Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 24.05.2013

HÄLSNINGAR FRÅN SVERIGE

Jos haluaa syödä ravintolassa tuoretta kalaa, niin lähimmät ravintolat sijaitsevat Tukholmassa. Suomessa kaupan oleva kala on surkean laatuista ja aina vanhaa, sillä säädökset takaavat, etteivät ravintolat saa pistää kalaa pannuun suoraan järvestä, vaan kala kierrätetään tukkukaupan kautta. Kala on silloin taatusti vanhaa, kun sen saa eteensä ravintolassa. Tukholmassa kala paistetaan voissa ja kastikkeet ovat voipohjaisia, kun taas Suomessa kala usein pilataan paistamalla se kasvirasvassa.

Tukholmassa ravintolat ovat täynnä, ja ihmiset tulevat ravintoloihin syömään, eivätkä juomaan. Nuokkuvia ihmisiä ei näy. Palvelu on erinomaista. Tukholmassa ei rengasfirman tähdet tarkoita mitään, vaan ruuan laatu on ratkaisevaa. Sitten vielä sellainen ihme, että ateriointi hyvässä ravintolassa on selvästi halvempaa kuin Helsingissä.

LCHF on ruotsalainen versio vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta. Lyhenne tulee englanninkielestä "Low Carb High Fat" eli suomeksi runsasrasvainen vähähiilihydraattinen ruokavalio. Koko homman taustalla häärii 2002 valmistunut yleislääkäri Andreas Eenfeldt, joka kertomansa mukana on aluksi ollut kiinnostunut GI- ruokavaliosta ja sitten löytänyt kirjoista vähähiilihydraattisen ruokavalion. Mitään kliinistä kokemusta hänellä ei aiheesta ole ja erottuakseen muista hän on keksinyt tämän LCHF -lyhenteen.

Nimi on valitettavasti hyvin harhaanjohtava. Ihmiset kuvittelevat, että syömällä runsaasti rasvaa he laihtuvat. LCHF on klassinen esimerkki siitä, että kun termit eivät ole täsmällisiä, niin ongelmia syntyy. Kun sen lisäksi puuttuu kliininen kokemus, virhe vain kasvaa potilaspalautteen puuttuessa. Olen nähnyt tämän monen tuota viestiä uskoneen potilaan kohdalla. Minulla on ollut potilaita myös Ruotsista, jotka ovat saaneet aineenvaihduntansa sekaisin mättämällä suuria määriä rasvaa. Kirjaviisaus ei kanna pitkälle, ja jos lukee vain tutkimuksia, niin todellisuus katoaa. Eenfeldt työskentelee yleislääkärinä virallisessa systeemissä, missä hän ei käytä näitä menetelmiä, vaan toimii kuten muut määräten lääkkeitä ja virallista ruokavaliota. Eenfeldt on kuninkaan virkamies, joka toimii toisin kuin esittää. Vapaamielisessä Ruotsissa voi sanoa mitä tahansa, mutta sitten kuitenkin pitää tehdä, mitä kruunu käskee.

Huomasin myös että Eenfeldt on ottanut sivuilleen minun blogini kysymättä siihen lupaa ja siten vetänyt minut mukaan omaan hypeensä. Hän on myös systemaattisesti kopioinut kirjoituksiani. Eenfeldt kouluttaa maallikoita ravintoterapeuteiksi. Moni suomalainen on mennyt mukaan tuohon systeemiin ja alkanut myydä palveluksiaan LCHF-ravintoterapeuttina. Suomalainen kateus ei halua nähdä, mitä omassa maassa on tarjolla, vaan hakee vastauksia ulkomailta, vaikka aiheet olisi kopioitu Suomesta. Huvittavinta asiassa on se, että mitään terapeuttia ei tarvita, sillä kuka tahansa osaa olla oma terapeuttinsa, kunhan vain lukee perusteet. Kirjoja saa kirjakaupasta tai voi mennä kirjastoon, mikä ei maksa mitään.

Ruotsalaiset ovat kovia kauppamiehiä. Asian voi huomata kuka tahansa, sillä esimerkiksi Helsingin keskustan myymälät ovat lähes tulkoon ruotsalaisomistuksessa. Nyt on myös LCHF kaupallistettu. Taustalla toimii LCHF -klubi, ja kaikki mitä se myy, on keinoruokaa.

Valitettavasti on niin, ettei aitoa luonnonruokaa voi kaupallistaa. Juuri kaupallisuus johtaa automaattisesti keinotekoiseen, mikä käsitykseni mukaan on kaiken nykykärsimyksen perussyy. Olen kirjoittanut aiheesta vuosia sitten puhumalla ravinteikkaasta vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta. Meidän olisi vaalittava luonnonmukaisuutta ja vastustettava keinotekoisuutta kaikessa, mikä koskee ruokaa. Aitoutta ei todellakaan voi kaupallistaa.

Kävin myös LCHF -kaupassa. Hyllyt olivat täynnä kaikkea kummallista. Huomio kiinnittyi sokerittomaan belgialaiseen suklaapatukkaan. Patukan selkäpuolen teksti oli todella pientä pränttiä, mutta selvisi, että suklaa sisältää lähes 50 g hiilihydraattia 100 g:ssa suklaata. Kyseessä oli siten selvä huijaus. LCHF- porukan mielestä kaikki on ok, kunhan ei ole sokeria, vaikka suklaa sisältäisi kuinka paljon tahansa hiilihydraattia. LCHF- ihmiset ovat unohtaneet tyystin, mistä on kysymys. On sama, mistä lähteestä hiilihydraatti tulee. Ei ole olemassa hyviä ja huonoja hiilihydraatteja. On vain hiilihydraatteja. Oleellista on hiilihydraattien määrä.

Blogi 2013-05-24

Palasin kotiin torstaina 23.5. Ostin lentokentältä iltapäivälehdet. Olin päässyt oikein kuvan kanssa Iltalehden pääkirjoitukseen, jonka otsikko oli "Hyönteiset ovat lehmää reilumpaa lihaa" Todella älytön juttu, jonka sisältöä en oikein ymmärtänyt. Ihmisten tulisi syödä matoja ja toukkia tulevaisuudessa. Jutun mukaan Turun nuorkauppakamari on käynnistänyt projektin, jossa tutkitaan jauhomadon käyttöä ihmisravintona. Nämä älypäät ovat sitä mieltä, että Suomessa on toimittava nopeasti, kun Kiinassa ja Hollannissa on alan liiketoimintaa.

Jos mietitään luontoa ja bisnestä, niin karjatalous ja siitä saatavat tuotteet ovat kovaa valuuttaa nykymaailmassa. Pelkästään Venäjälle uppoaisi vaikka millä mitalla maitoa yms. tuotteita. Jutun tekijät ja turkulaiset eivät ole ymmärtäneet, ettei lypsävää lehmää kannata tappaa, vaan käyttää maitoa ja valmistaa siitä tuotteita. Heiltä on unohtunut tai he eivät tiedä, että pohjoisessa ruoho kasvaa erittäin paljon paremmin kuin etelässä, ja pohjoisen ruoho sisältää myös huomattavasti enemmän ravinteita. Ilman lehmää elämä täällä Pohjoisessa olisi ollut mahdotonta. Lehmä on biologisin ruuantuotantomenetelmä kuin mikään. Lannasta saa biokaasua, jota on Saksassa lähes joka tilalla (suomalaisten rakentamista biokaasulaitoksista) toisin kuin Suomessa, joka on monopolien maa. Täällä Fortum ja ydinyhtiöt määräävät, kuka saa tehdä energiaa, eivätkä privaattilaitokset ole suotavia. Paitsi Ahvenanmaalla. Siellä on tarkoitus lisätä nautakarjaa ainakin tuhannella yksiköllä ja hyödyntää maito. Ahvenanmaan voi on muuten erityisen hyvää. Lannasta tehdään energiaa ja yhdessä tuulivoiman kanssa Ahvenanmaa on pian omavarainen energiantuotannossa.

Iltalehden toimittaja voisi kirmata kesäyössä haavin kanssa hyttysiä ja yrittää saada niistä särvintä. Jos ei muuta, niin ainakin paino tippuisi.


Blogin aihesanat:
aineenvaihdunta, Andreas Eenfeldt, biokaasu, blogi, energia, Fortum, GI, haavi, hiilihydraatti, hyttynen, hyönteinen, kala, karjatalous, kasvirasva, kateus, keinoruoka, laatu, lanta, LCHF, lehmä, Low Carb High Fat, luomu, maito, monopoli, palvelu, potilaspalaute, rasva, ravintola, ravintoterapeutti, suklaa, Tukholma, tukkukauppa, Turun nuorkauppakamari, tuulivoima, vapaamielinen, VHH, voi, vähähiilihydraattinen

Edellinen Seuraava