Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 28.01.2013

HUMPUUKIKARPPAUS – ERÄS TAKINKÄÄNTÖ

Edellistä blogia kirjoittaessani olin pitkällä ulkomaanlomalla, jona aikana tietoisesti vältin kaikkea, mikä koski Suomea. Tauko teki todella hyvää. Samalla pää täyttyi uusista ideoista.

Sain sähköpostissa lukijaltani oheisen uutisen. Kiitos siitä.

Kirsi Pietiläinen oli aluksi ravintoterapeutti ja luki sitten lääkäriksi. Hän esitti aikoinaan hyvinkin tuoreita ajatuksia ravinnosta, mutta sitten alkoi takki kääntyä kunnianhimon kasvaessa. Nyt hän esittää lihavuuden hoidoksi menetelmää, joka on vaarallinen, tehoton ja johtaa vain jatkuvaan painonnousun ja -laskun kierteeseen. Voi sanoa, että Pietiläisen mukana HUS:in lihavuusyksikön taso romahti ja palasi aikaan, jonka olisi uskonut jo jääneen historian hämärään.

Miksi käytetään niukkoja yhteiskunnan varoja sellaiseen, mikä ei aiheuta muuta kuin kärsimystä potilaille ja hyödyttää ainoastaan lääke- ja ruokateollisuutta. Koko putiskan voisi lopettaa ja säästää nekin varat. Pietiläinen voisi mennä terveyskeskukseen oppimaan todellista elämää. Lihavuusyksikön toiminta ja merkitys tulisi arvioida ulkopuolisen puolueettoman tieteen asiantuntijan toimesta eli tuotos-tulos -pohjalta. Voisi löytyä melkoisia ihmeellisyyksiä ja kytköksiä.

Pietiläinen myy VLCD-ruokavaliota, tuota vähäkalorista proteiinijauhoa, joka johtaa väistämättä painonpudotuskierteeseen, sillä se syö myös lihaksia. Kun kuuri loppuu, niin sitä seuraa väistämättä painon nousu. Paino nousee myös korkeammalle kuin lähtötilanne, sillä jäljellä on vähemmän lihasta, joka polttaisi ylimääräisen energian. Toinen hyvin vakava sivuvaikutus koskee sydäntä. Sydän on myös lihas. Lihaskato koskee myös sydäntä, mikä johtaa rytmihäiriötaipumukseen. Osa näistä potilaista on kuollut äkilliseen sydämen rytmihäiriöön, joten en itse ainakaan suosittelisi VLCD:tä kenellekään. Kolmas mielenkiintoinen havainto koskee geenejä. Nälkädieetti voi muuttaa geenien ilmenemistä epigeneettistä tietä. On näyttöä siitä, että nälkäkuurin läpikäyneiden elimistön kyky käyttää B-ryhmän vitamiineja heikkenee, mikä taas johtaa kierteeseen, sillä B-vitamiinit ovat tärkeitä geenien säätelyssä. Mutta, tämä taitaa olla liian monimutkaista juuri apulaisprofessorin tittelin saaneelle.

Aiemmin aiheesta kirjoitettua:
www.anttiheikkila.com/blogi/easy_diet_vaarallinen_hype/

Edellinen Seuraava