Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 14.04.2019

ELIITTI JA RAVITSEMUS, osa 2

Tämä on tarina tempusta, siitä kuinka se tehdään, ja kuinka koko maailma saadaan sekaisin. Petter Stordalen on norjalaisen yrittäjäperheen vesa, josta hotellibisneksen myötä tuli miljardööri. Stordalenilla on hotelli myös Helsingissä, ruman näköinen torni jököttämässä Jätkäsaaren kulmalla. Sitten Stordalen rakastui tavattuaan Gunhildin, joka on lääkäri, malli, vegaani ja ympäristö-aktivisti. Häät olivat 2010 ja ne vietettiin Marokossa superkalliissa La Mamounia -hotellissa, minne vieraat Bob Geldolf mukaan lukien lennätettiin yksityisjeteillä. Häät maksoivat 5 miljoonaa. Mirror lehden mukaan vieraita oli 237, ja pääruokana oli sushi, mikä tarkoittanee, ettei veganismi koske itse Gunhildia kuin juhlapuheissa.

blogi-190414-1

Heillä on yksityisjetti, 23 miljoonaa euroa maksanut Bombardier Challenger 350, millä Gunhild lentelee eri puolille maailmaa joogaamaan ja kuvauttamaan itseään. Gundhild poseeraa Instagramissa milloin Kuubassa, Kreikassa, Meksikossa, Costa Ricassa jne. Molemmat ongelmat koskevat vain rahvasta. Eliitti kertoo, miten muiden tulee elää. Vanha sanonta, että älä tee sitä, mitä teen vaan sitä, mitä sanon, on tyypillistä näille ihmisille. Veganismin lisäksi ilmastoasiat eivät koske heitä henkilökohtaisesti. Pariskunta on ollut hyvin aktiivinen maapallon pelastamisessa vihreälle vegaaniaatteelle. He perustivat EAT Foundationin 2013. Gunhild lenteli ympäri maailmaa ja sai koottua 37 asiantuntijaa tukemaan ajatusta, että liha pilaa ilmaston. Ohjelma sai nimekseen EAT Lancet, kun se julkaisin Lancet -lehdessä, mikä lisäsi tietysti Gunhildin projektin arvovaltaa.

Nina Teicholz on terveysasioihin perehtynyt pitkän linjan journalisti, jolla on hyvin kriittinen näkemys kaikesta, mitä meille tyrkytetään: Hänen näkemyksensä EAT-Lancetista on selkeä ja tyly: Majority of EAT-Lancet Authors (>80%) Favored Vegan/Vegetarian Diets before being appointed to the EAT group. Unbalanced, one-sided group, with no one representing contrary views. Forgone conclusions the only possible outcome. Not a scientific report. Yli 80% edusti vegaani/vegetaari -ruokavaliota jo ennen ryhmään nimittämistä. Epätasapainoinen, yksipuolinen ryhmä, jolla ei ole vastakkaisia mielipiteistä. Ainoa johtopäätös on, ettei se ole tieteellinen raportti. Oheisena yksityiskohtaisempi selvitys EAT- Lancetista. Ruokavaliolla on tarkoitus pelastaa koko planeetta. Ennen tätä Gunhildin temppua olisi kutsuttu jeesuskompleksiksi, mutta kun rahaa on riittävästi taustalla, on media helposti mukana tällaisessa hulluudessa, ja hommaa pidetään neroutena. Gunhildia on irvitty somessa. Hänet on yhdistetty Marie Antoinetteen, joka kerrotaan sanoneen köyhistä Ranskan vallankumouksen aattona, että syökööt leivoksia, jos köyhillä ei ole varaa leipään. Gunhildä on saanut nimen Marie EAToinette joka Antoinettea mukaillen toteaa "Let them eat Carbs", että syökööt hiilareita.

Tässä ruokavaliossa liha oli puristettu minimiin. Päivittäisen lihamäärän ei tulisi ylittää 7 grammaa. Oheisena kuva, miltä tuo määrä näyttää lautasella.

blogi-190414-2

Asian olisi voinut kuitata naurulla, mutta heti artikkelin julkaisun jälkeen koko ruoka- ja lääketeollisuus ryntäsi tukemaan Gunhildin ruokaohjemaa. Ensimmäisiä näistä mukaan rientäneistä yrityksistä, kuinka ollakaan, oli Novo Nordisk, suurin insuliinin valmistaja, sillä Gunhildin ruokavalio aiheuttaisi räjähdyksenomaisen diabeteksen lisääntymisen kautta koko maailman.

blogi-190414-3

On tavallaan kohtalon ironiaa, että Gunhildillä on autoimmuunisairaus, skleroderma. Se on sidekudoksen kovettuma- tauti, krooninen ja etenevä sairaus, jota hänen ruokavalionsa vain pahentaa. Sen sijaan ketoruokavaliosta olisi apua. Minulla on pari skleroderma -potilasta, jotka ovat päässeet remissioon pelkällä ketodieetillä.

Asiaan on alettu suhtautua kriittisesti EFA, Euroopan ruokavirasto

suhtautuu Gunhildin ajatukseen hyvin kriittisesti. Afrikka on todella huolestunut, sillä EAT-Lancet tuhoaisi maanosan monen maan ruokatuotannon. Lopulta WHO irtisanoutui hankkeesta.

Lännessä lihakiellolla on uskonnollinen tausta. Adventistit, joilla on melkoista sanavaltaa Yhdysvalloista, kieltää lihan. Ei siksi, että eläimet kärisisivät vaan, että lihan syönti lisää seksuaalista himoa ja on siksi syntiä. Tohtori John Harvey Kellogg oli amerikkalainen lääkäri, joka myös uskoi lihan lisäävän syntiä. Kelloggin mukaan lihan syönti lisäsi taipumusta masturbaatioon Hän piti parantolaa, missä hoitona olivat kylmät suihkut ja kasvisruoka. Häneltä on lähtöisin nuo kuuluisat Kellogg´s aamiaismurot.

Maailma on heräämässä. The Guardianissa julkaistu artikkeli kertonee, mitä on tulossa. Ruokateollisuus on itse syyllinen lihavuus- ym. sairausongelmiin. Roskaruoka sairastuttaa ja muovipakkauksineen pilaa luonnon. Kun kävelee kaupungilla, hyvin monet nuorista elävät kuin Gunhild. Kadulla syödään ja juodaan roskaruokaa kertakäyttöastioista, mutta ollaan niin vegaania että.

Suomessakin yritetään päästä mukaan Gunhildin joukkoon. Törmäsin Twitterissä seuraavaan viestiin, jonka oli kirjoittanut Sebastian Hjelm, Valtion ravitsemusneuvottelukunnan puheenjohtaja:

Kommenttini jutun lopussa ovat mielestäni ihan ok. Huomenna kuulen Kööpenhaminassa tuoreinta tietoa ‪#EATLancet raportin jalkauttamisesta Pohjoismaissa, jolloin tiedän paremmin, miten tulevan hallituksemme ‪@mmm_fi tulisi toimia

blogi-190414-4

Kirjoitan tätä vaalipäivänä 14.04. Toivon, että muutos syntyy, ja hallitus olisi jotain täysin erilaista kuin tämä, joka on myynyt Suomea täysin kritiikittömästi. Olen aikaisemmin ehdottanut VRN:n lopettamista. Hjelmin viestistä huokuu todella ikävänlaatuinen ylimielisyys, mutta tavallaan kertoo, mihin Suomen ruokasuositukset ovat perustuneet. VRN on ruokateollisuuden etäpääte, ei muuta.

Itä-Suomen yliopistokin yrittää mukaan jälkijunassa. Laitos julkaisi vanhaan aineistoon perustuvan tutkimuksen lihan haitoista. Tutkimus on perustunut ruokapäiväkirjoihin, mikä nykykäsityksen mukaan ei edes ole tiedettä. Olen monta kertaa kirjoittanut, että ruokateollisuuden etäpäätteenä toimivan Itä-Suomen ravitsemuslaitoksen voi sulkea ja jakaa rahat yliopiston muiden osastojen kesken. Tämä näin vinkiksi uudelle hallitukselle.

Edellinen Seuraava