Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 12.02.2008

EUROOPPA JA SYDÄNTAUDIT

Tuoreimmat tilastot sydän- ja verisuonitautien esiintyvyydestä Euroopan eri maissa ovat valmistuneet. Tilastoja katsellessa tulee miettineeksi mitä Pohjois-Karjala projekti on todellisuudessa saanut aikaan. Suomessa syödään kevyttuotteita ja margariinia tolkuttomasti enemmän kuin muualla. Kunnon ruokaa ei tahdo saada enää mistään. Erot Euroopan eri maiden välillä ovat säilyneet vuosikausia samoina. Suomen tilanne muihin länsieurooppalaisiin maihin on edelleen huono. Ainoastaan entiset itäblokin maat ylittävät kuolleisuudessa Suomen. Ehkä kaikki mitä meille on kerrottu onkin valetta. Tilastoja on helppo tarkastella sillä värikuvat ovat hyvin selkeitä. Punainen on pahinta, keltainen huonoa, vihertävä parempaa ja vihreä parasta terveyden kannalta katsoen

lue lisää

Väistämättä karttoja katsellessa mieleen tulee, että perinteinen käsitys sydäntautien syistä on väärä. Eläinrasvateoria ei kerta kaikkiaan selitä eroja. Ranskassa ja monessa muussa eteläisen Euroopan maissa eläinrasvojen kulutus on huomattavasti suurempaa kuin Suomessa mutta silti näissä maissa on selvästi vähemmän sydän- ja verisuonitautia kuin Suomessa.

Mutta jos miettii eri maiden ihmisten elämää ja henkistä ilmapiiriä, saa aivan toisenlaisen ja ymmärrettävän näkökulman tilastoeroihin. Suomi on edelleen henkisesti kapea-alainen, autoratiivinen, kyykyttävä ja julma mykkäkouluyhteiskunta. Näennäisen virallisen lempeyden alla hyllyvät voimakkaat negatiiviset energiat. Itä-Euroopan synkät tilastot, joissa ei ole edes eroa etelän ja pohjoisen välillä kertoo osaltaan voimakkaasta yhteiskunnallisesta murroksen tuomasta toivottomuudesta ja turvattomuudesta. Ehkä suomikin kuuluu hengeltään Itä-Eurooppaan, ainakin näiden karttojen perusteella.

Stressin merkitystä on alettu ymmärtää sairauksien syynä. Stressin merkitystä on väheksytty siksi, ettei sen hoito onnistu patentoitavilla lääkkeillä ja osittain myös, että stressin hoito vaatii myös yhteisön rakenteiden ja ihmisten vuorovaikutustapojen muutosta, mikä taas ei ole aivan yksinkertaista. Tutkimus brittiläisillä virkamiehillä osoittaa selvästi työssään stressiä kokevat lisää heidän sydäntautiriskiä 70%.

lue lisää


Blogin aihesanat:
kevyttuote, margariini, Pohjois-Karjala, rasva, stressi, sydän, tutkimus, verisuoni, yhteiskunta

Edellinen Seuraava