Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 17.11.2008

KOLESTEROLIHYPEÄ

Kerroin taannoisessa blogissani kolesterolilääkeen tehottomuudesta sydänsairaita potilaita hoidettaessa. Niin sanottu GISSA-HF-tutkimus seurasi 3.9 vuotta 4.500 sydänpotilasta. Crestoria (kolesterolilääke, rosuvastatiini) käyttävistä potilaista kuoli 29 %, kun taas lumelääkkettä saaneista kuoli tutkimusaikana 28 %.

New York Times kirjoittikin Crestorin mainosten lupaavan liikaa ja olevan harhaan johtavia.

www.nytimes.com

Kun tänä kvarttaalitalouden aikana pitää myydä, kolesterolilääkkeille haetaan vaikka väkisin uusia käyttöalueita. C-reaktiivinen proteiini (CRP) on yksi menetelmä mitata tulehdusta elimistössä. Kohonneet CRP-arvot viittaavat tulehdukseen, kuten kohonnut senkkakin. Kolesteroliteorian rinnalla on tulehdusta pidetty yhtenä sydäntautien syynä. Kohonnut CRP olisi siten merkki sydänkohtausriskistä. Koko kolesterolihypen ajan kriittisesti statiineihin (kolesterolilääkeisiin) suhtautuneet lääkärit ovat pitäneet sitä vähäistä etua mitä nämä lääkkeet antavat, pääasiassa lääkkeiden tulehdusta ehkäisemisestä johtuvana, eikä niiden kolesterolia laskevasta vaikutuksesta. NEJM (New England Medical Journal):ssa juuri julkaistusta tutkimuksessa todettiin statiinin laskevan terveillä potilailla CRP-arvoja, ja samalla sydänkohtausten määrä väheni lähes viidelläkymmenellä prosentilla. Asta-Zeneca on sittemmin julistanut riemuvoittoaan torvet soiden.

content.nejm.org

Mutta tarkastellaan ensiksi noita prosenttilukuja. Tutkimus koski 20. 000 potilasta. Vuoden aikana lääkkeillä hoidetussa 10.000 potilaan ryhmässä 17 sai sydänkohtaukseen ja kontrolliryhmässä sitä vastoin 37. Tuo 46 %:n ero syntyy, kun verrataan kuolleita keskenään, mutta muuttuu aivan toiseksi jos ero suhteutetaan potilaiden kokonaismäärään. Silloin ei juuri kannattaisi henkseleitä paukutella. Kuolleiden erotus on 20, ja kun tekee laskutoimituksen 10.000/20, saa tulokseksi 500, mikä taas vuorostaan tarkoittaa, että tuo määrä potilaita joutuu syömään lääkettä vuosien ajan, jotta välttyisi yhdeltä kohtaukselta.

Lääketehdas levitti markkinointikoneistonsa avulla ilosanomaa maailmalle sillä seurauksena, että myynti nousi 1.3 miljardia dollaria lääkkeen lisääntyneen myynnin seurauksena. Tutkimusta oli tarkoitus jatkaa 3-5 vuotta, mutta tutkimus lopetettiin kesken, kun tulokset olivat lääketehtaan mukaan niin loistavia. Todellisuudessa koko touhu vuotaa kuin seula. Tutkimus lopetettiin ennen aikojaan, jotteivät haitat pilaisi hyvää bisnestä. Maton alle lakaistiin kaikki ongelmat. Pahin sivuvaikutus oli diabeteksen huomattava lisääntyminen lääkeryhmässä kontrolliryhmään verrattuna (270/216), mikä pistää miettimään, kuinka harkitsematonta on nykyinen politiikka eli määrätä jokaiselle diabeetikolle statiinit. Maksa- ja lihasvaurioista ei puhuttu mitään. Tutkimuksessa oli myös arveluttavia eettisiä piirteitä. Muun muassa CRP:n nousun syytä ei ollut selvitetty, ja paljon muuta mielenkiintoista jäi selvittämättä. Mutta parasta tutkimuksessa oli se, että nyt koko kolesteroliasia on joutumassa aivan uuteen valoon. Eikö lääketehdaskaan usko enää omiin selityksiinsä? Onko sydänkohtausten syy jotain vallan muuta kuin on väitetty?

Nyt laman koittaessa olisi ajateltava myös taloutta. Statiinit ovat kalliita ja vaarallisia lääkkeitä. Kustannuksia on alettu selvittää myös Yhdysvalloissa. Astra-Zenecan ehdottaman terveyspaketin hintaa on laskettu. Vuotuinen statiinilääkitys maksaa noin 1.000 $ vuodessa, joten yhden sydänkohtauksen esto maksaa vähintään 500.000 $. Kun tiedetään, että vain 30 % sydänkohtauksista johtaa kuolemaan, niin yhden kuoleman estäminen tällä menetelmällä maksaa noin 1. 700 000 $. Astra-Zenecan markkinat koskevat 7.7 miljoonaa keski-ikäistä amerikkalaista, jonka markkina-arvo on noin 8.8 miljardia dollaria. Miten sitten Suomessa, jossa apinoidaan kaikkea mitä isosta lännessä tulee – lamaa myöten? Yhä useampi ihminen tippuu tämän- tyyppisten hoitojen ulkopuolelle siitä yksinkertaisesta syytä, ettei ole varaa lääkkeisiin. Lääketehtaat suuntaavatkin kylmästi tuotekehittelynsä koskemaan vain varakkaita kuolemanpelkoisia keski-ikäisiä, joilla on varaa maksaa tämän tyyppisestä uskomushoidosta. Maailman köyhien ongelmien ratkaisuun ei tipu penniäkään, mitä nyt joku rokkari käy laulamassa kolehtihaavin kera saaden siten julkisuutta uudelle levylleen.

Tietysti kuolema on vakava asia ja sen hintaa on vaikea laskea rahassa, mutta jos tarkastellaan pelkästään CRP:ta niin ongelman ratkaisuun löytyy hyvin halpoja ratkaisuja. Olen todennut, että monen potilaan kohdalla VHH-dieetti laskee CRP-arvoja, mutta on tietysti huomioitava sairaudet kohonneiden arvojen taustalla.

Monet pitävät antioksidanttien ja vitamiinien puutetta syynä kohonneisiin CRP-arvoihin. Monet lisäravinteet alentavat tehokkaasti CRP:ta. C-vitamiini laskee arvoja noin 25 %, E-vitamiini 32 %. Myös A- ja B6-vitamminin, folaatin, karotenoidien, lykopeenin ja seleenin puute nostaa CRP-arvoja. Ravinteikkaalla ruualla voi siten olennaisesti vaikuttaa omaan terveyteensä.

cat.inist.fr

www.circ.ahajournals.org

www.circ.ahajournals.org

Nyt on herätty myös Yhdysvalloissa. Patenttilääkkeiden kulutus on kääntynyt laskuun. Nyt yleinen terveydentila ehkä kohenee ja kuolleisuus vähenee. Ilmiö on havaittu kaikkialla missä lääkärit ovat olleet lakossa. Patenttilääkkeiden myynti on silloin ollut vähistä.

www.nytimes.com

Lopuksi tervehdin ilolla sitä, että eduskunta pani vihdoin vastaan globaaleille lääkejäteille. Olen edelleen sitä mieltä, että paras terveydenhoidon vahti tässä maassa on valtionvarainministeriö. Kansanterveyslaitoksesta ja vastaavista aika on ajanut auttamattomasti ohi. Terveyttä kun ei voi rakentaa teollisuuden kautta tai avulla.


Blogin aihesanat:
antidioksidantti, Asta-Zeneca, Crestoria, CRP, diabetes, kolesteroli, kuolleisuus, lama, lihasvaurio, lisäravinne, lume, maksavaurio, senkka, statiini, sydän, sydänkohtaus, tulehdus, tutkimus, uskomushoito, VHH, vitamiini

Edellinen Seuraava