Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 04.04.2016

LÄÄKÄRIT JA LISÄTIENESTIT

Moni potilas on kysynyt minulta, saavatko lääkärit lääketehtailta rahaa, kun määräävät innokkaasti pelkästään lääkkeitä eivätkä näe mitään muita vaihtoehtoja. Kaiken lisäksi lääkärit määräävät useimmiten uusimpia ja myös entistä kalliimpia lääkkeitä. Olen huomannut saman vastaanotolla. Lähes joka potilaalle on määrätty lääkkeitä, joista en ole aikaisemmin kuullutkaan. En käy missään lääketeollisuuden markkinointitilaisuuksissa, joten olen ulkona uusista lääkkeisiin liittyvistä muotivirtauksista. Lääkkeiden taustat on helppo selvittää netin kautta. Mitään mullistavaa uutta ei ole ilmaantunut vuosikausiin, vaan uutuudet ovat entisen lääkkeen manipuloituja versioita ja hinta on entistä korkeampi. Kaiken lisäksi kaikki nämä uudet lääkkeet on laskettu markkinoille ilman kunnollista testausta, joten muotia seuraavat lääkärit pelaavat rulettia potilailla. Suuri osa näistä lääkeihmeistä vedetään hetken kuluttua markkinoilta havaittujen sivuvaikutusten takia. Jos joskus joudun käyttämään lääkkeitä, käytän aina vanhoja, hyväksi koettuja lääkkeitä, joista minulla henkilökohtaisesti on pitkä kliininen kokemus. En todellakaan usko uusiin lääkkeisiin. Kukaan ei tiedä niiden todellisia haittoja ja hyötyjä. Tutkimukset tekee lääketehdas, joka aina manipuloi tuloksia itselleen sopiviksi.

Kun itse olin vielä klinikkatyössä, käytettävät lääkkeet määräsivät keskussairaaloiden klinikoiden hallinnolliset ylilääkärit, jotka olivat avainasemassa siinä, mitä ja kenen lääkkeitä klinikka käyttää. Jos keskussairaala määräsi jonkun tietyn nimisen lääkkeen, jatkossa terveyskeskus ei uskaltanut vaihtaa lääkettä. Lääketehtaiden ei tarvinnut kuin saada nämä ylilääkärit vakuuttuneiksi oman tuotteensa erinomaisuudesta, niin koko maan kattava markkinointi oli valmis. Tärkein motivaatio tässä markkinoinnissa oli ja on raha. Ylilääkäreitä hyysättiin sitten monin eri tavoin. Yksi monista keinoista oli "tutkimusrahasto", jota hallinnoi ainoana ylilääkäri. Kukaan ei kysellyt, mihin rahoja käytettiin. Moni käytti rahastoa täysin vapaasti omien tarpeittensa mukaisesti. Joskus asiat menivät niin pitkälle, että "kateelliset" valittivat aiheesta. HYKS:n (nykyinen HUS) keuhkoklinikan tapaus oli sen verran räikeä, että viranomaisten mukaan edessä olisi ollut vankilatuomio, mutta sitten lääketehdas suojeli ylilääkäriä ja esitti, ettei kyse ollut mistään petoksesta vaan menettelytavasta, joka oli sovittu ylilääkärin ja lääketehtaan välillä. Asia painettiin villaisella. Lääketeollisuuteen kriittisesti suhtautuvan tanskalaisprofessori Peter C. Gøtzschen mukaan käytännölle on olemassa monia kaunistelevia nimiä kuten "vapaan harkinnan mukaan käytettävät apurahat" tai "rajoittamattomat tutkimusapurahat". Lääkärikunnassa vallitsee valitettavasti kulttuuri, jossa helpon rahan vastaanottaminen on hyväksyttävää, ja yhtiöt saattavat tarjoutua suorittamaan maksut niin, ettei rahan alkuperää pystytä jäljittämään.

Paljolti tästä lääkäreiden ahneudesta johtuen Kela ryhtyi vastatoimiin ja määräsi, että korvauksen kannalta on hyväksyttävissä vain halvin lääke. Suunta on oikea, mutta ongelma on siinä, että lääketehtailla ei ole hintakilpailua vaan nämä rinnakkaisvalmisteetkin ovat kaikki samanhintaisia eli voi todellakin puhua mafiasta. Lääkäreille tarkoitetusta Pharmaca Fennicasta on poistettu lääkkeiden hinnat. Kelan nettisivuilla hinnat ovat näkyvissä, mutta kukapa lääkäri viitsii vilkaista sinne. Opuksen kustantaa lääketeollisuus. Hyvin harva lääkäri edes ymmärtää, minkälaisesta pelistä on kysymys tai sitten he eivät edes välitä, kunhan noudattavat orjallisesti hoitosuosituksia. Valitettavasti lääkärit elävät omassa matriisikuplassa, jolla ei ole juuri yhteyttä todellisuuteen.

Saksassa nousi kohu lääkäreiden lääketehtailta saamista palkkioista heidän määrättyä "sopivia" lääkkeitä potilailleen. Tämä on uusi tapa lisätä lääkkeiden myyntiä. Systeemi toimii siten, että määrättyään potilaalle lääkkeen, lääkäri ilmoittaa lääketehtaalle, kuinka hoito on sujunut ja myös mahdollisista haitoista. Lääkäri ei siten saa rahaa sellaisenaan, mikä tulkittaisiin lahjonnaksi, vaan hän tavallaan osallistuu lääketutkimukseen, josta saa palkkion. Tämä on hämäystä, sillä kyse on tutkimuksen irvikuvasta. Olisi sama, jos saisi Mersun alleen ja ilmoittelisi autotehtaalle Stuttgartiin, että hyvin kulkee. Tietysti kaikki lääkärit eivät pääse nauttimaan herkuista vaan rahoitusta saavat alan mielipidejohtajat, joista sitten hoitosuositusten ja lääkärikokousten kautta "ilosanoma" välittyy lääkärikunnalle, joka on valitettavan hierarkiauskovaista sakkia. Järjestelmä takaa, että käytössä on aina uusimmat ja kalleimmat lääkkeet. Suomessahan näistä asioista ei puhuta lainkaan, mutta Saksassa asia on aiheuttanut kohua mediassa. Die Zeit otsikoi "Gekaufte Medizin", Ostettu lääketiede ja oman kylän sanomat Hamburger Abendblatt otsikoi "Fragwürdige Nebengeschäfte", Arveluttavaa sivubisnestä. Jopa Liittopäivät (Bundestag) on ottanut kantaa. Parlamentin terveysvaliokunnan demaripuheenjohtaja Karl Lauterbach sanoi "Der Patient bekommt nicht das Produkt, das besser für ihn wäre, sondern das, an dem der Arzt besser verdient" eli potilas ei saa tuotetta, joka olisi hänelle paras vaan sen, jolla lääkäri tienaa paremmin. Abendblatt julkaisi lukuja siitä, mitä lääkärit saavat. Listan kärjessä oli Humira, nykyajan pop-reumalääke, josta lääkäri saa 4.609 € per potilas. Ahkera eturivin reumalääkäri saa mukavasti lisätuloja. Kymmenen reseptiä tekee 46.090 €, mikä on huomattavasti yli normaali-kansalaisten vuotuisten keskipalkkojen. Seuraavana listalla oli kaksi MS-tautiin tarkoitettua lääkettä, Gilenya ja Tysabri, joista ensimmäinen tuottaa 3.135 € ja jälkimmäinen 3.108 €, joten neurologitkin pääsevät hyville lisätuloille. Syöpälääkärikin saavat osansa. Herceptin tuo lisätuloja 1.900 € per potilas ja Avastin 1.260 €. Lista oli pitkä. Hyytymistä estävä Pradaxa antaa 1.300 € ja hännän huippuna oli allergialääke Grazac, josta saa vain vaivaiset 380 €, mutta keväällähän joka toisella on nuha, joten eiköhän tästäkin lääkkeestä siunaannu mukavasti lisätuloja.

Tämä ei missään tapauksessa koske koko lääkärikuntaa vaan valikoitua osaa porukasta, niitä, joiden mielipiteillä on painoarvoa. Vaikka haluja olisi, kaikki eivät pääse kultakupin ääreen. Seuraavaksi herää sitten kysymys, miten on Suomessa? Uskoisin, että sama järjestelmä on käytössä meilläkin, mutta lääketieteen eliitti on median suojeluksessa, joten Suomessa voi vapaasti hääriä. Huomasin netissä seuraavanlaisen uutisen, jossa poliisia syytettiin. Näin maallikon mielestä kyse on lähes identtisestä tapauksesta. Jos vahingosta puhutaan, poliisin mahdollisesti aiheuttama tappio yhteiskunnalle on nollan luokkaa, kun taas lääkärit toiminnallaan putsaavat terveydenhoidon kassan. Tässä suhteessa ihmiset eivät ole tasavertaisia lain edessä. Jollain ihmeellisellä tavalla lääkäreiden ja lääketeollisuuden yhteistyötä katsotaan läpi sormien Suomessa. Käytäntö ei millään muotoa ole potilaiden ja yhteiskunnan edun mukaista. Peter C. Gøtzscheltä on kevääksi tulossa uusi kirja psyykenlääkkeistä ja niiden taustoista. Se, jos mikään, on tutkittua tietoa ja soisi, että etenkin asioista päättävät lukisivat kirjan sen ilmestyttyä. Minua pyydettiin lukemaan käännös ennen sen julkaisemista. Olen todella pahoillani ihmisten puolesta siitä tavasta, millä heitä on kohdeltu psykiatrisen hoidon nimissä, ja miten alan mielipidejohtajat ovat käärineet miljoonia taskuihinsa ja saavat vielä kulkea vapaana. Gøtzsche osoittaa vakuuttavasti, että meitä on vuosikymmeniä huijattu sanomalla, että mielenterveyden ongelmat johtuvat aivojen kemian häiriöstä, mikä on todellakin täyttä roskaa. Sen sijaan psyykenlääkkeet aiheuttavat aivojen kemian häiriön, josta ei ole ulospääsyä. On vaatinut melkoista rohkeutta julkaista tämä kirja Tanskassa, missä yhteiskuntaa pompottaa nokialaiseen tyyliin psyykenlääkekaksikko Lundbeck ja Jansen-Cilac. Gøtzsche on joutunut melkoisen trollauksen kohteeksi median taholta, mutta karavaani kulkee.

Tuosta Humira-lääkkeestä on tullut hittituote, jota tarjotaan lähes joka vaivaan. Se on kuitenkin vaarallinen lääke, joka altistaa syövälle ja vie ennenaikaisesti hautaan. Mutta, kun on muotia määrätä sitä, niin siitä vaan. Humira on monessa suhteessa turha lääke. Olen saanut erittäin hyviä tuloksia pelkällä ravinnolla reumassa ja muissa autoimmuunisairauksissa. Hyvin moni potilas on saavuttanut lääkkeettömän remission. Samoja tuloksia olen saanut aikaan myös tyypin 2 diabeteksessa ja monessa muussakin aineenvaihduntasairaudessa. Kun sitten olen yrittänyt tuoda näitä asioita esille, sensuroi media kaiken, ja kollegat pitävät minua hankalana. Tästä syystä olen perustanut nettivastaanoton www.anttiheikkila.com, missä on helppo hoitaa näitä ongelmia. Asiat ovat pohjimmiltaan hyvin yksinkertaisia, niin kuin parhaat asiat yleensäkin. Monimutkaisuus on vain hämäystä.

Suomessa mediakin on luonut oman matriisin. Samat harhat leviävät tosiasioina joka tuuttiin. Kukaan ei kysele niiden todenperäisyyttä. Ylen sivuilta löysin jutun, jolle ei voi kuin nauraa. On hyvä asia, että ihmiset valitsevat itse. Ylen kuplaan kuuluu, että kuntosaliyrittäjästä on tehty asiantuntija. Ennen sentään haastateltiin missejä maailmanmenosta. Miksi Yle ei tutki tai edes kysele Fogelholmilta tämän suhteesta Coca-Colaan? Koko ravintotutkimushan on ruokateollisuuden maksamaa, joten säästösyistä yliopistojen pitäisi luopua moisesta keinotieteestä ja käyttää vähät varat kunnon tieteen tekemiseen. Ylen uutinenhan kertoo, että koko "ravintotiede" on ollut täysin turhaa.

Hesari julkaisi myös hauskan uutisen. THL:n Vartiainen puhui täyttä roskaa, mitä tulee ravintoon. Hän ei ymmärrä, että jos syö läskiä ja pullaa samanaikaisesti, niin lihoo varmasti. Kannattaa jättää pulla, jos haluaa laihtua. Tutkimuskin kertoo, että leipä (vehnää sisältävä) lisää keuhkosyöpäriskiä lähes 50 %, mutta siitähän ei tarvitse välittää, kun uutisen julkaisi RT, jota Suomessa pidetään Venäjän päätrollaajana. Vartiainen on alkanut itse THL:n mannekiiniksi ilmeisesti suivaantuneena Aake Kallialan saatua diabeteksensa remissioon ruokavaliolla. Virallisen kuplan edustajat saavat aina tilaa Ylessä tai Hesarissa. Aakesta kertoi vain Seiska.

Kaikille tiedoksi: sylttytehdas on kehittänyt uuden dieetin. Sen nimi on Clean Eating. Dieetin ajatus on sinänsä ok. Pitää tehdä itse ruoka puhtaista raaka-aineista. Mutta, pitää käyttää myös runsaasti kokojyvätuotteita eli leipää ja muuta mössöä glyfosaatilla maustettuna.

Edellinen Seuraava