Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 01.09.2008

HEILA, MAASEUDUN TULEVAISUUTTA

Terveisiä Kuopiosta jossa olimme puhumassa uudesta diabeteskirjasta. Kuopiosta myöhemmin sillä tämän jutun aihe syntyi paluumatkalla. Heinolaan moottoritien varteen on noussut iso ABC-asema kaikkine hömppäkauppoineen. Tankatessa pisti silmään poikkeava kauppa jonka nimikin oli myös erikoinen, Heila.

www.heilan.fi

Heila on kahden tuottajaperheen perustama yritys joka myy aitoa lähiruokaa. Siellä on erittäin hyvä lihatiski. Leivänystäville on tarjolla taatusti aitoa tavaraa, pienpanimoiden olutta pulloissa joita ei tavallisessa marketissa tapaa. Erikoisuutena olivat erilaiset marjasiiderit. Heilassa myytävä leipäjuusto oli taivaallista. Yleisilmeeltään Heila on moderni mutta persoonallisella tavalla muista marketeista poikkeavalla tavalla sisustettu. Henkilökunta oli ystävällistä ja erittäin motivoitunutta työhönsä. Kaiken lisäksi hinnat olivat kohtuullisia ja edullisemmat kuin markettien. Esimerkiksi kilo keltaista kesäkurpitsaa maksoi 1.85€ kun marketissa hinta läheni neljää euroa. Kannattaa käydä Heilassa mutta ottakaa kylmälaukku mukaan sillä lihat ovat erittäin hyviä.

Heila on loistava esimerkki miten asioista tulisi hoitaa tässä maassa. Harva tietää, että esimerkiksi nykyisen ruokakriisistä ovat hyötyneet vain isot yhtiöt. The Independent- lehden artikkeli kertoo karua kieltä kuinka suuryhtiöt ovat käyttäneet ruokakriisiä häikäilemättä hyväkseen. Tuottajat eivät ole saaneet itse mitään ja oikeastaan ruoka on ainoa hyödyke jonka hinta tuottajan kannalta on pysynyt ennallaan vuosikausia. On syntynyt tilanne missä järjestelmä riistää sekä tuottajia että kuluttajia. Hinnankorotuksista hyötyvät vain kaupan ja teollisuuden omistajat.

www.independent.co.uk

Suomessa vanha osuuskauppaperinne on romuttunut kapitalisoitumisen myötä. Tuottajista on tullut kaupan ja ruokateollisuuden alihankkijoita, jotka toimivat lähes orjan asemassa pystymättä itse määräämään hintojaan. Makkarateollisuus on ääriesimerkki siitä kuinka syvä perversio vallitsee ruokateollisuudessa. Lihan hinta on lyöty niin alas että nyt kannattaa porsaat kuskata Venäjälle teurastettavaksi. Lisäksi makkarateollisuus polkee myös kuluttajia huonontamalla lihan laatua halvalla rehulla joka on kaiken lisäksi geenimanipuloitua.

Esko Aho ollessaan Sitran johdossa hehkutteli funktionaalisen ruuan perään, mikä käytännössä merkitsee ruoantuotannossa vielä pahempaa kuin mitä makkarateollisuus vaatii tuottajilta. Funktionaalinen ruoka on out ja lisäksi epäeettistä sillä yksikään funktionalisen ruuan tuottaja ei ole koskaan pystynyt näyttämään tuotteittensa tehoa elävässä elämässä. Kaikki mitä he väittävät on pelkkää teoriaa. Erikoista mutta totta. Kuka on kuullut kliinisestä margariinitutkimuksesta ? Kuinka monta sydänkohtausta Floorat ovat ehkäisseet?

www.foodanddrinkeurope.com

Heila edustaa vallankumousta maaseudun elämässä. Se on ainoa mahdollisuus jolla tuottajat voivat murtaa kaupan ja teollisuuden ikeen. Saattaa kuulostaa vanhalta ja pateettiselta mutta on todellisuutta edelleen tässä maailmassa.

Maaseudun tuottajat eivät ole yksin sillä Heila on kuluttajille yhtä tärkeä. Uskoisin, että kaikkia alkaa kiinnostaa missä ja millä tavoin lautasellemme tuleva ruoka on tuotettu.


Blogin aihesanat:
alihankkija, Diabeteksen hoito ruokavaliolla, diabetes, geenimanipuloitu, Heila, kuluttaja, leipäjuusto, lähiruoka, osuuskauppa, perinne, rehu, ruokakriisi, tuottaja

Edellinen Seuraava