Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 20.05.2009

MATIN RUOKAKUPPI

Minulta on usein pyydetty ruokaohjeita koirille. Oheisena on sitten meidän Matin menu. Petyimme koiranruokasuosituksiin. Vaikuttaa siltä, että niissä on samaa hypeä kuin ihmisten muonankin kanssa.

Emme anna Matille viljaa missään muodossa. Viljat eivät kuulu koirien ruokavalioon. Teimme alussa virheen, kun käytimme suositusten mukaan ohrasuurimoita ruokakupin perusosana. Paino nousi muutamassa kuukaudessa kolmanneksella. Kun eläinlääkäri käski dieetille, tajusimme että VHH on ratkaisu myös koirille.

Ateria muodostuu lihasta, luuytimestä ja vihanneksista. Matti saa myös ravintolisiä.

Vihannekset: keräkaalia, parsakaalia, lanttua, naurista ja jonkin verran porkkanaa. Joskus bataattia, mutta kohtuullisesti muiden vihannesten mukana ja persiljaa. Kaikki pilkottuna. Vihanneksissa on suurin piirtein kaikkia tarvittavia vitamiineja ja hivenaineita.

Liha on tavallisesti K-kaupan koirien pakastejauhelihaa (riista), mutta myös sitten tähteitä omasta ruuastamme. Annosta varten lisätään kahden putkiluupalikan luuydin. Rasvoina voita ja oliiviöljyä.

Pilkotut vihannekset kuullotetaan oliiviöljy-voi –sekoituksessa. Lisätään luuytimet. Vettä lisätään vihannesseoksen hautomista varten. Lopuksi lisätään liha ja annetaan kypsyä kannen alla.

Jauhelihaa on noin puoli kiloa ja vihanneksia kolme kertaa lihan määrä. Annos riittää vajaaksi viikoksi (kaksi ateriaa päivässä) Matti painaa noin 17 kg.

Välillä Matti saa raakaravintoa: luita, rustoja ja vihanneksia.

Lisäravinteena Life Extensionin Dog mix

www.lef.org

Lagottojen turkki alkaa vaalentua (harmaantua) melko varhaisessa vaiheessa, mutta lisäravinteella Matin turkki on alkanut taas tummentua. Käytämme myös omega -3-lisää noin puolikkaan ruokalusikallista päivässä murkinaan sekoitettuna.

Ruoka on maistunut vuosia ilman ongelmia. Matti on erittäin valikoiva ruuan suhteen, ja kun joskus matkan tai muun kiireen takia on joutunut laittamaan jotakin pikaruokaa, niin Matti heittää herkästi kupin seinään.

Herkkupalaksi Matti saa kuivatun siankärsän, joka on niin suurta herkkua, että jos joku vahingossa mainitsee sanan kärsä niin Matti ryntää kaapille raapimaan ovea.

Marjat ovat Matin suurta herkkua. Kesäisin hänet tapaa sieltä, missä marjat ovat juuri kypsyneet: mansikkamaalta, mustikka- tai vattupuskasta tai hillasuolta. Talvella on jatkuvasti pysähdyttävä ruusunmajoja maistelemaan.

Edellinen Seuraava