Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 21.04.2008

OSTEOPOROOSILÄÄKKET

Viime vuosina globaaleilla lääketehtailla on ollut muotina kehittää mitä erilaisimpia lääkkeitä ikääntyville ihmisille. Tyypillistä näille lääkkeille on, että niiden käyttötarve on luotu lääketehtaista päin suurella rahalla mainostamalla eikä näillä lääkkeillä tarvitse olla mitään yhteyttä ihmisten todellisiin tarpeisiin. Lääketehtaat toimivat samalla tavalla kuin muutkin kvarttaalitalouden yritykset, joiden on pakko luoda uusia tarpeita ja vastaavasti niitä varten myytäviä välineitä. Sairauden ja terveyden välinen raja on tarkoituksellisesti hämärretty. Lääketehtaat myyvät futuureja, joka sinänsä on vanhan lääkärietiikan vastaista. Vaikka kenenkään ei tulisi myydä tulevaisuuden elämätöntä elämää sillä siksi epävarmaa on kaikki tuleva, on se siitä huolimatta lääketehtaiden perusbisnes nykyaikana. Todellisten ongelmien ratkaisu ei ole hyvää liiketoimintaa.

Osteoporoosi on yksi futuurikaupan alue, joka tuottaa tavarantoimittajille suunnattomat voitot. Ortopedina voin sanoa että koko urani aikana osteoporoosi on ollut vähäisimpiä murheita potilaita hoidettaessa. Ei silti etteikö osteoporoosia olisi olemassa mutta käytännössä osteoporoosi aiheuttaa hypeä huomattavasti vähemmän ongelmia. Tavallisesti osteoporoosi etenee hitaasti ilman oireita. Hyvin harvoin potilaalla on kipuja. Vaikka kokemattomat lääkärit luokittelevat jokaisen ikääntyvän ihmisen kolotuksen osteoporoosiksi on tauti todella huomaamaton. Oikeastaan ainoa näkyvä piirre on ikääntyvän ihmisen vähittäinen kasaanpainuminen. Osteoporoottiset nikamamurtumatkin ovat pääsääntöisesti kivuttomia. Mahdollinen kipu syntyy kasaanpainumisen aiheuttamasta tukilihasten epätasapainosta, mikä ongelma on hoidettavissa yksinkertaisella lihasmanipulaatiolla. Vammakirurgina toimiessani ei ole koskaan kohdalleni osunut lonkkamurtumaa, joka olisi syntynyt itsestään pelkän osteoporoosin pohjalta. Kaikki leikkaamani lonkkamurtumat ovat syntyneet kaatumisen seurauksena eivätkä itsestään. On todettava, että normaali luukin murtuu kaatuessa. Vipuvarsisäännön mukaan kaatumisen yhteydessä lonkkaan voi kohdistua satojen kilojen äkillinen voima mikä voi murtaa minkä tahansa luun olisi se sitten kuinka terve tahansa. Vanhusten suurin murtumariski on kaatuminen, mikä johtuu pääsääntöisesti heikentyneestä tasapainokyvystä ja kehon yleisestä jäykkyydestä.

Kun hypelääkkeitä markkinoidaan niin kuoleman pelon lisäksi pyritään osoittamaan kuinka paljon mahdollista taloudellista hyötyä jostakin hoidosta olisi yhteiskunnalle. Laskelmat tulevat lääketehtailta. Siksi onkin nostettava hattua Tampereen kollegoille, jotka ovat selvittäneet asiaa. Heidän mielestä noin 600 potilasta tarvitsisi pysyväislääkityksen jotta ehkäistäisiin yksi murtuma.

Lue lisää (www.yle.fi)

Lue lisää (www.bmj.com)

Tuon kuudensadan lääkitys maksaa yhteiskunnalle 160 000 €! Mitä tuo summa sitten tarkoittaa käytännössä. Yhden lonkkamurtuman hoito maksaa korkeintaan 10 000 €, usein huomattavasti alle tuon summan. Eli lääketehtaan logiikka perustuu ajatukseen: maksakaa meille 160 000 niin säästätte 10 000 €. Tuolla bisneksellä on sitten varaa palkata professoreja puhumaan lääkkeiden eduista. Sitten nämä samaiset professorit muodostavat komiteoita, jotka antavat hoitosuosituksia. Enää ei uskota tavallisen lääkärin järkeen arvioida potilaan tilaa vaan lääkärin työtä säätelevät erilaiset hoitosuositukset, joiden takana on sitten aina lääketehdas. En ole nähnyt vielä yhtään professorien laatimaa hoitosuositusta joka ei perustuisi pelkästään lääkkeisiin.

Lue lisää (www.mtv3.fi)

”Meillä on kiistaton näyttö siitä että lääkehoidolla kyetään estämään osteoporoottisia murtumia, kiistaton näyttö lukuisista tutkimuksista,” professori Matti Välimäki Osteoporoosin käypä hoito-työryhmän puheenjohtaja kertoo uutisen mukaan

Näin arvon professori. Jää vain miettimään mitä hän tarkoittaa ”että meillä on” kun yleensä sanotaan ”tutkimukset osoittavat” Turha kait on mainita, että kaikki nuo tutkimukset on tehty lääketehtaan rahoilla. Muita mahdollisia hoitoja ei ole lainkaan tutkittu.

Tunnetuin osteoporoosilääke on nimeltään Fosamax. Muitakin on olemassa mutta ne kaikki vaikuttavat samalla tavalla. Professori Välimäki sanoo omaavansa kiistattomia näyttöjä lääkehoidon eduista. Se on asia jota kannattaa tarkastella lähemmin.

Luu ei ole kova kuin kivi kuten voisi luulla vaan luu on elävä elin joka muovautuu jatkuvasti rasitustilojen mukaan. Luu on jatkuvassa muutoksen prosessissa. Tässä muovautumisessa kaksi eri soluryhmää näyttelevät pääroolia. Toinen soluryhmä (osteoklastit) syövät luuta ja toinen (osteoblastit) muodostavat uutta luuta. Eli luussa vanhaa osaa poistetaan ja uutta rakennetaan tilalle. Prosessi on jatkuva. Toimintojen tulee olla keskenään tasapainossa.

Fosamax, joka kemialtaan kuuluu fosfonaattien ryhmään, mitä yhdisteitä käytetään myös tavallisissa puhdistusaineissa, ehkäisee osteoklastien toimintaa. On todettu että aine ei vain ehkäise osteoklastisolujen toimintaa vaan jopa tuhoaa niitä. Nerokas lääkeinsinööri on ajatellut tässä kohtaa, että jos luutasyövät solut tapetaan niin luuta muodostavat solut jatkavat toimintaa ja luu vahvistuu. Valitettavasti todellisuus ei ole näin yksinkertainen. Luu on amorfista ainetta, mikä tarkoittaa ettei se ole kivikovaa vaan joustavaa ainetta, jota voisi verrata vaikkapa kivikovaan kumiin kuten jääkiekkoon. Kun luutasyövät solut tuhotaan muuttuu luu kivikovaksi kuten lasi. Jokainen ymmärtää että lasi murtuu herkästi verrattuna kumiin. Tämä ilmiö onkin todettavissa Fosamaxilla hoidetuilla potilailla. Osteoporoosilääkkeet aiheuttavat murtumia, jopa sellaisia mitä ei tapaa potilailla joita ei ole lainkaan hoidettu millään lääkkeillä. Tutkimus kertoo karua kieltään

Lue lisää (content.nejm.org)

Hupsis, tässä vaiheessa täytyy laskea kustannukset uudestaan sillä oheisessa lääketieteellisessä artikkelissa kuvattujen murtumien hoito oman kokemuksen mukaan maksaa todella maltaita sillä siksi hankalia ne ovat hoitaa. Miksi sitten Matti Välimäki ei puhu näistä lääkkeiden aiheuttamista ongelmista? Meillä on jälleen professori, jolla on hyvin valikoitunut näkemys todellisuudesta vaikka oppituolien haltijoiden tulisi huomioida kaikki näkökannat.

Sen verran vielä tuosta tieteellisestä tutkimuksesta. On laitteita jotka mittaavat luun tiehyttä. Ne ovat hyvin epävarmoja ja virhemarginaali voi olla jopa 50%. Jostain kumman syystä tiedettä tehdään noilla laitteilla kun taikavarpu voisi olla parempi menetelmä. Toinen asia on sitten arvot milloin potilaalla todetaan osteoporoosi. On selvä että arvoja on laskettu alinomaa lääketehtaiden eduksi silläkin uhalla että tutkimuslaite antaa kuin juosten kustuja tuloksia. On myös huomioitava että luun tiheys on aivan eri asia kuin sen lujuus ja kestävyys. Fosamax ei lisää luun lujuutta vaan heikentää luuta vaikka tiheys kasvaisi. Luun tiheys on keinotekoisesti aikaansaatu tuhoamalla luun aito dynaamisuus.

No mitä sitten vaihtoehdoksi? Itse suosittelen D3-vitamiinia, mutta huomattavasti korkeampia määriä kuin mitä ovat viralliset suositukset. Kalkkilisää ei tarvita. Vihreät kasvikset ja maitotuotteet ovat parhaita kalsiumin lähteitä. Osteoporoosi ei johdu ravinnon kalkin puutteesta vaan siitä että luusto menettää kalkkia. Kyseessä on luun aineenvaihdunnan häiriö, ei mineraalin puute. Suosittelen D-vitamiinia 2000 jopa 5000 IU vrk:ssa. Vitamiinin pitoisuuden voi mitata verestä ja se tulisi olla mielellään vähintään 70 ng/l. Toinen tärkeä asia ovat riittävä proteiini, aidot rasvat ja kolmanneksi kasvuhormoni. Jo 70-luvulla todettiin että nykyinen runsashiilihydraattinen ja sokeripitoinen ruoka aiheuttaa osteoporoosia. On tiedetty pitkään että runsashiilihydraattinen sokeripitoinen ruokavalio estää kasvuhormonin eritystä huomattavasti. Kasvuhormoni on oleellisen tärkeä luiden terveydelle. Vähähiilihydraattinen ruokavalio on luonnollista osteoporoosin hoitoa. Valitettavasti ikääntyvä väestö on aivopesty syömään margariinia ja ravinteita vailla olevia puhdistetuja hiilihydraatteja.

Lopuksi vielä professori Välimäelle terveisiä, että kannattaisi perehtyä osteoporoosiaiheeseen paremmin. Onkohan muuten tiedossa että sellainenkin asia kuin homokysteiini aiheuttaa osteoporoosia kuin myös sydäntautia? Mutta onkin paha asia kun tätä vaivaa voi hoitaa pelkin vitamiinein,aineilla, joiden koostumusta ei voi patentoida

Lue lisää (content.nejm.org)


Blogin aihesanat:
aineenvaihdunta, amorfinen, D3-vitamiini, Fosamax, hiiilihydraatti, hoitosuositus, homokysteiini, hormoni, ikä, ikääntyvä, jäykkyys, kaatuminen, kalkkilisä, kalsium, kasaanpainuminen, kipu, kuolema, Käypä hoito, lonkkamurtuma, luu, luusyöpä, lääke, lääketehdas, manipulaatio, margariini, Matti Välimäki, nikamamurtuma, osteoporoosi, pelko, proteiini, puhdistusaine, rasitustila, rasva, sokeri, solu, sydäntauti, taikavarpu, tasapaino, tukilihas, tutkimus, veri, vähähiilihydraattinen

Edellinen Seuraava