Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 08.09.2012

HIEMAN LISÄÄ KOLESTEROLIASIAA JA MUUTAKIN

Oulun yliopiston geriatrian professori Timo Strandberg jatkaa samaa valitusvirttä Lääkärilehdessä kuin Pekka Puska. Lääkärilehtihän on tunnetusti medikalisaation ja lääketeollisuuden kritiikitön äänitorvi tässä maassa. Stradbergihän on julkisesti puolustanut lääketeollisuuden sekaantumista tutkimuksiin.

www.laakarilehti.fi

Strandberg on keskeinen henkilö maan väestön statinoinnissa. Pian koko kansa vauvasta vaariin syö kolesterolilääkkeitä. Raha muuttaa todellisuuden, sillä aikoinaan Timo Strandberg kumppaneineen on osoittanut helsinkiläisiä vanhuksia koskeneessa tutkimuksessaan, että pirteimmillä ja terveimmillä vanhuksilla on korkeimmat veren kolesterolipitoisuudet (Suomen Lääkärilehti.1991;46:1265-70). Miksi sitten muutos, jos kerran itse on pitävästi osoittanut, että todellisuus on aivan jotain muuta kuin väittää nykyisin? Tiede on muuttunut politiikaksi, missä takin kääntö on sääntö ja jopa niin voimakas muuttaja, että Jeesuksestakin tuli hetkessä fariseus.

www.iltalehti.fi

Olemme palanneet takaisin aikaan, jolloin todellisuus muotoutui poliittisten tarkoitusperien mukaan. Nyt muokkaajana on puhdas raha ja valta. Vaikka on lisääntyvässä määrin tutkimuksia, että kolesterolitason lasku lisää kuolleisuutta ja pisin elinikäodotus on niillä, joilla on korkein kolesterolitaso, niin siitäkin huolimatta valtaa pitävä lääketieteellinen eliitti pysyy kannassaan. Oheisena 5 tutkimusta, jotka kertovat samaa kuin Strandberg aikoinaan.

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11502313

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8353914

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8144284

www.ncbi.nlm.nih.gov

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9343498

Korkea kolesteroli ei ole riskitekijä edes sydänsairailla, mistä hyvä esimerkki on oheinen tutkimus, jossa todettiin, että sydänkohtauksen saanneilla oli kauttaaltaan matala kolesterolitaso.

www.ncbi.nlm.nih.gov

Silti kansakunta on aivopesty uskomaan lääkkeisiin, joilla ei professoreiden mukaan ole mitään sivuvaikutuksia. Edellisessä blogissani viittasin hiljattain tehtyyn havaintoon, että statiinit aiheuttavat verisuonten kalkkeutumista. Se tukee aikaisempaa havaintoa, että kolesterolilääkityksellä on verisuonia ahtauttava vaikutus.

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18376000

Professorit ja käypähoitosuositusten takana olevat ”asiantuntijat” rikkovat suosituksissaan myös lakia. Tällä hetkellä jokaiselle II- tyypin diabeetikolle määrätään statiineja, vaikka kolesterolitaso olisi normaali. Lakia rikotaan siinä, että virallisesti statiinit on rekisteröity indikaatiolla kolesterolin alentaminen, ei muuta. Lääkkeen käyttäminen muissa indikaatioissa on vastoin säädöksiä. Siten esimerkiksi morfiinin määrääminen potilaalle hilseen poistoon on yhtä väärin kuin statiinien määrääminen sydänkohtausten estoon. Yhdysvalloissa Lipitor (atorvastatin) -purkin kyljessä lukee selvästi, ettei lääke estä sydäntautia.

Lääketehtaiden alkuperäinen jippo olikin satsata juuri kolesterolin alentamisen ideaan sillä sydänkohtausten estämisen osoittaminen ei olisi onnistunut. Miljardien satsauksella kolesterolihype levitettiin samanaikaisesti koko maailmaan käyttämällä kolmannen valtakunnan propagandaministeri Göbbelsin periaatetta, kun vale on tarpeeksi härski niin siihen uskovat kaikki. Sillä eihän arvovaltainen taho voi valehdella ihmisillä kun on taipumus uskoa hyvään kuninkaaseen oman itsensä sijaan. Ei ihme että masennuslääkkeet myyvät hyvin.

THL on julkisesti myöntänyt käyttävänsä lääketehtaiden luomaa tilastoanalyysiä riskitekijöistä. Ilmeisesti ei ole pälkähtänyt päähän se seikka, että moiset laskelmat on kehitetty lääkkeiden myynnin edistämiseksi vähän samaan tapaan kuin monimutkainen sijoitusmatematiikka, jolla pankit ajoivat maailman perikadon partaalle, mutta täytti pankinjohtajien taskut. THL ei ole julkistanut menetelmää, jotta sitä voisi kriittisesti tarkastella. Luulisi, että Valtionvarainministeriöstä löytyisi asiantuntemusta arvioimaan lääketeollisuuden luomaa automaattipajatsoa, jolla tyhjennetään yhteiskuntien terveyskassat. Tapasin kerran tilastomatematiikan professorin, jonka mukaan lääkäreiden ymmärrys tilastomatematiikasta on vitsin tasoa ja samaa tasoa on myös suuren yleisön ymmärrys asioista.

Sanojen korrelaatio (samanaikaisuus) ja kausaliteetti (syy- ja seuraus) merkitys on hukassa. Mutta, vaikka professorit ymmärtäisivät nämä perusteet, sanoja käytetään ristiin yleisön hämäämiseksi.

Esimerkki puhtaasta korrelaatiosta ja kausaliteetista on lämpömittari. Elohopea laajenee ja supistuu lämpötilojen vaihdellessa täysin ennakoitavissa olevana tapahtumana. Tiedetään myös, miten lämpötila vaikuttaa elohopea-atomien liikkeeseen. Korrelaatio on myös lineaarinen

Toinen esimerkki on terveydenhoidon alalta. Tiedetään, että tulotaso korreloi terveyttä. Rikkaimman ja köyhimmän väestöryhmän eliniän pituudessa on jopa yli 10 vuoden ero rikkaimman ryhmän eduksi. Tässäkin tapauksessa korrelaatio on lineaarinen, mutta kausaliteettia tapahtumien välillä ei ole, vaikka monet poliitikot näin väittävät. Tulonsiirto ei ratkaise ongelmaa, vaan syyt ovat hyvin moninaisia. Ensinnäkin köyhin väestöryhmä syö huomattavasti enemmän lääkkeitä kuin rikkaampi, mikä kertoo osittain maan lääketieteen tasosta. Raha ei ratkaise ongelmaa, vaan se, että opetettaisiin ihmiset välittämään itsestä enemmän. Mutta sehän on liian monimutkaista, eikä sillä saa ääniä.

Nyt kyseessä olevassa kolesteroliasiassa ei ole korrelaatiota, eikä kausaliteettia. Sydäntautien ja kolesterolitasot muodostavat kapealla alueella U-muotoisen käyrän, josta ei saa lineaarista korrelaatiota kuin lääketehtaiden laskukaavalla. Kausaliteettia ei voi rakentaa teorioiden varaan, vaan on osoitettava, kuinka ja millä tavalla kolesteroli tuhoaa suonia. On hyvin alkeellista väittää, että LDL tuhoaa suonia ja HDL taas parantaa. LDL:n funktio on kuljettaa maksan valmistavan veteen liukenematon kolesterolin rakennusaineeksi elimistön soluille ja HDL palauttaa solujen hajoamisesta vapautuneen kolesterolin takaisin maksaan uusintakäyttöä varten. Kolesteroli on niin tärkeä rakennusaine, että se imetään takaisin suolistosta, minne sitä joutuu sapen ruuansulatusprosessien yhteydessä. Kyseessä on hyvä esimerkki biologisesta biofeedback-ilmiöstä ja on järjetöntä ajatella sen vahingoittavan elimistöä sellaisenaan. Mutta tässäkin asiassa pelaa Göbbels. Pitää osoittaa selkeästi ja yksiselitteisesti vihollinen kaikkeen kärsimykseen. Juutalaisten sijaan se on kolesteroli, ei valtakunnan vaan bisneksen takia. Ihmisten elämä rakentuu yksinkertaisten tosiasioiden varaan, sillä ajattelu on erittäin tuskallinen prosessi.

Olisi vihdoin herättävä siihen tosiasiaan, että THL johtaa meitä harhaan. THL ei ole mikään hyvä kuningas, vaan Shakespearen kuvaama Richard II. Kannattaa palauttaa mieliin H1N1-hysteria, jossa pääjohtaja loi pelottelulla paniikin maahan. Nyt sama toistuu karppaamisen suhteen. Millä oikeudella nykyajan Suomessa voidaan sallia moinen? Mutta, kun on puolueen (Kepu) suojelus, niin muuttuu koskemattomaksi. Muita johtajia voidaan piekseä vapaasti ( Destia, Finnair jne.).

On käynyt myös ilmi, että THL kerää lainvastaisesti tietoja kansalaisilta. Voi kysyä miksi ja kenelle nuo tiedot myydään, sillä THL ei itse tarvitse niitä. Juuri noita tietoja lääketehtaat himoitsevat. Olisi jo aika selvittää THL:n toimet, sillä jo H1N1:n yhteydessä lääketehtaat olivat vahvasti mukana. Narkolepsia -tapaustenkin takia olisi syytä selvittää, toimiko Suomi koekenttänä jollekin uudelle rokotteelle, ja mikä on totuus, minkä takia toimittiin täysin yliampuvasti.

suomenkuvalehti.fi

Maailmalla on alkanut järjestelmällinen hyökkäys luomuruokaa vastaan pääasiassa Monsato-yhtymän toimesta. Sellainen kuuluisa instituutti kuin Stanford julkaisi todella floppijutun, jossa väitetään, ettei luomuruoka eroa lainkaan Monsanton höystämästä superruuasta, joka muodostuu GMO:sta ja runsaasta glyfosfaatista.

annals.org

Taustalla häärii samat henkilöt (Ingram Olkin) ja koneisto, joka myös osoitti, että tupakka on vailla terveyshaittoja.

tobaccodocuments.org/bliley_pm/22205

Olkin on velho kehittämään sopivia tilastoja aina arpeen mukaan. Nyt hän on käyttänyt samaa monimuuttuja-algoritmia tupakan ja myös tämän tutkimuksen yhteydessä (ehkä THL:n kolesterolijutussa käytetään jotain vastaavaa). Olkinin käyttämä laskutapa on kätevä keino hämätä suurta yleisöä. Kun valitsee itse sopivat matemaattiset funktiot, niin tuloksen ei tarvitse olla yhtä todellisuuden kanssa, mutta näyttää ulospäin komealta.

tobaccodocuments.org/lor/00500252-0253

Kaliforniassa käydään todellista vääntöä siitä, että GMO tulisi merkitä tuotteisiin. Pyrkimys on luonnollinen jatke presidentti ”yes we can” -Obaman lupauksesta, että GMO tulisi merkitä. Kaliforniassa kukoistaa pienten farmien yhteisö erotuksena jättifarmeille, jotka käyttävät kemikaaleja ja jotka saavat valtion tukea. Pienet tuottajat halutaan tuhota suuren tieltä, vaikka ne pärjäävät ilman tukiaisia.

Jos sitten ”it`s time to turn page” -Romneystä tulee presidentti, niin maailma uskoo sen jälkeen GMO:n siunauksellisuuteen. NY Timeskin mollaa luomua. Lehti on myynyt sielunsa rahalle. Sääli, sillä se oli laatutavaraa ennen.

www.nytimes.com

Taustalla häärii sellainen järjestö kuin CTR (Council of Tobacco Research) joka käytti ja käyttää satojatuhansia dollareita voidellessaan Roger Cohenin tapaisia tyyppejä.

Suomessa tunnettu demaripoliitikko on jauhanut sairastumistaan avoimesti julkisuudessa. Nyt hän on sitten lähtenyt parjaamaan perinteistä suomalaista ravintoa.

www.iltasanomat.fi

Nyt hän syyttää maitoa kaikesta kärsimyksestään. Kertoo tutkineensa asiaa, mutta vaikuttaa siltä, että hän on yhtynyt kaverikuoroon tukemaan virallista hömppää. Mikael Jungerille tiedoksi :

Maitorasvat eivät aiheuta sydäninfarktia. Päinvastoin. Maitorasvat ehkäisevät sydänkohtauksia

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20484449

Maito on yhteydessä prostatasyöpään, mutta vain se maito, jota Puska kannattaa. Rasvattomalla maidolla on yhteys eturauhasen syöpään, kun taas maitorasvat ehkäisevät syöpää. Siis rasvaton maito on epäterveellistä.

aje.oxfordjournals.org

Junger voisi esittää, mihin tosiasiaan hänen väitteensä perustuvat vai haluaako hänkin Puskan lailla pelotella ihmisiä. Jungerinkin olisi hyvä tietää, että ilman nautakarjaa hänkin olisi jäänyt syntymättä, sillä ilman lehmää elämä näillä leveysasteilla olisi mahdotonta. Pohjoisessa ruoho kasvaa etelää huomattavasti paremmin. Lehmä on muiden märehtijöiden kanssa ihmekone, joka muuttaa ruohon lihaksi ja rasvaksi, jota ilman emme olisi voineet rakentaa Suomea. Vihreäthän ovat kieltämässä lehmän, sillä heidän mukaansa maitoa saa kaupasta, ja demarithan ovat tunnetusti olleet maaseudun väkeä vastaan. Joten putkeen menee. Puskan suositus rasvaisesta maidosta on tieteelliseltä kannalta katsoen täysin väärin, mutta kun systeemi tukee, niin voi esittää mitä tahansa, vaikka sairastuisi narkolepsiaan. Potilasvakuutushan antaa jotain ropoja lohdutukseksi.

Maidon morkkaajiin on liittynyt nyt myös lääkäri Olli Sovijärvi, jonka tunnen. Sovijärvi kopioi amerikkalaisten paleodieettifriikkien sivuja. Jos mietitään maitoa ja kansakuntia, niin olemme geneettisesti erilaisia ravinnon suhteen kuin esimerkiksi bushmanit. Nuo amerikkalaiset väitteet ovat vähintäänkin yksisilmäisiä ja perustuvat toiveajatteluun jostakin paratiisinomaisesta todellisuudesta, johon voitaisiin palata. Ei ravinto sinänsä, vaan keskeisin asia on, miten se on käsitelty. Aihe, josta olen paasannut kaikki nämä vuodet. Maito on hyvä esimerkki. Prosessoitu maito aiheuttaa ongelmia, kun prosessoimaton taas ei, vaikka virallinen taho ja suuri raha yrittää kääntää asian päälaelleen.

Suomalaisista vain vajaa 15 % kärsii laktoosi-intoleranssista, kun on olemassa kansakuntia, jotka ovat 100 %:sti intolerantteja. Tämä kertoo jo, että olemme geneettisesti sopeutuneet käyttämään maitoa ravintona. Sveitsi on myös hyvä esimerkki maitorasvoista. Sveitsiläisillä on vähän sydäntauteja ja maitorasva (juustot) ovat keskeinen osa heidän perinteistä ravintoaan. Ilman nautaa ei vuorilla elettäisi. Lisäksi vuorten ruoho on erittäin ravitsevaa, kuten ruoho Lapissa. Ääriolosuhteissa lyhyenä kasvukautena ruoho imee itseensä mahdollisimman paljon ravinteita. Jenkit eivät ymmärrä aidon maidon päälle, sillä jo vuosikymmeniä heidän maitonsa on ollut raskaasti manipuloitua.

ollisintegrallife.com

Vastentahtoisesti valotan hieman Olli Sovijärven taustaa. Hän otti muutama vuosi sitten yhteyttä haluten oppia kokonaisvaltaista ajattelua ja menetelmiä, joita käytän kliinisessä työssäni. Opetin hänelle asioita, kunnes kävi ilmi, että hän samanaikaisesti kehitteli Leader -yhtymän kanssa EasyDiet-nimistä jauheruokaa, jota vielä virheellisesti markkinoidaan ketogeenisenä dieettinä. Niin hän komprementtoi käsityksen terveellisestä ruuasta ja VHH:sta. Kyllä sitä pinna palaa pienemmästäkin, joten annoin kenkää koko kundille. Oli todella järkyttävää havaita, että Sovijärven käsitys terveellisestä luonnonruuasta mahtuu yhteen jauhepurkkiin. Turha syyttää lääketehtaita, sillä nämä terveysruoka- ja vitamiinikauppiaat ovat samaa sakkia.

www.painopiste.info/ackd-dieetti

Lopuksi Utriaisen selvitys Suomen sydänkuolemista, joiden virallinen taho sanoo vähentyneen yli 80 %. Lukuja katsellessa voi vain todetta, että THL käyttää merkillistä matematiikkaa.

Syksyllä MTV3:n Studio55 -lähetykset jatkuvat, ainakin toistaiseksi. Lähetysajat ovat entiset, mutta päivät ovat seuraavat: 20.9, 18.10, 15.11 ja 20.12 Olemme Mapen kanssa Helsinki-Tallinna -risteilyllä 23.-24.10 Turku–Tukholma -risteilyllä 13.-14.11. (Tallink -Silja)

SEPELVALTIMOTAUDIN KUKISTAJAT

Leino Utriainen 3.9.2012

1. Hyödyt kolesterolitason alenemisesta: Erkki Vartiainen THL 31.8.2012

    Yhden prosentin muutos väestön kolesterolitasossa lisää kansainvälisten tutkimusyhteenvetojen mukaan sepelvaltimotautikuolemia 2-3 prosenttia. Korkeimmillaan veren kolesterolipitoisuus oli 1970-luvun alussa, jolloin keskiarvo oli noin 7 mmol/l. Tulosten mukaan vuodesta 2007 vuoteen 2012 suomalaisten keskimääräinen veren kolesterolipitoisuus nousi miehillä 5,25 millimoolista litraa kohden (mmol/l) 5,34:ään ja naisilla 5,15:sta (mmol/l) 5,31:een. Nousua oli miehillä 1,7 prosenttia ja naisilla 3,1 prosenttia, mikä on tilastollisesti merkitsevä muutos. Suositusten mukaan kokonaiskolesterolin tulisi olla alle 5 mmol/l.

Laskenta THL:n numeroilla aikavälillä 1969 – 2007 Kolesterolipitoisuus putosi keskimäärin 7:stä 5,2:een. Tämä on prosentteina 25.7 %. Näin sepelvaltimokuolemien olisi pitänyt vähentyä 25.7 x 2-3 % = 51.4 % -77.1 %. Vuonna 1969 sepelvaltimokuolemia tapahtui yhteensä 11 617. THL:n omalla laskuopilla niitä olisi ollut vuonna 2007 enää vain 48.6 % - 22.9 % x 11 617 = 5 646 – 2 660 tapausta. Virallisen tilastokeskuksen rekisterin mukaan niitä oli vuonna 2007 kuitenkin 11 887. Todellisessa arkielämässä vähennystä ei tullut lainkaan, mutta lisäystä tuli 270 kuolemaa. Nyt kyllä THL saa tarkistaa laskuoppiaan.

2. Hyödyt statiinin käytöstä: Laskenta dyslipidemian Käypä Hoito-ryhmän mukaan

    Lehdistötiedote 28.10.2010: TV-ohjelmassa esitettiin, että Suomessa vain noin 10 ihmishenkeä säästyisi statiinilääkityksellä vuodessa. Tutkimusten perusteella voidaan kuitenkin arvioida, että statiinilääkityksellä estetään Suomessa pikemminkin tuhansia kuin kymmeniä sydänkuolemia vuodessa. Esimerkiksi TV-ohjelmassa mainitussa 4S-tutkimuksessa, johon myös Suomi osallistui, statiini lääkitysvähensi sydänkuolemia 42 %.

4S-tutkimus kesti keskimäärin 5.4 vuotta. Ensimmäinen dyslipidemian Käypä hoito-suositus julkaistiinvuonna 2004. Silloin statiinin käyttäjiä Suomessa oli 414 939. Sepelvaltimokuolemia vuonna 2004 tapahtui 11 624. Yhden 4S-tutkimuksen mittaisen jakson jälkeen eli vuonna 2009 sepelvaltimokuolemia tapahtui 11 534 eli vähennystä tuli 90 tapausta. Käypä hoitoryhmän lupaamia tuhansien sepelvaltimokuolemien vähennystä ei löydy. Selitys tähän on se, että Käypä Hoito-ryhmä laskee lääketeollisuuden kokeiden tehokkuuslukujen mukaan, mutta tilastokeskuksen rekisterit kertovat todellisia arkielämän vaikuttavuuslukuja. Tieteen maailmassa statiini vähentää kuolemia mutta arkielämässä näyttää käyvän valitettavasti päinvastoin.

Mihin katosi 414 939:n statiinin käyttäjän hyödyt ? Tilastollisesti statiineista haittavaikutuksia saa 20 % käyttäjistä eli edellä mainitusta käyttäjämäärästä 20 % x 414 939 = noin 83 000 ihmistä kärsii statiinin aiheuttamista lihaskivuista ja muista sairauksista.

3. Ohitusleikkaukset ja pallolaajennukset

Statiiniaikakauden aikavälillä 1997 – 2010 ohitusleikkausten ja pallolaajennusten yhteenlaskettu määrä lisääntyi 11 481 – 7 060 = noin 4 400:lla operaatiolla vuositasolla. Kyllä näidenkin hoitotoimenpiteiden olisi pitänyt lykätä vuosittain huomattavat määrät kuolemia sepelvaltimokuolemista esimerkiksi syöpä- ja alkoholikuolemien puolelle.

POHDINTA

Jos laskemme yhteen THL:n arviot, Käypähoito-ryhmän lupaukset ja lisääntynet hoito-operaatiot, Suomessa ei enää kukaan kuolisi sepelvaltimotautiin. Valitettava tosiasia vain on se, että meillä kuollaan sepelvaltimotautiin yhtä usein kuin 1970-luvun alussa. Kehitystäkin on sentään tapahtunut. Kymmenistä eri syistä ihmisten elinikä on noussut, joten hyvin merkittävä osa työikäisten sepelvaltimokuolemista on lykkääntynyt eläkeläisten puolelle. Eläkkeellä on enemmän aikaa kuolla.

Alla on vielä taulukko kaikkein eniten statiineista kärsivästä ryhmästä, naisista

Silmään pistää, että kaikista yli 65-vuotiaista naisista noin 39,4 % käyttää statiinia. Tästä ryhmästä todennäköisesti löytyy valtaosa niistä laskennallisesti yli 4 400:sta henkilöstä, jotka statiinin aiheuttamien lihaskipujen ja -vaurioiden takia ovat menettäneet liikuntakykynsä. 334 846 naista käyttää vuoden ajan statiinia, jotta 79 sepelvaltimokuolemaa säästyisi. Teoreettinen NNT on siis 4 238. Tässä arviossa on oletettu, että suuririskiset naiset käyttävät statiinia. Kokonaistilanne on kuitenkin paljon huonompi, kun huomioidaan kuvassa 2 esitetyt ohitusleikkausten ja pallolaajennusten määrät. Jos niitä ei olisi tehty, olisi naisten sepelvaltimokuolemat lisääntyneet selvästi statiiniaikaudella. Näille naisten ikäryhmille tehtiin v. 1995 yhteensä vain 30 pallolaajennusta mutta v. 2009 yhteensä jo 687 pallolaajennusta. Vaihdevuodet ohittaneilla naisilla diabeteksen viiden vuoden NNH on noin 45. Viidessä vuodessa näistä ikäryhmistä 334846 / 45 / 5 = noin 1 500 naista saa joka vuosi elinikäisen diabeteksen ja sillekin elinkautisen lääkityksen.

Jos naisten statiinin käytöstä tehtäisiin perusteellinen hyöty/haitta-analyysi, olen aivan varma, että haitat olisivat paljon suuremmat kuin hyödyt. Pienet sepelvaltimokuolemien vähentymiset lienevät muista syistä kuin statiinihoidosta, joten NNT:n esittäminen ei ole järkevää, mutta otinpahan kuitenkin havainnollistamaan asiaa.

Kuvassa 3 näkyy, että statiiniaikaudellakin sepelvaltimokuolemat ovat lykkääntyneet hieman vanhempaan suuntaa, mutta on vaikea uskoa, että statiinilla on siinä roolia haittavaikutukset huomioiden.

Edellinen Seuraava