivässä ja perusinsuliinin noin puolittui. Itse olen kokkina ja äitinä tässä samalla "joutunut" luopumaan 20 kilon ylimääräisestä lastista. Meillä toimii!

Isoäidin diabetes:
Isoäitini ja sukulaiseni haluavat välittää kiitollisen viestin sinulle, että tämä dieetti on toiminut isoäidilleni. Hänen oma lääkärinsäkin oli positiivisesti ihmeissään, käski mammaani vähentämään vielä insuliinia ja jatkamaan samaan malliin, oli kuulemma kiinnostunut ketodieetistä. Mammani on kuin eri ihminen, laihtunut 18 kg ja verenpaine ja munuaisarvot parempaan päin. Haaveilee kuntopyörästä... Mahtavaa!

Painonpudotus: Kuukausi takana dieettiä, - 5 kg
Ihan pakko hehkuttaa, olen laihtunut kuukaudessa 5 kg! Ryhdyin Heikkilän dieetille tasan kuukausi sitten. Ei ole tuntunut yhtään laihduttamiselta. Koko ajan on ollut suht kylläinen olo. En ole vielä saanut aikaiseksi kovin säännöllistä liikuntaa, varsinkaan täällä neuvottua Hiittiä. Päivittäinen aktiviteettini on kyllä lisääntynyt huomattavasti, koska olen paljon pirteämpi kuin ennen. Minulla on paljon ylipainoa ja matkaa on vielä, mutta tämä tuntuu hyvältä.

Reuma: dieettikokemukset ilman liikuntaa
Olen 41-vuotias selkärankareumaa sairastava nainen. Lääkitys minulla on ollut koko ajan vuodesta 2000 , myös raskauksien aikana. Sairauteni on siinä mielessä omaperäinen selkärankareuma, että välillä se muistuttaa kovasti nivelreumaa ja tuhoaa muitakin niveliä kuin pelkkä selkää. On ollut helpompiakin aikoja mutta ei koskaan ilman lääkitystä. Viimeiset 3 vuotta ovat olleet ihan tuskaa liikkumisen suhteen ja nyt kesällä pääsinkin alemman nilkkanivelen luudutusleikkaukseen. Hoitoprosessi etenee seuraavasti: 3 kk sairausloma, josta ensimmäisenä kuukautena ei saa varata lainkaan, toisena kuukautena sallitaan osapainovaraus ja kolmantena kuukautena saa varata koko painolla, mutta liikkuminen tapahtuu kyynärsauvojen avulla.

Minulla on varmaan ihan perussetti. Tykkään ihan hirveästi pullasta ja pastasta. Leipään syntyi hillitön himo. Salaisia karkkikätköjä oli kotona joka paikassa.

Pituutta on 158 cm ja leikkausta edeltävänä päivänä vaaka näytti 66 kg. Sanotaanko nätisti, että naisellista pyöreyttä oli kertynyt etenkin reisien ympärille. Leikkauksen jälkeen iski paniikki , että ei enää yhtään grammaa lisää. Lääkäri sanoi sairaalassa, että jouluna voi odottaa vasta aikaisintaan totaalista kuntoutumista leikkauksesta. Eli siis 6 kk ilman liikuntaa pani minut ajattelemaan ruokavaliotani.

No, nyt tuo 6 viikkoa dieettiä on mennyt ja saan alkaa varata jalalle kokopainolla. Liikkuminen on ollut mitätöntä. Sängyn pohjalla maaten, kipsi jalassa ja joitain matkoja kyynärsauvoilla postilaatikolle tai jääkaapille. Olen nyt saavuttanut normaalin painoindeksin rajan eli - 4 kg pelkällä ruokavaliolla 6 viikossa. Persuksen ympäriltä on kadonnut 5 cm. Kipulääkkeet jäi ensimmäisen viikon jälkeen täysin pois. Virkistyin huomattavasti ja oikeastaan liikkuminen on vähän lisääntynyt, mutta silti voidaan sanoa, että liikunnalla ei ole mitään osuutta painoni alenemiseen. Lisäksi innostuin kovasti uusista resepteistä ja koko ravintoideologiasta. Olen asettanut itselleni uusia tavoitteita ja uskon, että tällä dieetillä voin ne saavuttaa kevyesti.

Mieheni joka painoi lähes 98 kg ja on 182 cm, painaa nyt 92 kg. Hänellä paino on tippunut 4 viikossa 6 kg. Hän sanoikin, ettei ole koskaan saanut millään dieetillä tällaisia tuloksia. Liikkuakin on aiemmin saanut polkupyöränketjut punaisina, eikä mitään ole tapahtunut vaa&rsuo;alla. Nyt sujuu pyöräilykin todella tehokkaammin. Todella hienoa, että hän lähti tähän mukaan kanssani. Kertaakaan ei ole ollut nälkä. Ruoka maistuu ihan älyttömän hyvälle. Olen jopa syönyt mansikat, vadelmat ja kirsikat ja joitain hedelmiäkin silloin tällöin. Kertaakaan en ole laskenut mitään, ja paino tippuu, lääkitys vähenee ja olo vain paranee! En voi liiaksi kehua tätä klubia, mutta sanotaan, että kun terveys on kerran jo mennyt, niin paras asia , mikä voi tapahtua, on saada se takaisin!


Pelkkää positiivista:
Olen ollut mukana ihan terveysklubin alusta asti. Terveyteni on erinomainen, verenpaine ihanteellinen, rytmihäiriöt hävinneet, ruusufinni parantunut, nukun todella hyvin, mitään väsymystä ei ole, energiaa riittää ja olen aina hyvällä tuulella! Olen yli 60-vuotias. Juoksen paikallisen klubin kanssa pari kertaa viikossa, olen n. 20 vuotta vanhempi kuin muut, mutta pysyn vaivattomasti perässä. Vedän kahta eri kävelyporukkaa, ja voi hyvänen aika, miten huonokuntoisia ihmiset ovat, aina valitetaan jostain. Ja rakastan ruuanlaittoa, teen kaikki ruuat ihan raaka-aineista lähtien ja nautin syömisestä. Kaikki tämä on Antin aikaansaamaa. Kiitos ei ole tarpeeksi vahva sana.

Kehut kehoanalyysistä:
Terveiset taas täältä Satakunnasta. Olen käyttänyt nyt muutaman vuoden dieettiohjeitasi, ja jo viime vuonna työpaikallamme tehtiin laaja kehoanalyysi. Silloin kaikki työpaikallani kohisivat, miten siellä vain haukutaan kaikki. Itse sain pelkkää kehua. Tänä vuonna mittaaja ihmetteli, miten olen voinut vielä parantaa arvojani. Olen siis lisännyt Hiit-harjoituksen viikkooni :-). Tyttäreni iho on finnitön. Eli dieetti toimii! Kysyisin vielä olisiko sinulla mitään vinkkiä tai ainetta mitä kannattaisi käyttää arpiin? Kiitos ihanista sivuista ja jaksamisesta taistella tuulimyllyjen joukossa.

Kipu pois 20 vuoden jälkeen:
Kivut, jotka rajoittivat elämääni 20 vuotta, loppuivat, kun jätin sokerin pois kokonaan, myös viljat ja maitotuotteet. Lisäsin hyviä rasvoja ja vähensin hiilareita. Sen huomasi, kun elimistö siirtyi käyttämään rasvaa energialähteenä.

Yhteiskunta on tuhlannut tuhansia euroja tutkimuksiini, eikä syytä ole koskaan löytynyt. Lukuisia kertoja olin ensiavussa oksentelevana ja äkillisessä kuumeessa. Koska oireet olivat niin selvästi kliinisesti todettavissa, sisätautipoli otti minut vakavasti ja edelleenkin proffat kyselevät vointiani ja raapivat päätään, kun yrittävät etsiä selitystä oireille. Voin kertoa, että olen elänyt ihan helvetillisissä kivuissa. Ja nyt minua odottaa ihana elämä, voin matkustaa ja nauttia!

Tuskin maltan odottaa kertoa näille proffille, että tutkimuksenne olivat täysin turhia ja miten sain avun. Ihan sama, uskovatko, pitäköön tunkkinsa.

Aina välillä pääsen ketoosiin, ja se on loistava tunne! Olo on taivaallinen, mieli pysyy koko ajan rauhallisena ja tyynenä. Ei haittaa, vaikka stressiä olisi töissä.

Paljon on opettelemista eri ruoka-aineista, mutta olen äärimmäisen kiitollinen reseptipankistanne ja nyt alussa erityisesti teidän suosikki ruoka-aineiden listasta, jonka kanssa käyn kaupassa. Pystyn siitä poimimaan ostoskärryyni sopivia tuotteita ja kyllä niistä saa nopeasti kasaan hyvät sapuskat kiireinen yrittäjäkin.

Antti ja Maarit Heikkilä, te annoitte minulle elämäni takaisin. Teette arvokasta työtä - onnea ja menestystä teille!

Kaihi katosi:
Olen noudattanut dieettiä noin seitsemän vuotta ja siksi olin yllättynyt kaihista, joka todettiin pari vuotta sitten! Antti neuvoi tiukentamaan dieettiä, mikä minun kohdalla tarkoitti sitä, että pudotin hiilarit 10-20:een! Olen erittäin hiilariherkkä. Puoli vuotta on kulunut, ja tulos: Näen lukea ilman silmälaseja! Uskomatonta, mutta totta.

Sisar neuvoi tutkijan ketoruokavaliolle:
Onhan se niin, että kaikkeen tarvitaan oma päätös - ja nimenomaan päätös.

Vuonna 2010 vein veljelleni "joulukukaksi" Antin kirjan Diabeteksen hoito ruokavaliolla. Kun oli elämäntyöltään tutkija, niin kaikesta mahdollisesta oli elämänsä ajan tilastot, siis verenpaineesta, verensokerista jne. Ja hirvittävä määrä päivittäisiä pillereitä ja diagnooseja. Opiskeli kirjan huolellisesti ja 15. tammikuuta vaihtoi koko ruokarepertuaarinsa - kerralla. Mittaukset jatkuivat kuten siihenkin asti. Parissa viikossa moni asia meni viitearvoihin. Kun oli seuraava omalääkärikäynti, meni sinne mukanaan mittauksista tekemänsä "käppyrät". Lääkäri oli vaikuttunut ja tupissut, että pitäisiköhän itsekin. Vähän pulska poika kun oli, veljeni sanoin.

Kun siinä kaikella tavalla virkistyi, niin hommasi nettipankkitunnukset ja tilasi saman tien kasan sekä Antin että muita vhh-suuntaisia kirjoja. Ikää miehellä oli siihen aikaan 81 vuotta. Elämäntyönsä oli tehnyt maatalouden tutkimuskeskuksen kasvinviljelykoeaseman johtajana. Mutta yhtenä päivänä loppui ruis- ym. leipien syönti. Samoin kaikki vhh:hon sopimattomien elintarvikkeiden.

Lopun sitten täällä kaikki tietävätkin: lähti pillerit yks toisensa jälkeen, kiloja lähes 30 jne. Viime kesänä piti 90-vuotisbileet. Puheessaan mainitsi, että ei olisi siinä puhumassa, jos sisarensa ei olisi "vaihtanut" hänen ruokavaliotaan. Lauantaina oli hautajaisensa, ja taas poikansa mainitsi puheessaan, että iän salaisuus oli sisaren vinkkaama ruokavalio. Takavuosina varalta syötetyt statiinit olivat vieneet liikuntakyvyn, mutta pää oli terävä viimeiseen aamuun asti. Eli niiltä osin toteutui näilläkin sivuilla mainittu "terveenä hautaan".

Klubia ja klubilaisia tuli ikävä, paluu puolen vuoden poissaolon jälkeen:
Ensimmäiseksi kiitän Anttia ja Maaritia mahtavasta klubista! Olen ollut jäsen vuodesta 2013 asti, pienen puolen vuoden paussin aikana tuli klubia ja klubilaisia niin ikävä, että täytyi liittyä uudestaan.

Liityin jäseneksi alunperin närästyksen takia, kun olin sitä hoitanut Antin kirjojen oppien kautta. Klubissa olen oppinut vielä paljon enemmän närästykseen liittyvistä lisäaineista kuten karrageenistä ja soijasta. Keskustelupalstallakin on monta aihetta pienistä lapsista diabetekseen, naisten ja miesten jutuista kilpirauhasongelmiin ja anti-agingista hintavertailuihin.

Sivuilla on paljon tietoa, mihin kaikkeen ruokavalio (itse asiassa kokonaisvaltainen elämäntapa) vaikuttaa. Sitä paitsi uutiskirjeiden aiheet ovat aina erilaisia, uutta tietoa saa joka kuukausi. Ei koskaan ole tylsää hetkeä.

Luen usein uudestaan yläotsikoiden takana olevia tekstejä. Saan niistä voimaa, muistan jonkun unohdetun jutun tai voin auttaa vaikka läheistäni, jolla on todettu sairaus, mihin tiedän ruokavalion auttavan. Sivut ovat siis mielestäni loistavat.

Kyllä sen muutkin huomaa!
Ollaan oltu mieheni kanssa Terveysklubin jäseniä 3 vuotta, alle 5 kg molemmilta tippunut, molemmat ollaan hoikkia, mutta ei laihoja. Itse oon 158 cm pitkä ja painan 53 kg. Triglyt 0,60 ja ikää on 68 vuotta.

Näin tuttavan pitkästä aikaa. Hän sanoi minulle, mitä on tapahtunut, näytät niin hyvältä, mäkin haluan näyttää samanlaiselta. Kyllä sen muutkin huomaa!

Astma remissiossa:
Olen remissiossa astman suhteen ja nyt kuukauden verran ilman cpap-laitetta eli 4,5 vuoden uniapnea poissa. Ja ennen kaikkea ajattelu on muuttunut tämän ekan klubivuoden aikana. Elämä ei olekaan jatkuvaa sairaudenpelkoa ja lääkkeen syömistä.

Uutiskirjeistä:
Uutiskirjeet ovat aina ihania! Tekstit, kuvat, reseptit - aina jotain täysin uutta. Uskomatonta, miten keksitte ja mistä saatte ammennettua luovuuden. Yksi syy muuten, miksi aina jatkan jäsenyyttä vuodesta toiseen, ovat nämä uutiskirjeet. Minusta sisältö ja reseptit ovat aina freesiä ja valmiiksi helposti eteen tarjottuna. Onnistutte yllättämään joka kerta :-)

Edellinen Seuraava