Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 14.10.2016

NÄIN MEITÄ VEDÄTETÄÄN. Osa 4. Mitä diabetes maksaa.

blogi-2016-10-14
I have treated 40,000 patients, and I have seen medicine change from a compassion-based profession into a corporate-greed driven industry.

-Gavin Preston, Australia. Lääkäri, joka itse parani syövästä.

YHDEN HOIDON HINTA

Sain postia naiselta, joka oli epätoivoinen miehensä lääkityksen suhteen. Nainen oli muutama vuosi sitten aloittanut VHH-ruokavalion, vaikka oli terve. Hänen viisikymppinen miehensä, joka on koulutukseltaan kokki, laittoi vaimolleen joka päivä täydelliset VHH-ateriat. Itse hän oli koukussa pastaan ja pitsaan eikä halunnut kokeilla muuta. Miehellä todettiin tyypin 2 diabetes 2007, astmaa hänellä on ollut vuodesta 1996, rasvamaksa todettiin 2014, dilatoiva kardiomyopatia ja siitä seurannut sydämen vajaatoiminta todettiin 2015. Unihäiriöitä ja masennusta mies oli potenut vuodesta 2012 lähtein. Mies kyllä innostui VHH-ruokavaliosta, mutta toteutti sitä oman versionsa mukaan syöden pastaa ja perunaa. Mies on tiukasti lääkeuskovainen, ja lääkärit ovat aina edustaneet hänelle Jumalan sijaisia maan päällä. Kun mies alkuvaiheessa kävi lääkärissä, tämä totesi kolesterolin olevan koholla. Aloitetiin statiinilääkitys, joka sitten laukaisi sairastelukierteen ja aiheutti massiivisen lääkityskierteen. Verensokeri meni täysin sekaisin, astma paheni kuten myös sydänoireet. Unettomuus ja masennus pahenivat. Tämä kaikki, vaikka lääkkeitä lisättiin roimasti. Oheisena miehen lääkitys, suluissa lääkkeen hinta, minkä potilas on itse maksanut.

Diabetes:

Levemir flexpen 100 U/ml 200yksikköä aamuin illoin (137,91 €, 10x3ml)
Novorapid flexpen 100 U/ml 45 yks. Aterioiden yht. (47,25 €, 5x3ml)
Forxiga 10 Mg tbl 1x vrk (158,64 €, 98 fol)
Gabapentin 300mg diabeteksen aiheuttaman neuropatian hoitoon 3 tbl (100kpl) (34,79 €, 100 fol)

Sydänsairaus:

Atorvastatin bluefish 40 Mg kolesteroliin 1 tbl/vrk(66,83 €, 100fol)
Cardace 10mg 2x vrk verenpaineen hoitoon (14 €, 98fol)
Zanidip 10mg 1/2 aamuisin verenpaineeseen(28,75 €, 98 fol)
Emconcor 5mg 2x2tbl vrk verenpaineeseen(16,02 €, 100kpl)
Spironolactone 25mg 1x2 tbl verenpaineeseen (13,24 €, 100kpl)
Furesis 40 Mg 2+2 aamuisin sydämen vajaatoimintaan (8,36 €, 100 kpl)
Procoralan 5mg 1x2 tbl aamu ja ilta sydänlääke (129,84 €, 112 fol)
Marevan 3 mg 2-4 tbl (kontrolli 2x kk) (8,44 €, 100kpl)

Astma:

Symbicort turbuhaler forte (126,38 €, 3x60 annosta)
Ventoline diskus 200mikrog (7,47 €, 60 annosta)

Univaikeudet ja masennus:

Voxra 300mg (106,68 €, 90kpl)
Imovane 7,5 Mg 2+2+1 illalla ja yöllä(11,15 €, 100kpl)
Opamox 30mg 2+2+1 illalla ja yöllä (14,97 €, 100kpl

Nyt jäi Opamoxit pois, kun menee vaan sekaisin, aloitettu Ketipinor 25mg ja nyt on vielä enemmän sekaisin (vaimon huomautus).

Muina lääkkeinä jokin haponestäjä vatsavaivoihin ja Panadolia joka päivä. Mies kuuluu HUS:in sairaanhoidon piiriin, minkä pitäisi olla maan paras. Häntä on viety useampaan otteeseen sairaskohtauksen takia sairaalan. Lääkkeisiin ei ole puututtu, enemmänkin lisätty. Mies voi huonosti ja viettää aikaansa pääasiassa sängyssä maaten. Ennen rumban alkua hän oli aktiivinen ihminen. Hänellä on varallisuutta, mutta miten käy tässä tanssissa, jos kyseessä on tavallinen ihminen. Voi olla konkurssi edessä, mutta sehän ei kiinnosta lääkkeitä määrääviä lääkäreitä. Sehän ei ole tiedettä, miten mummo pärjää, vaikka joutuisi myymään mökkinsä. Pääasia, että toteuttaa hoitosuosituksia kirjaimellisesti.

Laskin, mitä tuo kaikki on maksanut hänelle vuositasolla. Ketipinorin potilaan maksamaa hintaa en tiedä ja mukaan ei ole laskettu sitä eikä Pandadolia eikä haponestäjiä. Loppusummaksi sain 16.720,43 €. Tämän summan vuoden hoito maksaa tälle henkilölle. Insuliinin osuus potista on tämän lisäksi noin 12.000 € ja muiden lääkkeiden osuus noin 4.500 €. Tässä taannoin mediassa sai paljon tilaa Suomen Novo Nordiskin johtaja, joka vähätteli insuliinin kalleutta. Hän sanoi sen päiväannoksen maksavan kahvikupin verran. Tämän miehen kahvikupin hinta on noin 35 € ja kun sen kertoo 365:lla, niin johan tulee kupille hintaa. On suunnaton tragedia, että lääkärit ovat ymmärtämättömyydessään lähteneet hoitamaan insuliinilla sellaisia potilaita, joita ei pitäisi hoitaa millään muotoa insuliinilla. Tyypin 2 diabeetikon hoito insuliinilla on ehdottomasti väärin. Suurella rahalla ja kiitos näiden käypähoitosuositusten antajien on tämäkin hype saatu ajettua läpi. Kuten edellisessä blogissani kerroin, insuliinihoito vie ennenaikaisesti hautaan. Jos sitten ajatellaan yksilön ja yhteiskunnan tasolla, mitä tämä insuliinihoito ja ylilääkitseminen todellisuudessa maksaa, ei ole ihme, että talous voi huonosti. Minulla ei ole tietoa, kuinka paljon yhteiskunta korvaa tästä lääkekakusta. Se on lisättävä tähän hintaan. Tässä lasketut hinnat ovat vain niitä, joita potilas on joutunut itse maksamaan. Apteekkihan vähentää automaattisesti yhteiskunnan osuuden.

Tämä kaikki kertoo, missä rappiotilassa nykyinen terveydenhoito on. Moni on kysynyt minulta, saavatko lääkärit palkkioita määräämistään lääkkeistä. En tiedä, mutta tiedän, että jostain kumman syystä lääketehtaat saavat tietää, mitä lääkkeitä kukin lääkäri määrää, mikä sitten realisoituu kaikenlaisessa kuten "opintomatkoina", illanistujaisina ja kaikessa sellaisessa, missä voi kokea itsensä tärkeäksi ja jaksaa taas kirjoittaa samoja reseptejä, minkä takia pääsi illanistujaisille. Mutta perussyy kaikkeen on, että lääkärit ovat luovuttaneet määräysvallan lääketehtaille, joiden todellisuutta sitten toteuttavat työssään. Viittaan tässä australialainen kollega Prestoniin, jonka ajatuksen allekirjoitan täysin oman kokemukseni pohjalta.

HINTA YHTEISKUNNALLE

Suomessa diabeteksen aiheuttamat kustannukset on hajautettu, joten kokonaiskuvaa on vaikea saada. Yhdysvalloissa asia on selvitetty perusteellisesti. Diabeteksen aiheuttamat kustannukset ovat siellä vuositasolla 355 miljardia dollaria ja kustannukset sen kun vain kasvavat. Yhdysvaltojen Medicaren joka kolmas potilas on diabeetikko. Yhdysvaltojen kustannukset tekevät suhteutettuna Suomen kohdalla euroiksi muutettuna noin 4,8 miljardia euroa. Yleisessä keskustelussa leikitellään pelkillä lääkekustannuksilla, mitkä sinänsä ovat poskettomat, mutta jätetään huomioimatta, kuinka paljon diabeteksen aiheuttamat komplikaatiot kuormittavat yhteiskuntaa. Komplikaatiot muodostavat tuosta kakusta suurimman osan. Esimerkiksi brittiarvoin mukaan noin 80 % kustannuksista aiheutuu komplikaatioista. Britanniassa puhutaan diabeteksen jopa romuttavan koko kansallisen terveydenhoidon. Suomessa komplikaatioiden todellinen merkitys on asia, josta terveysviranomaiset eivät puhu ja siten on hämätty niitä, joiden vastuulla on maan talous.

Maailmanlaajuisestikin asia on todella keskeinen taloudellinen ongelma saatikka inhimillinen tragedia. Kuten kerroin edellisessä blogissani hiljattain julkaistujen analyysien perusteella, ettei nykyinen hoitosuositus estä komplikaatioita vaan lisää niitä. Jotain pitäisi perusteellisesti muuttaa. Ensiksi pitäisi selvittää lääkäreiden, hoitajien ja muiden terveyhdenhoidon ammattilaisten ja lääketeollisuuden yhteistyön todellinen tila, joka minun moraalinen mukaan on pelkkää korruptiota. On ihmeellistä, että yhteiskunnassa on yksi porukka, joka voi vapaasti kirmailla, miten haluaa, ilman rajoja. On myös todella erikoista, ettei kukaan tutkija myöskään analysoi median korruptiota ja sen osuutta tässä kaikessa. Sitä, millä saadaan ihmiset uskomaan roskaruuan ja lääkkeiden siunauksellisuuteen. Kun menee lujaa ja muut maksavat laskut, on kritiikki vanhanaikaista. Siitä puhuvat vain tylsimykset.

Minulla on koko ongelmaan yksinkertainen resepti ja se on vähähiilihydraattien ruokavalio, mikä on ainoa tyypin 2 diabeteksen ja monen muunkin kroonisen sairauden perushoito, ellei suorastaan ainoa hoito. Minulla on monia tässä blogissa esiintyvän ylilääkityn ihmisen kaltaisia potilaita, jotka ovat päässet lääkkeistä ja toipuneet täysin noudattamalla ruokavaliohoitoa. Tämä tapahtuu yksinkertaisimmillaan ja turvallisesti nettiklubissani. Voin suositella, sillä vie jonkin aikaa oppia näkemään asiat toisin vuosikymmenien aivopesun jälkeen. BMJ:ssa oli loistava artikkeli siitä, kuinka puretaan lääkitys VHH:lla.

Muualla ruokavaliohoito on otettu vakavasti. YLE:lle tässä malliksi, miten näitä asioita BBC käsittelee. Walesin aluetoimittaja Jamie Owen käsittelee VHH-ruokavalioasiaa tavalla, mihin YLE:n toimittajat eivät koskaan ylety. Toivottavasti lihatonta lokakuuta ajavalle Docventuresin porukalle ei käy kuten intialaisille kasvissyöjille, joilla on maailmanennätys diabetekseen sairastumisessa. YLE ohjelmallaan haluaa lisätä suomalaisten diabetesta, sillä sokeri ja runsaat hiilihydraatit ovat tyypin 2 diabeteksen perussyy.

Diabeteshoitajat pelottelevat diabetespotilaita VHH:sta uhkailemalla, että ruokavalio aiheuttaa munuaisvaurioita. Se on täyttä roskaa. Todellisuudessa munuaisvaurio on seurausta nykyisestä hoito- ja ravintosuosituksesta. Tästä on selvää näyttöä. Kollega Charles Mobb on selvittänyt asiaa New Yorkin kuuluisassa Mont Siinai klinikassa. Kyseisessä videossa käy hyvin selväksi, että diabeteksen aiheuttamista munuaisvaurioista voi toipua täysin jopa dialyysin joutuneet potilaat.

Miksi tästä ei kerrota Suomessa, vaan puhutaan täysin päinvastaista? Periaatteessa koko diabeteshoitajaklaanin voisi asettaa syytteeseen valehtelusta, mikä on aiheuttanut monen ennenaikaisen kuoleman. Mikä tätä maata vaivaa, kun kaikki tämänkaltainen tieto salataan ihmisiltä. Onko maan vajottava täydelliseen rappioon ennen kuin jotain muutosta tapahtuu. Eliitti säilyttää aina etunsa muiden kustannuksella, ja mikään ei muutu. Diabeteksen kustannukset tulevat tuplaantumaan, ellei sitten kolminkertaistumaan 2020-luvulla, jolloin jokaisesta suomalaisesta tulee lääketeollisuuden mäkitupalainen ellei suoranainen orja, joka repii selkänahastaan kymmenykset lääkeuskonnon pohjattomaan pussiin.

Törmäsin sattumalta pariin uutiseen, jotka koskivat Pekka Puskaa, joka on yksi diabeteskurimuksen pääarkkitehdeistä Suomessa. Rypsiporsas on Puskan mieleen. Tämä epämääräinen lihamukaelma on saanut oikein palkinnon Puskalta, vaikka mitään näyttöjä lihan vaikutuksista terveyteen ei ole. On ainoastaan sana "rypsi", mikä saa tietyt piirit riemusta kiimaan. HK:n ja Puskan molemminpuolinen nuoleskelu on vienyt Puskan Kiinaan asti kauppaamaan ihmelihaa. Puskahan tiedetään, mutta voi todeta, että HK:n johdolla on pää seonnut. Tämä, jos mikä, kertoo miksi asiat ovat miten ovat. Puskan todellinen mielenkiinto on teollisuus, ei ihmisten terveys. Joitain vuosia sitten kirjoitin, kun Puska oli eläkkeelle siirtymässä, sai hän 100 000 € "putsina handuun" brittiviljaparoni Rankilta. YLE:kin uutisoi näyttävästi asiasta. Minun koodistossani yksityiset palkinnot ovat sama asia kuin lahjonta tai kiitos hyvistä palveluista maksajan suuntaan, mutta Suomessa oltiin ylpeitä, kun oma poika mainittiin ulkomailla. Ei ole tiedossa paljonko Puska saa ensimmäisen luokan Kiinan matkan lisäksi. Ehkä loppuelämäksi rypsiporsaasta valmistettua HK:n sinistä.

Lopuksi pyydän lukijoita tulemaan kaapista ja jakamaan tätä blogia mahdollisimman laajalle kaikkialle ja kaikissa välineissä. Kun tieto leviää, siten on muutoskin mahdollinen.

Edellinen Seuraava