Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 27.07.2012

HESARIN TIEDESIVUT TODELLISTA SCIFIÄ

Tiistaina 17. päivänä heinäkuuta Hesari julkaisi toimittaja Jani Kaaron artikkelin Rasva palaa, vaan ei katoa. Jälleen täydellistä limboa, mutta sehän kuuluu lehden ajamaan linjaan, eli että rasva raiskaa ja karppaus on katastrofi.

www.hs.fi

Kuka on sitten tämä oikean tiedon taivaallinen valo Jani Kaaro? Hän on täysin itseoppinut tiedetoimittaja vailla muodollista koulutusta. Tämä sopiikin Hesarin linjaan, sillä lehdessä ei koulutusta ole koskaan arvostettu. Mitä tyhmempi ja tietämättömämpi toimittaja, sitä parempi.

taajuus.metropolia.fi

Sen mukainen on sitten tuo artikkelikin, jotta mekin tajuttaisiin paremmin. Ehkä ymmärryksessäni on jotain vialla, sillä luin jutun muutamaan kertaan tajuamatta, millä argumenteilla Kaaro pyrki todistamaan väitteitään.

Jutussa oli yhdistetty immuunisolujen TL (Toll-like) -reseptorit ja Yupik-eskimot. TL-reseptoreista sen verran, että ne ovat osa immuunijärjestelmän puolustusreaktiota taudin aiheuttajia kohtaan. Taudinaiheuttajan stimuloidessa TL-reseptoreita aktivoituvat tulehdussolut ja siten syntyy tulehdusreaktio, joka on osa elimistön puolustusmekanismia.

Kun kolesteroliteoria alkaa hiljalleen hyytyä, niin konsulit ovat kääntymässä tulehdusreaktion kannalle tautien synnyssä, asia josta toisinajattelijat ovat puhuneet pitkään. Esimerkiksi sairauksia aiheuttava ylipaino saattaa johtua tulehduksesta. Vastaavasti on ylipainoisia, jotka ovat terveitä. Pelkkä ylipaino ei ole sairauden syy, vaan täytyy olla muitakin tekijöitä mukana ennen kuin sairaudet syntyvät. Sairaiden ylipainoisten rasvakudoksessa on todettu olevan tulehdussoluja, mistä sitten on tehty johtopäätös, että ylipaino johtuisi tulehduksesta ja sitten myös kaikki muutkin ongelmat.

Kaaro kehittelee ideaansa jopa Pohjois-Karjalan suuntaan. Kaaron mukaan Pohjois-Karjalassa kuoltiin sydäntauteihin, vaikka tehtiin raskasta työtä (liikuntaa riittävästi) ja ihmiset olivat laihoja (missähän sekin on mitattu?). Suurena oivalluksena hän esittää, että syynä oli tyydytetty rasva, joka aiheutti tulehduksen ja sitä kautta sydäntaudin.

Kaaron, kuten muidenkaan tyydytettyjä rasvoja haitallisina pitävien mieleen, ei ole mahtunut metaboliset perustotuudet. Liika hiilihydraatti nostaa insuliinitasoja, aiheuttaa tulehdusta ja sekoittaa elimistön aineenvaihdunnan. Liika hiilihydraatti muuttuu elimistössä tyydytetyksi rasvaksi ja samalla triglyseridit nousevat pilviin. Tila on kokonaisuus, eikä yksittäisiä elimistön reaktioita voi nostaa ohi muiden. Tottahan toki elimistöstä löytyy tyydytettyä rasvaa, mutta se on elimistön omaa tuotantoa, eikä tarvitse olla ravinnon mukana tullutta. Juuri tähän kohtaan virallinen huijaus perustaa väitteensä. Eli ravinnon tyydytetty rasva aiheuttaisi kaikki ongelmat, kun todellisuudessa tyydytetty rasva on yksi elimistön reaktioista.

Kun hypätään todellisuuteen eli siihen maailmaan, missä potilaat elävät (patient outcome), ei ravinnon tyydytetystä rasvasta ole voitu osoittaa olevan mitään haittaa. Päinvastoin, ravinnon tyydytetyllä rasvalla on elimistön kannalta monia tärkeitä tehtäviä.

Laboratorio-olosuhteissa on joissakin tutkimuksissa todettu tyydyttyneen rasvan stimuloivan TL-reseptoreita. Tästä Kaaro vetää varmat johtopäätökset, että tyydyttynyt rasva aiheuttaa tulehdusta ja sitä kautta sairauksia. Ja tietysti Kaaron mukaan karppaus on sitten pahasta. Eli mutkat suoriksi ja MOT. Tulokset eivät ole niin yksiselitteisiä, ja Kaaron johtopäätökset ovat perusteettomia. Nykytutkimus on osoittanut, ettei tyydytetty rasva stimuloi reseptoria suoraan, vaan kyseessä on monimutkainen ilmiö, jonka merkitys ja mekanismi on täysin auki.

atvb.ahajournals.org

TL-reseptoriteoriaa yritetään väen väkisin tyrkyttää seikkana, joka todistaisi virallisen ravinto-opin olevan oikeassa. Kyseessä on vain yksi biomarkkeri, joka sinänsä ei kerro oikeastaan mitään, sillä kliininen todellisuus puhuu täysin noita väitteitä vastaan.

On myös huomioitava, että näissä laboratoriotutkimuksissa käytetty tyydytetty rasva on pääsääntöisesti kasviperäistä, hydrogenoitua rasvaa, joka sisältää transrasvoja. Transrasvojen vaarallisuudesta ollaan yleisesti samaa mieltä, paitsi Pekka Puska, joka on väheksynyt julkisesti transrasvojen haittoja. Transrasvat aiheuttavat tulehdusta. Eläinperäiset tyydytetyt rasvat eivät aiheuta mitään haittoja.

Varsinaiselle SciFi-puolelle Kaaro siirtyy yhdistämällä TL-reseptorit, tulehduksen ja Yupik-eskimot. Kaaro kirjoittaa ylipainoisista eskimoista, jotka ovat terveitä, mutta myös niistä ylipainoisista, jotka eivät ole terveitä. Ero terveiden ja sairaiden välillä johtuu omega-3-rasvojen määrästä. Terveillä ylipainoisilla eskimoilla on korkea elimistön omega-3-pitoisuus ja sairailla taas ei. Omegapitoisuus vaikuttaa tulehdukseen. Mitä korkeampi taso, sitä vähemmän tulehdusta.

Tästä Kaaro yhdistää eskimot ja TL-reseptorit. Hänen mukaansa eskimoiden vähäisempi sydäntautikuolleisuus johtuu juuri tyydytetyn rasvan vähyydestä ja sitä kautta vähäisestä elimistön tulehduksesta. Oheisena linkki Kaaron mainitsemaan tutkimukseen.

monacoa.fhcrc.org

Todellinen hattutemppu, sillä asia ei ole lainkaan, miten Kaaro sen esittää. Eskimoiden ruoka on perinteisesti ollut lähes 100 %:sti eläinperäistä, mistä tyydytetyn rasvan osuus rasvoista on ollut keskimäärin noin 70 %. Eskimothan tavallaan elävät virallisen ”painovoimalain” vastaisesti, sillä heidän ravintonsa, jos mikään, on ollut ravintotieteilijöiden kauhistus. Eskimot ovat eläneet pääasiassa lihalla ja rasvalla. Kasvimaailman tuotteita ei heidän ravintoonsa ole kuulunut juuri lainkaan. Siitä huolimatta perinteisellä ravinnolla elävien eskimoiden sydäntautikuolleisuus on ollut poikkeuksellisen vähäistä. Ilmiöstä käytetään termiä eskimoparadoksi. Eskimot ovat hyvä esimerkki monien muiden alkuperäiskansojen ohella siitä, että virallinen ruokasuositus sairauksien ehkäisemiseksi on täysin väärä.

discovermagazine.com

Tietysti perinteisellä ravinnolla elävien omega-3-pitoisuudet ovat koholla, koska luonnon ravintolähteet sisältävät paljon omega-3- rasvaa. Liika omega-3 ei ole hyväksi, sillä liikamäärän on todettu lisäävän huomattavasti aivoverenvuodon riskiä. Aikaisemmat tutkimukset ovat todenneet, että yksi rasvaisen kalan ateria viikossa vähentää sydäntaudin riskiä 25 %, mutta lisäkalasta ei sitten ole enää mitään hyötyä.

Tulkitsen tämän eskimotutkimuksen siten, että terveet eskimot elävät perinteisellä ravinnolla, kun taas sairaat tyytyvät Mäkkäriateriaan.

Eskimoiden sydäntaudit lähtivät nousuun länsi-maisen ”terveellisen” ruuan myötä. Liiat hiilihydraatit olivat valkoisen miehen kirous napaseutujen asukkaille. Asiaan on herätty ja eskimoita neuvotaan palaamaan perinteiseen ruokavalioon ellei se ole jo myöhäistä.

tundramedicinedreams.blogspot.fi

Kaaron kirjoitus, jos mikään, on todellisuuden karkeaa vääristelyä, mutta ymmärrettävä, kun lukee tarinaa hänestä itsestään eli että totuus löytyy ilman turhia ponnisteluja ja opiskelua, ikään kuin taivaan välähdyksenomaisena ilmoituksena suuren neron aivoissa. Niin voi häpeilemättä yhdistellä mitä tahansa tarinoita tukemaan omia fantasioita.

Nykyisin jo puhutaan jopa Amerikan paradoksista eli tyydytetty rasva estääkin sydäntauteja.

www.ajcn.org

Paradoksi-sanan käyttö on tavallaan huvittavaa, sillä jos mikään, niin virallinen vähärasvainen suositus on todellinen paradoksi, luonnoton kummajainen ja sosiaalinen kokeilu.

Kaaron juttu on oheisen linkin tasoa. Voi kysyä, että miten moinen ylittää julkaisukynnyksen ja liikkuuko virallinen puoli omassa asiassaan todellakin näin matalalla tasolla.

www.iltasanomat.fi

Lopuksi todellinen mätäkuun kukkanen. Hesarissa oli juttu Rasvaisempaa, kiitos! Siinä kerrottiin kuluttajien suosivan rasvaisempia maitotuotteita entisten vähärasvaisten sijaan.

www.hs.fi

Asiaa ei kuitenkaan todettu sellaisenaan, vaan mukaan oli ahdettu virallisen tahon kootut selitykset ja ihmisten syyllistäminen. THL:n ravitsemusterapeutti ja erikoistutkija Merja Paturi kertoo jutussa seuraavaa:

”Suositukset tähtäävät parempaan oloon ja vähäisempiin sydän- ja verisuonitauteihin. Ne perustuvat vankkaan tutkimusnäyttöön.” Ja jatkaa : ”rasva tarttuu verisuonten ohella vyötärölle”.

Mihin tutkimustietoon ja miten ihmeessä rasva tarttuu verisuoniin? Eikö se olekaan enää kolesteroli? Kun THL:n erikoistutkijoiden taso on tätä luokkaa, niin sallittakoon poliitikoille typeryys, kun eivät tiedä, mihin paperiin nimensä laittavat.

Edellinen Seuraava