Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 04.12.2008

KOLESTEROLILÄÄKKEIDEN HAITOISTA

Alli lähetti seuraavan sähköpostin. Asia on tärkeä, joten siksi haluan että muutkin voivat lukea sen.

t. Antti

Hei,

Yritin tarjota viikko sitten tätä kirjoitusta HS:lle, ei hiiskahdustakaan! Minun mittani on niin kukkurallaan kertomuksia, että en voi olla enää hiljaa.

Tunnista ajoissa kolesterolilääkkeiden haitat

Tuhannet ihmiset Suomessa kärsivät kolesterolilääkkeiden (statiinit) haitoista. Osa heistä syö lääkkeitä haittavaikutuksiin, osa jättää terveyttä tukevan liikunnan lihasheikkouden ja kipujen vuoksi ja monet ovat joutuneet sairauslomalle. Asetuksessa lääkkeen määräämisestä (726/2003) sanotaan: ”Lääkkeen määrääjän on annettava potilaalle riittävät tiedot lääkkeen käyttötarkoituksesta ja käytöstä”. Se sisältää myös haitoista kertomisen. Lääkelain § 57 velvoittaa apteekkeja: ” Farmaseuttisen henkilökunnan neuvoilla ja opastuksella pyrittävä varmistumaan siitä, että lääkkeen käyttäjä on selvillä lääkkeen oikeasta ja turvallisesta käytöstä.” Miksi haitoista vaietaan? Kolesterolilääkkeiden aiheuttamista kuolemantapauksista on raportoitu jo 90-luvulla.

Yleisimmät haitat kohdistuvat lihaksiin. Usein tapaan henkiöitä, joiden sormissa ja varpaissa pistelee ja esiintyy tunnottomuutta. Etenkin iäkkäät menettävät tasapainoaan, koska jalkapohjat eivät tunnista liikkeitä. Iäkkäät statiinien saajat kärsivät usein lihasten voimattomuudesta, mikä alentaa heidän toimintakykyään. Statiinien haittoja ovat: lihaskivut, nivelkivut, ääreishermoston oireet (tunnottomuus, pistely), lihasheikkous, lihastulehdukset, lihaskrampit, ihottumat, päänsärky, muistihäiriöt, sekavuus. ”Statiinihoitoa aloittavalle potilaalle on kerrottava myopatiariskistä ja potilaita on kehotettava ottamaan välittömästi yhteyttä lääkäriin, mikäli heillä ilmenee selittämättömiä lihaskipuja, -arkuutta tai – heikkoutta” on suora lainaus lääkkeen valmistajan tekstistä. Lihasheikkous johtuu mitokondriaalisen DNA:n pitoisuuden laskusta, johon voi olla perinnöllistä alttiutta.

Haitat korostuvat iäkkäillä, koska lihasten määrä on laskenut ja voimat vähäisemmät. Ennaltaehkäisevästä hoidosta yli 80-vuotiaille ei ole tieteellistä näyttöä. Pelkän koholla olevan kolesterolin takia en näe mitään syytä, miksi lääkitys aloitettaisiin. Vastaani on tullut useita tapauksia, joissa ennen hyvin toimelias iäkäs henkilö on menettänyt toimintakykynsä kipuilun ja kaatuilun vuoksi kun lääkitys on aloitettu. Kolesterolilääkkeillä on myös runsaasti yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, joten potilaan kokonaislääkitys on huolella selvitettävä ennen statiinilääkityksen aloittamista.

Kolesteroli on meille elintärkeä aine mm. solujen uudistumisen ja hormonituotannon takia. Kolesterolilääkkeiden haitoista vaikeneminen on saanut Suomen terveydenhuollossa aikaan pyöröovisyndrooman, joka tulee kalliiksi meille kaikille.

Alli Puirava

Lääkehuollon lehtori

Espoo


Blogin aihesanat:
farmaseutti, hormoni, HS, ihottuma, iäkäs, kipu, kolesteroli, kramppi, lihas, lihasheikkous, muistihäiriö, pistely, päänsärky, sekavuus, solu, statiini, tunnottomuus

Edellinen Seuraava