Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 20.04.2009

LUKIJAPALAUTTETTA KASVIRASVOISTA

Sain palautetta lukijalta. Pyynnöstä en julkaise kirjettä sellaisenaan, vaan kommentoin sitä. Kuten tunnettua Keiju -margariini on se pakkoruoka, jota tänä päivänä tyrkytetään lapsille ja jo Finnairin koneissakin Keiju on korvannut voin. Siksi vältän Finnairia. SAS tarjoaa suomalaista voita.

On todella omituista, että teollisesti muokattu ruoka on syrjäyttänyt luonnon ruuan. Keinorasvoja myydään mitä erilaisimmilla argumenteilla. Jokin aika sitten myyntivaltti oli kasvistanolit, aineet joiden sanotaan alentavan kolesterolia. Mitään näyttöä aineen tehosta sydäntauteihin ei ole koskaan voitu osoittaa. Nyt päivän pop on omega-3-rasvojen esiasteet, joista vain Luoja tietää mitä nekin tekevät. Ehkä pian margariinia myydään lisäaineen kera, joka nostattaa miesten keskijalkaa.

Jos voidaan muuttaa hieman yhtä sydäntautien riskitekijää, ei se kesää tee. Sydäntautiriskejä on todettu olevan tällä hetkellä yli 60 erilaista. Kolesteroli on vain yksi niistä. Sen merkitystä on suunnattomasti liioiteltu. Esimerkiksi naimattomuus on sydäntautiriski mutta en usko että pakkonaiminen ketään parantaisi. Samaa voi sanoa näistä tekniikan ruokaihmeistä.

Kirjeen lähettäjä kertoi lapsestaan, joka on saanut suolisto-oireita rypsiöljystä, kovetetuista kasvirasvoista sekä E471:stä, joka on margariinin lisäaine. Oireet olivat ilmavaivat ja äkillinen ulostamisen tarve. Loma-aikana oireet hävisivät, kun kotona käytetään voita ja oliiviöljyä sekä vhh-ruokavaliota. Vanhemmat hakivat lapselleen erityisruokavaliota, johon koulu suostui. Lapsi saa nyt voita sekä oliiviöljyä ja on oireeton.

Vanhemmat perustelivat hakemusta viitaten 2008 TAYS:n ihotautien klinikan tri Kristiina Turjanmaan ryhmän tutkimustuloksiin. On nimittäin käynyt ilmi, että rypsiöljyn sisältämille epäpuhtauksille, esimerkiksi siemenosasille voi kehittyä IgE -tyyppinen allergia. Monilla atooppista ekseemaa sairastavilla lapsilla oireet ovat lievittyneet rypsiöljyvapaalla dieetillä. Noin 11% näistä lapsista on todettu prick-testi rypsille positiiviseksi.


Blogin aihesanat:
alfalinolihappo, Diabetesliitto, HDL, hiilihydraatti, margariini, oliiviöljy, omega-3, rasva, ravinto, sydän, sydäntauti, tutkimus, VHH, Välimeren dieetti, äkkikuolema

Edellinen Seuraava