Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 29.08.2012

KYLLÄ MAALLIKKOKIN SEN TIETÄÄ

Leino Utriainen on yksi staiinilääkityksen uhreista. Hän sai haimatulehduksen, mihin virallinen taho suhtautui hyvin nuivasti. Virallisen käsityksen mukaanhan statiinit ovat superlääke ilman sivuvaikutuksia. Virallinen taho väittää jopa, että statiinit estävät haimatulehduksia.

Moni on itse lopettanut lääkityksen vaivihkaa lukuisten eriasteisten sivuvaikutusten takia koettuaan, etteivät lääkärit ota heitä tosissaan, kaikki kun tuntuu kietoutuneen tämän taivaasta tippunen ihmelääkkeen ympärille. Muuta ei tämän päivän lääkäreiden päähän enää mahdu kuin margariini ja insuliinipistokset.

Eläkkeelle siirtyvä professori Matti J. Tikkanen julistaa kuin viimeisenä tuskan huutona ennen häviämistään historian hämyyn, että kolesteroliteoria on tosiasia. Artikkelia lukiessa hahmottuu kuva hyvin rajoittuneesta elämänasenteesta, jota tukemaan haetaan vaikka kiven alta jotakin omaa uskoa vahvistavaa. Uusi professori tuskin muuttaa mitään, sillä hän saa pallin seurattuaan edeltäjäänsä kielen mitan päästä.

www.duodecimlehti.fi

Sen sijaan professori Kari Salminen on ikänsä kritisoinut moista ja esittänyt aina yksinkertaisen rationaaliseen ajatteluun pohjautuvan kysymyksen kolesteroliteoriaa kannattaville. Sekä kotimaiset että ulkomaiset tutkimuksethan osoittavat, että infarktipotilaiden ja terveen vertailuväestön veren kolesterolipitoisuuksissa ei ole eroa. Infarktitapahtumien piikki on väestön keski-määräisellä kolesterolitasolla, eikä kuten väitetään eli että mitä korkeampi kolesteroli, sitä enemmän sydänkohtauksia.

Salminen on koettanut saada asiantuntijoilta selvitystä tämän tosiasian ja väitetyn kolesteroliyhteyden välisestä ristiriidasta., Miksi esimerkiksi pitoisuuden 5,8 mmol/l omaava yksi henkilö saa infarktin, mutta lukemattomat vastaavan arvon omaavat naapurit eivät siihen sairastu? Voiko siis perussyy olla kolesterolissa? Vai onko kyse aivan jostakin muusta?

Utriainen on sinnikäs ja alkanut selvittää asioita. Mitä enemmän Utriainen kaivelee, sitä merkillisimmiksi asiat muuttuvat, elleivät suruhupaisiksi. Media julkaisee aina virallisen puolen vakiselitykset, vaikka normaalilla järjellä varustetun toimittajan olisi pitänyt herätä ajat sitten. Utriainen on oiva esimerkki siitä, ettei tarvitse olla lääkäri ymmärtääkseen, mistä kolesteroliasioissa on kysymys.

Oheisena Utriaisen kirjoitus:

VALIKOITUA TOTUUTTA HESARISSA

Leino Utriainen 24.8.2012

Päivi Repo Helsingin Sanomissa 21.8.2012: ”TYÖIKÄISTEN kuolemat sepelvaltimotautiin ovat vähentyneet 80 prosenttia 1970-luvusta, kun väestötason kolesterolitaso laski, tupakointi väheni ja verenpaine hoidettiin paremmin.”

Leino Utriainen 21.8.2012: Valikoimalla sopivasti totuutta, saadaan kokonaisuus kääntymään ylösalaisin. Kun ei harrasteta ikärasismia, vaan puhutaan koko kansasta, sepelvaltimokuolemat eivät ole vähentyneet lainkaan 1970-luvusta. Erityisen huonoa on kehitys ollut statiiniaikakaudella eli 1990-luvun puolivälin jälkeen. Vielä vakavammaksi vetää, kun huomioidaan, että statiini aiheuttaa noin 20 %:lle käyttäjistä haittavaikutuksia. Suomessa statiinia käyttää noin 660 000 ihmistä. Tilastollisesti haittavaikutuksista kärsii 20 % x 660 000 = noin 132 000 henkilöä.

Sepelvaltimotaudin ehkäisy työikäisillä kehittyi Suomessa hyvin 1970-luvulta 1990-luvun puoliväliin asti kuten kuvassa 1 näkyy. Työikäisten sepelvaltimokuolemat vähenivät 1969 - 1995 eli ennen statiiniaikakautta 26:n vuoden kuluessa yhteensä 2 477:llä vuositasolla laskettuna. Vähenemistä oli keskimäärin 95 tapausta vuosittain. Vuonna 1995 otettiin statiinihoitoviralliseksi hoitosuositukseksi kolesterolihypoteesin perusteella. Miten kävi? Aikavälillä 1995-2010 sepelvaltimokuolemat vähenivät 587:llä eli keskimäärin vain 39 tapausta vuosittain. Näin kävi kun /vaikka statiinihoito lisääntyi hyvin nopeasti. Aikavälillä 1995-2010 työikäisten statiineilla hoidettujen määrä kasvoi määrästä noin 21 600 määrään 306 182. Statiinin käyttäjät lisääntyivät siis noin 285 000:lla miehellä ja naisella. Vaikka statiinilääkitys kasvoi rajusti ja muut hoitotoimenpiteet (esim. pallolaajennustoiminta) lisääntyivät ja kehittyivät, kuolemien vuosittainen vähentyminen putosi reilusti alle puoleen.

Kun kolesterolitasoa lähdettiin pudottamaan vuodesta 1995 alkaen massiivisella statiinilääkityksellä, hyvä kehitys vaimeni merkittävästi myös työikäisten osalta.

Vuonna 2010 statiinia käytti jo 680 611 henkilöä, mutta statiinien hyödyt eivät näy ainakaan sepelvaltimokuolemien lukumäärässä, koska SV-kuolemat ovat hitusen jopa lisääntyneet 40 vuoden kuluessa. Onko tässä päässyt käymään niin, että kymmenillä eri keinoilla on saatu siirretyksi kuolemia vain 65-vuoden ikäpaalun toiselle puolelle ”pois silmistä” (=kuvasta1 kuvaan2)?

Monista kymmenistä eri tekijöistä johtuen elinajanodote noussut. Sepelvaltimotautien osalta suurimmat hoidolliset parannukset lienevät: Ohitusleikkaukset, pallolaajennukset, nopean toiminnan sydänkeskukset ja muut hoitotoimenpiteet. Vastaavalla aikajaksolla (1969-2010) elinajanodote nousi miehillä noin 10 vuotta ja naisilla noin 8 vuotta hyvin monista eri tekijöistä johtuen.

Naisilla sepelvaltimokuolemia oli vuonna 1969 yhteensä 4 383 ja vuonna 2010 vastaavasti 5 599. Naisilla lisäystä tuli 1 216 kuolemaa eli 27.7 %.

Kun huomioidaan myös väestön lisääntyminen, työikäisten sepelvaltimokuolemien määrä väheni 30:ssä vuodessa 5,1 prosenttiyksikön sadasosaa. Aikavälillä 1980-1995 (= 15 vuoden aikana juuri ennen statiiniaikakautta) SV-kuolemat vähenivät 3,7 prosenttiyksikön sadasosaa. Statiiniaikakaudella 1995-2010 (=15 vuotta) väheneminen oli vain 1,4 prosenttiyksikön sadasosaa huolimatta esim. valtavasti kasvaneesta pallolaajennustoiminnasta.

Kun huomioidaan myös väestön lisääntyminen, kaikenikäisillä sepelvaltimokuolemien määrä väheni 30:ssä vuodessa 5,6 prosenttiyksikön sadasosaa. Aikavälillä 1980-1995 (= 15 vuoden aikana juuri ennen statiiniaikakautta) SV-kuolemat vähenivät vain 0,8 prosenttiyksikön sadasosaa. Luultavasti tupakoinnin lisääntymisestä johtuen naisten SV-kuolemat ovat lisääntyneet voimakkaasti. Statiiniaikakaudella 1995-2010 (=15 vuotta) väheneminen oli vain 4,8 prosenttiyksikön sadasosaa huolimatta esim. valtavasti kasvaneesta pallolaajennustoiminnasta.

Edellinen Seuraava