Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 04.11.2012

HALLITUKSELLA JA HIMASELLA EI TAIDA OLLA MITÄÄN HIMASSA

Valtiovalta palkkasi filosofi Pekka Himasen visioimaan Suomen tulevaisuutta, kun omat ideat ovat olleet jo kauan hukassa. Talouden alamäki on alkanut ja jyrkkenee jatkuvasti. Pian voi käydä niin, ettei virkamiehille ja poliitikoille kyetä maksamaan enää palkkoja, joten jotain on tehtävä ja saatava säästettyä 10 miljardia, jotta hyvä elämä jatkuisi. Siinä missä tavallinen suomalainen miettii ilmaiseksi, niin filosofin ajattelu maksaa satoja tuhansia, mutta tulos on sitten surkuhupaisaa luettavaa. Himasen mukaan säästöt syntyvät:

1. Hoitoalalle hän ehdottaa uuttaa diiliä. Terveydenhoidon teho ei nouse, koska siitä seuraa vain uutta työtä? Ajatus saa minun ison rattaan pyörimään tyhjää. Himaselle ei ole juolahtanut mieleen, että terveydenhoidossa ja koko sosiaalisektorilla on puolet liikaa, mutta sitähän ei voi rationalisoida, sillä miten poliitikot sitten saavat ääniä kun ei voi itkeä mummojen perään. Himanen voisi myös miettiä, miksi ihmiset tuloluokan yläpäässä elävät 10 vuotta pitempään kuin alapäässä, vaikka syövät moninkertaisesti enemmän lääkkeitä kuin parempituloiset, kiitos terveydenhoidon ja lääketeollisuuden avioliiton.

2. Johtamisen ja työkulttuurin parantamistakin Himanen on miettinyt. Filosofin mukaan työelämän pahoinvointia voidaan vähentää ja siten lisätä työtehoa 20 %. Himanen ei vain kerro, miten tämä toteutuisi käytännössä. Filosofit ovat tienanneet hyvin saarnatessaan työpaikoilla positiivisuudesta yms hömpästä. Pitäisikö filosofeja lisätä vai kiirehtiä Jeesuksen toista tulemista?

3. Mielenterveydestäkin Himasella on mielipide. Hänen mukaansa MT -syistä johtuvia sairaslomia voidaan vähentää 20 %. Miten, sillä nytkin ihmiset syövät ennätysmäärän masennuslääkkeitä? Ihmisen mieli ei ole kuin tietokone, jonka voi päivittää ostamalla kaupasta uuden ohjelman, mikä on syytä pitää mielessä näin high tech -aikakautena.

4. Sitten työllisyysastetta pitäisi nostaa 70 prosentista 75 prosenttiin työnantajien ja tekijöiden yhteisellä ponnistuksella. Näkisi vaan.

5. Työurien pidentämisen toisi myös säästöjä. Jokaisen tulisi olla keskimäärin 37.5 vuotta töissä ennen eläkkeelle siirtymistä. Tämähän ei koske poliitikkoja, sillä lyhyt löhöily Eduskunnassa riittää. Näin lääkärinä voin sanoa, ettei Himasella ole todella mitään himassa. Tapaan vastaanotolla jatkuvasti ikääntyviä ihmisiä, jotka ovat saaneet kenkää duunista iän perusteella, vaikka kaikki nämä ihmiset olisivat halunneet jatkaa. Mutta kun johtajaksi tuli MBA -tutkinnon läpäissyt 30-vuotias, heikon itsetunnon omaava idiootti, niin siinä ei auta itkukaan, vaan lähdettävä on.

Himanen on laskenut, että jokainen kohta hänen ohjelmassaan toisi 2 miljardin säästöt eli yhteensä tuon maagisen poliitikkojen hamuaman 10 miljardin säästöt. Näistä mietteistä Himanen rokottaa 700 000 € - ja typerä hallinto maksaa. Himasen tili ei kuulu säästön piiriin, vaan kuten tavallista, vyötä kiristävät muut. Sen voi sanoa, ettei meillä ole toivoa, jos tuo Himanen otetaan tosissaan.

Himasta paljon vakavampi juttu on kaivosasia ja luonnon tuhoaminen valtakoneiston suosiollisella myötävaikutuksella. Ilmeisesti kaikki on päätetty kabineteissa ja nyt vain ideaa markkinoidaan kansalle. Kaivosasia on hyvä esimerkki maan demokratian rappiosta. Mistään ei keskustella, vaan asiat on selvästi päätetty jo ennen julkistamista. Ministeri Häkämies kulkee Himasen linjoilla käyttämällä cleantech -termiä kuvaamaan Suomen "vihreää tegnologiaa", millä talouden kuvitellaan lähtevän uuteen nousuun. Hieno temppu poliitikolta, kun kykenee tekemään perinteisestä lapiosta hightech -tytökalun! Hallitusessa istuu näköjään hallituksen ikioma filosofi.

Cleantech (ilmeisesti tarkoittaa puhdasta teknologiaa) -ajatuksen yhdistäminen kaivosteollisuuteen on todellinen oksymoron. Sana tulee kreikan kielestä, jossa kaksi vastakkaista sanaa on yhdistetty: oksy on terävä ja moron tylsä, eli teräväntylsä. Oksymoron -sanaa käytetään kuvaamaan jotakin, joka merkitykseltään on mahdoton, mutta vastakkaisten sanojen käyttö yhdessä antaa hienon vaikutelman kuten "kamalan ihana", "valtavan pieni" ja sitten poliitikkojen rakastama termi "täsmällinen arvio". Teuvo Pakkalan "stignafulia" on yksi tällainen hienolta kuulostava tyhjä termi.

Sana Cleantech on todellinen oksymoron kaivosten yhteydessä, tilanteessa missä uraani leviää vapaasti pölynä maastoon avolouhoksista muun roskan mukana. Ei ole olemassa mitään hightechiä, kun kyse on kaivoksista ja etenkin uraanista. Se on lapiolinjan työtä seurauksineen.

Iskulausein valtakoneisto on jyräämässä alleen kaikki ne, joita asia varsinaisesti koskee. Valtamedia toistaa papukaijana näitä iskulauseita. Mikään asiallinen keskustelu ei ole mahdollista tässä maassa. Todennäköisesti seuraavaksi ajetaan kaivosten eduksi laki a´la Nokia, joka tukkii turvat. Himasen kannattaisi noin oppimismielessä tutkia tätä kaivosasiaa eli miten asiat sovitaan kabineteissa ja kysyä sitten tavallisilta ihmisiltä, miksi voivat huonosti. Siihen löytyy yksi syy: voivat huonosti, kun eivät voi vaikuttaa omaan elämäänsä millään tavalla tässä kvasidemokratiassa. Kunhan maksavat asuntolainansa. Ja sitten hautaan.

TUKES on uusi virasto, jolle on siirretty kaikki kaivosasiat. TUKES myöntää jatkuvasti kaivoslupia Pohjoiseen - ja väärin perustein, sillä missään ei mainita uraania, vaikka uraani on tuon alueen kallioperän pääasiallisin alkuaine. Kun yhtiö sanoo kaivavansa vain kultaa, niin voisi samalla selvittää, miten samaan lapioon joutuvalle uraanille käy - vaikka sitä ei erikseen hakemuksessa mainita. Tässä mielessä virasto syyllistyy ympäristörikokseen, mikä taas ei ole uutta suomalaisille. Jorma Ollilan johtama Shell on haastettu kansainväliseen oikeuteen vastaamaan Nigerian ympäristörikoksista. Sama koskee tätä kaivosasiaa, mutta mahdolliset prosessit tulevat liian myöhään, sillä uraani on ja pysyy.

Ollilallakin oli oma hovifilosofinsa, ja miten sitten kävikään.

Ainoa toivo on Saksa, joka on todella tietoinen yhteiskunta ympäristöasioissa. Saksalaisethan kovistelivat aikoinaan suomalaisia metsien huonosta hoidosta. Der Spiegel julkaisi laajan artikkelin aiheesta ja voi sanoa, että moinen tieto Euroopassa romuttaa Suomen maineen matkailumaana,jota vielä hehkutellaan, mutta ei kauan.

Lopuksi ravintoasiaa. Tässä taannoin professori Mikael Fogelhom harmitteli nuorten jatkuvaa veden juontia. Samalla hän suositteli keinomakeutettuja juomia sokeroitujen sijaan. Mies ei seuraa aikaansa, sillä on todettu, että aspartaami aiheuttaa non-Hodkin- lymfoomaa ja leukemiaa. Löydös on aiheuttanut huomattavaa hämminkiä USA:ssa, ja teollisuus on painostanut tutkijoita vaikka ovat itse Harvardista.

On myös todettu, että aspartaamilla maustettu ravinto lihottaa sokeroituja enemmän, vaikka kalorimäärä olisi sama. Ihmeellistä, mutta proffalta on jäänyt asia huomaamatta.

Edellinen Seuraava