Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 26.09.2008

ELINTARVIKETEOLLISUUDEN GÖBBELS LÄÄKÄRIN TYÖN ARVIOIJANA

Vastine Mikael Fogelholmin kirja-arvosteluun Lääkärilehdessä myös blogini lukijoiden nähtäväksi:

Tuntuu omituiselta, että Suomen lääkäriliitto on pyytänyt Mikael Fogelholmia arvostelemaan kirjani Diabeteksen hoito ruokavaliolla. Fogelholm ei ole lääkäri vaan maa- ja metsätieteellisestä tiedekunnasta valmistunut ravintotieteilijä, jolla on tietämystä rehuteollisuudesta ja makkarahygieniasta, mutta joka ei omaa mitään kokemusta ja käsitystä kliinisestä potilastyöstä.

Fogelholm nimittelee minua hiilihydraatteja vastaan taistelevaksi Don Quijoteksi. Ilmeisesti Fogelholm ei ymmärrä kaunokirjallisuuden sanomaa sillä Cervantes irvii juuri sitä maailmaa, mitä Fogelholm yrittää kilttinä poikana puolustaa. Fogelholmia voisi kutsua elintarviketeollisuuden Göbbelsiksi. Göbbelshän oli se veijari, joka aikoinaan sanoi, että mitä härskimpi vale, sitä paremmin kansa uskoo. Vertaus Anja Snellmanin romaaniin kertoo puolestaan Fogelholmin naisvihasta. Analyytikkojen mukaan se johtuu halventavasta asenteesta omaa äitiä kohtaan, joka ei kykene suojelemaan lasta julmalta isältä. Fogelholm uskoo auktoriteetteja, eikä uskalla elää omien kokemusten varassa. Siksi hän on sovelias työväline monelle, kuten Göbbels aikoinaan. Vapaa kirjoittaminen paljastaa paljon sellaistakin, mitä ei ääneen sanota.

Hän kritisoi käsitystäni lihasten fysiologiasta. Todennäköisesti hän on opiskellut sikataloutta sillä esimerkiksi sana ketoosi on hänelle tuiki tuntematon käsite. Vihjeeksi urheilumaailmasta: tiedetään, että maratoonareilla tietyssä vaiheessa lihakset alkavat polttaa pelkkää rasvaa. Nyt jotkut innokkaat lääketehtaat ovat kehittämässä pilleriä, jolla tuo sama ilmiö saataisiin aikana keinotekoisesti kaikilla. Itse tarjoan paljon yksinkertaisempaa menetelmää – vähähiilihydraattista dieettiä. Tämä tietysti ärsyttää Fogelholmin kaltaisia sillä dieetti ei maksa mitään ja vie pohjan bisnekseltä.

Fogelholmin tietämys fruktoosin haitoista noudattelee ruokajätti Daniscon mainoksia. Todellisuudessa fruktoosin ongelmia on alettu oivaltaa. Fruktoosi on myrkkyä, eritoten diabeetikolle. Fogelholm ei seuraa ilmeisestikään ravitsemuksen viimeisiä tutkimuksia, tai sitten tietoisesti valehtelee. Hän myös irvii käsityksiäni D-vitamiinista. Kliinisessä työssä olen saanut D-vitamiinista erittäin hyviä kokemuksia. Se on todellinen ihmelääke. Suomessa tehdyn tutkimuksen mukaan riittävä määrä (50 mcg) D-vitamiinia voisi estää 80 % I-tyypin diabeteksen puhkeamista lapsilla. Vain Fogelholmin kaltaisilla on kanttia naureskella asialle ja jättää käyttämättä tuo mahdollisuus.

Puolustaessaan ruokateollisuutta Fogelholm syyllistyy arvostelussaan karkeaan valheeseen. Hän sanoo, ettei margariineissa ole transrasvaa. Hän sekoittaa kevytlevitteet margariiniin. Kevytlevitteet, jotka ovat muuten täysin turhia, eivät nykyään sisällä transrasvoja, mutta margariinit sen sijaan sisältävät niitä paljon. Tässä piileekin koko tragedia. Käytännössä kaikki valmisruoka ja ravintolaruoka sisältää näitä rasvoja. Ruokateollisuuden perusrasva on osittain kovetettu kasvirasva, mikä on sama kuin transrasva Ei tarvitse kuin lukea tuoteselosteita. Mäkkärin ranskalaiset keitetään transrasvoja sisältävässä öljyssä. Toivottavasti Fogelholm isänä syöttää tuota moskaa omille lapsilleen, kun kerran on niin vakuuttunut keinorasvojen terveydestä. Ei ole kovin pitkä aika siitä, kun Kansanterveyslaitoksen pääjohtaja julisti, etteivät transrasvat ole ongelma Suomessa. Lääketieteestä vastaavat alkavat esiintyä kuin katolisen kirkon piispat sillä lause viittaa enemmän uskoon kuin tietoon.

Nykyiset ravintotieteilijät eivät ilmeisesti tiedä, mitä viimeisin tieto sanoo voista. Ruotsissa ja Norjassa tehtyjen tutkimusten mukaan maitorasvojen kulutus on käänteinen sydäninfarktin kanssa, asia jota ei ole koskaan kyetty osoittamaan kevytlevitteiden kohdalla ja joita kuitenkin sallitaan mainostaa terveellisinä. Niin ihmeellinen on rahan mahti. Fogelholmille muuten tiedoksi että norjalaisen tutkimuksen maksoi sikäläinen margariiniyhdistys. Jossakin osataan olla vielä rehellisiä.

Me kliinistä työtä tekevät lääkärit olemme menettäneet johtajuuden Unileverille, Pfizerille ja kaiken maailman sydän- ja diabetesliitoille sekä heitä sponsoroiville professoreille, jotka pakottavat meidät kaavamaisiin ”on sovittu” –hoitoihin, jotka aina nojautuvat kalliisiin patenttilääkkeisiin tai keinorasvoihin. Minua voi syyttää paranoiasta mutta nykyisen netin aikana maailma on tullut entistä läpinäkyvämmäksi. Professorikunnassa on henkilöitä, jotka jopa rehentelevät kytköksillään. Diabetesliiton asiantuntijaprofessori on sokerijätti Daniscon palkkalistoilla, asia joka on vapaasti luettavissa netissä hänen cv:stään. Mitä pitäisi sitten sanoa Kansanterveyslaitoksen pääjohtajan saamasta 100. 000 €:n ”palkinnosta” joka tuli suoraan yksityiseltä elintarvikefirmalta. Nämä ovat asioita, jotka meidän tavallisten lääkäreiden tulisi nostaa pöydälle.

Syy kirjan kirjoittamiseen oli potilaspalautteissa, joita on hieman yli 300. Näiden pääasiassa internetin kautta tulleiden kertomusten viesti oli aina sama: olen diabeetikko, ylipainoinen, aloitin dieetin, laihduin useita (kymmeniä) kiloja, pääsin lääkkeistä ja voin hyvin. Tämä tieto ei ole Fogelholmin mukaan tiedettä, mikä osaltaan kertoo, kuinka vieraantunut tiede on todellisuudesta. Fogelholm pahoittelee, etten hehkuttele sinänsä ansiokasta Jaakko Tuomilehdon NEJM:ssa 2001 julkaistua tutkimusta diabeteksen ehkäisystä. Puhun kuitenkin niinkin vakavasta asiasta kuin mahdollisuudesta parantaa diabetes, ja se on aivan eri asia. Tosiasia on, että Diabetesliiton hoitosuositus johtaa taudin pahenemiseen ja lihomiskierteeseen. Suositus johtaa jääväämättä insuliinikierteeseen. Suositus on niin karmea, että juuri se on saanut monet ihmiset heräämään ja kokeilemaan dieettiä – hyvällä menestyksellä. Fogelholm ei ilmeisestikään tiedä, että aikaisemmin kaikkien diabeetikkojen perushoito nojautui juuri hiilihydraattien rajoittamiseen. Tilanne muuttui, kun lääketehtaat manipuloivat lääkäreiden mielet. En ole siis keksinyt ruutia uudestaan. Hiilihydraattien rajoitus on yhtä oleellista kuin käsien pesu leikkaussaliin mennessä, vaikka joskus joku selitti sekin olevan tarpeetonta.

Nykyinen diabetestilanne muistuttaa tavattoman paljon entistä tupakkajupakkaa. Silloinkin löytyi tutkijoita ja professoreja, jotka vannoivat tupakan vaarattomuuteen. Haittojen ilmaantuminen vain kestää 15-20 vuotta. Nykyinen ”terveellisen” ruuan ideologia sai alkunsa 30 vuotta sitten. Epidemian tavoin diabetes ja ylipano alkoivat lisääntyä 15 vuotta sitten. Silti Fogelholm puolustaa roskaruokaa, vaikka juuri ruoka on se ainoa oleellinen muuttunut tekijä tänä aikana. Ei ongelmia voi selittää geeneillä, eivätkä taudit tipu ulkoavaruudesta, vaan nykyinen ongelma johtuu siitä, että olemme tehneet jotain perusteellisesti väärin. Tämä meidän tulisi muuttaa kiireesti. Fogelholm on huolissaan aggressiivisuudestani. Myönnän olevani hyvin vihainen kaikille hänen kaltaisilleen, mutta samaistun vahvasti kaikkiin kliinistä työtä tekeviin kollegoihini.

Uskon vapaaseen tietoon ja omaan kokemuksen. Jokainen voi kokeilla ohjelmaani muutaman viikon. Takaan, että apua löytyy etenkin, jos kärsii diabeteksesta tai metabolisesta häiriöstä. Kehotan kollegoja kokeilemaan dieettiä itseensä perinteiseen lääkäritapaan. Vasta silloin voi ymmärtää, mistä on kysymys. Niin tein minäkin, ja tulos pisti minut tutkimaan, mistä on oikein kysymys. Ei ole mitään järkeä vakuuttaa jotain jäärää, vaan senkin energian voi käyttää potilaiden hoitamiseen. On pilvin pimein tutkimuksia, jotka kertovat nolla pilkku jotain tehosta ja jotka sitten eivät toimi käytännössä. Nyt on mahdollisuus vaikuttaa yksinkertaisella tavalla ratkaisevasti potilaiden elämänlaatuun. Dieetin vaikutukset ovat huomattavan laajat. Aika tulee muuttamaan käsityksiämme ravinnosta hyvinkin paljon. Kaikesta pelottelusta huolimatta mitään vaaraa ruokavaliosta ei ole. Kollegat ovat alkaneet innostua ruokavaliohoidosta lääkkeiden sijaan. Sain juuri palautetta TK-kollegalta, joka muuttaessaan menettelytapojaan sanoi säästäneensä lääkekuluissa 14.000€ yhteiskunnan varoja viime vuonna! Eiköhän olisi aika, hyvät kliinistä työtä tekevät kollegat, ottaa johtajuus omiin käsiin ja panna tutkijat takaisin kaappiin.

Antti HeikkiläLääkäri


Blogin aihesanat:
D-vitamiini, Danisco, diabeetikko, diabeetikko, Diabeteksen hoito ruokavaliolla, diabetes, Diabetesliitto, fruktoosi, geeni, hiilihydraatti, I-tyypin diabetes, insuliini, Jaakko Tuomilehto, johtajuus, KELA, ketoosi, kevytlevite, kliininen lääkärintyö, lihominen, lääkärilehti, Lääkäriliitto, maratoonari, margariini, metabolinen häiriö, Mikael Fogelholm, myrkky, naisviha lihas, Pfizer, rasva, rasva, rehu, sika, sydäninfarkti, Sydänliitto, tupakka, tutkija, Unilever, urheilu, usko, vale, vastine, voi, vähähiilihydraattinen, ylipaino

Edellinen Seuraava