Käyttäjätunnus (sähköpostiosoitteesi)
Salasana

BLOGIARKISTO

Aihesanalista

© 2012-2021 Tekstit Antti Heikkilä
Powered by NettiSite


Kirjoitettu 08.05.2009

POTILAAN OIKEUDET

Olen saanut pitkään ja paljon palautetta ihmisiltä, jotka kertovat samaa: Muutettuaan elintapojaan vhh-dieetin avulla ja saatuaan sillä loistavia tuloksia, on heidät haukuttu hoitavan lääkärin tai diabeteshoitajan toimesta. Heikkilän nimestä on tullut kirosana statiini- ja margariiniuskovaisten piirissä.

Tilanne on todella nurinkurinen ja erittäin valitettava. Minua voi kyllä käyttää sylkykuppina, mutta että hoitopuoli kohtelee potilaita suorastaan vihamielisesti, on anteeksiantamatonta.

Itse kehotan potilaita olemana hiljaa, sillä tuolla tavalla reagoivat ihmiset ovat kypsymättömiä lapsen joko-tai tunne-elämän omaavia henkilöitä, joilla ei tulisi olla mitään asiaa hoitopuolelle. Vastaavia tyyppejä häärii uskonnollisissa ääriryhmissä, joissa vain oikeat kuviot tanssiva pääsee taivaaseen. Kysymys ei ole tieteestä ja perinteisestä lääkärintyöstä, vaan jostakin uskomuksiin perustuvasta, eikä kyvystä tehdä havaintoja todellisuudesta, kuten mitä potilaalle on tapahtunut. Potilaan todellisuuden tulisi olla kaiken lääkärintyön perusta. Eihän potilaan poliittinen kantakaan saisi ratkaista hoitotyössä, miksi sitten painostetaan ihmisiä, jotka ovat pystyneet omatoimisesti ilman narsistisen lääkärin apua radikaalisti parantamaan omaa elämäänsä. Ehkä se onkin virhe. Taivaaseen pääsee vain käyttämällä oikeita lääkkeitä lääkeuskonnon pappien mukaan. Omatoimisuus on kuolemansynti, josta sitten joutuu erotetuksi lääketieteen seurakunnasta. Ehkä lopuksi vielä haudataan kirkon aidan ulkopuolelle nimettömänä.

On kaksi tapaa kohdata näitä henkilöitä. Voi suhtautua kuin lapsiin ja lässyttää, jotta mieli pysyy mellevänä, ottaa kaikki reseptit mukisematta ja heittää ne sitten roskiin, koska kukaanhan ei kontrolloi, käyttääkö määrättyjä lääkkeitä. Toinen tie on totuus. Kertoo, mistä on kysymys ja mitä on tehnyt itsensä eteen. Jos tyyppi ei pysy nahoissaan, voi vaatia asiallista käytöstä ja viedä asia eteenpäin tarvittaessa. Päteviä ja asiansa osaavia lääkäreitä on paljon, joten ei kannata yhden psykopaatin hämätä itseään. On tosiasia, ettei mikään muutu, ellei pane vastaan. Miksi muuten ministeri Risikko ei ole huolestunut näistä tyypeistä systeemin sisällä, vaan jahtaa luomuja kissojen ja koirien kanssa?

Kuten olen aikaisemmissa blogeissani ja kirjoissani kertonut ei nykyinen virallinen ruokasuositus perustu mihinkään tieteeseen, vaan tukee teollisuutta ja sen eteen tutkimusta tekeviä lääkäreitä, joilla ei ole mitään käsitystä tavallisesta lääkärintyöstä ja potilaiden arkipäivästä. Teollisuus pitää huolen, että noiden tutkijoiden käsitykset ja mielipiteet saavat julkisuudessa aivan kohtuuttoman painotuksen. Usein tieto on hajanaista ja vailla yhteyttä todellisuuteen. Edellisessä blogissani kirjoitin diabeteksesta, ettei koskaan ole osoitettu nykyisen hoitolinjan mielekkyyttä. Lääkkeet kylläkin laskevat verensokeria, mutta ei tiedetä, mitä se tekee potilaalle (patient outocome) pitkällä aikavälillä. Miksi siis käyttää lääkkeitä, kun ongelmaan on yksinkertainen ja luonnollinen ratkaisu. Kun tapaatte seuraavan kerran vastahakoisen lääkärin, voitte hyvällä omallatunnolla kysyä, mihin hänen teoriansa perustuu. Vastaukseksi ei riitä, että diabetesliiton suosituksiin sillä sehän on vain markkinatietoa. Lääkärin velvollisuuksiin kuuluu antaa potilaalle oikeaa tietoa, eikä toimia omien ennakkoluulojensa varassa.


Blogin aihesanat:
Antti Heikkilä, diabetes, elintapamuutos, margariini, palaute, Paula Risikko, ruokasuositus, statiini, tiede, VHH

Edellinen Seuraava