Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 21.12.2012

MEDIA EPÄONNISTUI TYYSTIN KAIVOSASIASSA - JA KAIKESSA MUUSSAKIN

"Lehdistö toimii vallan vastapainona" on usein kuultu slogan tässä maassa, mutta se täysin vailla todellisuuspohjaa Suomessa mielten manipulaatiota hallitsee kaksi ryhmittymää: yksi on YLE ja toinen Sanoma Oy. Molempien toiminta muistuttaa hengeltään totalitaarisen valtion propagandakoneistoa. Molempia yhdistää selkeä ennakkokäsitys, mikä on totuus ja miten tätä totuutta vaalitaan. Pääperiaatteena on, että maan hallinto toimii täysin oikein ja molemmat mediat toimivat väylänä hallinnon ajatuksille ilman, että sitä koskaan kyseenalaistettaisiin.

Ei tarvitse kuin katsoa YLE:n klo 20.30 uutiset ja lukea HS:n pääkirjoitussivu, niin ymmärtää, ettei toivoa ole. Uutisissa itsetyytyväisenä hymyilevä uutistenlukija tukka suittuna esittää kansalle, kuinka asiat ovat maassa. Ensiksi kuva tulee eduskunnasta. Puheenvuoroja annetaan puolueiden voimasuhteiden mukaan, ja lopuksi on sitten opposition vuoro. Usein kansanedustajat mussuttavat ruudulla pullaa ja juovat kahvia ikään kuin kotona ei saisi ruokaa. Seuraavaksi kuvat siirtyvät ammattiyhdistysliikkeen tiloihin, missä harmaantuneet ylipainoiset pukumiehet kävelevät käytävillä avaten ovia ja puhuen joutavia. Draaman idea on siinä, että tikusta väännettyä juttua pyöritellään ikään kuin kyseessä olisi maailmanluokan asia. Jos sitten maailmalla on tapahtunut jotain todella merkittävää, niin siitä nopea maininta ja asia esitetään yleensä hengessä "ettei sellaista meillä". Lopuksi sitten juttu jostakin vanhainkodista tai lasten- tarhasta, joiden asukkien mielipiteille annetaan kohtuuton aika. Jälkiruuaksi tarjotaan säätiedotus vanhan agraariyhteiskunnan tapaan.

Limboin YLE:n uutinen tältä syksyltä koski eduskunnan puhemies Eero Heinäluomaa, joka lässytti setämäisesti tyhjänpäiväisyyksiä. Kuvaus oli tehty kuin kyseessä olisi jokin maailmanluokan profeetta - tismalleen samalla tyylillä kuin Putinista Kremlissä vakavana kirjoituspöytänsä ääressä, mutta tulos oli naurettava. Tätä teatteria sitten aletaan tukea verovaroin. Miten voi uudistua, ellei ei ole pakko? Sama pysähtyneisyys ja kavereiden taputtelu jatkuu meidän rahoilla.

Aivan oma juttunsa on Hesari, joka on osoittautunut lääke- ja ruokateollisuuden äänenkannattajaksi. Kaikkia noita asioita koskevat jutut ovat klassisia puffeja vailla mitään kritiikkiä. On ällistyttävää, kuinka idioottimaista lässytystä nykyaikana voidaan painaa: esimerkkinä pääkirjoitukset Hesarissa. Niissä pari setää ja joskus joku tätikin kertoo meille taviksille, mikä on oikein, missä maa makaa ja jakavat neuvoja, miten maailmaa pitää hallita.

On sääli, sillä maassa on todella hyviä journalisteja, jotka osaavat kysyä, että miksi ja mihin mikin asia perustuu, mutta heille ei anneta tilaa. Syyksi annetaan sarja selityksiä. Yksi on kuitenkin varmaa: nuo mediat elävät auringonlaskun aikaa. Sääli, sillä paikan täyttää aina joku, kuten FOX ja vastaavat. Ehkä se on tarkoituskin, sillä viihteellä massat pysyvät jollakin tavalla kurissa.

Tähän kaikkeen kyllästyneenä olen avannut nettiin oman median, jonka tarkoituksena on kasvaa ja jakaa tietoa, mistä tässä maassa ei saa puhua. Uskon vahvasti, että vastaavia syntyy muitakin vastapainona maailmassa hallitsevalle mielten manipulaatio- koneistolle, joka itse asiassa on yhtä ja samaa kaikkialla.

Kun kaivosasiat huolestuttavat, päätin vielä kerran kokeilla lähettämällä HS:n mielipidesivuille aiheesta jutun. Sitä ei tietystikään julkaistu. Sedät ovat päättäneet, ettei joistakin asioista kerta kaikkiaan puhuta:

KAIVOSTEN TERVEYSHAITTOJA ON ALIARVIOITU

Kaivokset ovat herättäneet runsasta keskustelua viime aikoina. Etenkin Talvivaaran ympäristökatastrofi on herättänyt laajat piirit kysymään kaivosten mielekkyyttä. Erikoisinta Talvivaaran tapahtumasarjassa oli eri valtion laitosten nopeat väheksyvät kannanotot vaurioiden suuruudesta. Ilmeisesti oli tarve vakuuttaa valtaväestö asioiden olevan hallinnassa, vaikka kaikki tosiasiat osoittivat toista. STUK:in käsitys säteilyn haitoista eivät kestä kritiikkiä. Esimerkiksi avolouhosten räjäytykset nostattavat radonkaasupilviä, jotka leviävät laajalle tuulten mukana. Radonin puoliintumisaika on 3.8 vuorokautta. Yhtenä sivutuotteena on polonium, aine josta olemme kuulleet agenttimurhien yhteydessä.

Mielenkiintoisin kannanotto tuli THL:n taholta, jossa todettiin, että suurin vaurio on psyykkinen. Eli ongelma on ihmisten korvien välissä! Olemme siis tilanteessa, jossa viranomaisten uskottavuus on romahtanut, mitä tulee ihmisten terveyteen.

Pitkään on tiedetty metallitehtaiden levittämien, ilman mukana leviävien raskasmetallipäästöjen olevan suuri terveysriski. Sairaudet eivät koske vain työntekijöitä, vaan myös ympäristön asukkaita. Italialaisen tutkimuksen mukaan vaikutus voi olla jopa 20 km. Mikä erikoisinta, niin nämä raskasmetallien aiheuttamat ongelmat siirtyvät syntyviin lapsiin - ja jopa lasten lapsiin. Ennen ei tiedetty, miksi, mutta nyt ymmärretään, mistä on kysymys. Haittavaikutukset voivat olla tuotakin laajempia. METLA:n arvion mukaan kaivoksen haitat voivat ulottua jopa 50 km:n päähän. Kun kaivoksia aletaan kilvan perustaa, niin harpilla voi piirtää ympyröitä missä kaikkialla elämä vaurioituu. Tämä ei koske pelkästään ihmisiä, vaa nmyös eläimiä ja kasveja. Koko elämä on uhanalaisena.

Raskasmetallit vaikuttavat epigeneettisesti suoraan geeneihin avaten sairauksia aiheuttavien geenien informaatiota, ominaisuus mikä voi siirtyä nykytietämyksen mukaan ainakin kolmanteen polveen. Tämän lisäksi raskasmetallit aiheuttavat suoraan DNA- ja jopa kromosomivaurioita. Tässä suhteessa uraani on erityisen haitallinen. Viranomaiset ovat puhuneet vain uraanin säteilystä ottamatta lainkaan huomioon, kuinka myrkyllistä metallinen uraani on.

Avolouhinnan räjäytykset nostattavat raskasmetallipilviä. Uraanipitoisen malmin räjäyttely synnyttää nanokokoisia uraanihiukkasia, jotka leviävät laajalle ja jotka hengityselimien kautta päätyvät elimistöön. Raskasmetallien vaikutukset eivät koske pelkästään ihmistä, vaan niiden vaikutus ulottuu kaikkeen, mikä elää - niin eläimiin kuin kasveihin.

Nyt olisi mitä kiireimmin aloitettava kaivosten ympärillä asuvan väestön, eläinten ja kasviston epigeneettinen seuranta. Jos maasta ei löydy osaamista ja ymmärrystä, niin sitä voi hakea muualta. Nyt löytyy työkaluja, joilla mitata näitä riskejä, jos vain siihen on halua.

Ikävä tosiaasia on, että näihin kaivoksiin liittyy suunnattomia terveysriskejä ja ne ovat aivan muuta kuin THL:n tarjoama psyykkinen ahdistus.

Helsingissä 13. joulukuuta 2012

Antti Heikkilä

lääkäri

Voi puhua salaliitosta ja naureskella sille, mutta kaivosten todellisia haittoja on tarkoituksellisesti peitelty. Outokumpu tutki Kuusamon esiintymiä ja totesi ne uraanipitoisuuksiltaan niin hankaliksi, että hankkeesta luovuttiin. Outokumpu osoitti sosiaalista vastuuntuntoa, mutta nyt poliitikot ovat sallineet susien saalistuksen. Kuusamon kaivoslupa on annettu ilman mainintaa uraanista. Eikö tässä vaiheessa pitäisi hälytyskellojen soida?

Suomi ei eroa näissä asioissa sellaisista maista kuin Kongo ja Nigeria, joissa korruptoitunut hallinto sallii mitä tahansa. Poliitikot presidenttiä myöten ovat kähmineet kaivosyhtiöiden osakkeita. Voi kysyä, miksi ja kenen antamilla tiedoilla. Jos tätä vertaa avoimiin markkinoihin, eikö kyse ole sisäpiiritiedon väärinkäytöstä?

Ainoa mahdillisuus on nostaa kanne Haagin tuomioistuimessa, missä käsitellään kansanmurhien lisäksi rikoksia ympäristöä kohtaan. Tällä hetkellä syytettyjen penkillä istuu Jorma Ollilan johtama Shell, joten kyllä sinne mahtuu muutama Suomen ministeri yhdessä THL:n ja STUK:in johdon kanssa. Suomen tilanne poikkeaa kuitenkin Nigeriasta siinä, että öljyvahingot voidaan korjata, mutta uraanin ja raskasmetallien haitat ovat pysyviä.

Raskasmetallit lisäävät syöpää epigeneettisen mekanismin kautta. Nämä raskasmetallit jäävät vaikuttamaan ympäristöön sadoiksi ellei tuhansiksi vuosiksi. Uraani on tässä suhteessa vielä hankalampi aine kuin tavanomaiset raskasmetallit. Räjäytyksissä syntyvät nanokokoluokkaa olevat uraanihiukkaset leviävät laajalle ja yksi keskeisimpiä haittoja ovat sikiövauriot ja epämuodostumat.

Raskasmetallisaasteet lisäävät myös sydänkuolemia, aivohalvauksia ja monia muita sairauksia

Jo pitkään on tiedetty että uraanikaivosten (mitä nämä Suomenkin kaivokset ovat, vaikka hallinto esittää muuta) haittoja on vähätelty. Mutta ei tässä vielä kaikki. Lopetetuista kaivoksista muodostuu ongelma, joka ei häviä koskaan.

Lopuksi liitteenä asiakirjoja 90-luvulla tehdyistä arvioista Kuusamon kaivosalueesta. Karmeaa luettavaa! Jo näiden perusteella voi sanoa, että nykyisistä kaivoksista päättäneet ovat syyllistyneet rikokseen ja salanneet tietoja yleisöltä. Tavallaan on surkuhupaisaa, että tämän kakun pääleipojista ministeri Häkämies kuittasi asiat mainostoimistojen kehittämillä termeillä "vihreä kaivosteollisuus" ja "cleantech". Kaikki tämä uppoaa hampaattomaan mediaan. Viranomaiset altistavat tieten tahtoen väestön saasteille, jotka lisäävät olennaisesti sairauksia, joiden seuraukset ulottuvat tuleviin sukupolviin.

Liitteet
Juomasuo Outokumpu toteutuksesta.pdf
Lausunto stuk Juomasuon koelouhinta 26 8 1992.pdf
Säteilymittaus Juomasuo 221092.pdf

Mutta, muuten Hyvää Joulua ja parempaa Uutta Vuotta 2013.

Edellinen Seuraava