Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 01.05.2015

NYKYMENOSTA

Pidin diabetesluennon Keravalla 23. huhtikuuta. Tupa oli täynnä ja tunnelma hieno. Lopuksi ihmiset kertoivat kokemuksistaan ja kyselivät aiheesta kaikkea mahdollista maan ja taivaan väliltä. Kävi sitten ilmi, että esiintymiseni oli ärsyttänyt Keravan päättäjiä ja heidän määräyksestään seuraavalle viikolle 28.4. oli kutsuttu eläkeläinen Mustajoki esittämään virallisen linjan näkemystä aiheesta. Mustajoen vierailusta oli esitteetkin valmiina. Otsikkona oli: Kakkostyypin diabetes: vähennä kaloreita ilman dieettiä!

Jo itse otsikkokin sai aivot solmuun, sillä eikö kaloreiden vähentäminen ole dieetti sinänsä? Tuskinpa lause onkaan itsensä Mustajoen keksimä, vaan on tyypillistä mainostoimiston käsialaa. Se aiheuttaa kognitiivisen dissonanssin mielen nyrjähdyksen kahdella keskenään ristiriidassa olevalla asialla. Aivopesun perusperiaatteita on luoda hämmennystä tämän tyyppisillä lauseilla ja saada siten ihmiset epäilemään itseään, kun eivät ymmärrä noin "suuria" viisauksia. Siten ihmiset saadaan turvautumaan kaiken maailman Mustajokiin, jotka "tietävät". Esite jatkaa: Lääkäri ja professori kertoo, miksi kakkostyypin diabeteksen tehokkainta hoitoa on kohtuullinen kilojen pudottaminen. Erityistä dieettiä ei tarvita, vaan kaloreita voidaan vähentää pienillä ruoka-annosten muutoksilla. Mustajoki valaisee esimerkein, millaisilla keinoilla se onnistuu.

Mutta, Mustajoki ei kerro, mihin hän tähtää kaikella tuolla. Itse kävin puhumassa ruokavaliosta, jolla saavuttaa remission ilman lääkkeitä. Mustajoen esitys ei tuo remissiota, vaan takaa pysyvän lääkityksen. Hänen ajatuksensa ylipainosta diabeteksen syynä on täysin väärin ja vastoin kaikkea mitä tiedetään diabeteksen syntymekanismeista. Mustajoki ei näytä ymmärävän mitään insuliiniresistenssistä diabeteksen syynä. Hyvin moni tyypin 2 diabeetikko ei ole ylipainoinen ja kääntäen on monia ylipainoisia, jotka eivät ole diabeetikkoja. Jos Mustajoki olisi kliinistä työtä tekevä lääkäri, niin potilaita tapaamalla hän tietäisi tämän tosiasian, jos omaisi kykyä tehdä havaintoja todellisuudesta. Diabeteksen hoidossa ei ole kysymys painonpudotuksesta, vaan häiriintyneen metabolian normalisoimisesta. Periaatteessa tyypin 2 diabetes ei ole sairaus, vaan kertoo, ettei ihmisen koneisto ole tehty kestämään sitä sokeri- ja hiilihydraattimäärää, mitä meille tyrkytetään. Asiaa voi verrata siihen, että jos kissasta yrittää tehdä vegaanin, niin huonosti käy.

Voi vain ihmetellä Keravan päättäjien aivoituksia. Eivätkö he halua asukkaittensa parasta ja valinnan vapautta? Yhdysvaltalaisen arvion mukaan 2020-luvulla väestön diabeetikkojen määrä tulee olemaan yli 40 % koko väestöstä. Tämä tarkoittaa että Suomessa tulee olemaan yli 2 miljoona diabeetikkoa, mitä terveydenhoito ei tule kestämään. Syynä diabeteksen kasvuun on nykyiset ravintosuositukset: sokeri, liika hiilihydraatti ja "terveelliset" rasvat jotka ovat tyypin 2 diabeteksen perussyitä. Virallinen puoli sallii kaiken ravinnon, jopa sokerin, ja seurauksia hoidetaan sitten lääkkein. Oma ehdotukseni on ruokavalio ja lääkkeettömyys. Se ei maksa mitään, mutta ilmeisesti se on asia, asia jota ei haluta.

Sylttytehdas käyttää kaikki keinot, että ihmiset pysyisivät heidän luomissaan illuusioissa. TV:stä tuttu Vappu Pimiä on noussut terveysruokaguruksi ja lyttää viljattomuuden. Luulisi, että hänenkin kannattaisi miettiä uskomusjärjestelmänsä muutosta, kun on tullut nähtyä häntä TV:ssä. Ruoka- ja lääketeollisuus käyttää maailmanlaajuisesti julkkuja sanomansa levittämiseen, sillä julkut saavat aina palstatilaa, eikä siitä tarvitse maksaa. Piilovaikutus on tehokasta, sillä ihmiset apinoivat julkisuuden henkilöitä: Ei tarvitse sanoa mitään, vaan se mikä näkyy, menee suoraan aivoihin. Kännykkä, joka on James Bondin kädessä, myy hyvin. Pimiän mielipide yhdistettynä hänen hahmoonsa sisältää samanlaisen kognitiivisen dissonaation kuin Mustajoen lause.

Suomessa on paljon osaavia huipputason lääkäreitä. Valitettavasti moni on siirtynyt yksityissektorille koettuaan, etteivät he voi toteuttaa osaamistaan yleisellä puolella. Tämä on osaltaan romuttumassa hurjaa vauhtia koko järjestelmää. Perusterveydenhoito on jo nyt rappiotilassa. Kyse ei ole lääkäreiden määrästä, vaan osaamisesta. Lisenssi ei takaa mitään. Tarvitaan ainakin 10 vuotta rankkaa kliinistä työtä ennen kuin alkaa ymmärtää, mistä on kysymys. Tätä professorit taas eivät ymmärrä, sillä heillä ei ole kliinistä kokemusta.

Osaajien valuessa muualle jäljelle ovat jääneet osaamattomat mekaanisesti hoitosuosituksia noudattavat lääkärit. Tämä sakki rikkoo potilaslakia suruttomasti. Potilaita pakotetaan lääkityksiin, joita he eivät halua. Monia potilaita on jopa kielletty tulemasta terveyskeskukseen, elleivät he noudata lääkärin pakkomielteitä lääkkeistä. Lääkäreille ei saa aikoja kuin viikkojen tai kuukausien päästä. Myös lääkäreidenkin oikeuksia rajoitetaan, mistä taas potilaat kärsivät. Kirjoitin MRI-lähetteen potilaalle, joka asuu Lohjalla. Lohjan terveyskeskus ei hyväksynyt lähetettä vaan lähetteen pitäisi tulla HUS:in ortopedilta. Näin ihmisiä pompotellaan, ja asiat eivät etene. Vakuutusyhtiötkin rajaavat lääkäreiden ja potilaiden oikeuksia valita vapaasti. Vakuutusyhtiöt ovat tehneet yhteistyösopimuksia yksityisten lääkäriasemien kanssa. Muiden lääkärien hoidot eivät kelpaa. Erikoista, sillä potilaat ovat maksaneet vakuutuksen juuri sitä varten, että voivat valita lääkärinsä. Potilaiden pompottamiseen on alettu onneksi kiinnittää huomiota.

SOTE on täysin idioottimainen projekti nykyisessä tilanteessa. Järjestelyn kohteena olevan organisaation osaamisen taso on romahtanut. Pitäisi antaa täydet valtuudet organisaation sisältä niille, jotka osaavat ja kuunnella heitä. Poliitikot ovat sotkeutuneet asiaan, mistä heillä ei ole mitään käsitystä. Soppaa sekoittavat myös eri alojen professorit, jotka hamuavat etuja itselleen ja ryhmilleen. Sairaanhoidon toiminnan tehostamien on yksinkertainen tehtävä, kun väestöpohja on selvä. Tiedetään suhteellisen tarkkaan, mitä sairauksia on odotettavissa ja kuinka paljon. Tässä mielessä yhteiskunta on järjestyksessä, kun taas organisaatio on sekaisin, eikä kykene reagoimaan oikein todellisuuden vaatimuksiin vaan elää jossakin keinotodellisuudessa. Tiedän monia kirurgeja, jotka selvittäisivät potilasjonot tuossa tuokiossa, jos he vain saisivat siihen mahdollisuuden. Koko terveydenhoito pitäisi myllertää ja johtoon pitäisi määrätä yksi huipputason yritysjohtaja pulinat pois- periaatteella. Ehdotan Pekka Ala-Pietilää. Siten, kun järjestys löytyisi ja turhat rönsyt leikattaisiin pois, löytyisivät puuttuvat miljardit helposti. Sairaudenhoidossa ei ole kyse mistään politiikasta vaan ongelmista, jotka vain asiantuntijat voivat ratkaista. Yksinkertaisesti kysymys on työstä, joka pitää tehdä vähän samaan tapaan kuin tien vetäminen korpeen.

Kun Sipilä asettele erilaisia hallitukseen pääsyn ehtoja puolueille, voisi hän kertoa, jatkuuko Puskan terveyspoliittinen linja Kepun suojelussa. Puskahan on pääasiallisesti vastuussa terveydenhoidon nykytilasta. Puska on juuri niitä, jotka ovat myllertäneet koko terveydenhuollon. Kun minä aloitin nämä työt, niin silloin etusijalla oli potilas ongelmineen, joita lääkäri sitten yritti ratkaista. Sitten kaikki käännettiin päälaelleen. Alettiin puhua riskitekijöistä, joita alettiin hoitaa. Niin täysin terveet ihmiset tehtiin potentiaalisesti sairaiksi. Heitä sitten lääkittiin ainoana perusteena lääketehtaiden manipuloimat tilastot. Sana "terveydenhoito" on sinänsä oksimoroni, sillä sairauksia hoidetaan ja terveys on jotain, jota ylläpidetään. Edellisen tekee toinen toiselle ja jälkimmäinen on jotain, mistä jokaisen tulisi itse olla vastuussa, mutta siitäkin on tehty jotain mitä joku tekee toiselle tai on mahdollista vain ostamalla jotain mikä on luokiteltu terveelliseksi. Sana terveydenhoito huoltoyhteiskunnan poliitikkojen luoma illuusio. Minä hoidan sinut, kunhan äänestät minua. Sanat terveys ja hoito eivät kuulu yhteen.

Kaikki tämä on johtanut siihen, että ainoastaan potilaan laboratorioarvoilla on merkitystä. Vointi on sivuseikka. Olen tavannut satoja potilaita, jotka valittavat, ettei heitä kuunnella. Lääkkeiden sivuvaikutukset tekevät ihmisten elämän helvetiksi. Tämä ei näy tilastoissa, koska lääkärit eivät raportoi asiasta. Miksi raportoisivat, kun eivät edes kuuntele potilasta. Huomattava osa potilaista lopettaa lääkitykset kertomatta sitä lääkäreille. Ne, jotka kertovat, lähes automaattisesti haukutaan. Potilaan palaute on lääkärille sietämätöntä kestää. Olen siksi neuvonut potilaita suhtautumaan lääkäreihin kuin lapsiin, joille pitää kertoa vain mukavia juttuja, jotta heidän maailmankuvansa ei järkyttyisi.

"Terveydenhoito" on synnyttänyt valtavan koneiston, joka on tehoton ja tuottaa enemmän kärsimystä kuin hyvää. Kaiken lisäksi se on mielipuolisen kallis ja tukee vain lääkekauppaa. Asiasta on esitetty lisääntyvää kritiikkiä, Cochrane-analyysin mukaan terveystarkastuksista ei ole mitään hyötyä. Myös tänä vuonna 2015 julkaistun analyysin mukaan terveiden ihmisten testaamisesta ei ole mitään hyötyä. Onkin erikoista, ettei ole olemassa mitään tutkimusta, joka tukisi testauksia. Uhraamme voimavaroja toimintaan, johon ei ole mitään tieteellistä perustetta. Taannoin Pekka Puska kehui pelastaneena satojatuhansia suomalaisia Pohjois-Karjala projektin seurauksena. Vastaavaa megalomaniaa tapaa vain Pohjois-Koreassa, missä myös asustelee tällainen omnipotentti "hole in one" -mies.

Pekka Puskan aikana THL lanseerasi sikainfluenssa-rokotuskampanjan, jolla oli traagiset seuraukset. Koko rokotusohjelma oli rokotusteollisuuden vedätys. Kun ei ole enää rokotettavia tautejakaan, niin pitää keksiä jotain uutta, jotta bisnes sujuisi. Nyt kohteena ovat nuoret tytöt. Näitä HPV-rokotuksia kaupataan lapsille salaa vanhemmilta. HPV-rokotus on maailmanlaajuinen vedätys H1N1-rokotuksen tapaan. Rokotus on turha. HPV-viruksia on hyvin monta laatua, ja rokotus tehoaa, jos tehoaa vain muutamaan niistä, joten rokotus ei poista kohdunkaulasyöpä ongelmaa. Tanskassa asia on saanut melkoista huomiota, sillä Gardasil-rokotteeseen liittyy huomattavia sivulaikutuksia, eikä rokotusohjelma sinänsä kestä tarkempaa kritiikkiä. "Suomessa asiat ovat kunnossa." THL kiistää jyrkästi kaikki haitat, mikä on ymmärrettävää sillä, nykyinen johtaja on tullut virkaan suoraan rokotetehtaan palveluksesta. Koskahan sitten taas pyydellään anteeksi ja kuka ottaa vastuun, kun tämäkin asia nousee pinnalle tässä maassa ennemmin tai myöhemmin. Tanskan TV 2 esitti 26.3.15 ohjelman HPV-rokotusten haitoista. Jos tanskan kieli tuottaa ongelmia, niin tässä sama ohjelma tekstitettynä englanniksi.

Rokotukset ovat pyhä asia, jota ei saa kriittisesti arvioida, mutta onvatko asiat ihan niin kuin meille on kerrottu? Rokotusten vaikutuksia lasten terveyteen on tutkittu. Mitä enemmän rokotuksia, sitä suurempi lapsikuolleisuus. Esimerkiksi Yhdysvalloissa lapset saavat keskimäärin 26 eri rokotetta ensimmäisen elinvuoden aikana lapsikuolleisuuden ollessa 6.22/100000, Ruotsissa 12 rokotetta/2.75, Suomessa 13/3.47. Ehkä asiaa kannattaisi tarkastella kriittisemmin: mikä on tarpeellista mikä ei. Kun tuijotetaan vain yhtä tautia, kokonaisuus jää näkemättä.


Blogin aihesanat:
aivopesu, Cochrane-analyysi, diabeetikko, diabetes, eläkeläinen, Gardasil, H1N1, hiilihydraatti, HPV, Juha Sipilä, julkkis, kalorit, Kerava, kohdunkaulasyöpä, mainostoimisto, media, metabolinen, Mustajoki, painonpudotus, Pekka Puska, Pertti Mustajoki, Pohjois-Karjala-projekti, potilaslaki, rasva, remissio, rokote, rokotetehdas, rokotus, rokotusohjelma, ruokavalio, sikainfluenssa, sivuvaikutus, sokeri, SOTE, terveyskeskus, terveystarkistus, THL, tyypin 2 diabetes, vakuutusyhtiö, Vappu Pimiä, viljat, virus

Edellinen Seuraava