Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 05.12.2008

LAISKANA SAAVUTTAA ENEMMÄN

Yleensä se mitä puhutaan kehon vaivoista on paljolti puppua. Selkävaivoista kärsivälle kerrotaan lähes syyttävästi, että hänen selkälihaksensa ovat heikot ja niitä pitää vahvistaa. Lääketiede muistuttaa uskontoa. Oli vaiva mikä tahansa, niin syy on potilaan. Hän on joko laiska tai muuten vetku. Ja jos rääkki ei sitten tuo tulosta, potilas ei ole yrittänyt tarpeeksi. Viralliselle puolelle ei ole juolahtanut mieleen, että kivun syy voisi olla jotain muuta mitä yleisesti uskotaan. Todellisuudessa selkäkipu ei johdu lihasten heikkoudesta, vaan lihasjännityksestä. Muuten ei ole selitettävissä, miksi huippu-urheilijatkin kärsivät selkäkivuista. Itse asiassa selkäkipuja on lähes jokaisella jossakin elämänvaiheessa. Kivut tulevat ja menevät. Kipu ei aiheudu välilevystä tai kulumasta, sillä välilevy ei liiku edes takaisin, eivätkä kulumat tule ja mene. Kipu ei johdu myöskään nikamista ja niiden virheasennoista. Nikamat ovat passiivisia palikoita, joita lihakset liikuttavat. Kipu tulee tukilihaksista, jotka sijaitsevat nikamien ympärillä. Jumppafriikit yrittävät vahvistaa noista lihaksia epätoivoisella rääkillä täysin turhaan. Tukilihakset toimivat tahdonalaisen järjestelmän ulkopuolella, jolloin jumpalla ei ole mitään merkitystä. Eivät miehen keskijalan toimintakykykään johdu punttisaliharjoittelusta vaan fiiliksistä. Samalla tavalla tunteet vaikuttavat selän tukilihaksiin. Kireät lihakset kärsivät hapenpuutteesta. Vähäinenkin lihaskudoksen hapenpuute aiheuttaa sietämättömän kivun. Näin kivut tulevat ja menevät. Jotta asia ei olisi niin yksinkertainen, kivun aiheuttavat torjutut tunteet, ne joita emme halua tunnistaa itsessämme. Kuitenkin se, mikä milläkin hetkellä päässä pyörii on merkityksetöntä.

Ranskalainen Thérèse Bertheratin on niitä harvoja, jotka ovat ymmärtäneet tämän syvän totuuden inhimillisen kärsimyksen aiheuttajana. Hänen kehittämänsä Antigymnastique-menetelmä sopii meille kaikille länsimaalaisille ja auttaa meitä löytämään noita ”salaisia voimia” itsessämme, jotka tuntuvat sabotoivan kaiken hyvänkin yrittämisen.

Pontus Anckar on tällä hetkellä Thérésen ainoa suomalainen oppilas. Mikä parasta Pontuksen sivut ovat också på svenska.

pontus.anckar.fi


Blogin aihesanat:
keho, kipu, kuluma, laiska, lihas, lihasjännitys, nikama, Pontus Anckar, selkä, selkälihas, Therese Bertheratin, tukilihas, tunteet, uskonto, välilevy

Edellinen Seuraava