Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 28.02.2009

ILTA-SANOMAT RAHASTAA SAIRAILLA LAPSILLA: ”Muotidieetti voi jopa tappaa”. Ilta-Sanomat 24.02.2009

Ruokateollisuuden äänenkannattaja Ilta-Sanomat pelottelee lukijoitaan jutulla, jossa väitetään kahden kanadalaislapsen kuolleen noudatettuaan vähähiilihydraattista ruokavaliota. Jutun mukaan toinen lapsista oli 7-vuotias ja ollut kyseisellä ruokavaliolla neljä vuotta kuollessaan, ja toinen, 11-vuotias, kolme vuotta. Muuta uutisessa ei sitten kerrottukaan. Ei sanottu, miksi lapset olivat olleet kyseisellä dieetillä, ei mitä sairauksia heillä oli ylipainon lisäksi, myöskään kuolinsyytä ei kerrottu. Kuka tietää, vaikka he olisivat ajaneet polkupyörällä auton alle. Juttu muistuttaa tarinaa tohtori Atkinsin kuolemasta, josta Ilta-Sanomat repi jos jonkinlaista juttua. Sanottakoon vielä kerran, että Atkins liukastui jäisellä New Yorkin kadulla, löi päänsä ja kuoli tehohoidosta huolimatta. Tuoreimman jutun väsääjä Jarmo Huhtanen voisi mennä journalistioppiin ja ottaa selvää, mitkä olivat tapahtuneiden kuolintapausten todelliset syyt. Vai saneleeko työnantaja noin pitkälle, mitä kirjoitetaan?

Todellisella tiedolla ei näytä olevan merkitystä, kunhan vain saadaan härski juttu, jonka avulla voidaan päätä nyökytellen vakuuttaa kansalaisille, että kyllä se Puska kasvirasvoineen on nero. Samojen rasvojen mainostuloistahan lehden tuloskin syntyy. Jutun uskottavuutta oli saatu tukemaan julkisuudelle perso lausuntoautomaatti, Helsingin yliopiston professori Aila Rissanen, joka kiteyttää vaarallisen muotidieetin sisäsyntyiseksi kannibalismiksi.

Kyllä Aila Rissasen kannattaisi mennä takaisin koulunpenkille opiskelemaan ihmisen perusfysiologiaa. Sisäinen kannibalismi on kylläkin muotisana, mutta sen merkitystä Rissanen ei ole ymmärtänyt. Hänen käsityksensä VHH-ruokavaliosta (LCHF) on jutun perusteella täyttä potaskaa.

Sisäinen kannibalismi liittyy juuri Rissasen kaltaisten asiantuntijoiden ruokavalio-oppeihin. He kannattavat vähärasvaista ja runsashiilihydraattista ruokavaliota, joka johtaa käytännössä siihen, että elimistö polttaa ensin kaiken hiilihydraatin. Sen jälkeen hiilihydraattipoltto jää päälle, ja lisähiilihydraattia syntyy elimistön alkaessa hajottaa omia proteiinejaan. Tästä ilmiöstä käytetään termiä autogeeninen kannibalismi. Rasvaakin poltetaan, mutta elimistö suosii proteiinin muuttamista hiilihydraatiksi. Silloin katoaa lihaksia, ja siitä syystä dieetin päättyessä paino nousee lähtötasoa ylemmäksi, koska enää ei ole samaa määrää lihaksia polttamassa ylimääräistä energiaa. Tästä syystä virallinen dieetti on vaarallinen, turha ja tehoton. Siis: professoreiden neuvot tuottavat sairautta.

Lihastenpolton juju on siinä, että paastotilassa elimistö pyrkii kaikin tavoin säilyttämään vararavintonsa (eli rasvan). Tämä on todettu lukuisin eläin- ja ihmiskokein. Tätä ilmiötä tehostaa virallisesti suositeltu runsashiilihydraattinen ja vähärasvainen ruokavalio. Tämä dieetti nostaa insuliinitasoja. Insuliini vuorostaan estää rasvan vapautumisen rasvakudoksesta, ja se taas johtaa siihen, että lihaksia poltetaan rasvan sijaan sillä jostakin energiaa on koko ajan saatava.

Aila Rissanen, onko tämä liian monimutkaista? Kun käyttää hieman mielikuvitusta, ymmärtää miksi VHH-dieetti on ainoa järkevä vaihtoehto. Kun ravinnon hiilihydraattitaso laskee tietyn rajan alle, se vaikuttaa kahdella tavalla. Ensinnäkin insuliinitasot laskevat, jolloin rasvat vapautuvat rasvakudoksesta ja elimistö alkaa käyttää pelkästään varastorasvaa polttoaineena. Toiseksi, lihakset pysyvät entisellään sillä elimistö ei kuluta proteiinia. Lihaksista vielä sen verran että monilla lihakset alkavat jopa kasvaa ilman, että tekisi mitään erityistä. Mistä tämä ihme? Se johtuu hormoneista. Kun runsashiilihydraattinen ruokavalio nostaa elimistön insuliinitasoja (anabolinen hormoni), niin elimistö pyrkiessään tasapainoon laskee automaattisesti kasvuhormonitasoja (anabolinen hormoni) ja päinvastoin. Kun lopettaa pullamössönsyömisen, insuliinitasot laskevat, ja lisääntynyt kasvuhormoni saa lihakset kasvamaan. Näin saa kunnon dopingia pelkästään syömällä oikein.

Arvon professori Aila Rissanen: Kaikki on luettavissa, jos joskus edes selailee muita lehtiä kuin missä itse esiintyy. Ei ole olemassa ihmedieettejä, jos viitsii lukea mitä tiede asiasta sanoo. Ihmedieetit kuuluvat asiaa ymmärtämättömien maailmaan.

Artikkelin kirjoittajan olisi näin netin aikana ollut helppo selvittää, mistä kuolintapauksissa oli kysymys. VHH-dieettiä (LCHF) käytetään hoitona monissa eri sairauksissa. Yksi merkittävä sairaus on lasten vaikea-asteiset epilepsiat, jotka eivät reagoi lääkehoitoihin. Näissä tapauksissa käytetään erittäin tiukkaa VHH-dieettiä, jolla on saavutettu erittäin hyviä tuloksia. Monen kohdalla VHH-dieetti on tarjonnut ainoan käyttökelpoisen hoidon. Ilman ruokavaliota moni lapsi olisi kuollut. Toimittajan tietämättömyyden voi vielä ymmärtää mutta, että professori Rissanen ei tiedä tämäntapaisesta epilepsian hoidosta, on täysin anteeksiantamatonta. Miksi VHH-dieetti toimii epilepsiassa niinkin hyvin, ei ole tiedossa, mutta tällä hetkellä se lienee ainoa toivonpilkahdus hoidettaessa vakavia epilepsiatapauksia. Molemmat menehtyneet lapset kuuluivat Montrealin lastensairaalan 46 lapsen tutkimusryhmään. Ensimmäisessä tapauksessa kolme vuotta dieetillä ollut 11-vuotias poika meni äkillisesti tajuttomaksi kotonaan ja sai sydänpysähdyksen. Poika saatiin elvytettyä, mutta menehtyi myöhemmin sairaalassa. Potilaalla todettiin huomattava seleenin vajaus.

Nuorempi menehtyneistä pojista oli ollut VHH-ruokavaliolla neljä vuotta. Kontrollitutkimuksissa hänen seleeniarvonsa todettiin mataliksi, ja lääkärit suosittelivat dieetistä luopumista. Pojan vaikean epilepsian takia vanhemmat halusivat kuitenkin jatkaa ruokavaliota. Seleenivajausta yritettiin korjata, mutta poika kuoli sydänpysähdykseen

Lue lisää netistä: Bank IM, Shemie SD, Rosenblatt B et al. Sudden cardiac death in association with the ketogenic diet. Pediatr Neurol 2008; 39:429-431.


Blogin aihesanat:
Aila Rissanen, asiantuntija, Atkins, dieetti, epilepsia, hiilihydraatti, hiilihydraattitaso, hormoni, HS, Iltasanomat, insuliini, Jarmo Huhtanen, kannibalismi, kasvisrasva, lapsi, lapsi, LCHF, lihas, paastotila, Pekka Puska, proteiini, rasva, runsashiilihydraattinen, seleeni, sydän, tutkimus, VHH, vähähiilihydraattinen, vähärasvainen, ylipaino

Edellinen Seuraava