Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 17.06.2019

KETODIEETTI ON TURVALLINEN JA HELPPO TOTEUTTAA

Päätin kirjoittaa blogin ketodieetistä kaikille asiasta kiinnostuneille, kun liikkeellä on jos jonkinlaista yrittäjää, jotka tarkoituksellisesti rahaa tienatakseen sekoittavat yksinkertaisia asioita erottuakseen joukosta. Tämän blogin tarkoituksena on antaa ilmaiseksi selvät ohjeet siitä, miten toteuttaa ketodieettiä ja miksi ylipäänsä aloittaa tämä mainio ruokavalio. Minulla on yli 20 vuoden omakohtainen sekä laaja potilaskokemus ketodieetistä. Olen aikaisemmin käyttänyt dieetistä termiä vähähiilihydraattien ruokavalio (VHH). Kun ruokateollisuus alkoi käyttää samaa termiä tuotteistaan, ja koska sillä ei ollut mitään tekemistä itse VHH:n kanssa, vaihdoin termin ketodieetiksi. Sama tapahtui maailmanlaajuisesti samasta syystä kaikkien VHH-ruokavaliota potilastyösään käyttävien lääkäreiden parissa. Kyse ei ole siten mistään uudesta asiasta vaan käytettävän termin täsmennyksestä.

Dieetissä vähennetään riittävästi ravinnon hiilihydraatteja, jolloin elimistössä syntyy ketoaineita. Tämä raja vaihtelee, mutta valtaosalla potilaista ketoosi syntyy hiilihydraattien määrän ollessa 50 g tai alle vuorokaudessa. Joillakin ketoosi syntyy jo 70 g:lla, toiset taas tarvitsevat tiukempaa hiilihydraattirajaa 20-40 g. Ketoaineet (asetoasetaatti, hydroksibuturaatti) ovat elimistön normaalia fysiologiaa. Ne syntyvät rasvan hajotessa elimistön alkaessa käyttää rasvaa hiilihydraattien sijaan polttoaineena. Ketoaineita esiintyy jonkin verran jokaisella vuorokauden eri aikoina ilman, että olisi varsinaisella ketodieetillä. Ketoaineita syntyy myös paaston aikana, joten ilmiössä ei ole mitään kummallista, vaikka media pelottelee ihmisiä tuon tuostakin ketoosista. Ketoosia voi mitata virtsasta ketotikuilla, joiden saantia apteekeista järjestelmä on rajoittanut jostain syystä. Niitä voi tilata netistä. Ketoaineiden erittyminen virtsaan vähenee ketoosin jatkuessa, joten tikku ei ole jatkossa luotettava mittari. Mittausta varten on kehitetty laitteistoja, joita voi tilata netistä. Yleensä jatkuva mittaus on turhaa. Kun on sisäistänyt dieetin, ei mittauksia tarvita, ellei sitten joku halua pullistella tuloksilla.

KETODIEETIN VAIKUTUS

Laihdutus ei ole ketodieetin tarkoitus vaan ketodieetillä pyritään muuttamaan elimistön aineenvaihduntaprosesseja ja kuten jo edellä mainitsin, muuttaa elimistö käyttämään rasvaa sokerin sijaan perusenergialähteenä. Sillä on huomattavia etuja, oli sitten terve tai sairas. Kun rasva on perusenergialähteenä, tasapainottuu verensokeri itsestään. Insuliinitasot laskevat, millä on huomattavan tervehdyttävä vaikutus koko elimistöön. Tyypin 2 diabeetikon verensokerit laskevat, tasapainottuvat ja lääkkeiden tarve vähenee ja valtaosa tyypin 2 diabeetikoista pääsee lääkkeistään. He elävät tällä dieetillä täysin tervettä, lääkkeetöntä elämää vailla diabeteksen aiheuttamia komplikaatioita kuten sokeutumista, munuaisvaurioita, raaja-amputaatioita jne. Ne kaikki ovat lisääntyneet huimasti pelkän lääkehoidon ansiosta. Lääkehoito on osoittautunut pettymykseksi. Myös tyypin 1 diabeetikot hyötyvät ketodieetistä. Insuliinin tarve vähenee, verensokeritaso pysyy vakaana, pitkäaikaisverensokeri (HbA1c) normalisoituu. Ketodieetti tyypin 1 diabeetikkojen hoidossa on lyömässä itseään läpi. Tässä diabetesasiassakaan ei ole mitään uutta. Ennen lääketehtaiden vallankaappausta 1980-luvulla kaikkien diabeetikkojen perushoito oli tämän tapainen ruokavalio. Olen käsitellyt yksityiskohtaisemmin näitä terveyteen liittyviä asioita kirjoissani Diabeteksen ruokavaliohoito ja laajemmin viimeisessä kirjassani Lääkkeetön elämä, jonka seurauksena sain median ja virallisen lääketieteen kummisedät kimppuuni.

KENELLE KETODIEETTI SOPII JA KENELLE SIITÄ ON HYÖTYÄ

Periaatteessa ketodieetti sopii kaikille, lapsista vaariin. Erityisesti kaikille niille, joilla on taipumusta insuliinin aineenvaihduntahäiriöön. On arvioitu, että näitä ihmisiä olisi 75% koko väestöstä. Tästä häiriöstä käytetään nimitystä insuliiniresistenssi. Tavallisesti häiriö kehittyy iän mukana, mutta nykyisin insuliiniresistenssi on hyvin tavallinen jo lapsilla. Resistenssin yleinen oire on ylipaino, mutta normaalipainoisilla esiintyy myös insuliiniresistenssiä. Etenkin nuorilla muina oireina ovat väsymys, masennus, keskittymisvaikeudet, aivosumu (Brain fog), erilaiset ihottumat ja alituinen nälkä. Nuoret yrittävät laihduttaa rajoittamalla kaloreita ja lisäämällä liikuntaa väsyksiin asti. Kadulla näkee nuoria naisia, joilla solakkuudesta huolimatta on jenkkakahvat. Niitä ei ollut minun nuoruudessani kenelläkään. Ilmiö on uusi ja se on klassinen insuliiniresistenssin merkki. Insuliiniresistenssi vaikuttaa myös muihin hormoneihin aiheuttaen kuukautishäiriöitä, PCOS:ia ja jopa lapsettomuutta. Itsepintainen akne johtuu insuliiniresistenssistä. Näiden nuorten ehdottomasti kannattaisi siirtyä ketoruokavalioon, sillä se on ainoa ratkaisu noihin ongelmiin. Siten voisi estää myös pahempien sairauksien syntymisen.

Aikuisilla insuliiniresistenssi aiheuttaa lukusia sairauksia kuten lihavuutta, tyypin 2 diabetesta, uniapneaa, verenpainetautia, verenrasva-arvojen häiriötä, rasvamaksaa, verisuonten kalkkeutumista, sydäntautia, joitakin syöpiä, dementiaa, masennusta ja eriasteisia mielialahäiriöitä. Lista on pitkä, ja jatkuvasti löytyy sairauksia, joilla on yhteys insuliiniresistenssiin. Mediassa on ollut viime aikoina kirjoituksia uniapneasta, joka on ollut yhteydessä äkkikuolemiin muuten terveillä ihmisillä. Uniapnea on oire insuliiniresistenssistä eikä sairaus sinänsä. Normaalipainoisilla hyväkuntoisillakin voi olla insuliiniresistenssi ja samalla äkkikuoleman riski

Syy insuliiniresistenssiin on nykyinen runsashiilihydraattinen prosessoitu ruoka, makeiset ja virvoitusjuomat. Jos tämä ymmärrettäisiin laajemmin, aiheuttaisi se vallankumouksen kaiken sen suhteen, mitä pistämme suuhumme. Siksi Lääkkeetön elämä-kirjani sai järjestelmän raivon partaalle.

Hiilihydraattirajoituksen lisäksi kannattaa välttää kaikkia ultraprosessoituja ruokia ja valmistaa itse ruoka. Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että keinoruoka aiheuttaa sairauksia ja lisää kuoleman riskiä. Prosessoitu ruoka lihottaa sellaisenaan.

Yksinkertainen prosessointi tarkoittaa vaikkapa kukkakaalin keittämistä. Siitä ei ole haittaa. Ultraprosessointi sen sijaan tarkoittaa, että ruoka-aines läpikäy monia valmistusprosesseja ja niihin lisätään eri kemikaaleja. Ultraprosessoitu on samaa kuin roskaruoka. Esimerkkeinä ovat sokeroidut tai keinomakeutetut virvoitusjuomat, suklaa, makeis- ja proteiinipatukat, makeiset, jäätelö, erikoiskahvit, prosessoidut maitotuotteet, aamiaismurot, pikaruokaloiden ruoka, pitsa, perunalastut, ranskalaiset perunat, useimmat valmisruuat, valtaosa leivistä, leivonnaiset jne., eli kaikki se, mikä nykyisin myy ja syödään kiireessä liikkeellä ollessa ja useimmiten kadulla tai tienvierikuppiloissa. Lisääntyvässä määrin ihmiset kantavat kotiin tätä samaa roskaa. Myös kaikki kasvisproteiinivalmisteet (nyhtökaura, härkis, kasvisburgerit jne.) kuuluvat tähän ryhmään. Ultraprosessoitu ruoka aiheuttaa kaiken lisäksi riippuvuutta.

Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan valmisruokiin lisätty sokeri aiheuttaa sairauksia. Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan, jos tuo sokerimäärä puolitettaisiin, vähentäisi se sydänkohtauksia 350 000 tapaksessa ja uusien diabetestapausten määrää 600 000:ssa. Suhteutettuna Suomeen vastaavat luvut olisivat 5800 ja 10 000. Suomen viranomaiset eivät ole lainkaan kiinnostuneita ruokiin lisätystä sokerista.

Mielenkiintoinen uusi tutkimus insuliiniresistenssin yhteydestä sydäntautiin on tehty vertaamalla sydänkuolleisuustilastoja Japanin ja Yhdysvaltojen välillä. Japanissa on kuusi kertaa vähemmän sydäntautia verrattuna Yhdysvaltoihin. Tutkijat selvittivät kaikkia mahdollisia syitä eroon. Mitkään perinteiset riskitekijät kuten LDL- kolesteroli eivät selittäneet eroa, mutta huomattava ero insuliiniresistenssissä oli ainoa selittävä syy. Eli kolesterolilla ei ollut mitään merkitystä sydäntaudin synnyssä.

Ketodieettiä kannattaa jokaisen kokeilla kohdallaan, jos itsellä tai suvussa on joitain viitteitä yllämainittuihin terveysongelmiin. Vaikka olisi terve, ketodieettiä kannattaa kokeilla. Ketodieetti hidastaa ikääntymisprosesseja. Ketodieetillä on etenkin naisilla huomattavan positiivinen vaikutus kasvojen ihoon. Voisinkin sanoa, että näkee naamasta, kuka on ketodieetillä.

KETODIEETIN TOTEUTUS

Ketodieetti on helppo toteuttaa. Ainoa millä on merkitystä, on hiilihydraattien määrä. Sen ei saisi ylittää 50 g vrk:ssa. Ruokia ei tarvitse sinänsä punnita eikä mittailla. On vain valittava oikeat ruoka-aineet niiden hiilihydraattipitoisuuden perusteella. Kannattaa aluksi opetella se, mitä ruokia ei kannata syödä. Oleelliset hiilihydraatit tulevat kasvimaailmasta. Eläinperäisten ruokien hiilihydraateilla ei ole merkitystä. Kasvit voidaan jakaa niihin, joissa on vähän hiilihydraattia ja niihin, joissa on runsaasti hiilihydraattia. Kun jättää runsashiilihydraattiset kasvit, voi periaatteessa syödä mitä tahansa. Runsashiilihydraattiset kasvit sisältävät tärkkelystä. Niitä ovat peruna, viljat, riisi, tattari, maissi ja muut vastaavat ruoka-aineet. Tietysti sokeri tulee jättää ja myös kaikki keinomakeutusaineet. Kun jättää lisämakeuden, alkaa ruuan omat aromi ja makeus päästä esille. Esimerkkinä leipä (vilja): 100 g leipää, pastaa puuroa, pullaa jne. antaa 70 g hiilihydraattia. Jos sitä vertaa tärkkelyksettömiin vihanneksiin kuten kaaliin, kilo (1000 g) kaalia sisältää 20-30 g hiilihydraattia. Joten tärkkelyksettömiä vihanneksia voi syödä vapaasti. Tärkkelyspitoisia kasveja ei kannata syödä lainkaan, sillä hiilihydraattimäärät ylittyvät helposti. Juuri tämä tärkkelyksettömyys ja sokerittomuus on vastoin ruokateollisuuden etuja, sillä prosessoimalla ja brändäämällä halvoista raaka-aineista tehdään suurimmat voitot. Kaiken lisäksi näiden ruokien hyllyikä ei pääty koskaan, kun taas vihannekset ja eläintuotteet pilaantuvat helposti. Ketodieetin voikin ottaa myös seikkailuna, miten surfailla roskaruokaviidakossa.

On lisääntyvässä määrin ihmisiä, joille kasvikset eivät sovi. He ovat siirtyneet täysin eläinperäiseen ravintoon, missä liha näyttele pääosaa päivän ravinnosta. Tämä ruokavalio on muuttanut dramaattisesti parempaan monen elämän. Kansainvälisellä tasolla tästä käytetään nimeä Carnivore-dieetti. Kuuluisin tällä dieetillä oleva henkilö on filosofi, psykologi Jordan Peterson, joka kertoo dieetin parantaneen hänen masennuksensa.

Liha on joutunut median hampaisiin. Median mielestä jokaisen tulisi siirtyä vegaaniksi, jotta maailma pelastuisi. Median mielestä liha sairastuttaa ja tappaa ennenaikaisesti. Tutkimukset, joilla näitä väitteitä perustellaan, ovat ns. seurantatutkimuksia, jotka eivät ole aitoa tiedettä vaan tarkoituksellista manipulaatiota ja markkinointia.

Lihaa on alettu tutkia tieteellisesti. Lihan on todettu pidentävän telomeerejä, mikä tarkoittaa pitempää elämää. Tiedetään, että telomeerien lyheneminen on merkki lähestyvästä kuolemasta. Suosittelenkin lämpimästi lihattomuutta näille disinformaatiota jakaville toimittajille. Lihan on myös todettu estävän MS tautia. Ketodieetti sellaisenaan estää ikääntymismuutoksia ja on erittäin tehokas anti aging-menetelä.

KETODIEETTIIN LIITTYVIÄ VÄÄRIÄ MYYTTEJÄ

Yksi terveysbloggaaja kertoo, että ihminen tarvitsee hiilihydraatteja ja että ketodieetissä välillä tarvitaan hiilihydraattipitoisia taukoja. Tämä on täydellistä puppua. Ensinnäkin ihminen elää täysin ilman mitään hiilihydraattilisiä, sillä elimistö valmistaa kaiken tarvittavan hiilihydraatin itse. Ketodieetin hiilihydraattitauot johtavat katastrofiin ketodieetin kohdalla. Jokainen voi ymmärtää tämän edellä kerrotun pohjalta. Ei elimistö muuta noin vain energialähdettä, joka vie yleensä aikaa. Mutta ylimäärä hiilihydraattia sabotoi dieetin, josta paluu ei onnistu monelta tai on hyvin hankalaa ja tavallaan merkitsee paluuta lähtöruutuun. Kun kyse on rasvadieetistä, aiheuttaa hiilihydraattilisä automaattisesti painonnousun.

Toinen ketodieetistä kirjoittanut kehottaa syömään muiden mineraalien lisäksi paljon kaliumia. Hänen mukaansa näiden elektrolyyttien puute aiheuttaa ns."ketoflunssan". Tämä nimi siksi, että osalla dieettiin siirtyvillä esiintyy eriasteisia vaivoja, jotka muistuttavat tavallisen flunssan oireita. Jopa masennustakin voi esiintyä. Nämä oireet eivät johdu elektrolyyttien puutteesta vaan ovat seurausta aineenvaihduntamuutoksesta, joka muuttaa kaiken hormoneja myöten elimistössä. Kaliumlisää et todellakaan tarvita. Liika kalium voi jopa aiheuttaa rytmihäiriöitä. Ketoruokavalio oikein toteutettuna antaa todella runsaasti kaliumia. Dieetin alkuvaiheessa erittyy yleensä paljon nestettä, jonka mukana valuu ulos natriumia (suolaa). Suolalisästä on apua, jos ilmaantuu lihasoireita.

Useimmilla ei esiinny juuri mitään oireita. Muutosvaihe kestää taviksilla muutamasta päivästä viikkoon. Runsaasti urheilua harrastavilla muutos vie jopa 3-4 viikkoa, jolloin kannattaa liikkua vähemmän ja rauhallisemmin. Tämä muutosvaihe ei tarkoita ketoflunssaa vaan, ettei fyysisesti jaksa kuten ennen. Olen potilastyössäni havainnut, että mitä enemmän on ollut kiinni sokerissa ja hiilihydraateissa yleensä, saa näitä oireita. Aineenvaihduntamuutoksen lisäksi kyse on vieroitusoireista.

Yksi myytti koskee kilpirauhasen sairauksia. Myytti kertoo, että kilpirauhaspotilaat tarvitsisivat hiilihydraatteja. Se ei pidä paikkaansa. Kilpirauhaspotilaat voivat hyvin noudattaa tätä dieettiä.

Minulta on kysytty paljon, josko raskausaikana voi olla ketodieetillä. Virallisen puolen legenda kertoo, että vauva tarvitsee hiilihydraatteja kasvaakseen. Voi olla sinänsä totta, mutta kasvu tapahtuu horisontaalisesti ja kehittyvässä lapsessa lisääntyy vain läski. Suosittelen ketoa raskausaikana. Kun äidin insuliinistimulaatio laskee, normalisoituu kehittyvän lapsen kasvu, eikä synny ylipainoisia lapsia, jotka tekevät synnytyksen hankalaksi. Ketodieetti on tehokas keino estää raskausajan diabetesta. Minulla on potilaita, jotka ovat ensimmäisen raskauden aikana saaneet diabeteksen, mutta siirryttyään ketodieettin, toinen raskaus on sujunut täysin normaalisti, joillakin jopa kolmas raskaus oli normaali.

MIKSI PAINO EI LASKE

Kuten edellä, kyse ei ole pelkästä laihdutusmenetelmästä, vaan ruokavaliosta, jolla pyritään tasapainottamaan häiriintynyt aineenvaihdunta. Saan ajoittain kyselyitä, miksi jonkun paino ei laske.

Tavallisin syy on liika hiilihydraatti, joiden suhteen tulee olla tarkka. Tässä ruokavaliossa vain 5% kaloreista tulee hiilihydraateista. Kun sitä vertaa tavanomaiseen ruokavalioon. missä 45-65% kaloreista tulee hiilihydraateista, on ero huomattava.

Toiseksi tavanomaisin syy on ultraprosessoitu ruoka, mikä sekoittaa aineenvaihduntaa ja lihottaa. On todettu, että jos syö tyhjiä kaloreita, syö yli tarpeen.

Sitten voi syödä liikaa kaloreita. Vaikka kyse on rasvadieetistä, ei rasvaa tule syödä mielin määrin. Monilla on väärä uskomus, että rasva sinänsä laihduttaa ja sitä tulee syödä paljon. Ruokavalion idea on ensiksi vähentää hiilihydraatteja ja rakentaa tältä pohjalta ateria. Jos on nälkä, niin sitten lisää rasvaa, ei muuten.

Stressi estää laihtumisen. Stressiä voi hoitaa liikunnalla. Tehokkain liikuntamuoto on HIIT, mistä olen kertonut kirjassani.

Osalla keski-ikäisistä tai vanhemmista naisisista paino ei putoa odotetusti. Syytä ei tiedetä. Kollegatkin ovat havainneet saman. Kuitenkin heillä ruokavalion myötä aineenvaihdunta normalisoituu, mikä on koko dieetin perustarkoitus. On niitä, jotka voivat laihtua liikaakin. Kun olen seurannut näitä potilaita vuosia, on minulle muodostunut näkemys, että paino muuttuu itsestään sille tasolle, mikä on ominaista kullekin yksilölle.

Valtaosa ketodieetin aloittaneista ovat pärjänneet itsenäisesti ilman valkotakkien tukea. Suosittelen kuitenkin niitä, joilla on sairauksia ja lääkityksiä keskustelemaan asiasta lääkärin kanssa. Toinen vaihtoehto on liittyä terveysklubiini, missä asioita on helppo hoitaa ja pohtia.

Satu Sjöholm, joka on liikuntatoimen ylitarkastaja valtion aluehallinnossa, otti yhteyttä. Hän halusi testata uusimman kirjani Lääkkeetön elämä ohjeet. Tässä osaraportti hänen kokemuksestaan ketodieetistä. Myöhemmin on luvassa lisää.

Edellinen Seuraava