Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 17.07.2009

MAITORASVOJEN VAARALLISUUDESTA

Tämän yhden totuuden, titteleihin uskovan ja korruptioista vapaan maan pää-äänenkannattajalta Helsingin Sanomilta pääsi lipsahdus kesäkuussa, kun lehden mielipidesivuilla julkaistiin vahingossa maitorasvoja puoltava kirjoitus. Välittömästi professori Timo Strandberg ärähti. Hän on mies, joka henkeen ja vereen puolustaa kansakunnan yleistä statinointia ja mielellään pakkosyöttäisi kansalle traktorin polttoainetta voin sijaan. Hän on hyvin erikoinen mielipiteissään, sillä monet hänen tekemänsä tutkimukset kertoivat aivan muuta kuin mitä hän sanoo tänään. Strandberg todisti jo 90-luvulla, että kolesterolilääkitys yhdessä virallisen ravintosuosituksen kanssa tappaa kaksi ja puolikertaisesti verrattuna niihin, jotka syövät normaalisti ja ovat ilman lääkitystä. Touhu muistuttaa suomalaista politiikkaa.

jama.ama-assn.org

Valitettavasti minulla ei ole esittää tässä yhteydessä Strandbergin kirjoitusta kun HS – maan Pravda – ei elä nykyaikaa. Näin ollen jutun linkittäminen on mahdotonta. Kirjoitin HS:iin vastineen, jossa vastaan jokaiseen Strandbergin esittämään väitteeseen, jotka ovat täysin mutu- tasoa. HS ei ole julkaissut kirjoitustani, mitä en ihmettele, sillä lehtihän ei halua keskustelua, vaan esittää julkilausumia.

STRADBERG JA MAITOKAUHU

Tässä lehdessä on käyty keskustelua maitorasvoista. Viimeksi professori Timo Strandberg (HS 020709) ei nähnyt mitään hyvää maitorasvoissa, vaan vertasi niiden terveysvaikutuksia tupakkaan. Väite on siksi korni, että on pakko tarkastella lähemmin professorin väitteitä. Hän mainitsee Okinawan paikkana, jossa ihmiset elävät pisimpään maailmassa, koska eivät käytä maitorasvoja. Väite on professoritason ihmiseltä outo. Ikään kuin pitkän iän salaisuus olisi yksinomaan maitorasvattomuus.

Miksi sitten aboriginaaleilla on maailmanennätysluokkaa oleva sydänkuolleisuus? Se on Suomeen verrattuna viisitoista-kertainen? Heillä on muuten maailman matalin kolesterolitaso. Tuskinpa aboriginaalit ovat nähneet lehmää edes unissaan. Miksi sitten Sveitsissä, jossa on maailman korkein mitattu yleinen kolesterolitaso (lähes seitsemän) on neljä kertaa vähemmän sydänkuolleisuutta kuin Suomessa ja maan kansalliseläimenä voi pitää lehmää, niin keskeinen on maitorasva sveitsiläisessä elämässä.

Strandberg puhuu sota-ajan matalasta sydänkuolleisuudesta Suomessa ja Norjassa. Mihin tilastoihin hän viittaa, kun vakavasti otettavia tilastoja alettiin pitää vasta sodan jälkeen?

Hän myös mainitsee kategorisesti eläinrasvojen nostavan kolesterolitasoja, mikä on suoranainen vale. Sitten hän mainitsee tämän maan ikuisen mantran, Pohjois-Karjala- tutkimuksen. Todellisuudessa tutkimusaikana verrokkialue Kuopion sydänkuolleisuus laski enemmän kuin Pohjois-Karjalassa. Mutta ei siinä kaikki. Samanaikaisesti sydänkuolleisuus laski kaikkialla läntisessä maailmassa. Laskeva trendi on sitten ovelasti laitettu omaksi ansioksi. Yhtä maaginen ajatus kuin että sade alkaa kun rummuttaa riittävästi.

Strandberg puhuu rasvojen vaarallisuudesta myös diabeteksen synnyssä. Miksi sitten elämme diabeteksen epidemian aikaa kaikesta margariinista huolimatta? Samaan aikaan voin kulutus on romahtanut. Eikö voisi väittää päinvastaista? Missä on professorin logiikka? Ja miksi Pohjois-Karjalassa on 30 % muuta maata enemmän diabetesta?

Strandberg kertoo myös Suomessa tehdystä mielisairaalatutkimuksesta, jossa kylläkin maitorasvojen vähentäminen näytti laskevan sydänkuolleisuutta. Mutta todellisuudessa tutkimus oli tehty metodologisesti väärin. Jos tutkimus olisi totta, se olisi toistettu moneen kertaan maailmassa. Tieteen keskeisiä vaatimuksia on, että muidenkin tutkijoiden pitäisi päästä samansuuntaisiin tuloksiin, ennen kuin voidaan puhua jostakin totuudesta. Joten asian voi jättää omaan arvoonsa, sillä vastaavaa ei ole kukaan voinut todeta missään muualla.

Kevään aikana Ruotsissa on käyty keskustelua niistä maagisista tuhannesta tutkimuksesta, joiden piti osoittaa eläinrasvojen vaarallisuus. Painostuksen edessä Livsmedelsverket kykeni esittämään vain 72 tutkimusta. Ulkopuolisten, riippumattomien tutkijoiden mukaan nuo tutkimukset eivät osoittaneet mitään. Joten olisi jo vihdoin alettava uskoa, että meitä on raskaasti huijattu. Näin lehdessä voinkin haastaa professorit Strandberg, Uusitupa ja Puska esittämään yksiselitteisesti kansalle, että mitkä tutkimukset kiistattomasti osoittavat maitorasvojen vaarallisuuden. Emmekö elä avoimessa ja läpinäkyvässä yhteiskunnassa vai eivätkö nämä asiat kuulu siihen piiriin?

Antti HeikkiläLääkäriPellinki


Blogin aihesanat:
aboriginaali, diabetes, HS, ikä, kolesteri, korruptio, maito, maitorasva, margariini, Matti Uusitupa, mielisairaala, Okinawa, Pekka Puska, Pohjois-Karjala, statiini, sydänkuolleisuus, tiede, tilasto, Timo Strandberg, tutkimus, vastine, voi

Edellinen Seuraava