Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 07.11.2009

H1N1 – VIIMEISIN BLOGI

Heti aluksi linkki NEJM:n artikkeliin, joka seikkaperäisesti käsittelee influenssan historiaa. Heti aluksi voi unohtaa sen hypen, että flunssa tulee ja menee ja täytyy rokottaa siksi, että palaava flunssa on entistä pahempi. En tiedä, kuka näitä juttuja ylipäänsä kierrättää, mutta tiedoksi nyt kumminkin että, ne eivät pidä paikkansa.

content.nejm.org

Ottamatta kantaa itse rokotuksiin, on mielipiteeni alusta asti ollut, että rokotukset tulevat liian myöhään sillä tauti leviää nopeammin kuin rokotteita kyetään valmistamaan.

health.usnews.com

Olen ollut ja olen edelleenkin sitä mieltä, että kyseessä on tavallista kausiflunssaa lievempi tauti, mikä oli havaittavissa jo taudin puhkeamisen aikaan Meksikossa. Se että ollaan keskellä kansallista hysteriaa ei johdu kuin niistä joiden vastuulla tämä asia on. On todella vanhanaikaista syyttää mediaa ja internetiä ongelmista, joita on itse luonut. Ihmiset hakevat tietonsa itse, jos eivät luota siihen mitä virallisesti tarjotaan. Asiallinen tieto menee aina perille.

Jotkut ovat narisseet, miksi ortopedi jauhaa näitä asioita. Voin sanoa sen, että ortopedi-traumatologi, jos kukaan, joutuu painiskelemaan elämää uhkaavien vaikeiden infektioiden ja tehohoidon ongelmien parissa. Itse olen ollut aikoinaan lääkäriambulanssin vetäjänä sen syntyaikoina. Traumatologina ja anestesiologina olen täysin oppinut tehohoidon lääkäri. Kirurgit joutuvat joka päivä kohtaaman elämän tosiasiat, tekevät ratkaisut ensi sijassa itse ja ovat itse vastuussa kaikesta. Joten kokemusta on kertynyt vuosien mittaan melkoisesti. Todellisuus on usein aivan muuta kuin teoriat.

Tästä päästäänkin itse asiaan. Byrokraattilääkärit käsittelevät numeroita. Numeroista he eivät ole pystyneet esittämään julkisuudessa muuta kuin tuon Puskan möläytyksen, että 100 kuolee. Mitä he sitten tekevät THL:ssa päivät pitkät, en tiedä, mutta olen itse pystynyt kaivamaan esiin joitain lukuja. CDC:n ( Centers for Disease Control and Preventation) internetsivuilta löysin seuraavan tiedon:

www.cdc.gov/H1N1FLU/

1976 -rokotuskampanjan perusteella on arvioitu H1N1 -rokotteeseen liittyvän riskejä. Yksi sadastatuhannesta rokotetusta voi kuolla. Eli Suomessa, jos kaikki rokotetaan, niin 50 ihmistä menehtyy rokotteeseen. Siis viisikymmentä ihmistä kuolee, jos pyritään estämään tätä Puskan hypoteettista lukua. Asiahan olisi matemaattisesti ihan ok, jos rokote antaisi 100 %:n suojan, mitä se ei valitettavasti anna. Rokotteen tehosta ei tiedä kukaan, mutta tavallisesti se on 30 – 70 %:n välillä. Myös osa rokotetuista voi kuolla itse tautiin, jolloin tämä mahdollisuus tekee tuon edellisen matematiikan monimutkaiseksi. Tämän hetken tiedon mukaan USA:ssa olisi menehtynyt 1000 ihmistä tähän mennessä. Luku Suomeen suhteutettuna tekee runsaat 16 ihmistä. Jos tähän mennessä Suomessa on kuollut 2 ihmistä, voi sanoa, että olemme pärjänneet erinomaisesti. Lukuja voi tulla lisää, ja aika näyttää miksi asiat muuttuvat, mutta edelleenkin kyseessä on lievä tauti. Mikään ei osoita muuta.

On aika tarkastella, mitä näiden traagisten tapahtumien taustalla on ollut.

www.kaleva.fi

Ymmärrän etulinjassa olevan kollegan tunnelmia täysin.

www.hs.fi

Media raportoi, miten maassa menee. Ei näytä hyvältä. Jos Mannerheim eläisi, niin rintamakomentaja vaihtuisi saman tien. THL on luonut kaaoksen tähän maahan. Nyt ei margariini auta, valitettavasti.

www.iltasanomat.fi

www.aamulehti.fi

www.uusisuomi.fi

TV1 on koko syksyn yrittänyt saada Puskan tulemaan Tyynysota- ohjelmaan, missä väittelisimme diabeteksen hoidosta, mutta mies on pakoillut. Tietysti hänen luomansa hässäkkä voi tuoda kiireitä, mutta se ei ole estänyt häntä miettimästä, kuka saa Tieto-Finlandian tänä vuonna. Oma kirjani Siunattu kipu oli siellä arvioitavana. Se ei edennyt mihinkään, mutta senhän ei tarvitse todistaa mitään, mutta kuitenkin.


Blogin aihesanat:
ambulanssi, anestesiologi, diabetes, flunssa, H1N1, hysteria, infektio, margariini, media, ortopedi, Pekka Puska, rokote, Siunattu Kipu, tehohoito, THL, Tieto-Finlandia, traumatologi, tutkimus, Tyynysota, YLE

Edellinen Seuraava