Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 12.10.2011

NOLLATUTKIMUS VITAMIINEISTA JA MUUTAKIN

Media räväytti näyttävästi, että ravintolisät veisivät ennenaikaisesti hautaan. Ja jälleen tuo pysähtyneisyyden ajan proffaklaani pääsi viisastelemaan mediassa “että näinhän me ollaan aina sanottu”.

Ravintotieteilijä Jaakko Mursu on päässyt selailemaan yhdysvaltalaista aineistoa Itä-Suomen yliopiston tuella. Tutkimus julkaistiin Archives of Internal Medicine –lehdessä 10. lokakuuta. Oheisena lyhennelmä, ja jos sitä lukee, niin on helppo ymmärtää suuret otsikot.

archinte.ama-assn.org

Mutta, jos maksaa, niin pääsee lukemaan koko tutkimuksen, ja se taas asettaa julkisen hälyn outoon valoon. Harvoin olen törmännyt niin ala-arvoiseen ”tutkimukseen” kuin tämä, joka lyö laudalta jopa kuuluisan Pohjois-Karjala –tutkimuksen. Tutkimuksen johtopäätökset ovat täysin perusteettomia ja jopa vääriä. Joko tutkijat ovat typeryksiä tai sitten kaikella on jokin muu tarkoitus. Itä-Suomen yliopisto on tunnetusti lobannut vitamiineja vastaan. Kulissien takana käydään taistelua vitamiinien kieltämiseksi ja saamiseksi luvanvaraiseksi. Eli kun tulevaisuudessa haluatte C-vitamiinia, niin sitten vain yksityiselle lääkäriasemalle hakemaan reseptiä, jolloin hinta on sen mukainen.

Tämän tyyppinen tutkimus ei todista yhtään mitään. Ensinnäkin, tutkittavia joukkoja ei ole randomisoitu eli samanlaistettu niin elintapojen, ravinnon kuin sairauksien suhteen. Ilman randomisointia tällaiset tutkimukset ovat merkityksettömiä. Ihmetyttääkin, että millä lihaksilla paperi julkaistiin niinkin arvovaltaisessa lehdessä kuin tämä.

Tutkimuksessa kaikki raportoidut tilastojen nostattamat huolenaiheet perustuivat suhteellisiin eroihin ja ovat tuskin tilastollisesti merkittäviä. Jälleen on absoluuttiset ja suhteelliset luvut sekoitettu keskenään – ilmeisesti tarkoituksellisesti. Kaiken lisäksi havainnot eivät perustuneet lääketieteelliseen tutkimukseen tai yleensä mihinkään biologiseen todellisuuteen. Kaikki, mikä koski ruokaa ja vitamiineja, perustui tutkittavien omaan ilmoitukseen ja näitä ilmoituksia kerättiin vain kolmesti 22 vuoden aikana! Jo tästäkin syystä voisi todeta, että tutkimus oli täysin epäuskottava. Toisaalta tämä ei ole mitään uutta tässä maassa. Puskakin keräsi tietoja samalla tavalla Pohjois-Karjalasta ”että ookkona ottanu paljo voita” ja rasti ruutuun. Toteutettiin vanhaa jesuiittaperiaatetta, jossa tarkoitus pyhittää keinot.

Vaikka tutkijat olivat huomioineet useita kuolleisuuteen vaikuttavia sekoittavia riskitekijöitä, ei heidän käyttämänsä monimuuttuja-analyysiä ole yksinkertaisesti kehitetty käsittelemään noin huonosti ja epätäydellisesti kerättyjä tietoja, eikä myöskään mahdollisten sekoittavien riskitekijöiden monimutkaisia keskinäisiä vuorovaikutuksia. Eli Itä-Suomen yliopisto on vetänyt mutkat suoriksi, mikä toisaalta suunnattomasti huvittaa kaikkia tilastotieteilijöitä, mutta kertoo, millä tasolla on yliopistojen tutkimus Suomessa tällä hetkellä.

Tutkijoilla ei ollut harmainta aavistusta siitä, kuinka paljon vitamiineja ja mineraaleja nämä naiset söivät, kun he kuolivat. D-vitamiinista pisti silmään, ettei ollut tehty eroa D2:n D3:n välillä. On jo pitkään tiedetty, että liika rauta lisää sydänkuolleisuutta. Suomessa rautaa suositellaan vain ja yksinomaan raudanpuuteanemian hoitoon. Annokset meillä ovat 50 mg, mutta USA:ssa huomattavan korkeat 400 mg. Vitamiinien tuomitseminen näillä näytöillä on lähinnä absurdia.

Mutta paras osa tutkimuksessa on se, mistä Itä-Suomen yliopisto vaikenee tyystin, kuten myös TV:ssä henkseleitä paukutellut Mikael Fogelholm. Tutkittavat jakautuivat käytännössä kahteen ryhmään, niihin, jotka noudattivat tätä virallista ruoka suositusta ja elämäntapaa muutenkin ja sitten niihin, jotka eivät. On aina luultu, että vitamiineja käyttävät syövät niitä kun muuten eivätkä noudata suosituksia, mutta asia oli tismalleen päinvastoin.

Tutkimuksessa vitamiineja käyttävät olivat paremmin koulutettuja, laihempia ja terveempiä kuin ne, jotka eivät käyttäneet vitamiineja. Vitamiinifriikit toteuttivat juuri sitä Puska-Fogelholm -elämäntapaa, jonka uskotaan tuovan pitkän elämän, liikkuivat paljon, olivat laihempia, välttivät rasvaa, söivät kokojyväviljaa, hedelmiä jne. mutta kuolivat ennen niitä, jotka elivät kuin pellossa.

Also, supplement users were more likely to have lower intake of energy, total fat, and monounsaturated fatty acids, saturated fatty acids and to have higher intake of protein, carbohydrates, polyunsaturated fatty acids, alcohol, whole grain products, fruits, and vegetables”.

"At baseline, compared with nonusers, supplement users had a lower prevalence of diabetes mellitus, high blood pressure, and smoking status; a lower BMI and waist to hip ratio; and were less likely to live on a farm.

Supplement users had a higher educational level, were more physically active, and were more likely to use estrogen replacement therapy). Also, supplement users were more likely to have lower intake of energy, total fat, and monounsaturated fatty acids, saturated fatty acids and to have higher intake of protein, carbohydrates, polyunsaturated fatty acids, alcohol, whole grain products, fruits, and vegetables.

Eli ainoa johtopäätös minkä tutkimuksesta voi tehdä:

VIRALLINEN LAUTASMALLI ON HENGENVAARALLINEN

Sitten muuta asiaa:

Nykyinen taloudellinen tilanne on todella huolestuttava. Voi olla, että edessä on tämän elämäntavan lopun alku, johon poliitikot yksinomaan ovat syypäitä. Sosiaaliverkot on rakennettu yksinomaan lainarahalla – niin Suomessa kuin muuallakin. Euroopan maat ovat eläneet täysin yli omien varojensa. Sosiaalisen oikeudenmukaisuuden myyttiä on rakennettu velkarahalla. Näin kriisin edessä koko poliittinen järjestelmä on osoittautunut täysin mahoksi. Juuri poliitikkojen päättämättömyys vie meidät tuhoon. Jos kyettäisiin tekemään oikeita päätöksiä, niin kyllä markkinat reagoisivat suotuisasti. Kirjoitin tästä lähes vuosi sitten mutta hulluus on jatkunut. Ehkä olemme tulleet sen rajan yli, josta ei ole paluuta. Suomen politiikka on todellinen blondivitsi, tyhjäpäisten lapsien touhua, mutta so what. Pystyvät vain ehdottamaan naiskiintiöitä pörssiyhtiöihin, pätevyydellä kun ei ole merkitystä. Ja viimeksi toinen blondi ja poppariministeri ehdotti parveketupakoinnin kieltoa. Todella syvämietteistä.

Vaikutelmaksi on jäänyt, että tässä maassa on vain kaksi aikuista, Olli Rehn ja Raimo Sailas, muut ovat lastentarhakamaa, jotka lupaavat kaikille kaikkea niin kauan kuin joku muu maksaa.

Toinen uutinen, mikä tyrmistytti, oli miinakielto. Eduskunnan lapset päättivät muodin mukaan, että miinat ovat pahoja uskoen edesmennyttä prinsessa Dianaa, sillä naistenlehdet ovat se ainoa totuuden lähde tälle tyhjien ideoiden porukalle. Tosiasia on, että miinat ovat ainoa toimiva köyhän maan ase suurta mekaanista armeijaa vastaan, mikä on nähty niin Afganistanissa kuin Irakissa.

Venäjällä on 40.000 hampaisiin saakka aseistettua sotilasta valmiustilassa, jotta ne voidaan lähettää heti mihin päin tahansa. Suomella on vastassa korkeintaan satakunta ukkoa. Keskeiset puolustuslaitteet voidaan tuhota päivässä ja maan valloittamiseen menee korkeintaan viikko. Sissisota olisi ainoa mahdollisuus, mutta nyt senkin edellytykset on viety. Ilman Yhdysvaltojen massiivista sotavoimaa Suomi ja koko Eurooppa olisi jyrätty jo aikaa sitten. Sen sijaan presidentti Halonen ei näe tapahtumissa mitään vaaraa, vaikka Putin on ilmoittanut tavoitteekseen Suur-Venäjän johon kuuluisivat kaikki neuvostotasavallat Viroa myöten. Halosen reaktiossa ei tosin ole mitään uutta, sillä hän on Moskovan heppujen kaveri ja hänellähän on porttikielto Valkoiseen taloon.

Meillä on myös puolustusvoimien komentajana kaveri, joka on Moskovan kouluttama ja maineikkaan Frunzen akatemian kasvatti. Periaatteessa hänellä on Venäjän armeijan kenraalin pätevyys. Puheloisen uraputki puolustusvoimissa on ollut ihmeellisen nopea. Mistä syystä, voi kysyä ja kenen puolella ovat miehen mietteet. Ja jos sotahommat menevät huonosti, niin tarvittaessa voi aina vaihtaa koppalakin mallia ja värin harmaasta vihreään, ja homma jatkuu. Ihmiset on opetettu uskomaan, että Nato on paha ja Suomi pärjää yksin. Liittykäämme suoraan Venäjään, mitä turhia vastustella. Voidaan liittyä samoilla ehdoilla kuin 1809. Samalla toteutuisi Halosen, Tuomiojan ja monen muun kaapissa olevan entisen edistyksellisen salainen toive.

On täydellinen harha, että pystyisimme yksin puolustautumaan ketään vastaan. Mutta, jos halutaan säästää, niin lopetetaan koko intti, pistetään kenraali raflan ovelle ohjaamaan liikennettä, niin tekisi tuottavaa työtä.

Edellinen Seuraava