Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 13.11.2007

JOKELA

Kun tapahtuu jotain käsittämätöntä niin aluksi vaikenee sillä käsittämätöntä on mahdotonta hahmottaa ja hahmottomasta ei voi puhua. Vähitellen alkaa puhe ja tuo puhe viittaa yleensä muihin kuin itseen. En minä vaan ne muut. Paha on jossakin minun ulkopuolellani.

Lontoolainen The Times antoi Suomesta ankean kuvan. Ihmiset raivostuivat täällä. Mutta tosiasia on, että Suomi on läntisen Euroopan väkivaltaisin maa. Tuntuu siltä, että pahaolo ja viha on vain lisääntynyt. Ei tarvitse olla murhamies vaan vihaa näkyy kaikkialla. Autolla ajaessa tuon tuostakin joku on nostamassa keskisormea ja polkupyöräilijät raivoavat köpöttäville mummoille ajaessaan piittaamatta muista jalkakäytävillä.

Nettipalstoilla ihmiset eivät keskustele vaan nimimerkin suojissa purkavat pimeää puoltaan. Ei ole ihme, että nuoret saavat omille pidäkkeettömille fantasioilleen tukea nettimaailmasta. Kybertodellisuus luo jumalkompleksia, joka ei paljon poikkea fasismin ideologiasta, mitä eristäytyminen muista ja luonnollisen vuorovaikutuksen puute ruokkii.

Kun vaaditaan tiukempia aselakeja niin on jäänyt huomiotta sotapelien osuus. Virtuaalisotapelit on luotu alun pitäen helpottamaan tappamista, tavalliselle ihmiselle kun on niin vastenmielistä vahingoittaa muita. Sodassakin ihminen ampuu mieluummin ilmaan kuin kohti. Nykyisin tuota kynnystä on kyetty tehokkaasti hälventämään ja kohti ampuminen on tehostunut kiitos virtuaalipelien. Aseisiin tarvitaan lupa mutta pelejä saa vapaasti. Ja jos aseita ei saa niin aina voi rakentaa pommin. Siihen ei tarvita kuin annos apulantaa. Tästäkin on meillä kokemusta.

Ystäväni joka on psykiatri sanoi että nykypsykiatria elää rappion aikaa. Samaa voisi sanoa koko lääketieteestä. Tuntuu, että kaikkiin ongelmiin on tarjolla vain yksi yksinkertainen ratkaisu, pillerit. Kaikki muu näyttää olevan merkityksetöntä.

Jokelan tapaus on vielä selvittämättä, mutta lehtitietojen mukaan osa tekijän ongelmaa olisivat olleet lääkkeet. Tämä ei ole ihme sillä samaan asiaan on kiinnitetty huomiota Yhdysvalloissa, missä on lisääntyvässä määrin alettu kritisoida lasten ja nuorten psyykelääkitystä. Ensinnäkin lääkkeet ovat osoittautuneet tehottomiksi (lähteet 1, 2, 3 ) mutta aiheuttavan runsaasti vakavia sivuvaikutuksia. Psyykenlääkkeet vaikuttavat lapsilla eri tavoin kuin aikuisilla ja voivat aiheuttaa yllättäviäkin reaktioita kuten itsemurhia ja täysin arvaamattomia väkivallan tekoja. Yhdysvaltojen koulusurmaajat ovat kaikki olleet lääkityksen alaisina. Lääketehtaat tietysti kieltävät jyrkästi asian mutta asian ympärille on perustettu kansalaisliike ( 4 ) joka kerää asiaan liittyvää materiaalia. Psyykenlääketutkimusta on kritisoitu sillä ne sisältävät paljon virheitä ja suorastaan peittelyä. Kansalaisliike käy myös taistelua netissä ( 5, 6 )

Pharmaca Fennicassa 2007 muutamat lääketehtaat mainitsevat nuo vaarat jotka liittyvät nuorten psyykelääkitykseen mutta käytännössä asia ei ilmeisesti ole lääkäreiden tiedossa. Samainen ystäväni kertoi, että vain murto-osa valmistuvista psykiatreista on kiinnostunut muusta kuin lääkkeistä kuten terapioista. Pillereiden antaminen kun on helppoa, terapiatyöskentely taas ei ole.

Lähteet:1 www.cmaj.ca/cgi/content/full/170/4/489

2 www.cmaj.ca/cgi/content/full/170/4/487?etoc

3 www.bmj.com/cgi/content/full/331/7509/155

4 www.cchr.org/index/5276/6939/6979/

5 www.youtube.com/watch?v=Cgh02vOMyW0

6 www.youtube.com/watch?v=KgMovNmtRF0&NR=1

7 PDF väkivallasta ja lääkkeistä

Edellinen Seuraava