Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 21.07.2011

KESÄLLÄ LUETTUA

Kuin varkain lomakauden alussa THL:n pääjohtaja Pekka Puska ilmoitti medialle, että karkit pois kouluista! Tämä oli todellinen uutinen, sillä enää se ei olekaan rasva, joka lihottaa. Ilmeisesti siksi uutinen ulos ajankohtana, jolloin kaikki ovat lomalla. Nyt vain odotamme, että Puska kertoo seuraavaksi, miten sokeri lihottaa, kun se tähän asti on ollut terveysruokaa, ja eläinrasvat ovat olleet se ainoa paha kaikkeen. Onhan professori Matti Uusitupa, joka on yksi tämän maan keskeisimpiä antirasvamiehiä ja Diabetesliiton sekä Sydänliiton napamiehiä, jakanut sokerijätti Daniscon laskuun apurahoja tutkimuksiin, jotka voivat osoittaa sokerin terveyshyötyjä. Siis todellinen vallankumous! Vielä eivät proffat ole kuitenkaan päässeet fysiologian oppikirjan sille sivulle, jossa kerrotaan, että leipä se vasta lihottaa, sillä leivän tärkkelys on pelkkää glukoosia, joka hajoaa nopeasti suolistossa ja nostaa verensokerin ennätysajassa verrattuna tavalliseen sokeriin, joka muodostuu yhdestä glukoosi- ja fruktoosimolekyylistä. Tosin fruktoosikin nostaa verensokeria, mutta viiveellä, joten leipä se varsinainen pommi on.

www.mtv3.fi

12.7. Ylen uutiset julkaisivat viljateknologiaprofessorin Hannu Salovaaran mietteitä alakarppileivistä.

yle.fi

Olen samaa mieltä hänen kanssaan, että nämä uudet leivykät eivät ole mistään kotoisin. Mutta professorin käsitys muusta on sitten sitä tavallista jargonia. Hänen käsityksensä VHH:stasta on väärä. Tietysti hän manaa ruokavalion ohimeneväksi muoti-ilmiöksi, mikä väite kertoo hänen tietämättömyytensä ruokavaliosta ja ennakkoluuloisesta asenteestaan.

Salovaara on huolissaan maailman proteiinivaroista, mikä huoli on sidoksissa viljantuottajapiireihin. Mutta sanottakoon tässä yhteydessä, ettei VHH ole missään tapauksessa proteiinidieetti. Se on rasvadieetti. Proteiini ei ole polttoaine, vaan rakennusaine. Liika proteiini on haitallista ja sen käyttäminen polttoaineena pitempiä aikoja johtaa väistämättä ongelmiin. Ihmisen energialähteitä ovat sokeri ja rasva. VHH-ruokavaliossa elimistö alkaa käyttää rasvaa polttoaineena sokerin sijaan, jolloin läski palaa. Siten leipäteollisuuden yritys lisätä leivän proteiinipitoisuutta on vailla mieltä. Miksi leipäteollisuus ei keskittyisi hössötyksen sijaan tekemään sitä leipää mitä isoäidit tekivät. Taikinan alustus vei vähintään vuorokauden, kun nykyisin leipä syntyy tunnissa. Mutta sen teko on kallista.

Vielä sen verran leivästä, että leivän proteiini gluteiini on todella haitallista monelle, ehkä enemmistölle suomalaisista, mutta aiheesta myöhemmin lisää. Salovaaran käsitys viljasta proteiini-lähteenä on hyvin kyseenalainen.

Positiivisin uutinen oli 15. heinäkuuta Hesarin Mielipide-sivulla, jossa professori Vesa Kataja toppuutteli parin dosentin intoa aloittaa laajat eturauhassyöpäseulonnat Suomessa. Dosenttien mukaan laaja PSA-seulonta vähentäisi eturauhas-syöpäkuolleisuutta jopa 20 %. Professori Kataja osoittaa hauskasti, että dosentit ovat käyttäneet tutuksi tullutta statiiniproffien kikkaa sekoittamalla tilastojen absoluuttiset ja suhteelliset luvut keskenään. Luvut ovat peräisin laajasta 150. 000 miestä käsittävästä eurooppalaisesta ERSPC-tutkimuksesta. Yhdeksän vuoden aikana seulotuista 8.2 prosentilla löytyi syöpä ja ei seulotuilla 4.8% prosentilla. Siis seulonta lähes tuplasi tautitapausten määrän. Seulotuista syöpään menehtyi 0.26 % ja ei-seulotuista 0.33 %. Absoluuttinen ero oli siis 0.07 % seulottujen hyväksi, mutta jos noita lukuja verrataan toisiinsa, saadaan suhteellinen luku, joka on tuo 20 %. Katajan mukaan siis pitäisi yhdeksän vuoden aikana seuloa 1428 miestä kolme kertaa vuodessa, jotta estettäisiin yksi kuolema. Samanlainen tilasto koskee myös rintasyöpää. PSA-testaus johtaa valtavaan ylidiagnostiikkaan ja sitä kautta rankkoihin hoitoihin. PSA-testi on hyvin epätarkka ja johtaa usein harhaan. Kun surutta heitellään erilaisia lukuja, niin ei voi olla miettimättä, missä menee syövänhoito ylipäänsä. On kuitenkin todella lohdullista tietää, että löytyy lääkäreitä, joilla matematiikka ja lääkärintyön realismi on kohdallaan.

Presidentti Nixon (kukahan ihmeen äijä sekin oli, kuka muistaa?) julisti aikoinaan sodan syöpää vastaan. Se sota on kuin kirjasta Länsirintamalta ei mitään uutta – kärsimystä, kuolemaa ja mieletöntä varojen haaskausta sekä tulonsiirtoa niille, jotka ovat masinoineet koko sodan.

Edellinen Seuraava