Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 25.01.2016

LISÄRAVINTEET JA SYÖPÄHOIDOT

Lisäravinteiden ja samalla kaikenlaisen omahoidon lyttääminen jatkuu mediassa. Suomen Kuvalehti jutussaan Antioksidantit auttavat syöpää levittämään etäpesäkkeitä? jatkaa taistelua lääketeollisuuden puolesta pelottelemalla syöpäpotilaita omatoimisuudesta. Syöpä on lääketeollisuuden kaikkein tuottavin bisnes, eikä sille haluta kilpailua. Nixon julisti sodan syöpää vastaan 1971. Siitä lähtien mitään oleellista ei ole juuri keksitty, paitsi että lääkkeiden hinnat ovat nousset pilviin. Kriittisimmät sanovat, ettei ole tarkoituskaan keksiä parannusta, vaan erilaisia hoitoja, sillä ratkaisun löytyminen lopettaisi koko syöpäteollisuuden. Ihmiset ovat väsyneet syöpäteollisuuden katteettomiin lupauksiin ja alkaneet hakea muita ratkaisuja sairauteensa, mikä hermostuttaa syöpäteollisuutta. Siksi median avustuksella jatkuvasti julkaistaan puolivillaisia uutisia, joiden ainoana tarkoituksena on pelotella ihmiset ruotuun.

SK:n jutussa lainataan Nobel-palkitun James Watson väitettä, että antioksidantit auttavat syöpää levittämään etäpesäkkeitä. Watsonin mukaan nykyisten hoitojen - niin kemoterapian kuin sädehoidonkin -kyky tappaa syöpäsoluja perustuu reaktiivisten happiyhdisteiden herättämään apoptoosiin. Kaikkein huonoiten hoitoon reagoivat Watsonin mukaan syöpäsolut, joissa on paljon reaktiivisia happiyhdisteitä (Reactive oxygen species ROS) tuhoavia antioksidantteja. Watson sai yhdessä Francis Crickin kanssa 1962 lääketieteen Nobelin DNA:n molekyylirakenteen keksimisestä. Tämä antioksidantteja koskevan ajatuksen Watson esitti muutama vuosi sitten, ja kaikki on hänen päästään. Joitakin eläinkokeita on tehty, jotka viittaisivat tähän suuntaan, mutta tarkemmin lukiessa syntyy ajatus ennemmin manipulaatiosta kuin varsinaisesta faktasta. Periaatteessa Watsonin väite tarkoittaisi, ettei syöpäpotilas saisi syödä mitään kunnon ruokaa, vaan hänen olisi pitäydyttävä vain sokerissa, sairaaloille niin tyypillisessä valkoisessa leivässä, jolla ROS nousee huimasti. Kunnon ruoka sisältää antioksidantteja, eikä sokeri sekä kaikki höttö sisällä mitään suoja-aineita.

Valitettavasti herra Watson alkaa olla ilmeisen seniili ja julkisuudenkipeä. 2007 Watson selitti että afrikkalaiset ovat tyhmempiä kuin valkoiset. Siitä alkoi hänen alamäkensä tiedepiireissä. Ukkeli yrittää kaikkea, että saisi näkyvyyttä. Viimeksi hän oli myymässä Nobel -palkintoaan, kun itkeskeli, ettei kukaan muista häntä enää. Tämä antioksidantti-juttu on samaa sarjaa, mutta Watsonin harmiksi väite ei ole ottanut tuulta, mitä nyt sitten perifeerisessä Suomessa. Tuo ikipirteä lääketeollisuuden puolustaja, Suomen Kuvalehti, joka varmaan jakaa Watsonin maailmankatsomuksenkin, kun julkaisee moista, voisi ostaa Watsonin Nobelin, kun se on kerrankin kaupan.

Näissä syöpäasioissa unohdetaan autuaasti, mitä nykyisin tiedetään syövästä. Uuden näkemyksen mukaan syöpä saa alkunsa kantasoluista, mistä sikiää siten koko syöpä. Sytostaatit ja sädehoito tehoavat vain näihin kantasoluista syntyneisiin syöpäsoluihin, mutta ei itse kantasoluun. Vaikka näillä hoidolla saataisiin koko kasvannainen häviämään, niin taudin uudelleen puhkeamiseen riittää, jos jäljellä on yksikin kantasolu. Syöpäteollisuus tietää tämän, mutta ei kerro sitä Suomen Kuvalehdelle, vaan yrittää salaa kehitellä patentoitavia lääkkeitä, joilla olisi tehoa kantasoluun. Lisäravinnepelottelu johtuu siitä, että on paljon lisäravinteita, jotka tehoavat kantasoluun joko aiheuttamalla apoptoosin ja jopa niin, että syövän kantasolu muuttuu takaisin normaaliksi soluksi. Nämä aineet maksavat murto-osan siitä, mitä syöpäteollisuuden lääkkeet. Kun puhutaan kliinisestä kokemuksesta, joka on eri asia kuin teoriat, niin omakohtaisesti voin sanoa, että syöpäpotilaat hyötyvät lisäravinteista. Jotkut jopa ratkaisevalla tavalla.

Yksi esimerkki lisäravinteiden ja syöpäteollisuuden välisestä ristiriidasta on rintasyövän nykyhoito. D3 laukaisee apoptoosia rintasyöpäsoluissa tehokkaammin kuin syöpälääke Tamoxifen, josta on kaiken lisäksi hurjat sivuvaikutukset. Se lisää muun muassa kohtusyöpää ja muitakin syöpiä. Joten todella hurjaa peliä lisäravinteita vastaan potilaiden tappioksi. Suomessahan on professoreja, jotka ovat vuosia pelotelleet D3-vitamiinista joutumatta siitä millään tavalla vastuuseen.

Tuli Kekkosen ja punikki-Ylen ajat mieleen katseltuni täällä Saksassa YLE1:n A-studion 20.1.2016 ravintokeskustelua, jota veti toimittaja Susanna Päivärinta. Keskustelijoina olivat Mikael Fogelholm sekä ravintoasioista kiinnostunut maallikko. Asetelma oli klassinen Ylen näkemys tasapuolisuudesta: professori vastaan maallikko. Ei auta, vaikka maallikko puhuisi mitä viisauksia tahansa, ja hän todella puhui asiaa, mutta suurin osa (80 %) YLE1:n katsojista uskoo mitä tahansa, kun sanojana on professori, pääministeri tai presidentti. Heille YLE1 on Jumalan sanaa. Mutta asetelman tarkoituksena olikin näyttää, että järjestelmän edustaja on oikeassa, ja maallikot voivat höpistä mitä tahansa. Vaikka 20 % osaisi käyttää aivojaan, sillä ei ole merkitystä. Se ei häiritse Coca-Cola- ja margariinikauppaa, sillä 80 % uskoo niihin. Mutta Saksan vinkkelistä Päivärinta oli alapuolella kaiken arvostelun, jos puhutaan journalismista ja sen säännöistä. Kun järjestää tällaisen ohjelman, odottaisi, että pääkanavan toimittaja tekisi kotiläksynsä ja kerrankin kysyisi suoraan Fogelholmilta tai vastaavalta, mihin tutkimukseen nuo väitteesi perustuu. Jos sitten jauhaa kansainvälistä konsensusta, niin voisi jatkaa, että mainitse edes yksi tutkimus, joka selvästi osoittaa väitteesi oikeaksi. Senkin voi jopa tarkastaa netistä ohjelman aikana. Kun maallikko kertoi syövänsä voita, kun se on luonnontuote, niin siihen Fogelholm sanoi, että on valkoinen kärpässienikin luonnon tuote. Oikeastaan tuohon lauseeseen kiteytyy Ylen tämän hetken henkinen taso.

Päivärinta olisi voinut kysyä Fogelholmilta tietääkö tämä, että greippi voi lisätä naisten rintasyöpää. Jos tietää, niin miksi hän ei ole kertonut sitä muille? Greippimehu estää estrogeenin aineenvaihduntaan liittyvää entsyymiä, jolloin elimistön estrogeenipitoisuudet nousevat, mikä sitten voi altistaa rintasyövälle. Yhdysvaltojen länsirannikolla tehdyn laajan tutkimuksen mukaan greipin syöminen oli suorassa yhteydessä rintasyöpään.


Blogin aihesanat:
YLE, apoptoosi, Coca-Cola, D3-vitamiini, greippi, kantasolu, kemoterapia, lisäravinne, margariini, Mikael Fogelholm, Nixon, Nobel-palkinto, presidentti, professori, pääministeri, rintasyöpä, sivuvaikutus, Suomen kuvalehti, Susanna Päivärinta, sytostaatti, syöpä, syöpähoito, syöpälääke, syöpäsolu, syöpäteollisuus, sädehoito, vitamiini, voi

Edellinen Seuraava