Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 31.10.2018

JUHANI KNUUTI JA AKATEEMINEN TROLLIRYHMÄ

Kymmenen vuotta sitten julkaisin kirjani Diabeteksen ruokavaliohoito. Kirja kertoi, kuinka hiilihydraatteja vähentämällä voi vaikuttaa ratkaisevalla tavalla oman diabeteksena kehitykseen. Kirjan ohjeita noudattaen tuhannet tyypin 2 diabeetikot ovat päässeet lääkkeistään. Myös monet tyypin 1 diabeetikot ovat saavuttaneet kirjan ohjeilla ideaalisen sokeritasapainon ja minimoineet sokerin aiheuttaman elimistövaurion riskin. En keksinyt itse tuota ruokavaliota vaan toistin sen, mikä oli normaali käytäntö, kun aloin lääkärintyöt 1970-luvun alussa. Sitten kaikki muuttui lääketeollisuuden toimesta niin, että nyt eläkkeellä oleva, ravintosuosituksista ja sokeriteollisuuden kanssa yhteistyötä tehnyt Matti Uusitupa julisti, että nyt diabeetikot voivat syödä mitä tahansa, kunhan ottavat lääkkeensä. Kirjan julkaisemisesta lähtien olen ollut systemaattisen ajojahdin kohteena. Tuolloin Suomen Lääkärilehti antoi tilaa silloiselle dosentti (agronomi) Mikael Fogelholmille, joka pilkkuihin tarttuen lyttäsi kirjani. Kun kirjoitin vastineeni, sitä ei julkaistu. Päätoimittaja sanoi, ettei se kiinnosta lukijoita. Myös Suomen Diabetesliitto aktivoitui lähettämällä kirjeen kaikille kirjakauppojen sisäänostajille varoittaen, että kirjani on hengenvaarallinen. Tuohon aikaan alkoi myös systemaattinen kiusaaminen niin netissä kuin muillakin tasoilla. Ei uskoisi, että eletään 2000-lukua.

Kaikista sensuuriyrityksistä huolimatta ihmiset löysivät diabeteskirjani. Minulla on tähän mennessä tietoa muutamasta tuhannesta diabeetikoista, jotka ovat kyenneet muuttamaan elämänsä tyystin näillä yksinkertaisilla ohjeilla. Kirjan ilmestymisen jälkeen olen löytänyt laajan, alati kasvavan lääkäriyhteisön, joka on samalla asialla. Monet noista lääkäreistä ovat joutunut vastaavan- laisen ajojahdin kohteeksi omassa maassaan. Kuuluisin heistä on urheilulääketieteen professori Tim Noakes, joka joutui roikkumaan kolme vuotta löysässä hirressä häntä vastaan kohdistuneiden syytösten takia. Noakes voitti jutun. Kärsimyksen hyvä puoli oli, että Noakes keräsi kaiken sen tiedon, joka todistaa diabeteksen ruokavaliohoidon puolesta. Toinen hyökkäyksen kohde on ollut ortopedikollegani Gary Fettke Australian Tasmaniassa. Hän on havainnut saman kuin minäkin eli että ruokavaliohoidolla diabeetikkojen alaraaja-haavaumat paranevat ihmeellisen hyvin ja siten on mahdollista välttyä amputaatioilta. Lääkkeet eivät vaikuta tuohon prosessiin. Fetkeä kiellettiin antamasta ruokavalio-ohjeita, sillä ne kuuluvat ravitsemusterapeuttien toimenkuvaan. Idioottimainen väite, ja Fetke voitti, mutta joutui tsemppamaan kaksi ja puoli vuotta. Ennen yleislääkäri hoiti kaikki asiat kuten diabeteksen. Nyt systeemi on synnyttänyt yhden taudin ympärille mitä erilaisimpia spesialiteetteja, joiden käsissä potilaiden todelliset ongelmat jäävät vaille ratkaisua ja usein he pyörittävät omaa todellisuutta, joka pyörii pääasiassa lääkkeiden ympärillä. Kun aloitin lääkärin työt 1970-luvun alussa, kaikkien diabeetikkojen perushoito oli hiilihydraattirajoitus. Kaupoista sai sokerittomia tuotteita. Tuon kaiken korvasi lääkkeet, ja kauppojen hyllyt alkoivat notkua karkkeja.

Positiivista on, että diabeteksen ruokavaliohoito on lyömässä itseään läpi maailmalla, kiitos aktiivisten ihmisten, joiden toimesta systeemi on joutunut taipumaan. Jopa niin Yhdysvaltojen diabetesyhdistys kuin vastaava eurooppalainen järjestö ovat hyväksyneet vastaan haraten ruokavaliohoidon. Suomen diabetesliittokin on alkanut käyttää termiä vähähiilihydraattien ruokavalio - vääristellen toki todellisuutta. Diabetesliitto puhuu vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta, mutta on muokannut siitä rahoittajiaan miellyttävän version. Diabetesliiton mukaan täysjyväviljat kuuluvat tähän ruokavalioon, mikä on suorastaan rikollinen väite, mutta osaltaan kertoo, mistä päin tuulee. Viljateollisuus on yksi mahtavimmista lobbaajista. Ilmeisesti Diabetesliiton mukaan vähähiilihydraattisuus on sitä, että jos potilas on syönyt kilon leipää päivässä, hän vähentää sen puoleen kiloon. Olen siksi siirtynyt käyttämään termiä "ketoruokavalio", mutta saa nähdä, koska siitäkin väännetään viljateollisuutta miellyttävä versio.

Todellinen pommi on tulossa Yhdysvalloista. David Ludwig on Harvardin lasten endokrinologian professori, joka on tehnyt pilottitutkimuksen ketodieetin eduista lasten tyypin 1 diabeteksen hoidossa. Tulokset ovat hyvin rohkaisevia. Näyttää siltä, että ketoruokavaliohoito yhdistettynä insuliiniterapiaan ehkäisee sokeritaudin aiheuttamia elimistövaurioita. Laajempi tutkimus on meneillään ja sen valmistuttua alkaa vimmattu takkien kääntö. Mutta sitä odotellessa ihmisiä vammautuu ja menehtyy turhaan, mikä olisi estettävissä hoitokäytäntöjä muuttamalla.

Uusi kirjani Lääkkeetön elämä jatkaa siitä, mihin edellinen loppui. Koko ongelma on paljon laajempi kuin pelkkä diabetes. Todellinen syy on insuliiniresistenssi, joka vähitellen johtaa moniin keskeisiin sairauksiin, joiden oireita hoidetaan lääkkeillä lääkkeen päälle. Insuliiniresistenssiin ei sitä vastoin ole lääkettä vaan se on hoidettavissa elämäntapamuutoksilla, jolloin lääkkeiden tarve minimoituu ja usein jopa häviää. Monet pääsevät todellakin lääkkeistä. Diabeteksen hoidon kokonaiskustannukset liikkuvat runsaan kahden ja yli kolmen miljardin välillä vuositasolla. Alzheimerin tauti, jonka taustalla on myös insuliiniresistenssi, maksaa yhteiskunnalle vuodessa 3 miljardia. Pelkästään nämä kaksi sairausryhmää muodostavat neljäsosan koko terveydenhoidon budjetista. Näiden sairauksien taustasyy on insuliiniresistenssi, joka aiheuttaa myös monia muita sairauksia, joiden kustannukset lisäävät yhteiskunnan taakkaa. Valtiolla on krooninen 3 miljardin budjettivaje, jota paikkaillaan velanotolla ja sisäisellä devalvaatiolla, jonka vaikutukset pienipalkkaiset tuntevat nahoissaan. Terveydenhoito yhdessä ruoka- ja lääketeollisuuden kanssa varastaa siten tulevien sukupolvien tulevaisuuden. Oman lisänsä tähän kaikkeen tuo epidemian lailla lisääntyvä rasvamaksa (NAFAD), jota potee joka neljäs suomalainen. Rasvamaksa lisää sydäntautia ja syöpää. Rasvamaksa on hoidettavissa helposti elämäntapamuutoksella. Siihen eivät tehoa lääkkeet.

Heti kirjan ilmestyttyä sain vastaani jälleen paskaryöpyn, joka ei perustunut mihinkään tosiasiaan. Jo ennen kirjan ilmestymistä kustannusyhtiö Otava sai ryöpyn sähköposteja, joissa pyydettiin olemaan julkaisematta kirjaani. Julkistamistilaisuudessa Iltalehden toimittaja Heljä Salonen tarrautui minuun, otti joitain kuvia ja esitti kysymyksen tupakasta. Hän ei sanonut mitään tekemästään jutusta. Välittömästi Iltalehti julkaisi tämän jutun, joka on tyypillistä roskaa, mutta lehden linjan mukainen, kun se puolustaa lääke- ja ruokateollisuuden etuja ihmisten sijaan. Salonen on esimerkki nykymediasta, joka on hylännyt journalistiset periaatteensa alkaessaan sen sijaan toimittamaan kritiikittömästi eri tahojen agendoja. Muualla maailmassa tähän on herätty, hyvänä esimerkkinä brittien The Guardian, joka elää lukijoiden maksuista. Lääketieteen saralla päälehtien maine on romahtanut. Brittien perinteinen julkaisu BMJ on merkki muutoksesta, samoin kun monet julkaisut, jotka ilmestyvät netissä. Suomessa on monia todella hyviä journalisteja, jotka ovat myös heränneet asiaan. Toivottavasti he löytävät väylän ilmaista itseään. Kaikki kehitys perustuu tiedon ristiriitaan. Ilman sitä ei ole kehitystä. Tällä menolla Suomi vajoaa kolmannen maailman maaksi, missä puut kaadetaan selluksi, mineraalit viedään ja jopa pohjavedetkin on uhattuna. Helsingin sanomat julkaisi mielenkiintoisen artikkelin Jevgeni Morozovin näkemyksen internetin tulevaisuudesta. Tiedon suhteen Suomen tulevaisuus on synkkä. Toivo on journalisteissa, joilla on mahdollisuus muuttaa kehityksen suunta poimimalla aito tavallisesta elämästä ja netin kaaoksesta.

Ylen toimittaja Annvi Gradberg otti yhteyttä minuun haluten haastattelua syöpää käsittelevään Spotlight -ohjelmaansa. Olen ollut kerran Spotlightissa, jolloin se vielä edusti suomenruotsalaista vapaampaa ajattelua. Valitettavasti nuo ajat ovat ohi. Gradberg kertoi, että ohjelmassa käsitellään avoimesti syöpähoitoja niin potilaiden kuin eri lääkäreiden toimesta. Olen käsitellyt syöpähoitoja ja syövän ehkäisyä ravitsemuksen kautta uudessa kirjassani Lääkkeetön hoito. Uskoin Gradbergiä ja suostuin ohjelman tekoon, etenkin kun hän mainitsi potilaani Karita Aaltosen olevan mukana. Olen oppinut, että ainoastaan suora TV-lähetys on ainoa väylä, missä voi esittää asioita vapaasti ilman toimituksellista manipulaatiota. Kävi sittemmin ilmi, että hän kylmästi valehteli ohjelman todellisesta luonteesta ja esityspaikasta. (Spotlight. 07.10. "Toivoa tarjolla" ja MOT "Salvaa syöpälääkkeeksi" 15.10). Gradberg puhui ainoastaan Spotlight -ohjelmasta. Hän ei maininnut mitään MOT -ohjelmasta. Jos olisi, en olisi suostunut, sillä en pidä tavasta, millä MOT käsittelee aiheitaan. Gradberg myös valehteli ohjelman sisällöstä ja tarkoituksesta. Ohjelmasta oli tehty haastatteluja vaihtoehtohoitoja käyttävistä ihmisistä tarkoituksellisesti leikkaamalla rahanahneita ja täydellisiä idiootteja. Näistä vaihtoehtohoidoista tai millä nimellä niitä sitten kutsutaankin, Gradberg ei maininnut minulle mitään. Kun kritisoin syöpäteollisuuden, potilasjärjestöjen ja lääkäreiden yhteisliittoa, minut leimattiin salaliittoteoreetikoksi. Ohjelma oli myös leikattu niin, että esittämiäni asioita vain syöpälääkärit saivat kritisoida. Minulle ei suotu mahdollisuutta kritisoida heidän näkemyksiään. Jo pelkästään tämä kertoo, että ohjelma oli rakennettu tarkoituksellisesti niin, että vaikuttaisin idiootilta sekä voitaisiin myös mitätöidä osaamiseni lääkärinä ja vahingoittaa ammatinharjoittamistani. Toimittajalta jäi kysymättä, miksi ihmiset ylipäänsä hakeutuvat vaihtoehtojen piiriin ja onko virallisessa systeemissä jotain vialla, kun tällaista tapahtuu. Vaihtoehtohoitoja harrastavien rahanahneuden jatkoksi olisi voinut kysyä yksityisen syöpäklinikan lääkäriltä, mitä hoidot maksavat heidän talossaan. Siinä mersunkin hinta tuntuu kohtuulliselta. Näitä ei kysytty, sillä askelmerkit oli tehty jo ennen ohjelman tekoa ja haastattelut saatiin istumaan suunnitelmaan sopivasti leikkaamalla.

Gardberg tietysti tekee, mitä on käsketty, mutta se ei mitätöi hänen vastuutaan teossa, joka on rikollinen. Oheisena voi lukea Karita Aaltosen kirjoituksen, kuinka hän parani syövästä. Voikin kysyä, mitä pahaa hän on tehnyt joutuessaan moisen kohtelun kohteeksi. Ylen ohjelma kertoo osaltaan siitä raakuudesta, mikä Suomessa tällä hetkellä vallitsee. Syövästä selvinneille stressittömyys on äärimmäisen tärkeää, sillä stressi voi uusia sairauden. Tässä mielessä Yle on aiheuttanut toiminnallaan riskin, että Aaltosen sairaus uusiutuu. Kuka ottaa siitä vastuun? Ennen laulettiin "Kenen joukossa seisot?". Yle on valinnut puolensa. Se on globaali ruoka- ja lääketeollisuus.

Koko tämän ajan fb-sivuni on ollut jatkuvan hyökkäyksen kohteena, jossa viestiä lähettävät toistavat yhtä ja samaa lausetta. Ilmiselvästi kyse on organisoidusta trollihyökkäyksestä, kuten ovat sähköpostit kustantajalleni. Ryhmä majailee fb:n suljetussa ryhmässä nimeltään "Terveystyhymät", ja pääpukari on hammaslääketieteen opiskelija Vladimir Heiskanen. Ryhmän sisällä on jopa esitetty murhauhkauksia minua kohtaan. Hänellä on myös oma erillinen sivunsa netissä. Hän on trollannut minua 8 vuotta. Kaikki alkoi siitä, kun hän lähestyi minua sähköpostitse kehumalla kirjojani. Kun en ottanut häntä töihin, alkoi tämä kiusaaminen välittömästi. Tuo trollitribunaali vaatii minua vastaamaan virheisiin, jotka ovat löytäneet kirjani lähdeluettelosta. En vastaa trolleille mitään vaan pudotaan suoraan roskikseen. Olen kylläkin valmis keskustelemaan avoimesti, mutta vain suorassa TV-lähetyksessä, kenen tahansa nykymenoa puolustavan "asiantuntijan" kanssa. Kerrottakoon, että oli se aikaa, kun Yle oli vielä Yle. Toimitus pyysi Pekka Puskaa keskustelemaan kanssani suoraan lähetykseen. Se ei toteutunut pyynnöistä huolimatta. Puska kieltäytyi neljä kertaa.

Kaksi päivää kirjani ilmestymisen jälkeen Vladimir Heiskanen julkaisi nettisivullaan virhelistan, jotka hän oli itse löytänyt lukaistuaan kirjani. Tosiasiassa lista oli peräisin jostakin yliopistosta, joka tämän hetken käsitykseni mukaan on Turun yliopisto. Kirjani referenssilista oli käyty tiheällä kammalla, joten on täysin mahdotonta, että Heiskanen itse olisi siihen pystynyt ja vielä noin lyhyessä ajassa. Lista oli laadittu pohjalle, jota yliopistot käyttävät. Listasta voin myös päätellä, että kysymyksessä oli todennäköisesti opiskelijat, koska he itse olivat tehneet virheitä listaa laatiessaan. Kaiken tämän tarkoituksena oli siirtää yleisön huomio epäolennaisuuksiin itse pääasiasta eli uuden kirjani sisällöstä. Insuliiniresistenssi on kova pala systeemille. Heiskasen joukko ei ymmärrä, että lukijani vuosien takaa ovat hyvin tiedostavaa väkeä ja tehneet elämäntapamuutoksen ohjeitteni avulla, ja tuo joukko kasvaa alati. Siellä, missä olen tähän mennessä käynyt, kuuntelijoita on ollut tungokseen asti.

Tämäntapaisesta trollauksesta käytetään anglosaksisessa maailmassa sanaa "astroturfing". Sana tarkoittaa mielipidelannoitusta, -lumetusta ja palkkatrollausta. Astroturfingiin kuuluu, että kohde mustamaalataan käyttämällä termejä kuten puoskari, salaliittoteoreetikko, pseudoajattelija jne. ja hyökätään asianesittäjän persoonaa kohtaan sen sijaan, että puhuttaisiin itse asian sisällöstä. Systeemiin kuuluvat myös "skeptikot", jotka kohdistavat kaiken kritiikin asian esittäjää kohtaan esitetyn asian sijaan. Aito skeptikko sen sijaan kyseenalaistaa järjestelmän. "Skeptikot" kuvittelevat, että totuus on tässä ja nyt tajuamatta, että totuus muuttuu tiedon lisääntyessä. Ongelma on siinä, että tämän päivän totuus on sidoksissa valtaan ja tuon vallan takana eivät ole enää valtiot vaan globaalit yritykset. Aikaisemmin mainitsemani rasvamaksa saattaa olla yksi syy trollaukseen. Viimeisimpien uutisten mukaan lääketehtaat Novartis ja Pfizer ovat kehittämässä ongelmaan lääkettä, jolloin muut mahdollisuudet on pakko mitätöidä.

Tuttuni Anssi Manninen, joka on hyvin perehtynyt ravintoasioihin ja on osa kansainvälistä muutosliikettä, julkaisi oheisen mielipiteen Kalevassa. Manninen kertoo selkokielellä, missä tällä hetkellä mennään. Vääjäämätön muutos on tulossa. Kreikkalaistaustainen Stanfordin yliopistossa professori John Ioannidis päätyönään arvioi lääketutkimusten tieteellisyyttä. Aikaisemmin hän on todennut, että vain pari prosenttia kaikista tutkimuksista täyttää tutkimuksen tieteelliset kriteerit, muu on A4-saastetta. Nyt hän on selvittänyt yleisten hoitosuositusten mielekkyyttä, sidonnaisuuksia ja "tiedettä" niiden takana. Professori toteaa:

These "consensus statements" may benefit the professional societies, authors’ careers, specialty journals and Big Pharma. Benefits to patients less clear". Eli koko touhu hyödyttää vain pientä tekijöiden piiriä ja globaalia lääketeollisuutta, mutta niiden hyötyjä potilaille ei ole koskaan selvitetty. Myös ruokasuositusten takana olevia tutkimuksia on arvioitu tänä vuonna. Analyysi on julkaistu arvovaltaisessa Journal of Clinical Epidemiology -lehdessä, jossa todetaan yksikantaan:

"The policies informing our Dietary Guidelines are based on nutrition ’studies’ which rely on memory-based food questionnaires. Scientists now say those methods are "fatally flawed, pseudoscientific, invalid & inadmissible for scientific research".

Eli tutkimusmetodit ovat kohtalokkaan virheellisiä, pseudotieteellisiä, puutteellisia ja mahdottomia hyväksyä tieteellisessä tutkimuksessa. Yksinkertaisesti sanottuna: nykyiset hoito- ja ravitsemussuositukset eivät perustu tieteeseen, mistä kertoo aineenvaihduntasairauksien hurja lisääntyminen maailmanlaajuisesti. Ihmiset syötetään sairaiksi. Jos ongelma yksinkertaistettaisiin, miksi ei sitten verrata kahta ruokavaliota: ketoa ja tätä virallista ruokavaliota keskenään? Virallisen puolen vakioselitys on, ettei ketoa ole tutkittu, mutta voi kysyä, miksi ei ole tutkittu. Aika kuluu mustamaalaamisessa. Ilmeisesti mahdollisen tutkimuksen tulos voisi romuttaa koko systeemin. Terveydenhoito on ainoa teollisuudenala, jolta puuttuu laaduntarkkailu.

Juhani Knuuti toimii professorina Turun yliopistossa. Hän kirjoittaa säännöllisesti Turun Sanomiin. Nyt hän on ottanut kohteekseen minut. Oheisesta linkistä aukeaa hänen minua koskeva kirjoituksensa. Jokainen voi itse päätellä, mikä on kirjoituksen tarkoitus ja luonne. Knuuti valehtelee kirjani sisällöstä. On tavallaan huvittavaa hänen arvionsa kirjani lukijoista. Knuuti toteaa kuten Diabetesliitto 10 vuotta sitten, että kirjani on vaarallinen. Kymmenessä vuodessa mikään ei ole muuttunut, pikemminkin pahentunut. Sen lisäksi Knuuti on huolissaan siitä, että ihmiset ymmärtävät väärin kirjan sisällön. Kun lukee Knuutin vastauksia palautteiden lähettäjille, hän mitätöi kategorisesti ihmisten omat kokemukset. Knuuti on ihastunut vierasperäiseen sanaan narratiivi, ymmärtämättä sen todellista merkitystä ja missä yhteydessä sitä käytetään. Knuutin todellinen motivaatio on sensuroida kirjani. Hän ei ole huolissaan ihmisten voinnista. Tämä käy ilmi tuosta tekstistä.

Knuuti on ollut vuosia Vladimir Heiskasen ystävä. Knuuti on agitoinut myös opiskelijat mukaan ristiretkelleen perustamalla Vastalääke-nimisen ryhmän poimimaan akanat puhtaan "tieteen" pöydältä. Aiheesta uutisoi jopa Yle, mikä taas yhdistää Knuutin ja Ylen sekä antaa perspektiiviä koko tähän rumbaan. Uskoisin, että kirjani materiaali löytyy Turun yliopiston koneilta. Jos Knuutin mediaymmärryksen taso on tuon kirjoituksen luokaa, on edesvastuutonta "opettaa" nuorille medialukutaitoa ja altistaa heidät omien henkilökohtaisten agendojen toteuttajiksi. Knuutin kannattaisi kiihkossaan perehtyä historiaan. Uuden tietoisuuden noustessa Italiassa renessanssin muodossa ilmaantui Knuutia vastaava hahmo vastustamaan muutosta, Jumalan lähettiläs Savonnarola. Hän tuhosi ihmisiä kiihkossaan, kunnes itse joutui roviolle.

Lukijani lähetti minulle Turun Sanomien uutisen. Lääkejätti ROCHE oli tehnyt diilin Turun yliopiston kanssa, mikä selittänee paljon Knuutin raivosta. Vastaavaa on tapahtunut muuallakin näissä yhteyksissä. Diili on vapaan tieteen tuho. Saksassa Johann Wolfgang Goethen teos Faust on tullut hyvin ajankohtaiseksi, sillä se kuvaa juuri tällaista epäpyhää liittoa, mistä Saksassakin ollaan huolestuneita. Faust tekee diilin saatanan kanssa saaden vastalahjaksi kaiken tajuamatta, että mitä ikinä haluaa, sen takana on saatana. Turun Yliopiston tulevaisuus muotoutuu askel askeleelta palvelemaan uutta saatanaa ja sen tarpeita vapaan tutkimuksen sijaan. Yliopiston moton voisikin muuttaa muotoon: Hyvästi vapaan kansan lahja vapaalle tieteelle.

Edellinen Seuraava