Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 26.11.2008

LÄÄKETIETEELLISESTÄ TUTKIMUKSESTA

Maineikkaimmissa lääketieteellisissä lehdissä julkaistujen tutkimusten joukossa on "voittaja"-artikkeleita joista kohistaan, mutta jotka ovat itse asiassa huonoa tiedettä. Ne ovat tutkimuksia, jotka torvet soiden kertovat käänteentekevistä tuloksista, mutta jotka sitten myöhemmin osoittautuvat virheellisiksi.

Maailmassa sadat tuhannet tutkijat kilpailevat keskenään siitä, kuinka paljon he saavat tutkimuksiaan julkaistuksi. Eturivin lehdet väittävät olevansa hyvin valikoivia julkaisemiensa tutkimusten suhteen ja luovat mielikuvaa, että vain parhaat tieteelliset tutkimukset julkaistaan.

Tohtori John Ioannidikis seurasi 49:ää tutkimusta, joita yli 1.000 muuta tutkijaa oli siteerannut. Käytännössä tämä tarkoittaa niiden siis olleen hyvin arvostettuja tutkimuksia. Muutaman vuoden sisällä uudet tutkimukset osoittivat kuitenkin kolmanneksen näiden tutkimusten tuloksista paikkansa pitämättömiksi. Mitä kuumempi aihealue, sitä suurempi kilpailu ja sitä suurempi mahdollisuus että tutkimustulos oli väärä.

Ilosanoman levittäminen on tullut politiikan piiristä tieteen pariin. On osoittautunut, että lehdillä on taipumus julkaista vain positiivisia tuloksia. Esimerkiksi masennuslääkkeistä on julkaistu vain positiivisista tuloksista kertovia tutkimuksia, kun taas negatiivisista tuloksista ja lääkkeiden sivuvaikutuksista kerrotaan vain harvoin.

www.economist.com

medicine.plosjournals.org

Toinen lääketieteellistä tiedonjulkaisua saastuttava piirre on lääketehtaiden käyttämät "haamukirjoittajat". Palkatut kirjoittajat tekevä jutut ja tutkimuksetkin ja varsinaiset "tutkijat" saavat nimensä käytön vaivannäöstä muhkeat korvaukset.

www.guardian.co.uk

Tutkimuksen maksajan edut tulevat myös hyvin esille tuloksissa.

www.usatoday.com

Nyt kun Risikon komitea miettii puoskarilakia niin voisi kysyä mikä on sitä tieteellisesti tutkittua lääketiedettä (EBM) ? Voisiko komitea määritellä ensiksi sen mihin haluaa verrata mitäkin.


Blogin aihesanat:
John Ioannidikis, masennus, Paula Risikko, sivuvaikutus, tutkija, tutkimus

Edellinen Seuraava