Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 03.11.2011

HYVÄÄ JOULUN ALKUA

Kirjoitin kirjan vhh:sta ja joulusta ihmisten iloksi. Moni ajattelee, että onpas aikaisin, mutta Euroopan suurissa metropoleissa joulukatuja koristellaan täyttä häkää. Perinteinen suomalainen joulu on aina ollut vähähiilihydraattinen ja runsasrasvainen, kunnes Ruotsista tuli sokeri suomalaiseen juhlapöytään.

Kirjaa on ehditty ruotia Savon Sanomissa. Kaikkivoipainen toimittaja päivitteli uuniperunareseptiä, että miksi heittää sisus pois ja syödä pelkät kuoret. Että sellaista savolaista viisautta. Sama lehti on myös voimallisesti tekemässä Uusituvasta Savonmaan suurta supersankaria, liekö pyrkimässä THL:n kalifin paikalle. Jos niin käy, niin terveydenhoitojärjestelmällä ei ole toivoa. Silloin lääke- ja ruokatehtaat saavat lopullisesti vallan tässä maassa.

Ehkä sitten pitää muuttaa Norjaan. Siellä on kaunista, paremmat liksat ja kolesterolin yläraja 6.9 mmol/l, kun meillä sen toivotaan olevan nolla.

Hiljattain julkaistun norjalaisen kolesterolianalyysin mukaan kaikki se, mitä tässä maassa on kolesterolista sanottu, on vähintäänkin kyseenalaista. Tutkimus koski 52087:ää naista. Tutkittavien ikä vaihteli 20–74 vuoden välillä. Kun tutkittavat suhteutettiin eri tekijöiden kuten iän, verenpaineen ja tupakoinnin suhteen, todettiin että niillä, joilla oli korkea kolesteroliarvo (yli 6.98 mmol/l), oli 28 % pienempi yleinen kuoleman riski kuin niillä, joilla oli matala (4.99 mmol/l) arvo. Samoin sydäntaudin, sydänpysähdyksen ja halvauksen riski aleni samassa suhteessa kuin kolesteroliarvo nousi.

onlinelibrary.wiley.com

Miten on Suomen terveyskonsulit, ovatko norjalaiset tulleet hulluiksi? Meillähän nämä asiat hallitaan yleensä paremmin kuin muualla?

Nykyinen tiede perustuu pääasiassa reduktionismin ideaan (osiin jakamiseen). Uskotaan, että kaikki selviää, kun pilkkua viilataan riittävästi. Menetelmä onkin toiminut monen asian suhteen. Mutta suomalainen kolesterolimafia tekee asiat toisin. Se toteuttaa tieteessään selektiivistä reduktionismia (valikoivaa osiin jakamista), jossa bisness määrä, mihin asti asioita jaetaan. Jos kolesteroliasiassa edettäisiin kuten aito tiede vaatii, niin se romuttaisi koko teorian ja loistavan statiinibisneksen. Totuus on naulattu yhteen ainoaan kirjainyhdistelmään: LDL. Se on paha ja sillä siisti. Syvemmälle ei parane kaivaa.

Mutta LDL:n voi jakaa osiin. On tyyppiä A ja tyyppiä B. Niiden ero on koossa. LDL A on suurirakkulainen ja harmiton, kun taas pienirakkulaista B:tä pidetään pahiksena, etenkin jos se hapettuu. B:llä on taipumus hapettua helposti, mitä muiden lipoproteiinien kohdalla ei juuri tapahdu.

www.circ.ahajournals.org Tietysti näistä asioista ei puhuta. Testejä ei tehdä kuin USA:ssa. Mutta ei hätiä. Tiedetään, että tyydytetty rasva laskee pienirakkulaista B:tä, kun taas sokeri ja ”terveelliset” hiilihydraatit lisäävät sitä. Tiedetään, etteivät statiinit vaikuta lainkaan tähän pahikseen, vaan laskevat A:ta. Siis statiinien teho on silmänlumetta.

Kerron nyt salaisuuden, miten kukin voi arvioida kohdallaan, kuinka paljon B:tä itsellä on. Tilanteen voi arvioida jakamalla triglyseridien arvon HDL:lla. Mitä pienempi luku, sitä parempi.

Jos siten mennään vhh –dieettiin, jolle on tyypillistä, että HDL nousee ja triglyseridit laskevat. Moni on kohdallaan havainnut, että triglyseridit laskevat alle yhden, ja HDL nousee yli kahden. Jos sitten esimerkiksi 0.7 (mikä on monen vhh:laisen triglyseridiarvo ja usein alempikin) jakaa 2:lla ( Mikä on monen vhh-laisen HDL-arvo ja korkeampikin) saa tulokseksi 0.35, joka on niin pieni luku, että käytännössä pienirakkulaista B:tä ei ole lainkaan verenkierrossa. Eli vhh on ainoa todellinen antiaterogeeninen ruokavalio (verisuonten kalkkeutumista estävä). Jos LDL:n kokonaismäärä nousee, niin se taas johtuu suurirakkulaisen LDL:n kasvusta, joka on taas suojaava tekijä. Mutta yrittäkää kertoa tämä juttu tiukkapipoiselle työterveys- tai terveyskeskuslääkärille, he kun lukevat Käypähoito -suosituksia, jotka ovat kirjoittaneet selektiivistä reduktionismia harrastavat professorit.

Norjan lisäksi Ruotsissa ymmärretään näiden asioiden päälle. Lundin ja UCLA:n (Kalifornian yliopisto) yhteistutkimuksessa todettiin, että sokeri nostaa pienirakkulaisen LDL:n pilviin. Mukana oli legendaarinen tohtori Krauss, joka kunnon tiedemiehen tavoin aikoinaan jatkoi reduktionismia LDL:n suhteen. Krauss ei todellakaan ole statiinikauppiaiden mielipoikia. Siis sokeri aiheuttaa sydäntautia, rasvat sitä vastoin eivät.

www.aftonbladet.se

Lopuksi on sanottava, etteivät lipoproteiinit aiheuta mitään sellaisenaan. Tarvitaan vaurio verisuonen seinämässä, johon sitten lipoproteiineja tarttuu monen muun aineen lisäksi paikkaamaan vauriota. Näitä keinopaikkoja tarvitaan, kun ravinnosta puuttuu C-vitamiini, jota ilman kollageenia (jota verisuonet ovat) ei synny. Mutta tästäkään ei puhuta julkisesti mitään. Suu kiinni. Syö poika statiineja, sillä siisti.

Yllättäen vhh:sta on tullut todellinen kansanliike. Paavo Väyrynenkin sanoi karppavansa, tosin osittain. Paavon olisi syytä muistaa, että lääketieteen todellisuudessa ei voi olla vähän kuppaa tai olla pikkasen raskaana, vaan sitä on tai ei ole. Ruokavalion suhteen pätee sama sääntö, mikä on hyvä tietää ennen kuin alkaa syytellä muita kun homma ei toimi.

Lähden Maaritin kanssa Berliiniin kuuntelemaan Bachia ja nuuhkimaan uusia tuulia. Saksassa nimittäin käydään kovaa ja kriittistä keskustelua medikalisaation ”ihanuuksista”. Seuraavaa blogi tuleekin sitten Berliinistä.

Edellinen Seuraava