Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 03.11.2009

H1N1 -KEUHKOKOMPLIKAATIOT

Viime viikon A-Talk –ohjelmassa oli puhetta Rovaniemen keskussairaalassa tehohoidossa olevasta potilaasta. Ohjelman infektiolääkärit käyttivät näitä terveillä nuorilla aikuisilla H1N1 -infektion yhteydessä ilmeneviä hengityskomplikaatioita esimerkkinä kuinka välttämättömiä rokotukset ovat.

Asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen kuin nämä kollegat asian selittivät. Itse asiassa kukaan ei tarkkaan tiedä, miksi tällaista tapahtuu. Se mitä minä ymmärrän, näiden potilaiden tilaa ei voi pelkästään selittää H1N1 -infektiolla. Täytyy olla jokin muu tekijä synnyttämässä moisen tilan. Japanilainen lääkäri Rokuro Hama on kirjoittanut aiheesta BMJ:n (British Medical Journal):

www.bmj.com

Syynä saattaa olla tavanomaiset kipu- ja kuumelääkkeet (NSAID). Lääkkeet yhdessä H1N1 -viruksen kanssa voivat aiheuttaa rajun reaktion ja jopa äkkikuoleman. Oireisiin voi kuulua vakava verenmyrkytys, monien elinten yhtäaikainen äkillinen toiminnanhäiriö, kuume, leukosytoosi (korkea valkosolujen määrä), leukopenia (matala valkosolujen määrä), äkillinen hengitystoiminnan vajaus (ARDS), maksan toiminnan häiriö, munuaisen toiminnan pettäminen, lihastuho jne, siis samoja oireita kuin mistä nuo infektiolääkärit puhuivat TV-ohjelmassa. Mutta he eivät hiiskuneet mitään tästä puolesta. Joko he eivät tienneet asiasta tai sitten eivät halunneet rokotuskiihkossaan kertoa sitä kansalle.

Kun hysteria laantuu, ehkä sitten voidaan keskustella järkevästi asioista ja katsoa, mitä kaikkea nuo ikävät tapaukset ovat pitäneet sisällään. Tulehduskipulääkkeitä syödään kuin karkkia nykyään ja niitä molempia mainostetaan samoilla argumenteilla. Oma suositukseni on, että jos flunssa iskee, pitää mennä heti vuoteeseen ja ottaa iisisti. Runsaasti nesteitä, eikä mitään keinotekoista. Edelleen kannatan C- ja D-vitamiinilinjaa, sinkkiä ja omega-3:a (hillitsee tulehdusta). Ne eivät ainakaan aiheuta ARDS-tautia, joka on äärimmäisen vakava juttu.

Ei tämä tulehduskipulääkekomplikaatio ole mikään uusi juttu. 1918 pandemian kuolemien ehkä keskeisin syy oli holtiton asperiinin käyttö

www.bmj.com


Blogin aihesanat:
A-talk, H1N1, Hama, hengitys, kipu, komplikaatio, kuolema, leukopenia, lihas, munuainen, Rokuro, verenmyrkytys, virus, YLE

Edellinen Seuraava