Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 24.04.2009

KAUNIS SUOMI

Kevät tuli yllättäen Pellinkiin. Edellisenä päivänä metsässä oli täydellinen hiljaisuus, sitten lintujen laulu oli kaikkialla. Talvella pihassa jökötti metso. Se oli kuin isäntä, eikä liikkunut paikaltaan. Koirakin kiersi otuksen kunnioittaen kaukaa.

Lintujen perässä ei tarvitse mennä mihinkään. Piha, metsä ja merenlahti ovat täynnä elämää. Jotkut odottavat matkaa pohjoiseen, kuten laulujoutsenet. Kurjista en tiedä, minne niiden matka suuntautuu. Paljon on myös niitä, jotka jäävät tänne. Pellingissä asuu merikotkia ja kalasääksiä. Harvinaisempi muuttohaukka oleskelee saaren etelärannalla. Myöhemmin keväällä harmaahaikarat tulevat talon edustalle rantakaislikkoon. Mutta sitten käydään jo melkoista sotaa reviireistä.

fi.wikipedia.org/wiki/Muuttohaukka

Kevät on lupauksia täynnä. Pellolla ensimmäinen kalalokkiparvi haki ruokaa sulassa sovussa varisparven kanssa. Muuten nämä linnut tappelevat kuin kissa ja koira.

Keväällä tulee myös katsottua kirjahyllyä. Käteen osui vanha koulukirjani Aleksis Kiven Seitsemän veljestä vuodelta 1956 WSOY:n kustantamana. Kirjaa selatessa löytyi vanhoja merkintöjä sivuilta sieltä täältä. On oikeastaan sääli, että koulu pilasi hyvän kirjan pakkoluettamalla sitä. Myöhemmällä iällä Kiven rikas ja kaunis suomenkieli on avautunut. On elämys lukea Kiveä aikana, jolloin fingelskaa tulee joka tuutista.

Löysin taannoin todellisen musiikillisen helmen. Kiven juurilla on kolmen lahjakkaan muusikon, Juha Poikelan, Jyri Sariolan ja Petteri Sariolan projekti siirtää Aleksis Kiven runot 2000-luvulle. Suosittelen lämpimästi kaikille, jotka haluavat kuulla äärimmäisen kaunista suomen kieltä.

www.kivenjuurilla.fi


Blogin aihesanat:
Aleksis Kivi, harmaahaikara, Juha Poikela, Jyri Sariola, kalalokki, kalasääksi, kurki, laulujoutsen, merikotka, metso, muuttohaukka, Petteri Sariola, runo, varis

Edellinen Seuraava