Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 20.08.2012

KANANMUNAN KELTUAINENKO YHTÄ VAARALLISTA KUIN TUPAKOINTI?

Sylttytehdas on aktivoitunut kalastellessaan ihmisten sieluja. Posketonta ”tutkimustietoa” tulee tuutista, ja media se vain ottaa kaiken tosissaan. Nyt väitetään, että kananmunan keltuaisen syöminen olisi yhtä epäterveellistä kuin tupakointi.

www.iltalehti.fi

Tämä on osa massiivista kampanjaa, jolla pyritään ohjaamaan realisminsa kadottaneiden kulutuskäyttäytymistä, siis noiden tyyppien joiden realiteettitaju rakentuu Facebookin yms:n kaveripiirin mutun pohjalle. Moisen uutinen pitäisi herättää jokaisen, jolla on vielä tallella maalaisjärkeä, että nyt meni pieleen ja pahasti. Kyse on todella sikamaisen huonosta tutkimuksesta, jos nyt yleensä sanaa tutkimus voi tässä yhteydessä edes käyttää. Järki on todellakin kadonnut maailmasta. Se näkyy monessa muussakin kuin tässä lääketieteeksi kutsutussa roskassa.

Terveen järjen perään on alettu huhuilla muuallakin. Politiikan filosofi John Gray pitää maailman ongelmien pääasiallisena syynä rationaalisen ajattelun puutetta.

www.bbc.co.uk

Uutisessa keltuainen on demonisoitu päättelyketjulla, joka on kaukana rationaalisesta ajattelusta.

ww.ncbi.nlm.nih.gov

Munan syönnin määrä selvitettiin kyselemällä tutkittavilta heidän syömiensä munien määrää. Tämä on epätarkka sekä epätieteellinen menetelmä tutkia mitään. Kuka muistaa edes sen, mitä tuli syötyä eilen? Mielenkiintoinen yksityiskohta munan syömisessä oli, että puhuttiin keltuaisista, mutta ei kerrota mitä sitten valkuaisen kanssa. Heitettiinkö valkuaiset pois vai ei? Mikä niiden osuus oli potilaiden terveydentilaan jne. Jos valkuainen syötyiin myös, niin puhe keltuaisesta kertoo tietystä ennakkoasenteesta. Tämä nyt saivartelusta.

Jutun julkaisijat totesivat tutkimusryhmän vanhimpien, lähes 70-vuotiaiden, syöneen eniten munia verrattuna ryhmän nuorempiin (50-vuotiaat). Tutkittavilta seurattiin kaulavaltimon kalkkeutumisastetta. Ryhmän nuorimmilla munia vähemmän syöneillä todettiin vähemmän kaulavaltimomuutoksia kuin vanhemmilla. Mutta oleelliset erot olivat muissa seikoissa kuin munan syömisessä. Vanhemmat tupakoivat enemmän ja heillä oli myös enemmän diabetesta. Tiedetään, että valtimomuutokset lisääntyvät iän mukana. Valtimomuutokset syntyvät hitaasti vuosikymmenien kuluessa. Siis, mitä vanhemmaksi tulet, sitä enemmän valtimomuutoksia, vaikka et olisi syönyt munia kuuna päivänä.

www.ncbi.nlm.nih.gov

Samoin tupakointi ja diabetes lisäävät verisuonimuutoksia. Mitä rankempi diabetes, sitä enemmän verisuonimuutoksia, ja sama koskee tupakointia. Joten tutkittavien välillä oli oleellisella tavalla vaikuttavia muuttujia, joiden merkitystä tukijat eivät kyenneet (halunneet) kunnolla huomioida. Toteavat itsekin tekopyhästi, että ”more research should be done to take in possible confounders such as exercise and waist circumference”. Mitä sekin sitten tarkoittanee. Jotenkin sitten ovat yhdistäneet tupakoinnin ja munansyönnin, ja siitä sitten viestintätoimistot repivät näyttävät otsikot.

Tutkijoilla on lisäksi läheiset siteet lääketeollisuuteen ja etenkin kolesterolilääkkeisiin. Seikka, joka tosin mainitaan kirjoituksen lopussa.

Munien yhteys oli havainto, observaatio, mikä sinänsä ei tarvitse tarkoittaa yhtään mitään. Joidenkin asioiden esiintyminen samanaikaisesti ei tarvitse olla mikään syy itse tapahtumaan. Minäkin voin observoida, että mitä potilaille jotka käyttävät ruskeita kenkiä, on suuremmat verisuonimuutokset kuin mustia kenkiä käyttävillä. Havainto on merkityksetön niin kauan, kun puuttuu uskottava selitys, miksi ruskeat kengät aiheuttavat verisuonimuutoksia. Väittäisin, että ruskeakenkäiset syövät eniten muniakin, joten ruskeat kengät ja munat vievät ennenaikaisesti hautaan. MOT.

Tässä yhteydessä olisi pitänyt selvittä patologisanatomisesti edes jotain siitä, millä tavalla kananmunan keltuainen aiheuttaa verisuonivaurioita. Tukeeko tai selittääkö jokin muu tutkimus jollakin tavalla havaintoa. Voin sanoa. ettei tue. Päinvastoin. Erikoista, että tutkijat eivät huomioineet kolesterolia, joka on se tavallisin selitys verisuoniasioissa.

On osoitettu sekin asia, ettei munat haittaa, vaikka kolesterolit olisivat muutenkin pilvissä.

www.ncbi.nlm.nih.gov

Voi munilla olla haittojakin. On hyvin merkityksellistä, millä tavoilla kanoja ruokitaan. Et ole sitä mitä syöt, vaan mitä kanasi syövät.

Jos kanoja ruokitaan teollisuusrehulla, joka on pääsääntöisesti viljaa ja soijaa, nostaa se munien omega-6-rasvan osuuden pilviin. Ne, jotka söivät näitä keinoruokittujen kanojen munia (2 munaa aamuisin) hapettunut LDL (oxLDL) nousi 40 % kun taas ne, jotka söivät luonnonmukaisesti ruokittujen kanojen munia, LDL pysyi muuttumattomana. On vahvaa näyttöä siitä, että juuri hapettunut LDL aiheuttaa verisuoniongelmia, kun taas LDL on neutraali. Tämäkin on asia, mistä THL: n porukka mielellään vaikenee, kun se sotii vallassa olevaa ruokapolitiikkaa vastaan.Palataksemme vielä tutkimukseen, niin mistähän munista oli oikein kysymys? Kunnon tieteeseen kuuluisi huomioida tämäkin seikka, ellei jutulla haeta jotain aivan muuta.

Eli ohjeeksi: Älkää tulko vanhaksi, älkää tupakoiko, syökää luonnonmukaisia munia, ne maistuvatkin paremmilta kuin keinoruokitut ja älkää välittäkö moisista roskatutkimuksista. Sitä paitsi Pellinkidieetillä diabetes pysyy poissa.

Oheisena aivopesun kukkanen lehdestä. Otsikossa luvataan esitellä ruokia, jotka kiihdyttävät aineenvaihduntaa, mutta itse jutussa myydään täysjyväleipää ja kaurapuuroa sekä puhutaan aivan jostakin muusta kuin aineenvaihdunnasta.

www.iltasanomat.fi

Demarit todistavat olemassaolollaan tuota samaa hulluutta kuin yllä. Logiikka ja rationaalinen ajattelu ovat kadoksissa, kun oma etu ja valta ovat tärkein asia maan päällä. Olen jo aikaisemmin kirjoittanut, että meillä on pätemätön ulkoministeri, joka jälleen puhui läpiä päähänsä ja sitten selittelee jälkikäteen, ettei sitä tarkoittanut. Miksi siis istua pallilla, kun ymmärrys ei ylety aseman vaatimalle tasolle.

www.iltasanomat.fi

www.telegraph.co.uk

Demarit osittavat myös todellisen ideologiansa vaatimalla vanhukset takaisin laitoksiin kunnon DDR:n malliin. Missä maailmassa tuo puolue elää?

Vihreät ovat todellinen turhapuolue. He ovat ottaneet teemaksi ylimaalliset asiat ohi ihmisten. Se sopii hyvin cityneurootikoille, jotka projisoivat omat ähkynsä pahaan maailmaan.

Satu Hassin masinoima rikkidirektiivisopimus on epäisänmaallinen teko, josta kärsivät kaikki. EU:n ongelmat ovat pieniä siihen verrattuna, mitä nämä vihreät ovat saaneet aikaan vuosien myyräntyöllä. Työt loppuvat Euroopasta, sillä kilpailukyky romahtaa näiden vihreiden vaatimusten takia, joita muu maailma ei edes noteeraa. Mihin esimerkiksi päästörahat päätyvät ja tämäkin kakku. Voisiko joku tutkia tätäkin asiaa, vai onko se niin pyhä ettei edes saa ajatella muuta.

www.uusisuomi.fi

Todellinen ilouutinen:

www.hs.fi

Esko Aho voi hyvällä omallatunnolla kertoa moista, mutta mitäs me, jotka emme kuulu piireihin? Ahon kannalta asia on noin, mutta Aho unohtaa vanhan rationaalisen viisauden, että joukossa tyhmyys tiivistyy. Ei ole olemassa demokraattista hyvävelikeroa. On joku, jota muut nuolevat etujen toivossa. Se on nähty Nokian tapahtumissa. Ahneus ja tyhmyys veivät perikatoon.

Edellinen Seuraava