Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 15.04.2013

LAIHDUTTAMISESTA JA UUSISTA RAVINTOSUOSITUKSISTA

Olen ollut sairaslomalla olkapääleikkauksen takia ja ollut siten kykenemätön kaikkeen muuhun paitsi katsomaan televisiota. Oppii sitä sieltäkin! Katsoin ohjelmaa Rakas, sinusta on tullut pullukka (Sub).

Ohjelmassa trimmissä kunnossa oleva mimmi, joka on fitnessin tai vastaavan mestari, yrittää laihduttaa naista, jolla on laiha ja lauhkea kuin lammas aviomies. Heti naimisiinmenon jälkeen naisen paino alkoi nousta. Nyt ylipainoa oli kertynyt yli 40 kg.

Jokaisessa kohtauksessa nainen on koko ajan kiukkuinen, rähisee miehelleen ja mitätöi tätä joka käänteessä. Hän katsoo, että voi syödä mitä vain ja kuinka paljon tahansa, kun pääsi naimisiin. Siksi ei enää tarvitse pingottaa näyttääkseen viehättävältä. Laihdutusohjelma koostuu tavanomaisesta: punttisali, tavanomainen nonsense-ruokavalio, koristeena trimmi mimmi vastakohtana läskivuorelle, joka käyttäytyy kuin kasvatusta vaille jäänyt pieni kakara. Erikoisinta on, että nainen syö joka otoksessa koko ajan. Vain punttisalilla on pakollinen syömistauko.

Ohjelma on mielenkiintoinen dokumentti siitä, mihin nykyiset laihdutus- ja ravinto-ohjeet ovat johtaneet, kun kaiken syynä pidetään ylipainoa ymmärtämättä, että ylipaino on vain yksi oire monimutkaisesta metabolisesta häiriöstä. Ohjelmassa on aivan liian yksinkertainen rakenne. Uskotaan, että fitness-mimmi kykenee parantamaan ihmisen, jonka ongelmat ovat aivan jossakin muualla kuin ylipainossa.

Jos haluaa saada aikaan todellista ja pysyvää muutosta, niin Pellinkidieetti on ehdottomasti paras vaihtoehto. Ruokavaliolla on myös huomattavan positiivinen vaikutus mieleen. Hiilihydraattirajoitteinen ruokavalio on ylivoimainen verrattuna muihin ruokavalioihin. Kaiken lisäksi ruokavalio vaikuttaa suotuisasti kaikkiin sydänsairauksien riskitekijöihin. Onkin siitä syystä omituista, että Suomen lääketieteen eliitti vastustaa tällaisia ruokavalioita väittämällä päinvastaista. Tämä siitäkin huolimatta, ettei heillä ole harmainta aavistusta siitä, miten ja millä tavoin ruokavalio toimii.

Uudet pohjoismaiset ruokasuositukset ja ns. Suomi-dieetti ovat samaa nonsenseä kuin aikaisemmat suositukset. Iltapäivälehden uutinen ei ole uutinen vaan vanhan kertausta, sillä vanhoillakin suosituksilla on saatu samoja tuloksia. Mediatoimistot ovat vain keksineet uuden nimen, joka valitettavasti ei ole totuudenmukainen. Se mitä Suomi on syönyt, sitä juuri nuo professorit ovat vastustaneet. Suomi-dieettiin kuuluisi ehdottomasti voi ja läski.

Vanhaan tapaan puhutaan kolesterolin alentamisesta ja sen mukaisesta sairastumisriskien alenemisesta. Kolesteroli ja erityisesti LDL on ainoa mittari, johon professorit väitteensä perustavat. Koko nykyinen lääketieteellinen eliitti on meritoitunut pelkästään julkaisemalla tutkimuksia siitä, mikä laskee LDL- kolesterolia ja mikä nostaa sitä, ja sen mukana he ovat sitten määritelleet, mikä on terveellistä ja mikä ei. Heidän olemassaolonsa on rakentunut pelkästään tämän yhden kortin varaan. Ei ole ihme, että kansa mussuttaa entistä enemmän lääkkeitä ja voi huonosti.

Pelkän yhden muuttujan perusteella ei voi sanoa yhtään mitään. Jos todella haluttaisiin selittää totuus, niin pitäisi verrata eri ruokavalioita keskenään ja potilaiden vointi (patient outcome) ratkaisisi, mikä ruokavalio olisi terveellisin. Mutta sellainen ei sovi, sillä se sotisi rahoittajien etuja vastaan. Myös professoreiden narsistinen ego joutuisi sietämättömän paineen alaiseksi, mitä he tuskin kykenisivät kestämään, sillä hehän eivät ole koskaan olleet väärässä. He ovat vallankäyttäjiä ja tekevät vain sellaisia tutkimuksia, joiden perusteella he ontuen voivat selittää olevansa oikeassa. Tässä maassa näistä asioista vastaavat eivät ole koskaan testanneet väitteittensä todellisuutta siten kuin kuuluu oikeaan tieteeseen, vaan toistavat pelkästään samanlaisia ja samalla tavalla järjestettyjä tutkimuksia, joiden tulokset ovat samoja kuin edellisten tutkimusten. Näin halutaan varmistaa oman dogmin oikeus. Samalla oma meriittilista kasvaa vaivattomasti paperisaasteen lisääntyessä. Jos tuijotetaan vain yhtä muuttujaa, niin on tutkimuksia, jotka todistavat, että juuri tämä virallinen ruokavalio lisää sydäntautia.

Erikoista, mutta totta. Jospa koko sydäntautien syy on jotain muuta, mikä ei ole juolahtanut virallisten piirien mieleen. Kolesterolitasojen mittaaminen ei itse asiassa ennusta oikeastaan mitään, sillä tulokset ovat hyvinkin ristiriitaisia.

Korkea kolesteroli ei aiheuta ateroskleroosia. Välittömästi potilaan kuoleman jälkeen otetut kolesterolinäytteet eivät olleet millään lailla yhteydessä ruumiinavauksessa havaittuihin verisuoni-muutoksiin. Näitä tutkimuksia on useita. Myös verisuonten varjo-ainekuvauksissa havaitut muutokset eivät korreloi kolesterolitasoja. Kolesterolitasojen alentaminen ruokavaliolla tai lääkkein ei muuta riskiä kuolla sydäntautiin. Sillä ei myöskään ole vaikutusta kokonaiskuolleisuuteen. Se vähäinen teho mikä statiineilla on, ei riipu siitä, kuinka paljon ne laskevat kolesterolia. Se kertoo, että ne vaikuttavat muulla tavalla.

Viimeaikaiset tutkimukset kertovat, että statiinit lisäävät huomattavasti verisuonten kalkkeutumista etenkin diabetespotilailla, joille määrätään rutiiniluontoisesti statiineja, vaikka kolesterolitaso olisi normaalialueella. Tätä sitten sanotaan lääketieteeksi ja potilaiden hyväksi hoidoksi!

Edelleen eläinrasvat ovat pannassa ja pehmeät rasvat suosiossa. Mutta, maailma muuttuu. On ilmaantunut lisääntyvässä määrin tutkimuksia, jotka romuttavat uskomuksen eläinrasvojen vaarallisuudesta ja kasvirasvojen terveellisyydestä. Uusien tutkimustulosten valossa asia näyttää olevan juuri päinvastoin kuin meille on opetettu.

Australiassa tehty seurantatutkimus osoitti, että kasvirasvat lisäsivät selvästi kuolleisuutta verrattuna niihin, jotka käyttivät eläinrasvoja. Tutkimuksessa ei keskitytty kolesterolitasojen mittaamiseen, vaan selvitettiin, miten potilaat todella pärjäsivät elävässä elämässä. Ero kuolleisuudessa oli kaksinkertainen margariinin syöjien tappioksi. Kasvirasvojen sisältämä Omega-6- rasva aiheuttaa elimistössä tulehdusta ja sitä kautta sairauksia. On selvää näyttöä siitä, että margariini vie ennenaikaisesti hautaan.

Pohjoismaiset suositukset ja tämä "Suomi-dieetti" suosittelevat ensisijaisesti pehmeitä rasvoja, jotka sisältävät juuri näitä Omega-6-rasvoja. Professoreiden valttikorttina on ollut rypsiöljy, joka heidän mukaansa sisältää paljon Omega-3-rasvoja. Väite on vähintään puolitotuus ellei suoranainen vale, sillä rypsiöljy sisältää Omega-6-rasvojen lisäksi alfalinolihappoa ALA, joka on Omega-3- rasvojen esiaste. Se ei juuri muutu ihmiselimistössä varsinaisiksi Omega-3-rasvoiksi (DHE JA EPA). En ole nähnyt yhtään tutkimusta, joka selvästi osoittaisi, onko ALA:n käytöstä mitään hyötyä vai peräti haittaa. Sen sijaan eläinperäinen Omega-3 (DHA, EPA) on terveydelle välttämätön, minkä monet tutkimukset osoittavat. Meriä ei tarvitse kalastaa tyhjäksi, sillä eläinperäinen rasva sisältää riittävästi näitä Omega-3-rasvoja, mikäli eläintä on ruokittu oikein.

Haluaisin nähdä tutkimuksen, joka kiistattomasti osoittaisi eläinrasvojen vaarallisuuden. Väite sotii tavallista maalaisjärkeäkin vastaan, sillä eläinrasva on kuulunut keskeisenä osana ihmisravintoon aina. Kasvirasvat ovat luonnoton ravinnonlähde, jonka käyttö tukee ainoastaan virallisten tutkimusten rahoittajia.

Tyydytetyt rasvat eivät aiheuta sydäntautia. Samoin täysmaito, juustot ja voi eivät aiheuta sydäntautia. On todettu, että tyydytetty rasva estää sydäntauteja, kun taas liika hiilihydraatti lisää niitä.

Virallisen puolen mollaama kookosrasva on todella terveellinen rasva. Se laihduttaa ja parantaa veren rasva-arvoja ja sillä on myös monia muita terveellisiä vaikutuksia. Kookosrasva ehkäisee muun muassa dementiaa.

Virallinen puoli suosittaa syömään paljon marjoja ja hedelmiä muiden hiilihydraattien lisäksi. Ei ole ihme, että kansa vain lihoo. Fruktoosi, joka on hedelmien ja marjojen todellinen makeuttaja, aiheuttaa metabolista syndroomaa, rasvamaksaa ja sisäelinten rasvoittumista. Nyt on myös havaittu, että fruktoosi vaikuttaa suoraan aivoihin aiheuttaen lisääntynyttä syömisen halua. Fruktoosi lihottaa. Joten, jos haluaa pitää painonsa kurissa, hiilihydraattien lisäksi kannattaa rajoittaa hedelmien ja marjojen syömistä.

Edellinen Seuraava